• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 8.5°C
  2 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.9°C / 7.1°C
  0 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 0.0°C / 8.8°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -6.1°C / -0.6°C
  1 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.0°C / 6.6°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.6°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 10.2°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 8.5°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / 1.8°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 4.5°C
  2 BF
  73%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 8.2°C
  0 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.3°C / 4.2°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χωρίς ιατρό και πρωτόκολλα παραμένουν οι χώροι εργασίας

 • A-
 • A+
Η «Εφ.Συν.» φιλοξενεί απόψεις ειδικών στον τομέα της υγείας και ασφάλειας

Υπήρχε άλλος τρόπος αντιμετώπισης της άρνησης εμβολιασμού από την τακτική της αναστολής εργασίας και αποδοχών που αποφάσισε η κυβέρνηση στους υγειονομικούς και στους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας; Tι ρόλο θα μπορούσε να έχει ο θεσμός του ιατρού εργασίας αν εφαρμοζόταν με συνέπεια στη χώρα μας στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και ποια είναι η διεθνής εμπειρία από την αξιοποίησή του; Και γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία για την πανδημία στους εργασιακούς χώρους;

Η «Εφ.Συν.» ανοίγει τον πρώτο κύκλο συζήτησης πάνω σε αυτά τα θέματα φιλοξενώντας απόψεις ειδικών ιατρών εργασίας και εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας και ασφάλειας.


«Τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, στα οποία κατεξοχήν ο SARS-COV-2 αποτελεί επαγγελματικό βλαπτικό παράγοντα έκθεσης για τους εργαζόμενους, δεν έχουν -κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας- προκηρύξει θέση ή προσλάβει ιατρό εργασίας. Το ίδιο συμβαίνει στο σύνολο σχεδόν του δημόσιου τομέα στη χώρα μας (ούτε καν στο υπουργείο Εργασίας, το καθ’ ύλην αρμόδιο για τον έλεγχο της εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθεσίας)» επισημαίνει ο Βασίλης Δρακόπουλος, ειδικός ιατρός εργασίας, δρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρ. πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος ΕΕΙΕΠ.

Αλλά ακόμη κι όταν υπάρχει η θέση, δεν είναι απαραίτητο να έχει την απαραίτητη εξειδίκευση. Δηλαδή να έχει ειδικευτεί για 4 έτη στην ιατρική της εργασίας. Μπορεί να είναι και ο γυναικολόγος, ο ψυχίατρος, ο χειρουργός, ακόμα και ένας ανειδίκευτος; Θα μπορούσε «κατ’ εξαίρεση και αν δεν υπήρχε ενδιαφέρον από ειδικό ιατρό εργασίας» να «κάνει» τον γιατρό εργασίας, προσδιόριζε η σχετική νομοθεσία πριν από την πανδημία. Εν μέσω πανδημίας ο (τότε) υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης με ΠΝΠ [ΦΕΚ Α’ 68/20-3-2020] που κυρώθηκε με τον Ν. 4683/2020 [ΦΕΚ Α’ 83/10-04-2020]) νομοθέτησε ότι οι υπηρεσίες ιατρικής της εργασίας μπορούν να παρέχονται, όχι μόνο από τους/τις ειδικευμένους/ες ιατρούς εργασίας, αλλά και από τους/τις ιατρούς… κάθε ιατρικής ειδικότητας χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί ούτε για μία ώρα στη συγκεκριμένη ειδικότητα ή και ανειδίκευτους/ες. Με… εμπειρία όμως την οποία απέκτησαν ως αυτοδίδακτοι μάγοι σε κάποια επιχείρηση.

Γιατί όμως είναι απαραίτητη η εξειδίκευση;

«Οι ανειδίκευτοι στην ειδικότητα αυτή ιατροί δεν είναι σε θέση να συμβάλουν γιατί απλώς το επιστημονικό τους αντικείμενο εκπαίδευσης είναι άσχετο με την εργασιακή υγεία. Οι ειδικοί ιατροί εργασίας στους χώρους εργασίας μπορούν με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους να συμβάλουν ουσιαστικά στην πρόληψη της λοίμωξης από έναν ιό (κορονοϊού SARS-COV-2), όπως το κάνουν στην καθημερινή τους εργασία για την πρόληψη της λοίμωξης των εργαζομένων από όλους τους βιολογικούς παράγοντες (π.χ. ιούς ηπατίτιδων κ.λπ.)» απαντά ο κ. Δρακόπουλος.

«Στον ιδιωτικό τομέα ο ιατρός εργασίας συμβάλλει καθοριστικά στην εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου και πραγματοποιεί την επίβλεψη της υγείας, προτείνει μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην επιχείρηση/οργανισμό, αναφέρει αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη Covid-19 [τρέχουσες ή προηγούμενες παθολογικές καταστάσεις των εργαζομένων], καθορίζει τα μέτρα για την επανένταξη στην εργασία εργαζομένων που έχουν νοσήσει και στη συνέχεια έχουν αναρρώσει κ.λπ. Η συμβολή των ιατρών των διαφόρων άλλων ιατρικών ειδικοτήτων ως «ιατρών εργασίας» στους χώρους εργασίας λόγω μη εξειδίκευσης και συνεπώς άγνοιας του συγκεκριμένου επιστημονικού ιατρικού αντικειμένου είναι προβληματική, αν όχι επικίνδυνη» επιμένει.

Αναφερόμενος στη διεθνή εμπειρία υπενθυμίζει ότι οι Ιταλοί εγκαίρως «με εγκύκλιο (Inail n. 13 del 3 aprile 2020) «Προστασία ατυχήματος από το Inail σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις λοίμωξης από κορονοϊό (SARS-CoV-2) στην εργασία» αναγνώρισαν τη λοίμωξη ως εργατικό ατύχημα (ως οξεία βλάβη της υγείας) για τη διευκόλυνση της αναγνώρισης και αντιμετώπισης (και καταγραφής) της βλάβης της υγείας του εργαζόμενου σε σχέση με την πιο πολύπλοκη διαδικασία για την αναγνώριση της λοίμωξης ως επαγγελματικής νόσου» σημειώνει ο κ. Δρακόπουλος.

«Αλλες χώρες ενέταξαν στον κατάλογο των επαγγελματικών ασθενειών τη λοίμωξη από κορονοϊό και την αντιμετωπίζουν και καταγράφουν ως επαγγελματική ασθένεια. Στη χώρα μας, που υπάρχει υποκαταγραφή των εργατικών ατυχημάτων και σχεδόν μη καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών, παρά την πληθώρα των νομοθετημάτων και των εγκυκλίων για την πανδημία δεν υπάρχει καμία αναφορά για την ταξινόμηση «σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις λοίμωξης από κορονοϊό (SARS-CoV-2) στην εργασία» σε εργατικό ατύχημα ή σε επαγγελματική νόσο. Και φυσικά καμία καταγραφή».


Απαραίτητη η εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, σε συνέχεια προηγούμενων Οδηγιών για προστασία των εργαζομένων από βιολογικούς παράγοντες, εξέδωσε νέα Οδηγία όπου εντάσσει και τον κορονοϊό. Σε εναρμόνιση με αυτή την Οδηγία το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε το Π.Δ. 102/20 τον Δεκέμβριο του 2020» επισημαίνει η Ιλεάνα Σακκά εμπειρογνώμων στην υγεία και ασφάλεια στην εργασία, πρώην εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ στο ΣΥΑΕ.

«Ομως απλώς επιτέλεσε το καθήκον να εναρμονιστεί και τίποτα άλλο. Γιατί σ’ αυτό το διάταγμα προβλέπεται οι ειδικοί ιατροί εργασίας των επιχειρήσεων να καταρτίσουν εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου για κάθε χώρο και θέση εργασίας και να προτείνουν υγειονομικά πρωτόκολλα. Για υγειονομικά πρωτόκολλα ακούμε συνέχεια, αλλά ιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας δεν υπηρετούν στους χώρους δουλειάς και υγειονομικά πρωτόκολλα δεν υπάρχουν.

Ποιος ειδικός ιατρός εργασίας λοιπόν, σύμφωνα με το Π.Δ. 102/20 για τους βιολογικούς παράγοντες, θα διατηρήσει για 10 χρόνια φάκελο αυτών που νόσησαν από κορονοϊό και ποιος γιατρός ασφαλιστικού φορέα για 40 χρόνια;

Ποιος και πού καταγράφει όσες, όσους ασθενούν από τον κορονοϊό; Πού καταγράφονται οι θάνατοι, όταν καταγράφεται σημαντικός αριθμός θανόντων στην υγεία, στα σούπερ μάρκετ, στις συγκοινωνίες;

Η σύσταση της Ε.Ε. της 19.9.2003 σε συνάρτηση με την προηγούμενη 90/326/ ΕΟΚ της 22.5.90 σαφώς αναφέρεται στη συνέργεια του δημόσιου συστήματος υγείας για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων και την πρόκληση επαγγελματικών ασθενειών. Και ενώ τίποτα από τα παραπάνω δεν εφαρμόζεται, καλούνται οι εργαζόμενοι να πληρώσουν με αναστολή εργασίας την παρανομία της εργοδοσίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια «συνωμοσιολογική θεωρία»
Ας το θέσουμε ωμά, όσο και αν μας ενοχλεί: Η σωτηρία της ανθρωπότητας από την πανδημία εξαρτάται από την ερευνητική πολιτική των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών.
Μια «συνωμοσιολογική θεωρία»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
Παρέμβαση μέσω της «Εφ.Συν.»: «Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά, σας διαβεβαιώνω ότι ο διασωληνωμένος ασθενής και ειδικά όποιος νοσεί από COVID δεν μπορεί να μείνει ούτε 1 λεπτό...
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το εμβόλιο δουλεύει: Η απόδειξη της πουτίγκας, το lockdown, το «εμβόλιο» του Δαυίδ και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Η περαιτέρω ομαδική αυτοχειρία που συντελείται εδώ και καιρό μ’ ένα ιδιότυπα μεμονωμένο τρόπο επιτέλους θα ανακοπεί. Έστω κι έτσι. Καθώς το εμβόλιο ναι μεν δουλεύει, η κρατική όμως πειθώ μοιάζει το αυτονόητο...
Το εμβόλιο δουλεύει: Η απόδειξη της πουτίγκας, το lockdown, το «εμβόλιο» του Δαυίδ και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το τείχος ανοσίας...στο τείχος ανοησίας!
Τα εμβόλια είναι ένα όπλο στη φαρέτρα μας. Εάν όμως πίσω από αυτά κρυφτεί πάλι η ανικανότητα της Κυβέρνησης να μετριάσει τα αρνητικά αποτελέσματα έναντι του τέταρτου κύματος, είναι κάτι που η ελληνική κοινωνία...
Από το τείχος ανοσίας...στο τείχος ανοησίας!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δείγμα ανικανότητας και αυταρχισμού
Σημαντικό το εμβόλιο και πρέπει, πάντα με πειθώ και ατομική απόφαση, να γίνεται. Αλλά από μόνο του, όπως και τo lockdown, δεν θα λύσει τίποτα.  Υπό τις παρούσες οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, ο...
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δείγμα ανικανότητας και αυταρχισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κατάργηση της πατέντας σημαίνει φάρμακο και εμβόλιο ως κοινωνικό αγαθό
Στις ΗΠΑ, όπως παντού, η ασύδοτη δράση των φαρμακευτικών εταιρειών λειτουργεί μέσω μιας ποικιλότροπης δομικής διαπλοκής με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Κατάργηση της πατέντας σημαίνει φάρμακο και εμβόλιο ως κοινωνικό αγαθό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας