• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.6°C / 17.9°C
  0 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 15.6°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 17.3°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 13.6°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.9°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 15.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.1°C / 10.6°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 15.7°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 19.8°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 19.6°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 11.5°C / 12.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.5°C / 14.4°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 18.1°C
  2 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.5°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.6°C / 15.7°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  82%
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοκκίνισαν οι δρόμοι από διανομείς της efood

 • A-
 • A+
Kαθολική η συμμετοχή στην στάση εργασίας ● Κλιμάκωση με 24ωρη απεργία την Παρασκευή.

«Kοκκίνισε» η Αθήνα χθες το μεσημέρι, στη μεγαλειώδη απεργιακή μοτοπορεία των ταχυδιανομέων της eFood, στο πλαίσιο της προειδοποιητικής τετράωρης στάσης εργασίας με βασικά αιτήματα τη μόνιμη και σταθερή εργασία, με απευθείας προσλήψεις αορίστου χρόνου, και την κατάργηση του ψηφιακού συστήματος αξιολόγησης με τα λεγόμενα «batch».

Περισσότερα από χίλια δίκυκλα υπολογίζεται με μετριοπαθείς εκτιμήσεις ότι συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα, ενώ μαζικές, για τα δεδομένα κάθε πόλης, ήταν οι μοτοπορείες σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Χανιά. Με τα χαρακτηριστικά κόκκινα ρούχα και εξοπλισμό εργασίας, οι οδηγοί δικύκλου της ψηφιακής πλατφόρμας άφησαν άδεια τα ισοθερμικά κουτιά διανομής φαγητού, έκλεισαν την εφαρμογή των ηλεκτρονικών παραγγελιών στα κινητά τους και ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού και του ομοιοεπαγγελματικού σωματείου ΣΒΕΟΔ.

Τα σωματεία κάνουν λόγο για καθολική συμμετοχή στη στάση εργασίας, ενώ ενδεικτικό ήταν ότι η εταιρεία αναγκάστηκε να διακόψει τις υπηρεσίες της εμφανίζοντας την ένδειξη «κλειστό λόγω φόρτου στόλου». Τις κινητοποιήσεις κάλυψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού, προσυπογράφοντας όλα τα αιτήματα των διανομέων. Την κινητοποίηση στήριξε και η ΓΣΕΕ, ζητώντας παράλληλα «την άμεση σύγκληση των αρμοδίων τμημάτων του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, του Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, του Τμήματος για την Αδήλωτη Εργασία και του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να εκδοθούν όλες οι εκκρεμείς Υπουργικές Αποφάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια των διανομέων και να προωθηθούν χωρίς καθυστέρηση οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία όλων των όρων εργασίας των διανομέων».

Η συγκέντρωση ξεκίνησε το μεσημέρι από το Πεδίον του Αρεως, με στάση στο υπουργείο Εργασίας, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα με τα αιτήματα των απεργών, με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Γ. Στεφανάκη να ενημερώνει τους συναδέλφους του εν μέσω επευφημιών ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί ώς τη δικαίωση γιατί είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες». Με σημαίες, κορναρίσματα και το σημαντικότερο, φορώντας όλοι σχεδόν κράνη, οι διαδηλωτές ύψωσαν τις γροθιές, φωνάζοντας τα γνωστά από προηγούμενες πορείες συνθήματα «δεν είμαστε παιδιά, δεν είμαστε παπιά-ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά», «είμαστε καταιγίδα στο μάτι του κυκλώνα-από τον αγώνα δρόμου στον δρόμο του αγώνα».

Η μοτοπορεία -καταχειροκροτούμενη από οδηγούς και πεζούς, παρά την κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκαλούσε- κατέληξε στο Νέο Ηράκλειο, 100 μέτρα πριν από τα γραφεία της eFood, τα οποία ήταν αποκλεισμένα από αστυνομικές κλούβες. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων ζήτησε συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας, ωστόσο αντί των στελεχών τούς υποδέχθηκαν απλοί υπάλληλοι, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να απαντήσουν στα αιτήματά τους.

Οι εργαζόμενοι, αφού περίμεναν μάταια για κάποια δεσμευτική απάντηση, τελικά ανανέωσαν την απόφασή τους για κλιμάκωση, ανακοινώνοντας 24ωρη απεργία την Παρασκευή σε όλη την eFood. Την απεργία αναμένεται να εισηγηθεί και να προκηρύξει σήμερα η ΠΟΕΕΤ, στηρίζοντας τα αιτήματα των διανομέων. «Το άρθρο 69 του νόμου Χατζηδάκη είναι σαν να υπαγορεύτηκε από τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες, για να βαφτίζουν “αυτο-απασχόληση” τη διανομή φαγητού ή να κρατάνε τους εργαζόμενους σε ομηρία με τρίμηνες εργολαβικές συμβάσεις. Εμείς ζητάμε απευθείας αορίστου προσλήψεις για όλους, όχι μόνο για τους 211 που έχει στη μισθοδοσία της η eFood, από τον στόλο των σχεδόν 3.000 διανομέων», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ, Γ. Χότζογλου.

Την 24ωρη απεργία της Παρασκευής στηρίζει το ΠΑΜΕ, δηλώνοντας ότι «ο νόμος-έκτρωμα της Ν.Δ., ο οποίος άνοιξε τις ορέξεις της εργοδοσίας και όπλισε τα χέρια της, θα σπάσει στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, στον δρόμο».

Η εταιρεία απειλεί και τους καταναλωτές...

Αυτό είναι ο ορισμός του ρητού «Εκεί που μας χρωστάγανε μας παίρνουν και το βόδι». Παρ’ ότι ο κοινωνικός και διαδικτυακός σάλος για την αντεργατική συμπεριφορά της efood και των άλλων ψηφιακών πλατφορμών διανομής έχει προκαλέσει και ένα μαζικό κύμα διαγραφής καταναλωτών από τις ιστοσελίδες και τις σχετικές εφαρμογές τους για τις ηλεκτρονικές παραγγελίες και την αξιολόγηση των υπηρεσιών τους, η efood ή οι διαχειριστές των εφαρμογών της είναι μάλλον... στον κόσμο τους.

Το εικονιζόμενο -πιθανότατα αυτοματοποιημένο- μήνυμα είναι η απάντηση της εταιρείας στο αίτημα καταναλωτή να διαγραφεί από χρήστης των υπηρεσιών της. Οχι μόνο δεν έγινε αυτόματη διαγραφή, αλλά το μήνυμα αφενός απαιτεί «αποδεικτικά στοιχεία ταυτοποίησης», αφετέρου προειδοποιεί, σχεδόν απειλεί ότι μπορεί να χρεωθεί «με ένα λογικό τέλος για διοικητικές δαπάνες παροχής πληροφοριών» και «σε εξαιρετικές περιπτώσεις, άρνηση» να ικανοποιήσουν το αίτημα (διαγραφής εν προκειμένω). Και έχει και συνέχεια: «Εάν στο μέλλον δεν συμφωνείς με την απόφασή μας... μπορείς να υποβάλεις προσφυγή στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων ή να ζητήσεις ένδικα μέσα».

Το μήνυμα υπογράφει η Online Delivery AE, ή η efood, κι αν δεν πρόκειται για απλή, αυτοματοποιημένη ψηφιακή ανοησία, καταδεικνύει ότι ο καπιταλισμός της πλατφόρμας καθιστά σκλάβους όχι μόνο τους «συνεργάτες» του, αλλά και τους «πελάτες» του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια μεγάλη στιγμή της ελληνικής εργατικής τάξης
Η επιτυχία της κινητοποίησης των διανομέων φαγητού πριν από λίγες μέρες είναι πιθανό πως θα καταγραφεί μελλοντικά ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτικο-κοινωνικά γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών.
Μια μεγάλη στιγμή της ελληνικής εργατικής τάξης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι μας λένε τα εργασιακά, κοινωνικά και πολιτισμικά δίκτυα;
Στον πόλεμο του καπιταλισμού των πλατφορμών και του μοντέλου δεξιάς διακυβέρνησης, αυτός ο νέος τρόπος δράσης και αντίδρασης, με ό,τι περιλαμβάνει και συμπυκνώνει, έχει να παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο για την...
Τι μας λένε τα εργασιακά, κοινωνικά και πολιτισμικά δίκτυα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρέπει να δοθεί επιτέλους ο λόγος στους ίδιους τους εργαζόμενους
«Το μόνο που ζητάει ο καθένας είναι να κάνει μία δουλειά που τον κάνει περήφανο».  (W. Edwards Deming) Yπάρχουν διάφοροι διαθέσιμοι τρόποι...
Πρέπει να δοθεί επιτέλους ο λόγος στους ίδιους τους εργαζόμενους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πρώην εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία
Ζητούν από τις τράπεζες Alpha και Πειραιώς να αποσύρουν τις καταχρηστικές ανακοπές τους για τα έσοδα από το κτίριο στη Μίνωος ώστε να λάβουν επιτέλους μέρος των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεών τους.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πρώην εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φιλοσοφική αστυνομία και διαδηλώσεις
Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της εργασίας είναι τελείως δυσανάλογα προς το μέγεθος της καταστροφής. Οι αντιστάσεις αποτελούν τον ορίζοντα της επόμενης περιόδου.
Φιλοσοφική αστυνομία και διαδηλώσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την πρόσφατη επιτυχή διεκδίκηση των διανομέων
Η νίκη των διανομέων αναδεικνύει τη σημασία των συλλογικών δράσεων που καθιστούν ορατές, αλλά και νικηφόρες τις διεκδικήσεις στους «καινοτόμους» κλάδους της οικονομίας.
Για την πρόσφατη επιτυχή διεκδίκηση των διανομέων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας