• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.2°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 9.4°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 12.6°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 8.8°C
  0 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 8.2°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 4.5°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  0 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 10.8°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 12.8°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 8.5°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 11.0°C
  3 BF
  73%
 • Καβάλα
  Ψιχάλες
  5°C 4.3°C / 5.5°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 8.9°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  0 BF
  55%
φωτογραφία 45944567 © Kasto80 | Dreamstime.com

Είναι ασφαλής η επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία στα ΑΕΙ;

 • A-
 • A+

Η έναρξη του χειμερινού εξαμήνου πλησιάζει και το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση, πως τα μαθήματα θα διεξαχθούν δια ζώσης. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται ο έλεγχος της εισόδου των φοιτητών στα Πανεπιστήμια, οι οποίοι θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή πιστοποιητικό αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid ή PCR) στον οποίον θα υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα καλύπτουν με δικά τους έξοδα.

Η υπουργός σε συνέντευξή της εξήγγειλε τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στα Πανεπιστήμια, ενώ και η ανακοίνωση του «edupass» επιβεβαιώνει την πρόθεση να μη συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση για τους φοιτητές, αλλά να δρομολογηθεί η επιστροφή στα αμφιθέατρα και στις αίθουσες. Παράλληλα τόσο ορισμένα ιδρύματα όσο και ορισμένες ομάδες φοιτητών ανταποκρινόμενοι στην κρισιμότητα των περιστάσεων έχουν οργανώσει εκστρατείες αλλά και προωθητικά μηνύματα σχετικά με τον εμβολιασμό. Η τηλεκπαίδευση που εφαρμόστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως λύση έκτακτης ανάγκης συνέβαλε ως ένα βαθμό, ώστε να μη διακοπεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι πρόδηλο όμως, πως κανένας άλλος τρόπος εκπαίδευσης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης μάθηση με τα ίδια αποτελέσματα. Υπάρχουν όμως οι κατάλληλες προϋποθέσεις , ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια;

Σε αρκετές παραδόσεις τα ακροατήρια αποτελούνται από πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών με τις αίθουσες να μην καλύπτουν τις ανάγκες ούτε πριν την πανδημία που δεν εφαρμοζόταν κάποιο υγειονομικό πρωτόκολλο για αποφυγή συνωστισμού. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα κατά πόσο θα μπορούν να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού και συγχρωτισμού. Μια πρόταση που ακούγεται αρκετά συχνά το τελευταίο διάστημα αφορά στη δημιουργία μικρότερων ομάδων ακόμα για τις θεωρητικές παραδόσεις και όχι μόνο για τα εργαστηριακά μαθήματα. Κάτι τέτοιο όμως συναντά αρκετά εμπόδια και ένα από αυτά, δηλαδή η έλλειψη σε διδακτικό προσωπικό, δεν μπορεί να προσπελαστεί μέσα σε λίγες μόνο μέρες.

Επίσης σχετικά με τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού μέσα στα ιδρύματα θα ήταν χρήσιμο να υποβάλλονται σε τεστ τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι φοιτητές. Θετική εντύπωση μου προκάλεσε η πρόταση φοιτητικής παράταξης που ζήτησε να τοποθετηθούν σταθμοί του ΕΟΔΥ στα Πανεπιστήμια για δωρεάν ελέγχους. Θα στηρίξει και θα προχωρήσει στην υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης το υπουργείο; Ενδεχομένως βέβαια κάτι τέτοιο να απέτρεπε αρκετούς φοιτητές από τον εμβολιασμό μιας και θα τους δινόταν η ευκαιρία να εισέλθουν στο Πανεπιστήμιο, αφού υποβληθούν σε δωρεάν έλεγχο. Ωστόσο ο εμβολιασμός συνιστά πράξη ατομικής ευθύνης, ενώ παράλληλα με τη διενέργεια ελέγχων από κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα προστατευόταν το σύνολο της φοιτητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας μιας και οι μελέτες δείχνουν πως και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Η επιστροφή στην κανονικότητα για τους φοιτητές περνά και μέσα από τον εμβολιασμό. Ίσως όμως αυτό να αποδειχθεί, πως από μόνο του δεν είναι αρκετό. Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανώτατη εκπαίδευση όπως παραδείγματος χάρη την έλλειψη υποδομών και προσωπικού και κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για την επίλυσή τους πέρα από κομματικά στεγανά και άγονες αντιπαραθέσεις. Το χειμερινό εξάμηνο βρίσκεται προ των πυλών και όλοι εύχονται παρά τα όποια προβλήματα προκύψουν, να κυλήσει ομαλά, ώστε να μην απομακρυνθούν άλλο οι φοιτητές από το χώρο του Πανεπιστημίου.

*Τελειόφοιτος φοιτητής

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανώτατη εκπαίδευση την εποχή της πανδημίας
Η νέα εποχή COVID 19, με τα θηριώδη και πρωτοφανή τεχνικά μέσα, θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού ανθρώπου και της εικονικής πραγματικότητας και για πρώτη φορά αμφισβητεί ανοικτά και με...
Η ανώτατη εκπαίδευση την εποχή της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φοιτητές διεκδικούν την κατοχύρωση των μαθημάτων χωρίς εξετάσεις
Πριν από μία εβδομάδα κληθήκαμε να επιστρέψουμε σε εργαστήρια και κλινικές ύστερα από δυόμισι μήνες καραντίνας. Ο αναβρασμός και το άγχος που κυριεύει εμάς τους φοιτητές υποδεικνύουν ότι έρχεται η σκληρότερη...
Φοιτητές διεκδικούν την κατοχύρωση των μαθημάτων χωρίς εξετάσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προοδευτική κυβέρνηση και πανεπιστήμια
Η ακύρωση των μέτρων αυταρχικού εκφοβισμού απαιτεί την επαναφορά του ασύλου, τη διάλυση της ΟΠΠΙ, την κατάργηση των διατάξεων περί πειθαρχικών και αυτών που αφορούν τη συγκρότηση «Μονάδων Ασφάλειας και...
Προοδευτική κυβέρνηση και πανεπιστήμια
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Θα πάρω έντεκα παιδιά, έντεκα μαντολίνα»
Τα Συμβούλια θα επιλέγουν και τους Μαρκεζίνηδες των σχολών, μια και οι κοσμήτορες δεν θα εκλέγονται! Από το «μεγαλείο της Πατρίδος», λοιπόν, ολοταχώς για το μεγαλείο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. «Αιέν αριστεύειν»!
«Θα πάρω έντεκα παιδιά, έντεκα μαντολίνα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αλέιδα Γκεβάρα-Μαρτς και οι διδαχές του Τσε
Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η κόρη του Τσε Γκεβάρα μετέδωσε στους νέους και τις νέες τη φλόγα του μεγάλου επαναστάτη, που παραμένει άσβεστη.
Η Αλέιδα Γκεβάρα-Μαρτς και οι διδαχές του Τσε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέοι ορίζοντες για την Ανώτατη Εκπαίδευση – Επιστροφή στο μέλλον
Είμαι και εγώ ένας από τους πολλούς εργαζόμενους στον χώρο των Πανεπιστημίων που αγκομαχά να διαβάσει τις 400 και πλέον σελίδες του και τα 340 άρθρα του για να αντιληφθεί τι αλλάζει στα Πανεπιστήμια με το νέο...
Νέοι ορίζοντες για την Ανώτατη Εκπαίδευση – Επιστροφή στο μέλλον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας