• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.6°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.6°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.9°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.9°C / 25.5°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.2°C
  4 BF
  41%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 23.7°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 20.1°C
  0 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 24.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 23.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  20°C 19.9°C / 22.3°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 24.0°C
  2 BF
  66%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  5 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 26.4°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.4°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  76%

φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απάντηση στην επιστολή των 160 «σοφών»

 • A-
 • A+

Γράφουν: «...προβάλλονται ακόμη και πρότυπα διαφορετικότητας (τραυματίζοντας τις ευαίσθητες παιδικές ηλικίες)...». Από την εποχή των σπηλαίων εξυμνούνταν το στερεοτυπικό πρότυπο «άνδρας-γυναίκα» χωρίς να επιδέχεται καμιά μεταβολή μέσα στους αιώνες. Οσο για το πρότυπο «άνδρας-άνδρας» και «γυναίκα-γυναίκα» ήταν ανέκαθεν υπό διωγμό. Στο πυρ το εξώτερον.

Αν κάποιος από μας γύριζε πίσω στους αιώνες θα έβλεπε –θέλει, δεν θέλει– ότι στη συμπεριφορά των ανθρώπων ενυπήρχε πάντα η ομοφυλοφιλία. Μετά τον χριστιανισμό με τις επιστολές και τις κατηχήσεις του Παύλου τα πράγματα άλλαξαν. Τώρα, αν στη φύση ακόμα και τα ζώα παρουσιάζουν ομοφυλόφιλες συμπεριφορές, αυτό περνά στα ψιλά γράμματα. Αδιάφορο. Επίσης, τι να πει κανείς, όταν πριν από μερικές δεκάδες χρόνια η ίδια η Ψυχιατρική θεωρούσε την ομοφυλοφιλία «ψυχική διαταραχή».

Στην επιστολή τους γράφουν για τον «τραυματισμό» της παιδικής ηλικίας από ομοφυλόφιλους γονείς. Αραγε, έχουν συναντήσει παρόμοιες οικογένειες; Εχουν δει με πόση αγάπη και στοργή ανατρέφουν τα τέκνα τους; Να τους θυμίσω λοιπόν ότι υπάρχουν αχαρακτήριστα πρότυπα «άνδρας-γυναίκα» που υιοθέτησαν παιδιά με το αζημίωτο από την πολιτεία, τα οποία κακοποιούσαν, εξέδιδαν, νοίκιαζαν, διαπράττοντάς τους και άλλα φρικτά.

Βεβαίως η ιερή οικογένεια αγαπά και φροντίζει τα παιδιά της, όμως οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Η αλήθεια είναι μία και δεν αλλάζει. Οποιος γονέας αγαπά και σέβεται τα παιδιά του τα μεγαλώνει με τον προσήκοντα τρόπο. Ακόμα και με προσφορά της ίδιας του της ζωής.

Κύριοι «σοφοί» μου, γιατί δεν μου δίνετε το δικαίωμα να αναθρέψω το παιδί μου, που τι σας νοιάζει πώς το απόκτησα; Εννοείται με νόμιμο και ηθικό τρόπο. Γιατί μου στερείτε το δικαίωμα στον σχηματισμό της δικής μου οικογένειας; Ο τρόπος απόκτησης των παιδιών μου δεν σας αφορά. Ή μάλλον σας αφορά στον βαθμό που αφορά όλα τα δοκιμασμένα πρότυπα και σχέσεις. Εκεί στα κανονικά ζευγάρια να μπείτε και να κάνετε τον καμπόσο. Εχετε τα κότσια; Να σώσετε παιδιά και γυναίκες από την κακοποίηση;

Θεωρούν επίσης ότι δήθεν η επιβολή «κοινής ευρωπαϊκής αξίας», όπως η δημιουργία οικογένειας από ομόφυλους γονείς, καταστρατηγεί το Δίκαιο και προσβάλλει την ανεκτικότητά τους. Σε μια κοινωνία που αλληλοσπαράζεται και που ο αδύναμος δεν έχει καμιά θέση, όπως συμβαίνει στον νόμο της ζούγκλας, σε τι ενοχλεί η δημιουργία οικογένειας από γονείς του ιδίου φύλου;

Αν οι «σοφοί» μας ενημερώνονταν από επιστημονικές μελέτες, θα μάθαιναν ότι από τις ήδη υπάρχουσες οικογένειες ομοφυλοφίλων τα παιδιά που μεγάλωσαν, σπούδασαν κι ακολούθησαν (!) τη ζωή τους είναι πετυχημένα σε πολλούς τομείς. Και το κυριότερο, ο σεξουαλικός προορισμός των γονιών τους δεν επηρέασε στο ελάχιστο τον δικό τους προορισμό. Υπάρχουν ένα σωρό καταγεγραμμένες μαρτυρίες διεθνώς.

Ανακατεύουν και συγχέουν την κλασική μας παιδεία, τη δημογραφία, την παραποίηση της Ιστορίας και την κακοποίηση της γλώσσας στο ίδιο καζάνι με την οικογένεια από ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Με αυτόν τον τρόπο το θέμα τους γίνεται πομπώδες και αποκτά βαρύτητα. Μα είναι σπουδαίοι το ξέρουμε.

Και συνεχίζουν: «Η Ελλάδα δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα. Είναι η χώρα που έδωσε ως κληρονομιά στην ανθρωπότητα τον Οικουμενικό Ανθρωπιστικό Πολιτισμό». Ωραία, τον έδωσε πριν από πολλούς αιώνες, αλλά έκανε κι «άλλα» που μόνον τιμή δεν μας προσάπτει. Γι’ αυτό φτάσαμε σε αυτή τη σημερινή μιζέρια. Φτάνει πια με τα αρχαία τα κάλλη. Με τα νέα τι κάνουμε;

Αφήστε τους ανθρώπους να επιλέγουν τη ζωή που ονειρεύονται. Αφήστε τις μικρότητες και την πολεμική εναντίον ανθρώπων που μοχθούν για ένα καλύτερο αύριο. Ξεχάστε ροζ τρίγωνα και ανελέητες διώξεις κατά των «διαφορετικών και μειονοτικών». Επιτρέψτε τους μια ισότιμη ζωή με τους συμπολίτες τους. Κι εσείς αναπαυθείτε στις δόξες και στα λιβάνια σας. Στο κάτω κάτω δεν σας ρώτησε και κανένας.

*Δερματολόγος-συγγραφέας, διευθυντής Δερματολογικής Κλινικής «Ευαγγελισμός»

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακροδεξιάς κοπής «φιλελευθερισμός» και «φιλελευθεριάζουσα» ομοφοβία
«Φτάσαμε να πιθηκίζουμε εισαγόμενες ανοησίες για το πόσα είναι τα φύλα», «καταχρηστικός δικαιωματισμός», χαρακτηρισμός προσφύγων και μεταναστών ως «παράνομων απέξω», αυτά και άλλα παρόμοια, διάλεξε για να...
Ακροδεξιάς κοπής «φιλελευθερισμός» και «φιλελευθεριάζουσα» ομοφοβία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ώρα είναι τώρα: ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και ο γάμος για ομόφυλα ζευγάρια
Φέρτε το νομοσχέδιο στη βουλή τώρα. Οι βουλευτές-τριες όλων των δημοκρατικών κομμάτων θα κληθούν να πάρουν θέση, και η κυβέρνηση το ίδιο.
Η ώρα είναι τώρα: ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και ο γάμος για ομόφυλα ζευγάρια
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΑ 5+ είδη ομοφοβίας
Είναι χρήσιμο να επιχειρήσουμε να αναζητήσουμε όχι τις αιτίες, αλλά τα είδη του φαινομένου της ομοφοβίας, αμφιφοβίας και τρανσφοβίας προκειμένου να τα αναγνωρίζουμε.
ΤΑ 5+ είδη ομοφοβίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς να κάνετε τα παιδιά σας ομοφυλόφιλα
Πόσο μια τέτοια φράση ηχεί προκλητική, ακριβώς γιατί ένα ολόκληρο σύστημα «αναγνώρισης», κοινωνικής συγκρότησης και φροντίδας, όχι μόνο δεν την επιτρέπει ως πιθανότητα, αλλά την προϋποθέτει, αντίθετα, ως...
Πώς να κάνετε τα παιδιά σας ομοφυλόφιλα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η περίπτωση της ατιμώρητης ρητορικής μίσους
​Οι συνέπειες της πρόσφατης απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου του Αιγίου επηρεάζουν άμεσα τόσο τις κοινωνικές σχέσεις όσο και την ψυχική υγεία των ανθρώπων στους οποίους αναφέρεται. Με βάση τα διεθνή...
Η περίπτωση της ατιμώρητης ρητορικής μίσους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας