Ουσιαστικά ερεθίσματα, ικανά όπως αποδείχτηκε για αναπήδηση αποκαλυπτικών σκέψεων, γέννησαν τις τελευταίες μέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες οι καταγγελίες παικτριών για «σεξουαλική κακοποίηση και εκφοβισμό» στο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γυναικών. Τονίζουμε την ικανότητα πολλών παρεμβάσεων να αγγίξουν την ουσία του προβλήματος αντιμετώπισης γυναικών ως πρόσφορα αντικείμενα πόθου, εκτόνωσης. Επισημαίνουμε τις ίδιες ουσιαστικές αναφορές, επειδή η αδυναμία τους-και σε αυτή τη συγκυρία όπως και σε τόσες άλλες στο παρελθόν-να λύσουν το πρόβλημα μέσω της αποτροπής παρόμοιων περιστατικών, αναδεικνύει την ουσία του.
«Μόνο η αυστηρή εφαρμογή των νόμων είναι στην παρούσα φάση η λύση. Φυλάκιση! Θα παραδειγματιστούν έτσι όσοι σκέφτονται μελλοντικά να προσβάλουν μια γυναίκα με τη σεξουαλική παρενόχλησή της», δήλωσε την Τρίτη από το Ντένβερ η Λάρα Χάμρεϊ, παίκτρια της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου. Δεν το είπε, αλλά όλοι κατάλαβαν από τις γραμμές του προσώπου της όταν μιλούσε, πως δεν αναφέρθηκε μόνο στις πρόσφατες καταγγελίες άλλων παικτριών, αλλά ίσως και σε δική της εμπειρία που όμως παραμένει, για ευνόητους λόγους, καλά κλεισμένη στη μνήμη της και μακριά από τη δημοσιότητα. Μίλησε μόνο για ποινή, δηλαδή καταστολή, επειδή η αποτροπή παρόμοιων κρουσμάτων μέσω πρόληψης προϋποθέτει αλλαγή τρόπου σκέψης και ζωής των... κυρίαρχων αντρών-υποψήφιων φυσικών αυτουργών. Δύσκολη διαδικασία, αναρωτηθείτε αν η ηλικία παρόμοιων κρουσμάτων, με αυξομειούμενη συχνότητα, είναι ίση της ανθρώπινης παρουσίας επί της Γης.
Ο προπονητής της ομάδας Washington Spirit, Ρίτσι Μπιούρκ, κρατά το στόμα του κλειστό. Καταγγέλθηκε, όπως και ο Πολ Ρίλεϊ, Άγγλος προπονητής της ομάδας North Carolina Courage, για «λεκτική και ηθική παρενόχληση παικτριών του». «Παρενόχληση». Δεν νομίζετε πως το ανώδυνο της ίδιας έκφρασης για τη σεξιστική συμπεριφορά (περί αυτής πρόκειται) είναι απόδειξη απουσίας διάθεσης παροχής λύσης; Ο Μπιούρκ είναι πατέρας ενός κοριτσιού, αυτό είναι αποκαλυπτικό της τρικυμίας στη σκέψη του.
Βιομηχανική εξιδανίκευση γυμνού
Φεμινίστρια από το Κεντάκι έκανε άλλη καίρια παρατήρηση την προηγούμενη Δευτέρα: «Δεκάδες χρόνια τώρα αγνοήθηκε η πρόταση του φεμινιστικού κινήματος για εξίσωση της δημόσιας παρουσίας του άντρα με αυτή της γυναίκας, η απόρριψή της διαιώνισε το πρόβλημα». Πώς άραγε εννοεί την «εξίσωση της δημόσιας παρουσίας»;
Για να δώσουμε αυτήν την, δύσκολη αλήθεια, απάντηση στο ίδιο ερώτημα, χρειάστηκε χρόνος και προσοχή τόσο στη σκέψη όσο και στη διατύπωσή μας, ώστε να μην αποκλίνουμε από τις προθέσεις της ίδιας φεμινίστριας. Εντοπίσαμε στο δημοσιογραφικό αρχείο την πρόταση, επίσης Αμερικανίδων φεμινιστριών, στο τέλος της δεκαετίας του ‘80: μπροστά στη βιομηχανική εξιδανίκευση της γυναίκας, δηλαδή το ωραιοποιημένο γυμνό που βρίσκεται καταχωρισμένο όχι σε φτηνά περιοδικά με ανάλογο, ευτελές, περιεχόμενο, αλλά σε κοσμικά, πολυτελή έντυπα, ισχυρές παρουσίες του φεμινιστικού κινήματος είχαν εκφραστεί καίρια. Είχαν παρακινήσει να παρουσιάζονται με τον ίδιο εξεζητημένο-προκλητικό τρόπο και τα αντρικά γυμνά που τότε είχαν κάνει την εμφάνισή τους σε ανάλογου περιεχομένου έντυπα απευθυνόμενα σε γυναίκες (και όχι μόνο). «Ώστε οι άντρες να πληρωθούν με το ίδιο νόμισμα!». Ή, αλλιώς, αν για τη γυμνή γυναίκα-πρόκληση των ίδιων έντυπων υπάρχει, από τους αναγνώστες τους, η αίσθηση πως δεν είναι ποτέ, πραγματικά, στη διάθεσή μας, αυτό ταυτόχρονα εμφανίζει λιγότερο ελκυστικές τις γυναίκες της καθημερινότητας.
Η Μέγκαν Ραπίνο (φωτ.), αρχηγός της εθνικής ομάδας γυναικών των ΗΠΑ, κατήγγειλε προ ημερών την ομοσπονδία ποδοσφαίρου πως «ήξερε, αλλά δεν έκανε τίποτα»: «Ποτέ δεν παρείχε αληθινή προστασία, ενώ ήξερε πως υπάρχουν άντρες που προστατεύουν άντρες, οι οποίοι κακοποιούν γυναίκες και στο ποδόσφαιρο!». Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου πάντως έχει αναθέσει τώρα τη σχετική διερεύνηση σε γυναίκα, πρώην ομοσπονδιακό εισαγγελέα.
Η Ραπίνο, θυμηθείτε, ήταν αυτή που άλλοτε (2009) είχε συμπεράνει ότι «όλοι γεννήθηκαν αρσενικοί, αληθινοί άντρες όμως υπάρχουν λίγοι».
Δίκιο έχει... Κοίτα δίπλα σου καθημερινά και θα τη δικαιώσεις!
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας