• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 10.9°C / 16.8°C
  1 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.9°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 13.8°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  1 BF
  95%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.2°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.6°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.7°C
  4 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 6.9°C / 10.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.5°C / 15.1°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 16.5°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 12.7°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  1 BF
  97%

φωτο αρχείου

AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επαναφορά της ζωής στις καμένες περιοχές; Κι όμως γίνεται

 • A-
 • A+

Οι ολοσχερείς καταστροφές σε οικίες, καλλιέργειες και επαγγελματική στέγη που συνέβησαν το φετινό καλοκαίρι σε Βόρεια Εύβοια, Ηλεία, Αρκαδία, Αχαΐα, Μάνη, Ρόδο και Δυτική Αττική δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο, με εξαίρεση το 2007 στην Πελοπόννησο.

Οι ζημιές στο φυσικό περιβάλλον και στις ιδιωτικές περιουσίες πρέπει να αποκατασταθούν τάχιστα, παράλληλα με την ορθή και βέλτιστη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επαγγελματιών στις τρέχουσες και βασικές τους ανάγκες.

Η εμπειρία από τη διαχείριση προηγούμενων ζημιών είναι απογοητευτική και καταδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό «θεσμικό έλλειμμα» -δομές, νομοθεσία και μηχανισμούς- ώστε να επαναφέρει την όποια πληγείσα περιοχή στην πρότερη κατάσταση. Ιστορικά η πιο σημαντική πρωτοβουλία ήταν το 2007 (το περίφημο «Ταμείο Μολυβιάτη») που έδειξε ως πρώτο την αδυναμία και το θεσμικό κενό για τη διαχείριση τέτοιων συμβάντων. Δυστυχώς, απέτυχε στους ποιοτικούς στόχους του και απέκλινε των ποσοτικών που μεγαλεπήβολα έθετε και μάλιστα με οσμές σκανδάλου ως προς τη διαχείριση των οικονομικών του (1).

Ακολούθως το 2018 και σε εμφανώς πολύ μικρότερη κλίμακα δεν παρασχέθηκε στους πληγέντες στο Μάτι αντίστοιχου είδους βοήθεια μέσα από έναν «ειδικό λογαριασμό-Ταμείο για το Μάτι και την Κινέτα» (2), το οποίο μπλέχτηκε στις αγκυλώσεις της ίδιας της κρατικής φύσης του. Αντιλαμβανόμαστε και από τη διαχείριση της πανδημίας ότι η σημερινή κυβέρνηση θα αφήσει την «αγορά» και τους ιδιώτες «επενδυτές» να διαχειριστούν αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

Οι πρώτες εξαγγελίες δείχνουν ακριβώς αυτό: οι ιδιώτες και η αγορά, δηλαδή οι επιχειρήσεις που θα αναδασώσουν και οι τράπεζες που χαμηλότοκα(;) θα δανείσουν, θα αναλάβουν την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η παραπάνω νεοφιλελεύθερη συλλογιστική ξεπερνάει τα όρια του κωμικού.

Ολα τα μοντέλα, κρατικά και ιδιωτικά, έχουν αποτύχει ή δεν φέρουν τις προϋποθέσεις να επιτύχουν και κάπως έτσι διαφαίνεται ότι σύντομα η κοινωνία πολιτών θα αντιδράσει. Μια πιθανή λοιπόν απάντηση της κοινωνίας πολιτών μπορεί να είναι η δημιουργία ενός Φορέα σε μορφή πολυμετοχικής εταιρείας Λαϊκής Βάσης, είτε ως Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε.) ώστε να έχει στρατηγικό και εκτελεστικό ρόλο, είτε ως Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ), οπότε θα φέρει μόνο στρατηγικό ρόλο με τη συμμετοχή ΟΛΩΝ των πληγέντων, κατοίκων, επαγγελματιών, ιδιοκτητών και των συλλογικών τους φορέων και με μικρή συμμετοχή των ΟΤΑ που ζημιώθηκαν.

Πρόκειται για μια καινοτόμο, εφικτή και ρεαλιστική λύση: ένας φορέας που θα λειτουργήσει δημοκρατικά με πλήρη έλεγχο στη διοίκηση και στα πεπραγμένα της από τους πολίτες τής κάθε πληγείσας περιοχής για τους ίδιους και τους συμπολίτες τους.

Η εταιρεία θα διοικείται αποκλειστικά από τους κατοίκους βάσει του καταστατικού της με σκοπούς άμεσους (α' φάση) και δυνητικούς (β' φάση). Ενδεικτικά αναφέρονται (α' φάση): η ορθή διανομή βοήθειας στους πληγέντες, η κάλυψη των τρεχουσών αναγκών στους επαγγελματίες (ζωοτροφές, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.λπ.) και παράλληλα η αποκατάσταση στις περιουσίες των πληγέντων κατοίκων, η αποκατάσταση και η επούλωση των ζημιών στο φυσικό περιβάλλον, ενώ στην επόμενη αναπτυξιακή διαδικασία (β' φάση) θα εξειδικευτεί η αναπτυξιακή πρόταση της περιοχής και ο φορέας θα επιμεληθεί την υποβολή και την εκτέλεσή της. Ποιοτικός στόχος της πρώτης φάσης πρέπει να είναι η αποκατάσταση των ζημιών στον βέλτιστο δυνατό χρόνο και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, ενώ της β' φάσης ο περιορισμός της αποθετικής ζημίας που προέκυψε από την καταστροφή καθώς και της ζημίας του κόστους ευκαιρίας (3).

Δομή και λειτουργία: Αρχικά η εταιρεία θα δημιουργήσει ειδικό τραπεζικό λογαριασμό που θα συγκεντρωθούν δωρεές και χορηγίες. Ενδεικτικά, χρήματα από Ελληνες πολίτες, ομογένεια, ιδρύματα και ινστιτούτα καθώς και επιχειρήσεις ως μέρος της κοινωνικής ευθύνης τους. Κάνοντας χρήση μέρους αυτών των πόρων μπορούν να αποκτηθούν αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες. Αυτά, αφού θα συγκεντρώνονται σε ένα σημείο logistics, μαζί με τη φιλότιμη βοήθεια σε είδος που θα αποστέλλεται από τον ελληνικό λαό θα διανέμονται δίκαια στους πληγέντες, κατοίκους και επαγγελματίες, εξασφαλίζοντάς τους ένα στοιχειώδες έως αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Το πλεόνασμα αυτών των χρηματικών διαθεσίμων, μέσω μόχλευσης προγραμμάτων που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα αποτελέσει ένα ικανό κεφάλαιο που μαζί με τον ντόπιο ανθρώπινο παράγοντα θα αποκαταστήσει την πληγείσα περιοχή.

Το παραπάνω επιχειρησιακό μοντέλο (ΕΑΖ-Α.Ε.) ανήκει στο πεδίο της καινοτομίας και συγκεκριμένα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, που σημαίνει ότι είναι ένας προσωρινός οργανισμός ο οποίος αναζητεί ένα επιχειρηματικό μοντέλο επαναλαμβανόμενο & επεκτάσιμο (4). Επομένως μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορες περιοχές της χώρας που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, ανεξαρτήτως μεγεθών, συνθηκών και καταστάσεων, σε τοπική και ενδογενή κλίμακα.

* οικονομολόγος - μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ


(1) https://www.arcadiaportal.gr/news/apokleistiko-profylakiseis-stin-arkadia-gia-ta-200-ekat-eyro-toy-tameioy-molyviati-gia-toys
(2) https://www.avgi.gr/politiki/323200_na-min-epanalifthei-i-arnitiki-empeiria-tis-diaheirisis-toy-tameioy-molybiati
(3) https://euretirio.com/kostos-efkairias/
(4) https://el.wikipedia.org/
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Εθνική Αρχή» και «εθνική πολιτική» και για την πολιτική προστασία
Εν τέλει, το ζήτημα δεν είναι πώς θα βαφτίσουμε τον νέο φορέα πολιτικής προστασίας, αλλά πρωτίστως να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη μιας γενικά αποδεκτής εθνικής πολιτικής στον τομέα αυτόν και μιας θεσμικής...
«Εθνική Αρχή» και «εθνική πολιτική» και για την πολιτική προστασία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παίζουμε με τη φωτιά
Ο καβγάς με αφορμή τις φωτιές ήταν αναμενόμενος. Στην Ελλάδα κάθε μέρα που περνάει όλο και κάτι συμβαίνει, για το οποίο η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα παλέψουν στα μαρμαρένια επικοινωνιακά αλώνια
Παίζουμε με τη φωτιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
H επόμενη ημέρα
Ζήσαμε μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους. Ωστόσο, είναι χρέος της γενιάς μας να μετατρέψουμε τις πολλαπλές αυτές προκλήσεις σε μια ευκαιρία για επανεκκίνηση ή αναστοχασμό στη χάραξη πολιτικών σε εθνικό,...
H επόμενη ημέρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο δρόμος της φωτιάς
Πευκί, Αρτεμίσιο, Γούβες, Αγριοβότανο, Γαλατσάδες, κι ο δρόμος της φωτιάς συνεχίζεται. Ενα φονικό που δεν λέει να τελειώσει. Γνωστά και άγνωστα μέρη μιας πατρίδας που αιμορραγεί. Μιας όμορφης καταπράσινης...
Ο δρόμος της φωτιάς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σχέδιο εκκένωσης της χώρας από τους πολίτες της
Υπάρχουν και άλλες οικογένειες που νέμονται την εξουσία στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά καμία δεν έχει επιτύχει την έκταση των τομέων δραστηριοποίησης της συγκεκριμένης, που ξεκινά από την κεντρική...
Το σχέδιο εκκένωσης της χώρας από τους πολίτες της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας