• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 20.7°C
  6 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 22.5°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 22.1°C
  1 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.0°C / 20.9°C
  2 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.0°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  3 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  4 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 17.7°C
  2 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  0 BF
  24%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.5°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 22.1°C
  5 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 20.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 19.9°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.9°C / 22.5°C
  2 BF
  32%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  1 BF
  50%
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΕΗ-σεις

 • A-
 • A+

Πιρπιρίτσα, βερβερίτσα και άλλες πολλές είναι λέξεις που έχουν απαλειφθεί από το εποχικό λεξιλόγιο των σύγχρονων κοινωνιών. Εχουν εγκατασταθεί στα ερευνητικά αρχεία ή στις σελίδες των βιβλίων που μελετούν τέτοια φαινόμενα.

Οι άνθρωποι επινοούν διάφορους τρόπους, όταν νιώθουν αμήχανοι μπροστά σ’ ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Οταν συμβαίνει κάτι που δεν μπορεί να χωρέσει στα δικά τους βιώματα. Υπάρχει κάποια δύναμη, σκέφτονται, έξω από την κοινωνία που για κάποιο λόγο προκαλεί την ανομβρία. Η μόνη αντίδρασή τους είναι η αναπομπή δεήσεων. Ή η μαγική αντίληψη. Να μιμηθούν τη βροχή για να βρέξει.

Η μαγική αντίληψη καλλιεργείται και στην εποχή μας. Μόλο που ομνύουμε στον Διαφωτισμό. Πλάθεται μια θεωρία συνωμοσιολογίας ή ένας υπερεθνικός εχθρός που προκαλεί τα ακραία κοινωνικά και οικονομικά φαινόμενα. Το καλοκαίρι ήταν η κλιματική αλλαγή - που υφίσταται. Ομως, της προσδίδουμε μαγική διάσταση. Υπάρχει μια υπερφυσική δύναμη που σαρώνει τις αντιστάσεις. Ισοπεδώνει την όποια πρόβλεψη και τις αντιδράσεις.

Φορτώνουμε τα φαινόμενα στην καμπούρα μιας στρουθοκαμήλου, που περπατά στην υπερεθνική έρημο. Θεωρείται το φαινόμενο περίπου αναπότρεπτο, η βούληση τότε ατονεί και οι σύγχρονες δεήσεις δεν εισακούονται. Οι πολίτες δεν συμμετέχουν στις συζητήσεις, αποφασίζουν ελάχιστοι ειδικοί σύμβουλοι-εμπειρογνώμονες, πίσω από γραφεία απρόσωπα, στο όνομα μιας δημοκρατίας καχεκτικής.

Οι πολίτες απογοητεύονται και ό,τι συμβαίνει γύρω τους αποκτά μορφή κοινωνικής και οικονομικής πανδημίας. Τα κέντρα είναι απόμακρα, το σύστημα αποφάσεων είναι λαβυρινθώδες και οι λέξεις που χρησιμοποιούνται ακατανόητες. Σχεδόν μαγικές. Ανήκουν σ’ έναν άλλο κόσμο, που οι απλοί άνθρωποι δεν μπορούν να κατανοήσουν.

Νιώθουν όμως την ανομβρία. Αυτή είναι παρούσα. Στα χωράφια τους, στα σουπερμάρκετ, στις ανατιμήσεις, στα τιμολόγια κοινής ωφέλειας. Που εξελίσσονται σε εταιρείες-βρικόλακες για τις τσέπες των καταναλωτών αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο πολίτης βρίσκεται αμήχανος εν μέσω ενός κυκεώνα λέξεων, εν πολλοίς ακατανόητων. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μετοχή χρυσή, παγκοσμιοποίηση και ενεργειακό πρόβλημα. Πάλι οι κακοί βρίσκονται εκτός των συνόρων. Και πώς να παλέψεις με σκιές; Ή με οργανισμούς με ακρωνύμια; Πώς μπορείς να τα βάλεις με λέξεις που μοιάζουν με λαβυρινθώδεις διαδρομές;

Ομως, παραμένει η ιδιωτικοποίηση. Παραμένουν οι μεγάλες αυξήσεις που θα γονατίσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Παραμένουν οι ευθύνες της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών. Το ενεργειακό πρόβλημα είναι μια πρόκληση για ουσιαστική συζήτηση. Που δεν γίνεται. Κλείνουν τα λιγνιτωρυχεία και οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης βλέπουν το μέλλον θαμπό. Τα βουνά κερατώνονται, χωρίς σχέδιο.

Η ΔΕΗ αλλάζει. Από εταιρεία με κοινωνικό χαρακτήρα μετασχηματίζεται σε φιδόγλωσση. Θα στερήσει την ανάσα από τους αδύναμους. Αυτό το κράτος μοιάζει να παραδίνεται σε ελάχιστους. Δεν είναι όμως υπερφυσικός νόμος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μια νέα εποχή ενεργειακής αυτονομίας
Η ταυτόχρονη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων της αποτελεί εξοφλούμενο γραμμάτιο των προσπαθειών που κατέβαλαν επιχειρηματικοί όμιλοι για να αναρριχηθούν στην κυβέρνηση.
Για μια νέα εποχή ενεργειακής αυτονομίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ηλεκτρική ενέργεια, ληστρική εκμετάλλευση και διαπλοκή
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε το ξεπούλημα της ΔΕΗ μιλώντας με γενικότητες και αοριστολογίες για κάποια μελλοντικά οφέλη που θα έχουν η οικονομία και οι καταναλωτές.
Ηλεκτρική ενέργεια, ληστρική εκμετάλλευση και διαπλοκή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυταρχικό, αντιδημοκρατικό και στημένο το παιχνίδι για τη ΔΕΗ
Η επιχειρούμενη βίαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή είναι πλήρως απρογραμμάτιστη και χωρίς σχέδιο, με κίνδυνο η Δυτ. Μακεδονία να γνωρίσει την κοινωνική και οικονομική καταστροφή.
Αυταρχικό, αντιδημοκρατικό και στημένο το παιχνίδι για τη ΔΕΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΕΗ: χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
Η κυβέρνηση ευθύς μόλις ανέλαβε άρχισε να ψέγει και να απαξιώνει συστηματικά τη ΔΕΗ προετοιμάζοντας τις συνειδήσεις για να δοθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα.
ΔΕΗ: χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σχέδιο για αυξήσεις των τιμολογίων και διάλυση της ΔΕΗ σε πλήρη εξέλιξη
Η ανάδειξη από τη ΝΔ των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ ως μείζον ζήτημα που θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον της επιχείρησης και ο  βομβαρδισμός της κοινής γνώμης με δημοσιεύματα, επιδιώκουν να προετοιμάσουν την...
Το σχέδιο για αυξήσεις των τιμολογίων και διάλυση της ΔΕΗ σε πλήρη εξέλιξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας