• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.2°C / 19.8°C
  0 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  12°C 12.0°C / 16.0°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 14.0°C / 18.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 16.6°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 19.7°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  5 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.5°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.0°C
  3 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 18.7°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  59%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιατί ενοχλεί ο όρος «γυναικοκτονία»;

 • A-
 • A+

Μία από τις υποθέσεις που άφησαν ιστορία το μακρινό 1987 αφορά την πολύκροτη υπόθεση του Παναγιώτη Φραντζή, του δράστη που είχε κομματιάσει τη γυναίκα του με μαχαίρι και σφυρί. Το ανωτέρω έγκλημα καλύφθηκε από τον Τύπο και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της εποχής με αμέτρητες σελίδες ρεπορτάζ, σχόλια και απόψεις εγκληματολόγων.

Εν έτει 2021, οι ενημερωτικές ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν τον όρο «γυναικοκτονία» για τις δολοφονίες γυναικών. Για πολλούς ο όρος «γυναικοκτονία» είναι ενοχλητικός και αδόκιμος. Τουναντίον, o όρος αυτός είναι απολύτως ταιριαστός και αντικατοπτρίζει με σαφήνεια και λεπτομέρεια την αλήθεια.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων ορίζει ως «γυναικοκτονία» τη δολοφονία της γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, τον βασανισμό και τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού, τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών ως «εγκλήματα για λόγους τιμής», τη στοχευμένη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών στο πλαίσιο ένοπλων συγκρούσεων, τη δολοφονία γυναικών λόγω προίκας, τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών εξ αιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους και της ταυτότητας φύλου, τη δολοφονία αυτόχθονων γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους. Επίσης, περιπτώσεις «γυναικοκτονίας», οι οποίες συνδέονται με συμμορίες, όπως το οργανωμένο έγκλημα, εμπόρους ναρκωτικών και την εμπορία γυναικών και κοριτσιών.

Οι αντιδράσεις της κοινωνίας για τις «γυναικοκτονίες» διαμορφώνονται από τη λανθασμένη προβολή μηνυμάτων από τα ΜΜΕ, τα οποία προωθούν προκαταλήψεις για τον ρόλο των δύο φύλων επιμένοντας σε στερεότυπα. Η γυναικεία ταυτότητα συνδέεται με τα χαρακτηριστικά ή τις ιδιότητες που αποδίδονται στο «ασθενές φύλο» στο πλαίσιο του πατριαρχικού κοινωνικού μοντέλου.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι μερίδιο ευθύνης έχει και η εκάστοτε κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η δέσμευση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ατόμων πρέπει να αποτελεί σημαντικό στόχο για την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Ετσι, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να λάβουν ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Κάθε διάταξη της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης επιδιώκει την πρόληψη της εμφάνισης βίας, τη βοήθεια των θυμάτων και τη μέριμνα για την παραπομπή των δραστών στη Δικαιοσύνη. Η Σύμβαση απαιτεί την ποινικοποίηση διαφόρων μορφών βίας κατά των γυναικών, για παράδειγμα της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης και της ψυχολογικής βίας, και την επιβολή νομικών κυρώσεων. Προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό πρέπει να δοθεί όνομα στη βία κατά των γυναικών και να καταστεί γνωστό ότι η βία αποτελεί έγκλημα.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, μήπως δεν θα έπρεπε να ενοχλεί ο όρος «γυναικοκτονία»;

* δημοσιογράφος, επικοινωνιολόγος και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στο αντικείμενο της «Σύγχρονης Δημοσιογραφίας» στο ΕΑΠ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επέλαση της βίας
Τρέμω στη σκέψη πως στα διεθνή φόρουμ μελετητών θα εμφανιστεί η χώρα μας ανάμεσα σε εκείνες που έχει 14 γυναικοκτονίες σε λίγους μήνες.
Η επέλαση της βίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γυναίκες ένορκοι και υπόρρητος σεξισμός
Στην πρόσφατη δίκη της νεαρής γυναίκας που δέχθηκε επίθεση με καυστικό υγρό (βιτριόλι), ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης ζήτησε την εξαίρεση των γυναικών ενόρκων από τη συμμετοχή τους στο Μικτό...
Γυναίκες ένορκοι και υπόρρητος σεξισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Αυτές στο χώμα κι αυτοί στη φυλακή. Η πολιτική οικονομία των γυναικοκτονιών
Εκθέσεις κορυφαίων οργανισμών (ΟΗΕ, ΠΟΥ, ΕΙΙΦ/EIGE) και εθνικές επιστημονικές έρευνες τεκμηριώνουν ραγδαία αύξηση των γυναικοκτονιών. Παγκοσμίως, δολοφονούνται έξι γυναίκες ανά ώρα.
«Αυτές στο χώμα κι αυτοί στη φυλακή. Η πολιτική οικονομία των γυναικοκτονιών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εχε γεια, Παναγιά
Αφήσαμε πίσω μας την Παναγιά. Πίσω, σε ένα μικρό εκκλησάκι μιας άνυδρης γης στη μέση του πελάγους. Πίσω, εκεί που φωλιάζουν η ελπίδα μας και οι πιο κρυφοί μας φόβοι.
Εχε γεια, Παναγιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πρότυπο και το κακέκτυπο
Ολες οι κοινωνίες από την αυγή της ανθρώπινης ιστορίας υιοθετούν τον άνδρα σαν πρότυπο συμπεριφοράς, δύναμης και διακάτοχο όλων των εστιών εξουσίας και αποφάσεων.
Το πρότυπο και το κακέκτυπο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όσοι σκοτώνουν δεν είναι άντρες, αγάπη μου!
Σήμερα το βράδυ, θα αγκαλιάσω την κόρη μου και θα της πω ιστορίες για άνδρες που θυσίασαν τη ζωή τους για να σώσουν τις γυναίκες που αγαπούσαν, για αγόρια που μόνη τους έγνοια ήταν να κάνουν την κοπέλα τους...
Όσοι σκοτώνουν δεν είναι άντρες, αγάπη μου!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας