• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.7°C / 13.2°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.6°C / 8.5°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 12.1°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.9°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 9.1°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.5°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 1.8°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 11.8°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.8°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  0 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.9°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.5°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 9.8°C / 14.8°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.0°C / 13.4°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.8°C / 8.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 8.6°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  1 BF
  77%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια μεγάλη στιγμή της ελληνικής εργατικής τάξης

 • A-
 • A+

 

Η επιτυχία της κινητοποίησης των διανομέων φαγητού πριν από λίγες μέρες είναι πιθανό πως θα καταγραφεί μελλοντικά ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτικο-κοινωνικά γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών.

Νομίζω πως η διατύπωση δεν έχει ίχνος υπερβολής. Είναι τόσες οι ήττες που έχει υποστεί η εργατική τάξη που, υπό όρους, το συγκεκριμένο συμβάν θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής. Για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων η αυτοοργάνωση από κάτω ίσως είναι ο πιο σημαντικός. Δεδομένης της άθλιας κατάστασης του συνδικαλισμού στο «υψηλό επίπεδο», γεγονότα σαν κι αυτό ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας συνολικότερα.

Στην πραγματικότητα ανοίγουν ζητήματα πολύ ευρύτερα από τα άμεσα, που αγγίζουν το πολιτικό πεδίο στον πυρήνα του. Κατά τη γνώμη μου, δεν θέτουν απλώς υπό επερώτηση, αλλά πραγματικά γελοιοποιούν όλες εκείνες τις «ευρείες» αριστερές τοποθετήσεις, που εδώ και χρόνια πια αφιερώνουν όλο και περισσότερο χώρο και χρόνο στο ενδιαφέρον για τη «μεσαία τάξη». Για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, π.χ., θεωρείται αυταπόδεικτο πως «εκεί» είναι που παίζεται το χοντρό πολιτικό παιχνίδι. Αρα, εξ αμέσου συνεπαγωγής, και στο Κέντρο - όχι το ακραίο, το άλλο.

Βέβαια, είναι δύσκολο να συγκεραστεί το αίτημα του κόμματος για μετατροπή όλων των διανομέων σε κανονικούς μισθωτούς με τα συμφέροντα πολλών «μικρών» επιχειρηματιών της εστίασης, που ευνοούνται ίσως περισσότερο από τις μεγάλες πλατφόρμες από την άθλια συνθήκη των συγκεκριμένων εργατών. Μια μετατροπή τους σε μισθωτούς και η απόδοση όλων των δικαιωμάτων τους σε εξοπλισμό και ασφάλεια θα τους έκανε «ασύμφορους».

Αρα, «και με τον έναν και με τον άλλο» δεν γίνεται να είσαι - ενώ οι ίδιοι οι συγκεκριμένοι εργάτες δεν παραπλανώνται από τις «επιθετικές» επικλήσεις ενάντια στο «μεγάλο κεφάλαιο», αφού ξέρουν από τη μαύρη πείρα τους πως και το μεσαίο και το μικρό είναι εξίσου, αν όχι, στο άμεσο επίπεδο, περισσότερο εκμεταλλευτικό και αυταρχικό.

Συνολικότερα η Αριστερά, νομίζω, θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα -της ταξικής εκπροσώπησης, των κοινωνικών συμμαχιών κ.λπ.- πολύ σοβαρότερα και προσεκτικότερα από ό,τι μέχρι τώρα.

Γιατί το πράγμα βοά, πλέον. Από παντού στον κόσμο το μήνυμα που έρχεται είναι σαφές.

Η εργατική τάξη και τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, στη μεγάλη τους πλειονότητα, μετατοπίζονται εκτός πολιτικής - και στη χειρότερη περίπτωση κάνουν, αυτοχειριαστικά, ακόμη και ακροδεξιές επιλογές. Η αίσθησή τους πως έχουν εγκαταλειφθεί από όλους στη διαρκώς επιδεινούμενη κατάστασή τους είναι, κατά τη γνώμη μου, η κύρια αιτία αυτών των στάσεων. Είναι αυτό, πολύ περισσότερο από τα «ηθικά» πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα, που καθορίζει την πολιτική, «απολιτική» ή, κυρίως πια, αντιπολιτική τους συμπεριφορά.

Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, στα καθ' ημάς να είναι αλλιώς όταν τους λένε πως αυτή που πλήρωσε περισσότερο το μάρμαρο τα τελευταία δέκα χρόνια είναι, λέει, η «μεσαία τάξη». Αυτοί, όμως, ξέρουν καλύτερα, έστω κι αν δεν έχουν διαθέσιμες τις στατιστικές, οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, δίνουν μια πολύ διαφορετική εικόνα.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα, μεταξύ 2008 και 2018, έχουμε μείωση 23% των χαμηλών, 11% των μεσαίων και 6,6% των υψηλών.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση -που ο ΣΥΡΙΖΑ «συζητάει» τις «κατηγορίες» της Δεξιάς περί γδαρσίματος των μεσαίων- στην ίδια περίοδο, τα χαμηλά στρώματα είδαν τη συμμετοχή τους στα έσοδα του φόρου εισοδήματος να αυξάνεται κατά 152%, ενώ τα μεσαία κατά 5,3%, μόλις. Αν προσθέσουμε και την ταξική επίπτωση του ΦΠΑ και της φοροδιαφυγής-φοροκλοπής, όπως και τη βάρβαρη απίσχνανση του κοινωνικών υπηρεσιών, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως σχεδόν ολόκληρο το μάρμαρο το πλήρωσε το κάτω 60% της εισοδηματικής διανομής.

Γι’ αυτό μίλησα για γελοιότητα προηγουμένως, αναφερόμενος στις «ευρείες» στρατηγικές. Αν η Αριστερά δεν βρει τρόπο να «εκπροσωπήσει» την πλειοψηφική κοινωνικά εργατική τάξη, με πρώτο μέλημα την ενδυνάμωση της ταξικής της αυτονομίας, το παιχνίδι είναι ήδη χαμένο. Και αυτή η «εκπροσώπηση» απαιτεί μια ταχεία και εκτεταμένη ριζοσπαστικοποίηση του λόγου της. Αν ο πλούτος είναι μοιρασμένος κατά 60% στο ανώτερο δεκατημόριο του πληθυσμού, 35% στα επόμενα τρία και μόλις 5% στην κατώτερη πλειοψηφία, η δραστική φορολόγησή του δεν μπορεί παρά να είναι πάντα και σε κάθε ευκαιρία το πρώτο σύνθημα.

Να πληρώσουν οι πλούσιοι - και οι πολύ και οι λιγότερο πλούσιοι.

Ωσπου να τα κάνει, βέβαια, αυτά η Αριστερά, ευτυχώς, οι εργάτες νικούν από μόνοι τους. Και δίνουν ελπίδες για το μέλλον όλων μας.

 * εκπαιδευτικός

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι μας λένε τα εργασιακά, κοινωνικά και πολιτισμικά δίκτυα;
Στον πόλεμο του καπιταλισμού των πλατφορμών και του μοντέλου δεξιάς διακυβέρνησης, αυτός ο νέος τρόπος δράσης και αντίδρασης, με ό,τι περιλαμβάνει και συμπυκνώνει, έχει να παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο για την...
Τι μας λένε τα εργασιακά, κοινωνικά και πολιτισμικά δίκτυα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοκκίνισαν οι δρόμοι από διανομείς της efood
«Kοκκίνισε» η Αθήνα χθες το μεσημέρι, στη μεγαλειώδη απεργιακή μοτοπορεία των ταχυδιανομέων της eFood, στο πλαίσιο της προειδοποιητικής τετράωρης στάσης εργασίας με βασικά αιτήματα τη μόνιμη και σταθερή...
Κοκκίνισαν οι δρόμοι από διανομείς της efood
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γενική Συνομοσπονδία Εργοδοτών Ελλάδας
Το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ θα διεξαχθεί σε ένα τουριστικό θέρετρο στην Καλαμάτα, μακριά από τους εργαζομένους και τα προβλήματά τους. Από αυτό οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε θετικό για τη ζωή τους...
Γενική Συνομοσπονδία Εργοδοτών Ελλάδας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επικουρική ασφάλιση και η προοπτική της
Οι ίδιοι οι εμπνευστές του σουηδικού μοντέλου [επικουρική ασφάλιση με σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης - NDC], στην αυτοκριτική τους δέκα χρόνια μετά την εφαρμογή του, αναγνωρίζουν το λάθος τους το οποίο...
Η επικουρική ασφάλιση και η προοπτική της
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Αίσιον και ευτυχές το 1910!»
Το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από την ίδρυση της ΓΣΕΕ, το 1918, σημαδεύτηκε από την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης του τόπου, η οποία χαρακτηριζόταν από τον μη ομαλό πολιτικό και...
«Αίσιον και ευτυχές το 1910!»
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Τι συνδικαλισμό θέλουμε;»
«Ο συνδικαλισμός κουβαλάει βαρίδια. Εχει λερωθεί πολύ από εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργάνων που χρόνια τώρα δεν στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων αλλά δρουν ως Δούρειος Ιππος των εργοδοτών. Στην περίπτωση...
«Τι συνδικαλισμό θέλουμε;»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας