• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 25.3°C
  1 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 23.9°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.0°C / 26.0°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 17.7°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 20.1°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 23.8°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  4 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 17.5°C / 23.8°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 25.4°C
  1 BF
  50%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.7°C / 23.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  70%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Νέο κράτος», όπως «νέα εποχή» και «νέα αρχή»;

 • A-
 • A+

Στις 15 Φεβρουαρίου 2020, ο Αλέξης Τσίπρας προέβη, ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σε έναν κριτικό απολογισμό των πεπραγμένων της «πρώτης κυβερνητικής θητείας της Αριστεράς». Οπως κάθε απολογισμός, έτσι και αυτός όφειλε όχι μόνο να εμπεριέχει στοιχεία αυτοκριτικής αλλά και να προτείνει ουσιαστικές διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά τους στρατηγικούς στόχους ενός κόμματος που διεκδικεί θαρραλέα μια «δεύτερη φορά Αριστερά». Και έθεσε ευθέως το βασικό ερώτημα: «Πώς θα καταφέρει, τη δεύτερη φορά η Αριστερά, κερδίζοντας τις εκλογές, να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας;».

Η φράση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Την επομένη, η Ν.Δ. και τα «επιτελικά» της ΜΜΕ ούρλιαζαν, έσκιζαν τα ρούχα τους: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται, σε περίπτωση επανεκλογής του, την «άλωση του κράτους», ένα «κράτος-κομματικό λάφυρο», ένα «κράτος-κόμμα», ο «Τσίπρας νέος Στάλιν»… και τι δεν ακούσαμε εκείνες τις μέρες. Ωστόσο, έντονες αντιδράσεις και βολές κατά του προέδρου δεν έλειψαν και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά στελέχη διαμαρτυρήθηκαν και κατήγγειλαν την «ερώτηση» αυτή καθαυτή ως «θεσμικά επικίνδυνη», ως «θεσμική απρέπεια», ειδικά δε στο πλαίσιο της στρατηγικής διεύρυνσης του κόμματος που επιβάλλει το αντίθετο, δηλαδή τον «θεσμικό καθωσπρεπισμό»!

Ωστόσο, με τη «φράση» αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε παρά το αυτονόητο για ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία – ακόμα και στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής, αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Πώς θα μπορέσει ένα κόμμα να προωθήσει και να υλοποιήσει τους πολιτικούς προσανατολισμούς και στόχους για τους οποίους δεσμεύτηκε απέναντι στη λαϊκή εντολή, αν δεν αδράξει ακριβώς τους «κρίσιμους αρμούς της εξουσίας», τους αρμούς του κράτους και ιδιαίτερα δε του «βαθέος κράτους»; Η ερώτηση κάθε άλλο παρά ρητορική ήταν και είναι. Συνάδει όχι μόνο με τα στοιχειώδη πορίσματα της πολιτικής κριτικής σκέψης και θεωρίας περί κράτους και κόμματος, αλλά και με την ιστορική εμπειρία από τη σύσταση των νεωτερικών πολιτικών συστημάτων. Ακόμα και υπό την έννοια του «κοινού συμφέροντος» που υποτίθεται ότι διασφαλίζει το κράτος, τα εκάστοτε κόμματα που διεκδικούν την εξουσία έχουν διαφορετική αντίληψη και προσέγγιση των «κοινών».

Δυο λόγια για να ξεκαθαριστεί μια σύγχυση. Αλλο «κράτος-εξουσία» και άλλο «δημόσια διοίκηση». Αναμφίβολα, η δημόσια διοίκηση, ως θεσμός, διέπεται από εσωτερικούς κανόνες που διασφαλίζουν τόσο τη συνέχισή της όσο και τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της. Για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο έργο της, οφείλει κατά συνέπεια να στελεχωθεί με το απαραίτητο ικανό προσωπικό και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να υπόκειται σε αξιολόγηση – η «κομματική ταυτότητα» δεν αποδίδει αυτόματα τίτλους διαχειριστικών ικανοτήτων. Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις, η «δημόσια διοίκηση» είναι εκεί για να διεκπεραιώνει τις πολιτικές που εκπονούν το ή τα κόμματα που κατέχουν τους «κρίσιμους αρμούς της εξουσίας» κατ’ εντολή της λαϊκής ετυμηγορίας. Ειρήσθω εν παρόδω, σήμερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού, η εν λόγω «δημόσια διοίκηση» έχει κατεβάσει τα μολύβια, το έργο της εκτελείται από ιδιωτικά τεχνοκρατικά γραφεία μάνατζερ. Τα «γαλάζια παιδιά» είναι εκεί για τους μισθούς τους.

Κοντά έναν χρόνο και έξι μήνες μετά την εκφώνηση αυτής της επίδικης ερώτησης –που κλόνισε τον «θεσμικό καθωσπρεπισμό»– αυτός ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλάζει φύρδην-μίγδην ρότα, περνάει στην αντίπερα τοποθέτηση: Το πρώτο βασικό θέμα της ομιλίας του στις 19 Σεπτεμβρίου από τα έδρανα της ΔΕΘ αφιερώθηκε, αποκλειστικά, όχι στην αναθεώρηση, αλλά στην πλήρη αποδόμηση και ακύρωση της εν λόγω «ερώτησης».

Προέβη αναπάντεχα στην αποθέωση ενός «ουδέτερου» κράτους, ενός κράτους άνω και πέραν των κομμάτων, υπεράνω των ταξικών συμφερόντων και ανταγωνισμών που εκπροσωπούν, εν ολίγοις ενός α-κομματικού κράτους αποκλειστικά «αξιοκρατικού» και «αποτελεσματικού»! Μια τέτοια αντίληψη του κράτους και των σχέσεων κράτους/κομμάτων μάς αφήνει άφωνους. Παραδόξως πώς, είναι εφάμιλλη αυτής που εκπονήθηκε από τους πάλαι ποτέ δογματικούς φιλελεύθερους (τους θεωρητικούς του «laissez faire, laissez passer»). Η σύγχυση φτάνει στο αποκορύφωμα όταν γνωρίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι υπέρμαχος του κρατικού παρεμβατισμού και της αποκατάστασης του κοινωνικού κράτους. Πώς να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χωρίς τον έλεγχο των «κρίσιμων αρμών της εξουσίας»;

Από το βήμα λοιπόν της ΔΕΘ, είμαστε πλέον εν όψει ενός «νέου κράτους», ουδέτερου, υπεράνω των κομμάτων, που συνάδει με τη «νέα εποχή», με το «νέο (δικτυακό) σώμα της Αριστεράς» και με τη «νέα αρχή». Η πληθωρική χρήση του όρου «νέου» –όπως και κάθε λέξης– κουράζει… Η «ερώτηση» του Φεβρουαρίου 2020 παραμένει ωστόσο ανοιχτή. Αν δεν είναι τα κόμματα που ελέγχουν τους «αρμούς της εξουσίας», ποιος τους ελέγχει; Η αγορά; Μια «ανεξάρτητη», «ουδέτερη» και «αξιοκρατική» τεχνοκρατική δομή;

Δεν θα αναφερθώ στις άλλες ουσιαστικές ελλείψεις της ομιλίας του Τσίπρα στη ΔΕΘ, πολλοί άλλοι αναλυτές και σχολιαστές, εντός και πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ, τις εντόπισαν σωστά και εν καιρώ.

* καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας, Βρυξέλλες 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημία του πατερναλισμού
Η ιδέα της ελευθερίας υποτάσσεται σε «συλλογικά» συμφέροντα πέρα από τα ανθρώπινα δικαιώματα ή την κοινή λογική.
Η πανδημία του πατερναλισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυβέρνηση και η εξουσία
Δεν πρέπει, λοιπόν, να μας εκπλήσσουν οι αντιδράσεις στην επιεικώς ατυχή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι την επόμενη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ «θα ελέγξει τους κρίσιμους αρμούς της εξουσίας». Στον επικοινωνιακό πόλεμο που...
Η κυβέρνηση και η εξουσία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ιδεολογία
Η σημερινή συζήτηση, εν όψει «ανασυγκρότησης», βρίσκεται, προφανώς, στον αντίποδα των ιδεολογικών κεκτημένων εκείνου του κόμματος. Από αυτή την άποψη, δεν έχουμε να κάνουμε με μια υποχώρηση, «κατακριτέα» ή όχι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ιδεολογία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δομές της εξουσίας
Η αναθεωρητική διαδικασία ξεκίνησε, ως γνωστόν, με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Με πρόταση τουλάχιστον πενήντα βουλευτών, όπως προβλέπει το άρθρο 110 του Συντάγματος.
Οι δομές της εξουσίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπεκφυγή ή αυτοκριτική;
Ο τοκετός της μεγάλης προοδευτικής παράταξης θα είναι, και δεν μπορεί παρά να είναι μια πράξη επώδυνης αυτογνωσίας για τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι άλλη μια έξυπνη κίνηση στη σκακιέρα της πολιτικής προς ίδιον όφελος,...
Υπεκφυγή ή αυτοκριτική;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κεραμέως: αυτονομία, αξιολόγηση και... άγιος ο Θεός!
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε οτι το κυβερνητικό πλάνο περιλαμβάνει, «αυτονομία» των σχολικών μονάδων και των Πανεπιστημίων, αξιολόγηση και σύνδεσή τους με τη χρηματοδότηση.
Κεραμέως: αυτονομία, αξιολόγηση και... άγιος ο Θεός!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας