• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 21.2°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.6°C
  0 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 21.0°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.1°C
  0 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 17.9°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 13.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 20.6°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.1°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.8°C
  2 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 19.0°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  0 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 18.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 23.8°C
  1 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.1°C / 21.4°C
  1 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.1°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.1°C / 18.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στρατηγική αυτονομία

 • A-
 • A+

H συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης δεν είναι καινούργια στο λεξιλόγιο της Ε.Ε., πολύ περισσότερο αφού η παρούσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοδοξεί να είναι μια «γεωπολιτική Επιτροπή». Πριν όμως η συζήτηση, που άνοιξε ξανά με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την αναγνώριση της ανάγκης δημιουργίας μιας δύναμης ταχείας επέμβασης, μετατραπεί σε απλουστευτικούς διαχωρισμούς ανάμεσα σε γεωπολιτικά… χορτοφάγους και σε κρεατοφάγους, ας αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα. Απουσιάζει μια κοινή στρατηγική κουλτούρα ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Η ανάπτυξη μιας τέτοιας κουλτούρας ίσως να είναι το πιο δύσκολο εγχείρημα, ιδιαίτερα στα ευαίσθητα θέματα της ασφάλειας και της άμυνας. Είναι θέμα Ιστορίας. Είναι θέμα γεωγραφίας. Μόνο που αυτές ενίοτε δείχνουν τον δρόμο. Η σαφής αναγνώριση της ανάγκης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. με σεβασμό στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές Δίκαιο, για παράδειγμα, δεν ήταν τόσο αυτονόητη πριν από τα γεγονότα του 2020 στον Εβρο και την ανάδειξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη του θέματος της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ως διακυβεύματος που αφορούσε ολόκληρη την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η πανδημία απέδειξε και στους πιο δύσπιστους, που ενδεχομένως να αισθάνονται πιο ευνοημένοι από την ευρωπαϊκή γεωγραφία, ότι η συζήτηση περί στρατηγικής αυτονομίας αρχίζει πάντα από την ατζέντα της ασφάλειας και της άμυνας, αλλά εντέλει την υπερβαίνει. Αν ανασύρει κανείς μνήμες από την πρώτη περίοδο της πανδημίας και τον πόλεμο των υγειονομικών υλικών προστασίας, θα αντιληφθεί τη σημασία της αυτονομίας. Και η προμήθεια των εμβολίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν μπορεί παρά να θυμίζει πόσα χιλιόμετρα έχουν διανυθεί από τότε.

Τι σημαίνει, όμως, ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής κουλτούρας σε μια Ευρώπη ομαδοποιήσεων; Τι σημαίνει «γεωπολιτική» Ευρώπη; Μια Ευρώπη καταρχάς που θα ανοίγει το βλέμμα μπροστά. Που δεν θα πιστεύει ότι αν κάτι δεν συμβαίνει μέσα στα σύνορά της είναι μακριά της ή δεν μπορεί να χτυπήσει την πόρτα της. Η πρώτη αντίδραση απέναντι στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν δείχνει ότι αυτό έχει γίνει αντιληπτό. Εμμέσως πλην σαφώς, αναγνωρίζεται ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί ένα 2015.

Επιστρέφοντας στην Ανατολική Μεσόγειο, το περασμένο καλοκαίρι της μεγάλης έντασης με την Τουρκία, δεν ήταν πολλοί πρόθυμοι να αντιληφθούν ότι το ζήτημα υπερέβαινε μια «παραδοσιακή» ελληνοτουρκική κρίση. Το διακύβευμα, επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν πολύ μεγαλύτερο. Και αφορούσε την αναθεωρητική και κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου και καλής γειτονίας συμπεριφορά μιας χώρας που θέλει να είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρώπη εναντίον μιας χώρας που είναι κράτος-μέλος της Ενωσης, σε μια περιοχή ζωτικού στρατηγικού συμφέροντος για την Ευρώπη.

Εντέλει, οι Ευρωπαίοι αντελήφθησαν το διακύβευμα. Πλέον η διασύνδεση της τουρκικής συμπεριφοράς έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου με τα «καρότα» και τα «μαστίγια» της Ευρώπης, η διττή προσέγγιση στις ευρωτουρκικές σχέσεις αποτελεί κεκτημένο.

Ούτε αυτό ήταν αυτονόητο. Η Ανατολική Μεσόγειος θα μπορούσε να είναι οδηγός σε αυτή τη συζήτηση. Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αναλαμβάνει και η ίδια «δύσκολες αποστολές» σε περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπου το ΝΑΤΟ ή ο ΟΗΕ δεν θα έχουν παρουσία, αλλά η Ευρώπη πρέπει να έχει.

Οι προκλήσεις για την Ευρώπη, γεωπολιτικές και άλλες, αυξάνονται. Και η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, αν η Ευρώπη θέλει να είναι ένας παίκτης με πραγματικό γεωπολιτικό ανάστημα. Αν δηλαδή δεν θέλει να βρεθεί στο πίσω κάθισμα σε έναν κόσμο που αλλάζει και για ζητήματα που αγγίζουν βασικές και θεμελιώδεις αξίες της. Διότι, ως γνωστόν, η φύση απεχθάνεται το κενό.

* Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Κυπριακό στον αναπνευστήρα
Ο Κύπριος πρόεδρος στην πράξη αφιέρωσε πολύ λίγο χρόνο και φαιά ουσία για να εξετάσει τις πραγματικές δυνατότητες για την επίλυση του Κυπριακού στα 9 χρόνια της προεδρίας του. Ολες οι άλλες κινήσεις του, ακόμα...
Το Κυπριακό στον αναπνευστήρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συμμαχίες και συμφέροντα
Η Ουάσινγκτον με τη γραμμή πλεύσης που έχει χαράξει παρακάμπτει επί της ουσίας τη Συμμαχία και αδιαφορεί για την πραγματική της ενότητα και αξιοπιστία.
Συμμαχίες και συμφέροντα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να αποφύγουμε το τέλμα στην εξωτερική πολιτική
Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει η ανάγκη της Τουρκίας να εξασφαλίσει ομαλό πολιτικό περιβάλλον σχέσεων με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, ενόψει των μεγάλων προβλημάτων της οικονομίας...
Να αποφύγουμε το τέλμα στην εξωτερική πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιο είναι το μέλλον της Ευρώπης;
Οφείλουμε να δώσουμε νέο περιεχόμενο στα ζητήματα ασφαλείας, ενισχύοντας τη διατλαντική σχέση και επιτηρώντας τις κινήσεις κρατών με αβέβαιη δημοκρατική υπόσταση, τα οποία φιλοδοξούν να διαδραματίσουν ρόλο...
Ποιο είναι το μέλλον της Ευρώπης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτοεκπληρούμενη προφητεία
Παρουσία του Μπάιντεν στην τηλεδιάσκεψη κορυφής της Ε.Ε. αμέσως μετά την παρουσία του Μπλίνκεν στηn έδρα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια κραυγαλέα αντίφαση μεταξύ επικοινωνιακής διαχείρισης και της...
Αυτοεκπληρούμενη προφητεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανήσυχη αναμονή
Μετά τη συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες ποιος είναι ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας;
Ανήσυχη αναμονή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας