• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.3°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.5°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 18.0°C
  5 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 10.3°C / 14.9°C
  4 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  41%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 16.9°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.6°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 18.0°C
  3 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 20.9°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.9°C / 17.9°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.5°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.7°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 20.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.9°C
  3 BF
  47%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.5°C
  4 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  1 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 17.6°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  82%
EUROKINISSSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κύκλοι

 • A-
 • A+
Μνήμη Μαρκέλλας Μερακλή.

Ο κύκλος αποτελεί αναπόδραστα συστατικό στοιχείο στη βιολογική ύπαρξη, αλλά και στην πολιτιστική δημιουργία και την κοινωνική οργάνωση. Ετσι κι αλλιώς, ο θάνατος και η παρακμή δεν αφήνουν χώρο για παρερμηνείες και ψευδαισθήσεις. Οσο κι αν η τεχνολογία αποθεώνει την εξέλιξη, αυτό δεν συνιστά κατάργηση της σχέσης με τον κύκλο. Διασώζονται πολιτισμικοί και κοινωνικοί πυρήνες, που γίνονται προζύμι για τη νέα ζωή, προσαρμοσμένοι στο νέο περιβάλλον του χρόνου και του τόπου.

Κι αν η βιολογική ύπαρξη έχει ένα τέλος, ο τρόπος σκέψης, τα μοτίβα κατανόησης του κόσμου δεν εξαφανίζονται. Διαχέονται στους κληρονόμους, αναμιγνύονται με τις νέες ανάγκες, συντελώντας στην επιβίωση συμπεριφορών που μας εκπλήσσουν όταν αποκτούν τη δυνατότητα έκφρασης. Ετσι συχνά παρατηρούμε την εξέλιξη στη μουσική, τη λογοτεχνία, την κοινωνική οργάνωση. Μας διαφεύγει όμως ο κύκλος, ο ομφάλιος λώρος με τα αιώνια, δυσεπίλυτα ερωτήματα που τρυπώνουν παντού. Η χρήση διαφορετικών εκφραστικών μέσων στη μουσική, τη λογοτεχνία, τη μόδα επαινείται ως διαρκής ανανέωση και απόδραση από τον σφιχτό εναγκαλισμό με το παρελθόν. Μια προσεκτικότερη ματιά, κάτω από την επιφάνεια, αποκαλύπτει τους κύκλους της κοινωνικής και πολιτισμικής εμπειρίας που κυτταροποιούνται σε νέες μορφές.

Ζούμε με ψευδαισθήσεις πιστεύοντας πως απαλλαγήκαμε από παραδοσιακές μορφές συμπεριφοράς. Αυτές επιστρέφουν, ενίοτε ως παραμόρφωση με εστίαση σε ανορθολογισμούς αχρείαστους. Αλλοτε, η επιστροφή γίνεται ως ταξίδι επανασυνάντησης με βασικές ιδιότητες της ανθρώπινης υπόστασης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πεζογραφίας, ιδίως της διηγηματογραφίας. Την τελευταία δεκαετία έχουν εκδοθεί πολλές συλλογές που αντλούν τα θέματά τους από οικογενειακές ιστορίες, από παραδόσεις και μύθους, από εθιμολογική και τελετουργική συμπεριφορά. Μια εύκολη απάντηση θα ήταν να αποδοθεί το γεγονός στην ακμή της μαθητείας στη δημιουργική γραφή. Ομως υπάρχει και το αναγνωστικό κοινό που αγοράζει τέτοια βιβλία, όχι από μόδα αλλά από μια βαθύτερη ανάγκη να ενδοσκοπήσει μέσω αυτών των ιστοριών, όταν αποφεύγουν τον υπερχειλίζοντα συναισθηματισμό ή ταλαιπωρούν την ιστορία τους με πολλά μορφολογικά καγκέλια.

Ο τομέας Λαογραφίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας εισέρχεται στη συζήτηση των κύκλων προτείνοντας ένα νέο μεταπτυχιακό, από φέτος, με τίτλο «Λαϊκός πολιτισμός και Λογοτεχνία». Κάνουν τον δικό τους κύκλο παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ιδρυτή της Λαογραφίας Νικόλαο Πολίτη, που, έναν αιώνα πριν, συντέλεσε στην ανάπτυξη του ελληνικού διηγήματος. Γνωρίζουν ότι οι καιροί ου μενετοί. Εχουν αλλάξει τα δεδομένα. Η σχέση τοπικού και παγκόσμιου βρίσκεται σε γόνιμη διεργασία.

Η πρωτοβουλία τους έχει ως αφετηρία μια ανάγκη αλλά και μια διαπίστωση. Οι νεότεροι δημιουργοί χρειάζονται υποστήριξη για την εξοικείωση με ένα πολιτισμικό περιβάλλον που τα προηγούμενα χρόνια απαξιώθηκε. Οι λαογράφοι της Αθήνας τολμούν. Απαλλαγμένοι από τα στερεότυπα του παρελθόντος, δικαιολογημένα ή μη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λάι οάμινjι
Η Ομοσπονδία έχει περιοριστεί σε φολκλορική προσέγγιση με τη διοργάνωση των ανταμωμάτων και με επιδερμικές εκδηλώσεις. Επιδεικνύει φοβικά σύνδρομα στη διδασκαλία της βλάχικης γλώσσας ή και στη διοργάνωση ενός...
Λάι οάμινjι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χέρια
Τα χέρια είναι το πιο φλύαρο ανθρώπινο μέλος. Σε αντίθεση με τα μάτια. Ή και το πρόσωπο. Που εκπαιδεύονται στην απόκρυψη. Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, λέγεται. Εκπαιδεύεται ο άνθρωπος όμως να τραβάει...
Χέρια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλάτες
Ολοι οι οιωνοί φαίνονταν ευνοϊκοί. Κι όλοι μας ετοιμαζόμαστε για ένα καλοκαιρινό διάλειμμα. Να πάρουμε μιαν ανάσα.
Πλάτες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σπάρτιον το βουρλοειδές
Η επιστημονική λέξη μπορεί να δημιουργήσει έναν φαντασιακά διαφορετικό κόσμο, που υπάρχει μόνο εντός του λεκτικού φλοιού. Στην περίπτωση όμως του θάμνου, σπάρτιου του βουρλοειδούς, η επιστήμη κινείται κοντά...
Σπάρτιον το βουρλοειδές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυτταρίτιδα της πατρίδος μου
Εχει δίκιο ο ποιητής. Η κοινωνική και πολιτισμική κυτταρίτιδα έχει τρυπώσει παντού. Κυρίως στα μυαλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Η κυτταρίτιδα της πατρίδος μου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το άγαλμα
Κάθε φορά που γίνεται μια επανάσταση, μια πολιτική αλλαγή, την πληρώνουν τα αγάλματα. Είναι τα σύμβολα. Το ίδιο γίνεται και με τις οδωνυμίες.
Το άγαλμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας