• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.4°C / 9.0°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 7.5°C
  0 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 10.0°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 3.6°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.5°C / 3.9°C
  0 BF
  52%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.0°C / 5.9°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.6°C / 2.3°C
  0 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.6°C / 8.6°C
  0 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.4°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 5.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 10.2°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 5.6°C
  4 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.5°C
  0 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.1°C / 6.5°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.2°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 6.0°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.7°C / 6.7°C
  1 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  1 BF
  54%
AP Photo/Andrew Harnik
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «επαρχιωτοποίηση» της Ευρώπης και η Ελλάδα

 • A-
 • A+

Το τριμερές στρατιωτικό σύμφωνο AUKUS, που συνομολόγησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία εν αγνοία των Ευρωπαίων συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στοχεύει την Κίνα, ήρθε να επισφραγίσει την απαξίωση της Ευρώπης, που πρόσφατα είχε αναφανεί επανειλημμένα (Αφγανιστάν, Nord Stream 2, κυρώσεις Ε.Ε. εναντίον Ρωσίας, Ιράν κ.α. κατ’ επιταγή της Ουάσινγκτον ενάντια στα συμφέροντά της κ.ά.). Κανείς σήμερα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν αντιλήφθηκε τη σημασία του AUKUS για την Ευρώπη.

Αλλά η «επαρχιωτοποίηση» της Ευρώπης, στο οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, όπως τη χαρακτηρίζει ο Ενζο Τραβέρσο, δεν αποτελεί σημερινή κατάσταση, «συνέβη ανάμεσα στους δύο Πολέμους, γράφει. Ο πρώτος σημαδεύει τη μετατόπιση του άξονα του κόσμου από την Ευρώπη στις ΗΠΑ. Ο δεύτερος διχάζει την Ευρώπη, που γίνεται τόπος αντιπαράθεσης ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις σ’ ένα διπολικό κόσμο... ».

Οπως σημειώνει ο Νίκος Ψυρούκης, «όταν έμπαιναν οι ΗΠΑ στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο χρωστούσαν στην Ευρώπη 4,5 δισ. δολάρια. Με τον τερματισμό του πολέμου, η Ευρώπη χρωστούσε στις ΗΠΑ 10 δισ. δολάρια σε πολεμικά χρέη». Με τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο διαλύθηκαν οι αποικιοκρατικές αυτοκρατορίες των ευρωπαϊκών κρατών δίνοντας τη δυνατότητα στο αμερικανικό κεφάλαιο να εισχωρήσει στις αγορές παντού ενώ η καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων στην Ευρώπη αναζωογόνησε την αμερικανική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό πως στο διάστημα 1938-1944 το ετήσιο εθνικό εισόδημα των ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκε, από 41 δισ. δολάρια έφτασε στα 83 δισ., ενώ οι οικονομίες των εμπόλεμων ευρωπαϊκών κρατών κατέρρεαν και υπερχρεώνονταν στην Ουάσινγκτον. Με το ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ υπέταξαν και στρατιωτικά την Ευρώπη.

Βέβαια το AUKUS κυοφορεί εν δυνάμει εξελίξεις με σοβαρές επιπτώσεις για την Ε.Ε. που δεν θα αφήσουν αλώβητη και τη χώρα μας:

Θα αμφισβητήσει τη σημασία του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια της Ευρώπης και θα αναδείξει τον ρόλο της Γαλλίας λόγω της στρατιωτικής ισχύος της. Ηδη, πρόσφατα η υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί είχε επισημάνει τη διαφοροποίηση των προσεγγίσεων ΗΠΑ και Ε.Ε. εντός του ΝΑΤΟ: «Αν οι ΗΠΑ και η Κίνα, είχε πει, βρίσκονται σε μια μορφή αντιπαράθεσης, θέλουμε και εμείς οι Ευρωπαίοι να μπούμε στην αντιπαράθεση;».

Θα ισορροπήσει ή θα ανατρέψει τους συσχετισμούς στον γαλλογερμανικό άξονα και θα οδηγήσει εμφανέστερα από κάθε άλλη φορά σε ομαδοποιήσεις. Από τη μια η «Νέα Ευρώπη», σύμφωνα με τον ορισμό του Ράμσφελντ, των πρώην ανατολικών κρατών, των «δορυφόρων» του Βερολίνου, που αναφανδόν τάσσονται, όπως και η Γερμανία, κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Διότι ας μην ξεχνάμε ότι στην Ουάσινγκτον οφείλουν την ένταξή τους όχι μόνο στο ΝΑΤΟ αλλά και στην Ε.Ε. με συνήγορο το Βερολίνο, αφού η ένταξη των πρώην ανατολικών κρατών ενίσχυε τον ρόλο της Γερμανίας. Είναι χαρακτηριστικό, όσες φορές ο πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκε στην αυτονόμηση της Ε.Ε. στο θέμα της ασφάλειας έναντι του ΝΑΤΟ, οι αντιδράσεις της Γερμανίας δεν άφηναν περιθώρια αμφισβήτησης του ΝΑΤΟϊκού ρόλου για την Ε.Ε... Από την άλλη μεριά θα ξαναβρεθούν οι χώρες του Νότου υπό την ηγεσία της Γαλλίας, ομαδοποίηση που είχε αρχίσει να διαφαίνεται έντονα στη δεκαετία του 1990 αλλά αποδυναμώθηκε πλήρως με τις διευρύνσεις που ακολούθησαν και κατέστησαν τη Γερμανία άξονα της Ε.Ε. αλλά και την οικονομική κρίση που εξάρτησε πλήρως τον ευρωπαϊκό Νότο από το Βερολίνο. Σε ποιο βάθος θα φτάσει το ρήγμα ανάμεσα στις δύο πλευρές;

Ομως η θέση της Γαλλίας εντός της Ε.Ε. θα ενισχυθεί έμμεσα και με την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή που ανοίγει ένα ευρύ γεωπολιτικό πεδίο επιρροής για το Παρίσι. Ταυτόχρονα η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Εγγύς και τη Μ. Ανατολή θα αναβαθμίσει τον εποπτικό ρόλο της Τουρκίας και την περιφερειακή της επιρροή. Είναι επόμενο η γαλλοτουρκική σύγκρουση στην περιοχή να ενταθεί.

Τι σημαίνει το AUKUS για την Ελλάδα; Μας το αποκαλύπτει με τρόπο που εκμηδενίζει κάθε ψήγμα εθνικής κυριαρχίας μας, ο Μπιλ Ανθόλις, διευθυντής του Miller Institute του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, σε συνέντευξή του λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν: «Το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, είπε, είναι οι διμερείς σχέσεις με την Κίνα. Το “πάτημα” της Κίνας στην Ευρώπη είναι το λιμάνι του Πειραιά. Αυτό είναι το θέμα που πιστεύω ότι θα πρέπει η Ελλάδα να διαχειριστεί. Και πρέπει να το διαχειριστεί καλά... Το λιμάνι του Πειραιά είναι η αχίλλειος πτέρνα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Πώς θα ισορροπήσει η Ελλάδα με δεδομένη την πλήρη στρατιωτική της εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα με την πενταετή ανανέωση της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA), και την πλήρη οικονομική της εξάρτηση από την Ε.Ε.;

* πολιτικός μηχανικός

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αξιοπιστία μιας απειλής
Οι κυρώσεις αν ποτέ επιβληθούν θα έχουν επιλεκτική μορφή με στόχο μια επικοινωνιακή επίδειξη αποφασιστικότητας.
Η αξιοπιστία μιας απειλής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί οι ΗΠΑ έβαλαν τέλος στον EastMed
Η εγκατάλειψη του EastMed από τις ΗΠΑ σηματοδοτεί την ολική στροφή της αμερικανικής διπλωματίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Λευκωσία και Αθήνα αντέδρασαν ως να ήταν αιφνιδιασμός, αλλά η αλήθεια είναι άλλη.
Γιατί οι ΗΠΑ έβαλαν τέλος στον EastMed
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ερήμην της Ευρώπης
Κάθε μέρα που περνά γίνεται κάτι παραπάνω από σαφές ότι Μπάιντεν και Πούτιν επωφελούνται από την εμπλοκή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που έχει βραχυκυκλώσει την όποια δυναμική χειραφέτησης, και προωθούν μια...
Ερήμην της Ευρώπης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απαιτείται το ενδελεχές διάβασμα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών
Το έγγραφο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και σχετιζόταν με «επιθυμίες» της αμερικανικής πλευράς γύρω από το γνωστό αγωγό East Med προκάλεσε ευλόγως μεγάλο ντόρο στις εγχώριες δημοσιολογίες.
Απαιτείται το ενδελεχές διάβασμα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διμερής διαπραγμάτευση
Η πρωτοβουλία για τη διμερή διαπραγμάτευση ανήκει προφανώς στο Κρεμλίνο, καθώς η Ουάσινγκτον έχει τη δυνατότητα να επιβάλει την όποια συμβιβαστική φόρμουλα πρώτα από όλα στο Κίεβο.
Διμερής διαπραγμάτευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μην περιμένουμε την επόμενη κρίση για να θωρακιστούμε
Ενα σημαντικό μάθημα από την κρίση του COVID-19 είναι ότι η ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειρίζεται ελλείμματα δεν περιορίζεται μόνο σε περιόδους κρίσης. Κι αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει να πάρει επίσης η...
Μην περιμένουμε την επόμενη κρίση για να θωρακιστούμε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας