• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 19.2°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.2°C / 19.1°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 17.7°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 13.6°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.5°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 12.9°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 17.8°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.5°C / 17.7°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  0 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.3°C / 19.0°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.7°C / 17.2°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  49%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλο ένα έγκλημα εκ προμελέτης εις βάρος της Στατιστικής

 • A-
 • A+

Ο τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Α. Δρυμιώτης θεωρεί ότι δύο άρθρα του Παντελή Μπουκάλα στην ίδια εφημερίδα είναι «Αλλος ένας βιασμός της Στατιστικής», μολονότι του «αρέσει το στυλ του και οι γνώσεις του» (1). Ο Παντελής Μπουκάλας δεν έχει ανάγκη της συνηγορίας μου, όχι μόνο επειδή τα κείμενά του είναι διαμάντια της ελληνικής γλώσσας, αλλά κυρίως γιατί το αναγνωρισμένο συγγραφικό ήθος που διαθέτει αποδεικνύεται και από τη λεπτομερή τεκμηρίωση των απόψεών του.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι ο ισχυρισμός του ανωτέρω αρθρογράφου περί βιασμού της Στατιστικής προβάλλεται για να συγκαλύψει ένα προμελετημένο έγκλημα εις βάρος της Στατιστικής. Μας λέει ότι τα στοιχεία του Παντελή Μπουκάλα είναι σωστά: Πραγματικά «στις 5 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα ήταν δεύτερη μεταξύ των τριάντα χωρών σε θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό της με πρώτη και χειρότερη τη Βουλγαρία», αλλά…«Το 2020 με κορωνοϊό είχαμε λιγότερους θανάτους από το 2019 χωρίς κορωνοϊό». Τι ωραίο επιχείρημα για τους κάθε λογής αντιεμβολιαστές, όπως ο λαμπρός νέος με το τατουάζ του αγκυλωτού σταυρού που σακάτεψε προ ημερών νέους και νέες στο Ν. Ηράκλειο.

Δεν θα ασχοληθούμε εδώ με την πληθώρα των κατ' επιλογήν αριθμών που παραθέτει ο αρθρογράφος για την πανδημία για να προσδώσει επιστημονικοφάνεια στα γραφόμενά του. Θα σταθούμε στον ισχυρισμό του ότι «Μια πρόσφατη έρευνα της ALCO κατέγραψε ότι το 23% των ψηφοφόρων του Σύριζα είναι αντιεμβολιαστές!». Το σχετικό γράφημα της έρευνας που παραθέτουμε εδώ έχει τίτλο «Τι ψηφίζουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί». Ο αρθρογράφος μας λοιπόν μετονομάζει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί σε «αντιεμβολιαστές», μολονότι οι ειδικοί, οι κυβερνητικοί παράγοντες και όλοι οι έχοντες σοβαρό δημόσιο λόγο δεν σταματούν να τονίζουν ότι δεν ταυτίζουν με τους αντιεμβολιαστές όσους έχουν διάφορους φόβους και επιφυλάξεις για παρενέργειες κ.λπ. και δεν εμβολιάστηκαν. Ολοι έχουν δει άλλωστε το πολιτικό προφίλ των αντιεμβολιαστών, τα σύμβολά τους και τα συνθήματά τους στις διάφορες συγκεντρώσεις τους ανά την Ελλάδα.

Ο ανωτέρω ισχυρισμός, εκτός από τον ψευδή χαρακτηρισμό «αντιεμβολιαστές» που περιέχει, αποδεικνύει ανύπαρκτη σχέση του αρθρογράφου με τη στοιχειώδη αριθμητική. Η πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση της ALCO δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ γενικό ποσοστό 23,8%. Τι σημαίνει αυτό; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το ίδιο ποσοστό στους ανεμβολίαστους και στους εμβολιασμένους. Τι φυσικότερο και λογικότερο; Οι Ελληνες πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι και με δεδομένο ότι στο χρονικό διάστημα που γινόταν η δημοσκόπηση το 40% ήταν ανεμβολίαστοι, θα έπρεπε ο αρθρογράφος να μας πει ότι «το 40% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιεμβολιαστές!». Και έτσι να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Να ξεχαστεί ότι αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας είδαμε το σποτάκι με όλους τους βουλευτές του με το πλακάτ «Μένουμε σπίτι», τον Α. Ξανθό και τον Π. Πολάκη να σπεύδουν στον υπουργό Β. Κικίλια και να δηλώνουν διαθεσιμότητα συστράτευσης και τον Αλ. Τσίπρα και όλα τα στελέχη του να προτρέπουν σε όλους τους τόνους για καθολικό εμβολιασμό.

Ο επίλογος του άρθρου του Α. Δρυμιώτη είναι αποκαλυπτικός για τις αριθμητικές αρλούμπες του και κυρίως για το κίνητρο του εγκλήματος σε βάρος της Στατιστικής: «Θέλω να ευχηθώ κάτι στον κ. Μπουκάλα: Να μην αντιμετωπίσει πανδημία με κυβέρνηση Σύριζα, γιατί θα είχαμε πεθάνει (sic) εμπροσθοβαρώς!». Οπερ έδει δείξαι! Εδώ δολοφονείται όχι μόνο η Στατιστική, αλλά και το Συντακτικό· γενικώς δε η Επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

(1) Βλ. https://www.kathimerini.gr/opinion/561508603/o-enas-stoys-dyo-anti-toy-70/, https://www.kathimerini.gr/opinion/561510007/ena-nayplio-s-ena-chrono/, https://www.kathimerini.gr/opinion/561522697/allos-enas-viasmos-tis-statistikis/

 * πολιτικός μηχανικός, δρ ΕΜΠ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι «φωτογραφίες της στιγμής»
Αφήνοντας στην άκρη τις «πειραγμένες», για ευνόητους λόγους, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν κατά τεκμήριο ικανοποιητικά τις προτιμήσεις των εκλογέων.
Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι «φωτογραφίες της στιγμής»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναδιάταξη του κομματικού συστήματος;
Αν οι δημοσκοπήσεις δεν πέφτουν έξω κι αν τις διαβάζω σωστά, τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην προσεχή Βουλή θα μειωθούν. Από επτά μένουν πέντε, με ενδεχόμενο να γίνουν προσεχώς τέσσερα. Αν συμβεί αυτό, θα...
Αναδιάταξη του κομματικού συστήματος;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επαναλαμβανόμενη αστοχία των δημοσκοπήσεων (και όχι μόνο στην Ελλάδα)
Το τελευταίο διάστημα έχουν δημοσιευθεί πύρινα άρθρα εναντίον των νέων «αποδιοπομπαίων τράγων», δηλαδή των εταιρειών δημοσκοπήσεων, κατά τα ειωθότα. Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά προβλημάτων που το (αναγνωστικό)...
Η επαναλαμβανόμενη αστοχία των δημοσκοπήσεων (και όχι μόνο στην Ελλάδα)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκλογές, η μόνη πραγματική δημοσκόπηση των κοινωνικών παλμών
Το αποτέλεσμα των εκλογών -ως η διαμορφώτρια πηγή των νέων όρων του αστικού πολιτικού σκηνικού- αποτελεί πλούσια δεξαμενή για την εξαγωγή μεγάλου εύρους συμπερασμάτων. Χρειάζονται όλες οι γνώμες, όσο...
Εκλογές, η μόνη πραγματική δημοσκόπηση των κοινωνικών παλμών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρώτες δημοσκοπήσεις και αποτελέσματα εκλογών
Αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών της 20.9.15, δημοσιεύτηκε μπαράζ αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων γι’ αυτές, παρά το γεγονός ότι ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών και πολλοί ψηφοφόροι δεν βρίσκονται στον τόπο...
Πρώτες δημοσκοπήσεις και αποτελέσματα εκλογών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας