• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.7°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 9.1°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 14.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  4 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.7°C / 8.4°C
  3 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 1.4°C / 5.2°C
  5 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 8.5°C / 13.6°C
  4 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 19.2°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 16.9°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.8°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.6°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  6 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 13.5°C
  3 BF
  66%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 13.5°C
  3 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.4°C
  5 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 9.4°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.4°C / 9.2°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  85%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πληρώνουμε τους βιομηχάνους

 • A-
 • A+

Τα μέτρα-ασπιρίνες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ως «αντιστάθμισμα» στις επερχόμενες εξωφρενικές αυξήσεις στο ρεύμα δεν κρύβουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ., που προωθώντας την πολιτική της Ε.Ε., όπως έκαναν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μας οδήγησαν μέχρι εδώ: σε έναν νέο κύκλο ενεργειακής φτώχειας για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση και η Ε.Ε. «δείχνουν» ως υπεύθυνη γι’ αυτή την κατάσταση την κλιματική αλλαγή. Ντύνουν την κατάμαυρη πολιτική τους με το περιτύλιγμα της «πράσινης μετάβασης», ακριβώς για να κρύψουν από τα μάτια των λαών ότι δεν πληρώνουμε την «κλιματική προσαρμογή», αλλά την «ανταγωνιστικότητα» και την κερδοφορία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, τόσο της «πράσινης» όσο και της πιο ενεργοβόρου και ρυπογόνου. Και να γιατί:

1. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επικαλείται την αύξηση των τιμών στο περιβόητο «χρηματιστήριο εκπομπών» για να δικαιολογήσει σαν «αναπόφευκτη» την αύξηση της τιμής του ρεύματος. Ομως τι επιβάλλει, πέρα από τη σχιζοφρενική λογική του καπιταλισμού που μετατρέπει τα πάντα σε «αγορά», να είναι οι εκπομπές θερμοκηπικών αερίων χρηματιστηριακό προϊόν που πουλιέται και αγοράζεται με τιμή που διαμορφώνεται από τα παιχνίδια των μεγαθηρίων; Το Σύστημα Εμπορίας Διάθεσης Εκπομπών (έτσι λέγεται το σύστημα που καθιέρωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση) δεν έπεσε από τον ουρανό. Αποφασίστηκε από την Ε.Ε. το 2003 και έκτοτε ακολουθείται πιστά απ’ όλες τις κυβερνήσεις φτάνοντας σήμερα στην τέταρτη περίοδο (2021-2030).

2. Ενώ υποτίθεται ότι το να αποτελούν οι εκπομπές CO2 «κόστος» είναι «κίνητρο για την μείωσή τους», η κυβέρνηση κρύβει πως για τις εκπομπές αυτές δεν πληρώνουν όλοι! Από τα «δικαιώματα εκπομπών» που απονέμει η Ε.Ε. το 40% απονέμεται δωρεάν και το 60% πληρώνεται μέσω πλειστηριασμών στο «χρηματιστήριο ρύπων». Ομως το σύνολο των δωρεάν εκπομπών πηγαίνει στην ενεργοβόρο βιομηχανία της Ευρώπης, με το επιχείρημα ότι διαφορετικά θα πληγεί η «ανταγωνιστικότητά της» στη διεθνή αγορά και θα υπάρξει «διαρροή άνθρακα», ενώ η ηλεκτροπαραγωγή, το κόστος της οποίας «φορτώνεται» στους λαούς, ανήκει στο 60%, το οποίο πληρώνει αδρά για το αποκτήσει το «δικαίωμα εκπομπών»!

Πόσο μάλλον που στην προηγούμενη περίοδο η Ε.Ε. έδωσε στις μεγάλες βιομηχανίες δωρεάν δικαιώματα εκπομπών CO2 πάνω από τις πραγματικές τους εκπομπές, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καμία υποχρέωση μείωσής τους και απλά να κερδοσκοπήσουν τζάμπα πουλώντας τα πρόσθετα δικαιώματα στο «χρηματιστήριο ρύπων». Σύμφωνα μάλιστα με ειδική μελέτη για την Ελλάδα το 2013 οι 10 ελληνικές επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα εικονικά «πλεονάσματα» απέκτησαν τη δυνατότητα να κερδίσουν πάνω από 290 εκατ. ευρώ.

3. Ο. λαός πληρώνει αδρά το κόστος για την εγκληματική πολιτική «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας», διάλυσης της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίησης κομμάτι κομμάτι (με πιο πρόσφατο παράδειγμα το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ), βίαιης «απολιγνιτοποίησης» (σε διάστημα πολύ συντομότερο από της… Γερμανίας!) και πολύπλευρης εξωφρενικής άμεσης και έμμεσης επιδότησης της ΔΕΗ προς τους βιομηχάνους της πράσινης ενέργειας. Πράγματι οι βιομήχανοι της πράσινης ενέργειας επιδοτήθηκαν μέσα από πολυπλόκαμους μηχανισμούς με πάνω από 5 δισ. ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ καρπώνονται τα χαράτσια του ΕΤΜΕΑΡ και όλων των άλλων φόρων για να αβγατίσει η κερδοφορία τους.

Ο καπιταλισμός καταστρέφει τις δύο βασικές πηγές ύπαρξης της κοινωνίας, τον άνθρωπο και τη φύση. Με την καταλήστευση των φυσικών πόρων, την αλόγιστη χρήση των ορυκτών καυσίμων, τις καταστροφές των δασών, τις εξορύξεις, έχει φέρει το κλίμα στα όρια της κατάρρευσης και τον πλανήτη στο χείλος της καταστροφής. Και τώρα επικαλείται τη δική του καταστροφική πορεία για να φορτώσει στην πλάτη των λαών την ενεργειακή φτώχεια και στο περιβάλλον ανορθολογικές και καταστροφικές επιλογές μιας δήθεν «πράσινης μετάβασης».

Δεν «πληρώνουμε το κλίμα» λοιπόν. Τις μεγάλες επιχειρήσεις, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους πληρώνουμε. Τις ιδιωτικοποιήσεις, τον κάθε Κοπελούζο, Περιστέρη, Μυτιληναίο, την ENI, την RWE.Την πολιτική της Ε.Ε. Τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και όλου του αστικού πολιτικού συστήματος. Και για να έχουμε φτηνό ρεύμα για όλους, με προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει αυτή την πολιτική να την ανατρέψουμε.

*Μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ και της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης, με υπογραφή Μητσοτάκη»
Μπορεί το κύμα ακρίβειας να αφορά την παγκόσμια οικονομία, ουδείς όμως μπορεί να παραβλέψει ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, με μια ανυπέρβλητη απάθεια, λειτουργεί απλά ως παρατηρητής στις διεθνείς και πολύ...
«Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης, με υπογραφή Μητσοτάκη»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανασχηματισμός, ακόμα μας εξηγούν!
Καλός ανασχηματισμός είναι όταν κανείς δεν χρειάζεται να εξηγήσει γιατί έφυγε ο ένας και γιατί ήρθε ο άλλος όπως αποδείχθηκε στη τελευταία περίπτωση.
Ανασχηματισμός, ακόμα μας εξηγούν!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυβέρνηση και τα προβλήματα της συγκυρίας
Η θερινή περίοδος με τα προβλήματα που προέκυψαν ανέδειξε με τον πιο σαφή και εύγλωττο τρόπο ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αστοχεί μόνο στα οικονομικά και κοινωνικά μεγέθη, αλλά αδυνατεί...
Η κυβέρνηση και τα προβλήματα της συγκυρίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το επιτελικό κράτος: απειλή για τη δημοκρατία μας;
Η κυβερνητική πολιτική του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στηρίζεται, εξ ολοκλήρου, στο επονομαζόμενο «επιτελικό κράτος». Με νόμο του ελληνικού Κοινοβουλίου θεσμοθετήθηκε το επιτελικό κράτος. Εδώ φτάνουμε στον απόλυτο...
Το επιτελικό κράτος: απειλή για τη δημοκρατία μας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
O Χριστός και ο… λοχίας
Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι δεν είναι λίγοι οι πολίτες που δυσπιστούν όχι γενικά και αόριστα στη δημοκρατία, αλλά σε κάθε απλό πολίτη συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων. Προτιμούν να αναθέτουν την εξουσία σε...
O Χριστός και ο… λοχίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η διαστρέβλωση της γλώσσας
Ποτέ άλλοτε σε αυτή τη χώρα το «νόμιμο» δεν ήταν σε τόσο μεγάλη αντιδιαστολή με το «ηθικό». Συνεχώς παράγεται μια «νομιμότητα» που αντιστρατεύεται και τη λογική και την ηθική και μια «πραγματικότητα» που δεν...
Η διαστρέβλωση της γλώσσας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας