• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.0°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 8.8°C
  4 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.3°C
  5 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.5°C
  3 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.1°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 4.5°C
  5 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 11.6°C
  3 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 13.7°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 16.3°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 12.6°C
  5 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  7 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  3 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.8°C
  1 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.2°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.3°C
  2 BF
  96%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.9°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  90%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτικοί ετεροδημότες και μέτοικοι

 • A-
 • A+

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια μηχανιστική ρύθμιση και απορρύθμιση των πολιτικών κομμάτων. Πέραν της προσπάθειας να «γκρεμιστούν» τα ιδεολογικά όρια, οι μετακινήσεις πολιτικών προσώπων μεταξύ κομμάτων εργαλειοποιούνται. Επιδιώκεται, κυρίως από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, να σηματοδοτήσουν τη διεύρυνση των κομματικών τους ορίων. Επί της ουσίας όμως οι διευρύνσεις αυτές είναι καθαρά προσχηματικές και αποσκοπούν να κρύψουν πίσω από αυτές το ευκολότερο πέρασμα των πολιτικών τους.

Φυσικά, υπάρχουν διαφορές για το πώς διαχειρίζονται τις διευρύνσεις η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, διαφορές που έχουν να κάνουν με την ίδια τη συγκρότησή τους. Με πολλή αβρότητα η Ν.Δ. εγκαλούσε για συνεργασίες, αλλά στην ουσία ήθελε να επικρατεί η δική της ιδεολογική άποψη με αποδέκτες το δικό της παραδοσιακό κοινό. Πολιτικές αιχμής, όπως τα θέματα ασφάλειας, του προσφυγικού, των Πανεπιστημίων, της Αυτοδιοίκησης, των εργασιακών σχέσεων. Πολιτικές τις οποίες η Ν.Δ. συνδιαμόρφωσε και υλοποίησε με «πολιτικούς ετεροδημότες», ωραιοποιώντας έτσι τη δήθεν στροφή της στο Κέντρο.

Ομως με διαλυμένη τη μεσαία τάξη και την επιχειρηματικότητα, δίνει τα χρυσά κλειδιά της «ανάπτυξης» σε εκείνους που έχουν μεγάλη οικονομική δραστηριότητα και κεφάλαιο για να στήσουν παράπλευρα μια φασονατσίδικη, υπεργολαβική οικονομία, μιας νέας τάξης μικρομεσαίων. Η φορολόγηση χάνει τον αναδιανεμητικό της ρόλο και αφήνει τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες να ρυθμίζουν τις αγορές, τους μικρομεσαίους και τις εργασιακές σχέσεις. Σε συνδυασμό δε με την επιδίωξη της Ν.Δ. για την κοινοβουλευτική της σταθερότητα, θα στήσει το συντηρητικό θεσμικό, παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο της χώρας. Ο πρωθυπουργός ήταν πολύ σαφής. Δεν περίμενε κάποιος κάτι άλλο από μια κυβέρνηση της Δεξιάς. Τώρα, αν στους κόλπους του κόμματος της Ν.Δ. υπάρχουν μικροδιαφορές, δεν αλλάζει η μεγάλη εικόνα.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε μία άλλη λογική διευρύνσεων και συμμαχιών. Ξεκίνησε με την ανήκουστη κυβερνητική συμμαχία του με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Συνέχισε με συνεργασίες ομάδων που μετακινήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, για να εμπλουτίσουν και να διευρύνουν την εκλογική του βάση. Εκείνων των «πολιτικών μέτοικων». Είναι όμως ένα κόμμα που έχει δομικό «γενετικό» πρόβλημα από τον σχηματισμό του.

Δεν μπορεί να ενσωματώσει στην ιδεολογία του μακροχρόνιες συνεργασίες με συναινετικό και συμμετοχικό χαρακτήρα. Συνεργασίες που θα εγγυηθούν τη μετάλλαξή του σε κόμμα με δομημένη σοσιαλιστική ιδεολογία και σοσιαλδημοκρατική λειτουργία και θα το αναβαθμίσουν σε κόμμα εξουσίας. Η δομική αλλαγή του θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο, συλλογικά ή η ηγετική του ομάδα, θα μπορέσει να επανακαθορίσει νέες αρχές και ιδεολογία που θα συνδυάζονται και με την αλλαγή της λειτουργίας του.

Οι προκλήσεις και οι δομικές αλλαγές που ξεδιπλώνονται στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη δίνουν προβάδισμα στη δημιουργία ισχυρού σοσιαλιστικού πόλου. Η επόμενη συνεπώς εκλογική αναμέτρηση και στη χώρα μας δεν θα γίνει με αφήγημα «το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα την κρίση». Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση. Οι πολιτικές δυνάμεις θα έχουν το δικό τους αφήγημα για το πώς θα ανασυγκροτήσουν τη νέα διακυβέρνηση, τη συγκρότηση της νέας κοινωνικής διαστρωμάτωσης, τον νέο τρόπο αναδιανομής στη χώρα μας.

Η επόμενη μέρα των διπλών εκλογών με διαφορετικό εκλογικό σύστημα, εκείνου της απλής αναλογικής και της ενισχυμένης, που για πρώτη φορά γίνονται στη χώρα μας, θα δημιουργήσει κραδασμούς και αναδιάταξη του πολιτικού κόσμου. Για τη συγκρότηση κυβέρνησης, η Ν.Δ. θα ποντάρει στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Ιστορικά, οι πολιτικές συγκρούσεις με κοινωνική έκφραση είναι εκείνες που σηματοδοτούν την αλλαγή πλεύσης μιας χώρας.

Σε αντίστοιχες περιόδους ιδεολογικών επιλογών και ταξικών συγκρούσεων, το ΠΑΣΟΚ, με τον Ανδρέα Παπανδρέου και στη συνέχεια σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, είχε αναδείξει ότι η δημοκρατική παράταξη είναι το αντίπαλο δέος απέναντι στη συντήρηση. Ενα πατριωτικό κόμμα, σοσιαλιστικό που στηρίζει τους μη προνομιούχους και μικρομεσαίους και ενός κράτους που δεν αποποιείται τον ρόλο του. Πάνω στα ζητήματα αυτά ξετύλιγε τις συμμαχίες του, τις προγραμματικές συνεργασίες, τις διαχρονικές μεταρρυθμιστικές πολιτικές. Πάντα με την κοινωνία, τους πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις του κόμματος και της κυβέρνησης.

Στη μεγάλη αυτή δημοκρατική παράταξη δεν υπήρχαν «πολιτικοί ετεροδημότες», ενώ οι «πολιτικοί μέτοικοι» πάντα επέστρεφαν στα πάτρια εδάφη. Ο καθένας είχε την αξία του, είχε το ανάστημά του αλλά πάντα μέσα στο ιδεολογικό περιβάλλον του πολιτικού του χώρου.

* πρώην υπουργός και ευρωβουλευτίνα

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όσοι μεροληπτούν ασύστολα, ας προετοιμάζονται για τις αντιδράσεις των θιγμένων
Όταν η πολιτική συζήτηση θυμίζει καβγά γυμνασιακού επιπέδου, υπάρχει θέμα. Και τότε είναι που αποκαλύπτονται οι ουσιαστικές μεθοδολογίες του καθενός...
Όσοι μεροληπτούν ασύστολα, ας προετοιμάζονται για τις αντιδράσεις των θιγμένων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η συνταγή της «επιτυχίας»
Η συνταγή της «επιτυχίας» περιλαμβάνει ορισμένα ιδεοτυπικά χαρακτηριστικά, που –στις μετανεωτερικές μορφές διακυβέρνησης– κείνται πέραν της Αριστεράς και της Δεξιάς πλήττοντας το κοινωνικό σύνολο και...
Η συνταγή της «επιτυχίας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ψηφοφόρος κι ο πολίτης
Ετσι, εκτός του τι έκανε ή δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης, πρέπει να εξετάσουμε τι έκανε κι ο ψηφοφόρος εκτός της ανάθεσης διά της ψήφου του. Νομίζω ότι ήταν σε αναμονή και περίμενε να...
Ο ψηφοφόρος κι ο πολίτης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ - Μια ματιά στα δεδομένα του Συνεδρίου του 2016
Η διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια διαρκής διαδικασία, δεν ξεκίνησε τώρα ούτε θα τελειώσει με την πάροδο του συνεδρίου. Δεν θα τελειώσει ποτέ. Το ερώτημα λοιπόν, δεν είναι εάν θα μετασχηματιστεί...
Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ - Μια ματιά στα δεδομένα του Συνεδρίου του 2016
ΑΠΟΨΕΙΣ
Άρθρο του πρωθυπουργού στην «Εφ.Συν.»: Απόφαση ζωής η μεγάλη ανατροπή
«Η Ελλάδα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά άλλαξε και η Αριστερά έγινε αυτά τα χρόνια η κινητήρια δύναμη των εξελίξεων».
Άρθρο του πρωθυπουργού στην «Εφ.Συν.»: Απόφαση ζωής η μεγάλη ανατροπή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σισύφεια πάθη εκλογέων
Το πρωί της 7ης Ιουνίου θα ανοίξουν οι πόρτες των εκλογικών τμημάτων. Την 8η Ιουλίου η Εριδα θα είναι περιχαρής. Οι «Πολλοί» θα συνεχίσουν τη βασανιστική ανάβαση, ο Δίας θα χαϊδεύει τα γένια του και οι «Λίγοι»...
Σισύφεια πάθη εκλογέων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας