Θα τρίζουν τα κόκαλα του Ρήγα Φεραίου, βάρδου της ελληνικής ανεξαρτησίας και φλογερού κήρυκα της ενότητας των Βαλκανίων, για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ουδεμία αναφορά έκανε στα Βαλκάνια κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, πολύ περισσότερο φέτος που τιμάμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.
Υποθέτω, το ατόπημα αυτό δεν έγινε εξ αμελείας, αλλά εκ προθέσεως, γεννώντας ποικίλα ερωτήματα, όχι μόνο για την εξωτερική πολιτική, αλλά και την ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
Πρώτο ερώτημα: Εχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη βαλκανικό όραμα σε συνάρτηση με το μέλλον της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας; Τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν προκύπτει θετική απάντηση, αφού και τη Συμφωνία των Πρεσπών τιμά, αλλά με μισή καρδιά, ενώ απουσιάζουν από το λεξιλόγιο του κυβερνώντος κόμματος οι έννοιες συνανάπτυξη και κοινή ασφάλεια στα Βαλκάνια, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο διακήρυξε, αλλά προσπάθησε και να κάνει πράξη.
Ερώτημα δεύτερο: Εχει άραγε απαλλαγεί πλήρως η Ν.Δ. από ψυχώσεις του Ψυχρού Πολέμου, όταν κυρίαρχο δόγμα ήταν ο «από Βορράν κίνδυνος»; Δεν το νομίζω διότι ακούω πολλά στελέχη της να μιλούν για απειλές από Βόρειους γείτονες και να μη θέλουν ούτε την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία ούτε ολόψυχα την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε.
Ερώτημα τρίτο: Πιστεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη διαβαλκανική συνεργασία ως προϋπόθεση για την ανάδειξη της περιοχής σε περιφερειακή οντότητα στο πλαίσιο της Ε.Ε.; Θα θέλαμε ως Αριστερά θετική απάντηση στο ερώτημα αυτό, διότι η δική μας παράταξη πάντοτε αγωνιζόταν για ειρηνικά και αλληλέγγυα Βαλκάνια, ακόμα και στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, στηρίζοντας και το αντίστοιχο ελληνικό κίνημα με πρόεδρο τον Σταμάτη Μερκούρη και αντιπρόεδρο τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Διότι μέσω της συνεργασίας πιστεύαμε στην άρση και της διαχωριστικής γραμμής του Ψυχρού Πολέμου, που περνούσε από τα βόρεια σύνορά μας.
Σήμερα, ένας πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια μέσω της πολυδιάστατης συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας βαλκανικής οικολογικής χάρτας, θα αναβάθμιζε τη χώρα μας και εντός της Ε.Ε. Επιπλέον, μέσω της διαβαλκανικής συνεργασίας θα αντιμετωπιστεί η αντίληψη που θέλει την περιοχή μας «πίσω αυλή» της Ευρώπης.
Τέλος, έχω την αίσθηση ότι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη δεν θέλει τα Βαλκάνια, αν και άλλοτε μιλούσε για «βαλκανική ενδοχώρα», διότι αντιπαραθέτει τη βαλκανικότητα στον ευρωπαϊσμό. Θυμίζω και ένα ψευτοδίλημμα στα χρόνια των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας: «Θα είμαστε Ευρωπαίοι στα Βαλκάνια ή Βαλκάνιοι στην Ευρώπη;».
● Σημείωση: Το άρθρο γράφτηκε πριν από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά δεν θα άλλαζα κάτι.
* μέλoς της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας