Ζω στη Βαρυμπόμπη τα τελευταία 31 χρόνια. Το σπίτι μου κάηκε τα ξημερώματα της 4ης Αυγούστου, σε αναζωπύρωση της φωτιάς που ξεκίνησε μερικές ώρες νωρίτερα, το μεσημέρι της 3/8. Η φωτιά είχε περάσει γύρω του και είχε προχωρήσει προς την πλατεία της Βαρυμπόμπης. Είναι βέβαιο ότι αν δεν ήταν η τρομακτική υποστελέχωση της πυροσβεστικής, καθώς και το σχέδιο τυφλής εκκένωσης εξ αιτίας του οποίου δεν μας άφησαν να βοηθήσουμε, πολύ πιθανά το σπίτι μου να μην είχε καεί.
Από τη μέρα που έσβησε η φωτιά μέχρι σήμερα δίνω μια μεγάλη μάχη, να σώσω ό,τι έμεινε από το σπίτι και τα υπάρχοντά μας. Την ίδια μάχη δίνουν και όλες οι λαϊκές οικογένειες που χτυπήθηκαν από αυτή την καταστροφή. Είναι μια μάχη ενάντια στον χρόνο και στην οποία το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δεν μας βοηθάει. Ένα μικρό μέρος των χρημάτων που θα χρειαστούμε για τις επισκευές μπήκε σχετικά σύντομα μετά από τις πρώτες διαδικασίες. Αλλά αυτό που ακολούθησε δείχνει ότι ο σκοπός ήταν περισσότερο να μην φουντώσουν οι αντιδράσεις, παρά να βοηθηθούν οι πυρόπληκτοι.
Πολλά σπίτια, όπως και το δικό μου, έχουν μείνει άσκεπα καθώς είχαν ξύλινες στέγες που λαμπάδιασαν εξαιτίας των επί χρόνια ακλάδευτων πεύκων που είχαν γίνει πανύψηλα. Αυτό σημαίνει ότι στις πρώτες βροχές θα καταστραφούν και όσα υπάρχοντα μας έχουν απομείνει. Το μέρος των σπιτιών μας που δεν έχει καεί, έχει ήδη υποστεί μεγάλες ζημιές από τα νερά της πυρόσβεσης -πατώματα, πόρτες, ηλεκτρικά, θέρμανση, έπιπλα, συσκευές. Μια βροχή θα τα αποτελειώσει.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά στην έκδοση των αδειών για να ξεκινήσουμε τις εργασίες. Δεν μας έχει δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουμε ούτε στην κατεδάφιση των τμημάτων που κρίθηκαν κατεδαφιστέα και στην απομάκρυνση των μπάζων. Έχει περάσει ένας ολόκληρος πολύτιμος μήνας από τότε που μπήκαν τα χρήματα της προκαταβολής και πλησιάζουμε στο τέλος Σεπτέμβρη. Και αμέσως τώρα να ξεκινήσουμε, πολύ φοβάμαι πως είναι ήδη αργά και τα χρήματα που γρήγορα στάλθηκαν θα αποδειχθούν δώρο-άδωρο. Παράλληλα χρονοτριβεί και η περιφέρεια που είναι υπεύθυνη για το κόψιμο των καμένων δέντρων, το επίδομα ενοικίου δεν μας έχει δοθεί ακόμα, ενώ η φύλαξη των ανοιχτών σπιτιών έχει σταματήσει.
Ας μη μιλήσουμε για το πόσο νοιάζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους ελεύθερους χώρους πρασίνου, όπως ήταν το Τατόι και τα δάση της Βαρυμπόμπης, τα οποία ήταν μια διέξοδος για όλο τον λαό ειδικά στην πανδημία. Ας μη μιλήσουμε για το πόσο νοιάστηκε για τους κόπους μιας ζωής που άφησε να καούν επειδή οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δεν είναι ούτε το 1/10 από αυτές της ΕΛΑΣ. Ας μιλήσουμε για το τώρα, αφότου υποκριτικά αναγκάστηκε να πει ότι θα στηρίξει τις οικογένειες των πυρόπληκτων: δεν κάνει αυτά που οφείλει.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ οφείλει να βγάλει το συντομότερο δυνατόν τις άδειες για να ξεκινήσουμε. Και επιπλέον, οφείλει να μας αποζημιώσει στο 100%. Δεν είναι κανενός άλλου φταίξιμο το ότι κάηκαν τα σπίτια μας παρά μόνο των κυβερνήσεων που χρόνια τώρα έχουν ξεζουμίσει τους δήμους, τη δασοπροστασία και την πυροσβεστική. Η -υπαρκτή- κλιματική αλλαγή δεν είναι δικαιολογία. Όφειλαν να είναι προετοιμασμένοι.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας