• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 14.4°C
  1 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 13.6°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 13.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  8°C 7.9°C / 8.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.3°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 6.8°C
  4 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 12.4°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 17.0°C
  5 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  2 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 14.1°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.6°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 12.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 17.8°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 14.6°C
  0 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.8°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.1°C / 13.7°C
  3 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  93%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλειστές πόρτες

 • A-
 • A+

Ασκήθηκε κριτική για το αιφνίδιο της ανακοίνωσης αγοράς των φρεγατών, ιδιαίτερα για το ότι η συμφωνία έγινε εκτός προβλεπομένων διαδικασιών, χωρίς συμμετοχή στην απόφαση των αρμόδιων επιτροπών, γεγονός που παραπέμπει, ειπώθηκε, σε καθεστώς μοναρχίας.

Ισως όμως η συζήτηση πρέπει κάποτε να πάει ακόμα πιο βαθιά. Και δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, ούτε μόνο τη χώρα· είναι παγκόσμιο ζήτημα που κάθε άλλο παρά εξαιρεί τον δυτικό κόσμο.

Οι Δημοκρατίες, αυτές οι αντιπροσωπευτικές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες που είναι «ό,τι καλύτερο υπάρχει», έχουν ορισμένες μαύρες τρύπες όπου τα δημοκρατικά ιδεώδη αίφνης εξαφανίζονται, σαν φτηνό τρικ μάγου σε τσίρκο. Στις μαύρες τρύπες συγκαταλέγονται κατ’ εξοχήν η άμυνα, η εξωτερική πολιτική, οι μυστικές υπηρεσίες αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι παραχωρήσεις, ακόμα βέβαια και οι εθνικοποιήσεις, που κάποτε γίνονταν. Σε όλα αυτά τα πεδία, και σε αρκετά ακόμα, αυτά που αποφασίζονται πίσω από κλειστές πόρτες είναι πολύ περισσότερα από αυτά που πραγματοποιούνται στο φως.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που παρατηρούν πολλοί ειδικοί, ότι έχουμε από χρόνια οδηγηθεί σε έναν διεθνή εναγκαλισμό της πολιτικής με την οικονομική εξουσία, κάτι που έχει πλήξει καίρια τη δημοκρατία και έχει οδηγήσει σε αυτό που ο φημισμένος Βρετανός πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος Κόλιν Κράουτς έχει αποκαλέσει «Μεταδημοκρατία».

Η δημοκρατία, με άλλα λόγια, έχει υποστεί πλήγματα χωρίς να έχει γυρίσει εντελώς στην προδημοκρατική μορφή. Εχει διαγράψει, λέει, μια παραβολική τροχιά. Βέβαια δεν μας λέει αν υπάρχει λύση – αυτός δεν είναι μάγος σε τσίρκο και δεν έχει βρει λύση επιστημονική. Και δεν μας λέει ούτε κατά πού θα πάει το πράγμα στο μέλλον, τώρα που η μεταδημοκρατία έχει για τα καλά εγκατασταθεί στη ζωή μας, με κάμποση και μόνιμη νόθευση των δημοκρατικών θεσμών.

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης, στο βιβλιαράκι του «Η αρχαία ελληνική δημοκρατία και η σημασία της για μας σήμερα», αφού σπεύσει να σημειώσει ότι η αρχαιότητα πλέον δεν μπορεί να είναι πρότυπο στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, μπορεί κάλλιστα όμως να είναι πηγή έμπνευσης, λέει: «Η πόλις αυτοκυβερνάται, που μεταφράζεται, μεταξύ άλλων, και στο ότι οι βασικές αποφάσεις της πολιτικής ζωής και της κοινότητας, παίρνονται από την Εκκλησία του Δήμου: πόλεμος, ειρήνη, συμμαχίες, δημόσια έργα, ανέγερση του Παρθενώνα κ.λπ. […]. Επί δύο, περίπου, αιώνες, η Εκκλησία του Δήμου, δηλαδή οι τεχνίτες και οι αγρότες που τη συγκροτούν, πήρε αποφάσεις, από τις οποίες τα 9/10 ήταν σωστές». Πήρε και εγκληματικές, πήρε και εσφαλμένες αποφάσεις.

Αλλά πήρε πολύ περισσότερες άριστες, «όπως η κατασκευή του στόλου, ιδέα και συμβουλή του Θεμιστοκλή, που οδήγησε στη νίκη της Σαλαμίνας». Τώρα που, εκτός από τα τανκ, πληθαίνουν και τα θινκ τανκ –μόλις ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός ακόμη από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη– είναι καιρός να μπούμε στην ουσία των προβλημάτων και της συμμετοχής. Η εκλογική αποχή δεν θα αναστραφεί όσο οι περισσότεροι πολίτες μένουν να κοιτάζουν από την οθόνη τους κλειστές πόρτες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς λύνονται τα παγκόσμια προβλήματα;
Σε κείμενό του που δημοσιεύθηκε προσφάτως («Τα Νέα», 21 και 22 Αυγούστου 2021) με τον τίτλο «Πανδημίες και εξοπλισμοί» ο Νίκος Μουζέλης διατυπώνει μια ρηξικέλευθη πρόταση για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί...
Πώς λύνονται τα παγκόσμια προβλήματα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι καύσωνες και η δημοκρατία
Τις επόμενες δεκαετίες, καθώς οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και οι κλιματικές καταστροφές θα αρχίσουν να συμπίπτουν, ο πλανήτης θα κληθεί να επωμιστεί ένα τεράστιο χρέος που θα αυξάνεται εκθετικά.
Οι καύσωνες και η δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος τύπος δημοκρατίας ταιριάζει στη Δεξιά;
Ερωτήματα όπως αυτό: Κινδυνεύει η δημοκρατία σήμερα και από ποιους ή το άλλο, γιατί δεν λειτουργεί στις μέρες μας η δημοκρατία και ποιοι είναι οι λόγοι της απορρύθμισής της, βρίσκονται στα χείλη όλων μας στην...
Ποιος τύπος δημοκρατίας ταιριάζει στη Δεξιά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διχαστικά προνόμια
Υπάρχει όμως και μια άλλη όψη, που ίσως είναι πιο σκοτεινή. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αναθέτουν –ακριβέστερα, μεταθέτουν– στους επαγγελματίες της εστίασης, των μεταφορών και άλλων κλάδων την ευθύνη και την...
Διχαστικά προνόμια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τον δημοκρατικό δρόμο - ξανά
Το περιβόητο εργασιακό νομοσχέδιο που κατεβάζει η κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά και οι αντιπολιτευτικοί και συνδικαλιστικοί αγώνες ενάντια σε αυτό, αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων μια αλήθεια της σύγχρονης ιστορίας. Οι...
Για τον δημοκρατικό δρόμο - ξανά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δημοκρατία της ουράς
Στον κύριο Δ. αρέσουν οι ουρές. Οι ουρές που σχηματίζονται έξω από τράπεζες, σούπερ μάρκετ και καταστήματα. Τώρα μάλιστα που το καλοκαιράκι είναι στις δόξες του περιμένει υπομονετικά τη σειρά του και την...
Η δημοκρατία της ουράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας