• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.9°C / 23.6°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.6°C
  4 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 23.7°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  13°C 13.3°C / 13.9°C
  4 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 21.0°C
  4 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  5 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  4 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 22.2°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 20.7°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.5°C / 22.2°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 23.8°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.3°C
  3 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  4 BF
  52%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι δείκτες πανδημίας και η αλήθεια των αριθμών

 • A-
 • A+
Η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλύτερα ως προς το μερίδιο εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό από τις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και λιγότερο καλά από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Η πολιτική εργαλειοποίηση της πανδημίας, του εμβολιασμού και των θανάτων θα έπρεπε να βρίσκεται εκτός της αντιπολιτευτικής ατζέντας. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν το έχουμε πετύχει -και ίσως αυτή η υστέρηση είναι και ένας από τους λόγους που δεν έχουμε φτάσει στα ποσοστά εμβολιασμού των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα κάποια δεδομένα που χρειάζεται να επαναλαμβάνονται μονότονα και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση:

1) Η Ελλάδα, χάρη στη δυναμική διαχείριση του φαινομένου και παρά τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει σε σύγκριση με άλλες χώρες, βρίσκεται στη 17η θέση μεταξύ των 27 της Ε.Ε. σε απώλειες από ή με Covid. Εξακολουθεί δηλαδή να βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθʹ όλη τη διάρκεια της πανδημίας έως και σήμερα. Σε χειρότερη θέση βρίσκονται αρκετές χώρες τής αντικειμενικά πιο ανεπτυγμένης Δυτικής Ευρώπης. Οποιος επιλέγει λοιπόν στοιχεία θνητότητας φωτογραφικά χάνει -σκοπίμως ή μη- τη μεγάλη εικόνα.

Στο https://www.euromomo.eu μπορεί εύκολα να διατρέξει κανείς τους δείκτες θνησιμότητας όλων των ευρωπαϊκών χωρών και εκεί θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα έχει μια σταθερή συμπεριφορά καθʹ όλη τη διάρκεια της πανδημίας κινούμενη μεταξύ μηδενικής έως χαμηλής υπερβάλλουσας θνησιμότητας (no to low excess mortality) έως και σήμερα σε σύγκριση με τις απώλειες ζωών προ της πανδημίας.

2) Είναι πράγματι εξαιρετικά στενάχωρο ότι το τελευταίο διάστημα καθημερινά χάνουν τη ζωή τους περίπου 30 συνάνθρωποί μας. Είναι θλιβερό διότι θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει τη ζωή τους αν είχαν εμβολιαστεί, καθώς 9 στους 10 ασθενείς που νοσούν βαριά και καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι. Αν η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί, σήμερα θα είχαμε, σύμφωνα με επιστημονικές αναλύσεις, έως 50 ασθενείς σε ΜΕΘ Covid στην επικράτεια -κυρίως λόγω βαριών υποκείμενων ασθενειών- αντί για 330, όπως συμβαίνει τώρα.

3) Παρακολουθώντας τους δείκτες νοσηλείας διαχρονικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα διαπιστώσουμε μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και της επιβάρυνσης στο σύστημα υγείας. Σήμερα, με τα 2/3 των ενηλίκων εμβολιασμένους, έχουμε το 1/3 των νοσηλειών, των ΜΕΘ και των θανάτων συγκριτικά με την άνοιξη του 2021 που ο εμβολιασμός ήταν ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα και επιπλέον βρίσκονταν σε ισχύ πολύ αυστηρά μέτρα δημόσιας υγείας.

Για να το πούμε ξανά, το σύστημα υγείας χάρη στον εμβολιασμό και με ανοιχτή την οικονομία δέχεται σήμερα -ακόμη και στη Β. Ελλάδα που έχει χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού- το 1/3 των νοσηλειών που δεχόταν προ του εμβολίου, κυρίως από ανεμβολίαστους ασθενείς. Δεν χρειάζεται επομένως κάποια ιδιαίτερη επιστημονική εξήγηση πέρα από το ότι ζούμε την ανεστραμμένη εικόνα της άνοιξης. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρέχει υπηρεσίες ως οφείλει σε όλους τους πολίτες -και όχι μόνο στους ασθενείς με Covid- και έτσι θα παραμείνει. Οσοι είναι ανεμβολίαστοι δεν έχουν παρά να εμβολιαστούν για να προστατευθούν.

4) Η διαιρετική τομή ως προς τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη δεν είναι μεταξύ Βορρά και Νότου, αλλά μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλύτερα ως προς το μερίδιο εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό από τις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και λιγότερο καλά από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Oσοι δήλωναν από πέρυσι στις δημοσκοπήσεις ότι θέλουν να εμβολιαστούν -περίπου 60-70% των ενηλίκων- το έχουν πράξει, με το 71% των ενηλίκων να έχουν εμβολιαστεί χάρη στην άρτια οργανωμένη και πλήρως ψηφιοποιημένη εμβολιαστική εκστρατεία, την επίμονη εκστρατεία πειθούς αλλά και τα κίνητρα που δόθηκαν υπέρ του εμβολιασμού.

Προφανώς υπάρχουν βαθύτεροι κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες που επιδρούν στην άρνηση εμβολιασμού μιας μικρότερης μερίδας πολιτών. Αυτούς τους παράγοντες πρέπει να τους εξετάσουμε και να τους διαχειριστούμε μεσομακροπρόθεσμα με σοβαρές παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό μας σύστημα αλλά και με νέες πολιτικές πρόληψης υπέρ της δημόσιας υγείας.

Το βέβαιο είναι ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν αλλάζουν μέσα σε έναν χρόνο. Ενώ σίγουρα υποδαυλίζονται και από ανεύθυνες συμπεριφορές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως για παράδειγμα ότι δεν έχουν κάνει συστηματική καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού τους τελευταίους 9 μήνες. Αντιθέτως, η αξιωματική αντιπολίτευση ανεχόταν έως πριν από έναν μήνα στελέχη της που αμφισβητούσαν ευθέως τη χρησιμότητα των εμβολίων…

Το μήνυμα λοιπόν είναι ένα: ακούμε τους πραγματικούς ειδικούς -και όχι τσαρλατάνους- και εμβολιαζόμαστε, για να σβήσουμε τον κίνδυνο του ιού πάνω και από τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

*υπουργός Επικρατείας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
Παρέμβαση μέσω της «Εφ.Συν.»: «Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά, σας διαβεβαιώνω ότι ο διασωληνωμένος ασθενής και ειδικά όποιος νοσεί από COVID δεν μπορεί να μείνει ούτε 1 λεπτό...
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αξία του σώματος
Στην περίοδο της πανδημίας, ένας υφέρπων ή έκδηλος πατερναλισμός που παρατηρούμε στη συμπεριφορά μιας σημαντικής μερίδας κρατών απέναντι στους πολίτες τους πρόσθεσε ένα ακόμη παράδειγμα επεμβάσεων στον...
Η αξία του σώματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία: θανατοπολιτικό αδιέξοδο;
Μετά ενάμιση χρόνο πανδημίας και 16.000 νεκρούς στην Ελλάδα πρέπει να ξανασκεφτούμε τα αίτια αυτού του καταστροφικού αποτελέσματος και τις πιθανές προτάσεις εξόδου από το αδιέξοδο.
Πανδημία: θανατοπολιτικό αδιέξοδο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το παγωμένο πρόσωπο της Υγείας
Οι παγωμένες εικόνες της «Ελπίδας» δεν μας δίνουν ελπίδα για καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα μέτρα χαλάρωσης ήδη ξεκινούν. Οσο κι εάν τα επιθυμούμε ύστερα από τέτοια κόπωση, φαίνεται ότι είναι λάθος η...
Το παγωμένο πρόσωπο της Υγείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα περιοριστικά μέτρα κατά την πανδημία
Στο γενικευμένο κλίμα επιβίωσης των ατόμων με χρόνια ψυχιατρική εμπειρία τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, οι δομές και οι κλινικές στέκονται έναντι των αναγκών των ατόμων αυτών.
Τα περιοριστικά μέτρα κατά την πανδημία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ρόλος της κοινωνικής θέσης και του τόπου διαμονής στην πανδημία SARS-CoV-2
Η πανδημία σχετίζεται και με κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και χωρικές παραμέτρους. Τα επίπεδα φτώχειας, ανεργίας, εισοδήματος, σε διαφορετικές περιοχές των μητροπολιτικών περιοχών συντελούν στην...
Η περίπτωση του Ιλ-ντε-Φρανς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας