Προεκτάσεις
Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το status quo του διαιρεμένου Βερολίνου πολλές φορές παραλίγο να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο.
Αυτήν την εξέλιξη δεν την ήθελαν ούτε οι ΗΠΑ ούτε και η ΕΣΣΔ και έτσι παρέμεινε στο επίπεδο του σεναρίου.
Παρόμοια κατάσταση, διαφύλαξης του status quo, επιχείρησαν να επανεπιβεβαιώσουν στην προχθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ για την Ταϊβάν.
Όταν το 1978, ο Κάρτερ και ο Ντεγκ Χσιάο Πινγκ αναβάθμισαν τη Συμφωνία Νίξον-Μάο του 1972 στο επίπεδο των πλήρων διπλωματικών σχέσεων συμφώνησαν τα παρακάτω για το μέλλον της Ταϊβάν:
- Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μία Κίνα και διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.
- Το Πεκίνο δεν θα επιχειρήσει να ενσωματώσει την Ταϊβάν χωρίς τη θέληση των πολιτών της.
Από τότε μέχρι και σήμερα, το Πεκίνο προωθεί τη φόρμουλα «ένα κράτος δύο συστήματα», δηλαδή την ενσωμάτωση της Ταϊβάν με μοντέλο το Χονγκ Κονγκ, μια θέση με απήχηση μέχρι τις κινητοποιήσεις των κατοίκων του για εκδημοκρατισμό τα τελευταία χρόνια.
Την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε στην Ταϊβάν το στρατόπεδο των οπαδών της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν με στόχο προφανώς να κλείσει οριστικά η συζήτηση για ενσωμάτωση στην Κίνα.
Οι ΗΠΑ μετά το 1978 διατήρησαν με την Ταϊβάν διμερείς σχέσεις σε επίπεδο γραφείων συνδέσμων και συνέχισαν να εξοπλίζουν τη χώρα τόσο με πωλήσεις οπλικών συστημάτων όσο και με στρατιωτική βοήθεια.
Ουάσινγκτον και Πεκίνο σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι επιθυμούν τη συνέχιση του σημερινού status quo.
Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ να αποτρέψουν τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, αλλά και το Πεκίνο να απόσχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως προετοιμασία βίαιης ενσωμάτωσής της.
Παραμένει άγνωστο αν οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην αποκλιμάκωση της επίδειξης στρατιωτικής ισχύος με τις περιπολίες αμερικανικών πολεμικών πλοίων στα στενά της Ταϊβάν και τις υπερπτήσεις στη Ζώνη Αεράμυνας της νήσου από κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη.
Ένα είναι βέβαιο: καμία από τις δύο αντίπαλες πλευρές δε θέλει να διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο.
Ζητούμενο παραμένει αν η συμφωνία κυρίων για την Ταϊβάν μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για παρόμοιες αμοιβαίες διασφαλίσεις στα διαμφισβητούμενα μεταξύ της Κίνας και των χωρών της περιοχής κοραλλιογενή νησιωτικά συμπλέγματα στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας