• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.2°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 9.4°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 12.6°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 8.8°C
  0 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 8.2°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 4.5°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  0 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 10.8°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 12.8°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 8.5°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 11.0°C
  3 BF
  73%
 • Καβάλα
  Ψιχάλες
  5°C 4.3°C / 5.5°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 8.9°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  0 BF
  55%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μητσοτάκης «ξέχασε» τα Βαλκάνια

 • A-
 • A+

Θα τρίζουν τα κόκαλα του Ρήγα Φεραίου, βάρδου της ελληνικής ανεξαρτησίας και φλογερού κήρυκα της ενότητας των Βαλκανίων, για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ουδεμία αναφορά έκανε στα Βαλκάνια κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, πολύ περισσότερο φέτος που τιμάμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Υποθέτω, το ατόπημα αυτό δεν έγινε εξ αμελείας, αλλά εκ προθέσεως, γεννώντας ποικίλα ερωτήματα, όχι μόνο για την εξωτερική πολιτική, αλλά και την ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Πρώτο ερώτημα: Εχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη βαλκανικό όραμα σε συνάρτηση με το μέλλον της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας; Τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν προκύπτει θετική απάντηση, αφού και τη Συμφωνία των Πρεσπών τιμά, αλλά με μισή καρδιά, ενώ απουσιάζουν από το λεξιλόγιο του κυβερνώντος κόμματος οι έννοιες συνανάπτυξη και κοινή ασφάλεια στα Βαλκάνια, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο διακήρυξε, αλλά προσπάθησε και να κάνει πράξη.

Ερώτημα δεύτερο: Εχει άραγε απαλλαγεί πλήρως η Ν.Δ. από ψυχώσεις του Ψυχρού Πολέμου, όταν κυρίαρχο δόγμα ήταν ο «από Βορράν κίνδυνος»; Δεν το νομίζω διότι ακούω πολλά στελέχη της να μιλούν για απειλές από Βόρειους γείτονες και να μη θέλουν ούτε την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία ούτε ολόψυχα την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Ερώτημα τρίτο: Πιστεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη διαβαλκανική συνεργασία ως προϋπόθεση για την ανάδειξη της περιοχής σε περιφερειακή οντότητα στο πλαίσιο της Ε.Ε.; Θα θέλαμε ως Αριστερά θετική απάντηση στο ερώτημα αυτό, διότι η δική μας παράταξη πάντοτε αγωνιζόταν για ειρηνικά και αλληλέγγυα Βαλκάνια, ακόμα και στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, στηρίζοντας και το αντίστοιχο ελληνικό κίνημα με πρόεδρο τον Σταμάτη Μερκούρη και αντιπρόεδρο τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Διότι μέσω της συνεργασίας πιστεύαμε στην άρση και της διαχωριστικής γραμμής του Ψυχρού Πολέμου, που περνούσε από τα βόρεια σύνορά μας.

Σήμερα, ένας πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια μέσω της πολυδιάστατης συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας βαλκανικής οικολογικής χάρτας, θα αναβάθμιζε τη χώρα μας και εντός της Ε.Ε. Επιπλέον, μέσω της διαβαλκανικής συνεργασίας θα αντιμετωπιστεί η αντίληψη που θέλει την περιοχή μας «πίσω αυλή» της Ευρώπης.

Τέλος, έχω την αίσθηση ότι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη δεν θέλει τα Βαλκάνια, αν και άλλοτε μιλούσε για «βαλκανική ενδοχώρα», διότι αντιπαραθέτει τη βαλκανικότητα στον ευρωπαϊσμό. Θυμίζω και ένα ψευτοδίλημμα στα χρόνια των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας: «Θα είμαστε Ευρωπαίοι στα Βαλκάνια ή Βαλκάνιοι στην Ευρώπη;».

● Σημείωση: Το άρθρο γράφτηκε πριν από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά δεν θα άλλαζα κάτι.

* μέλoς της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τερατογένεση
Πολύς λόγος έγινε για τέρατα και μπαμπούλες στην πρόσφατη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί εξέθεσαν στον ελληνικό λαό τα φαντάσματα που στοιχειώνουν τον ύπνο τους.
Τερατογένεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι δεν είπε ο κ. Μητσοτάκης για τους συνταξιούχους
Οσα ανακοίνωσε δεν αποτελούν ουσιαστική ανακούφιση των συνταξιούχων, καθώς είναι ένα πολύ μικρό μέρος των μεγάλων περικοπών που είχαν αυτοί και τα ασφαλιστικά ταμεία από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις.
Τι δεν είπε ο κ. Μητσοτάκης για τους συνταξιούχους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εξαγγελίες και ο γάιδαρος του Χότζα
Στο ίδιο έργο θεατές: η κυβέρνηση να κομπάζει, η αντιπολίτευση να αποδοκιμάζει και κάπου ανάμεσα στους κομπασμούς και στις αποδοκιμασίες να ανασύρονται καλά κρυμμένα μυστικά για να μας θυμίζουν ότι το παρόν...
Οι εξαγγελίες και ο γάιδαρος του Χότζα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τυμπανιαίο πτώμα της ελληνικής δημοσιογραφίας
Την πρωτοφανή υποδοχή, με αποδοκιμασίες και συνθήματα, που επεφύλαξε το πλήθος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν αξιώθηκαν να το μάθουν όσοι ενημερώθηκαν από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.
Το τυμπανιαίο πτώμα της ελληνικής δημοσιογραφίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νέα οικονομική «φούσκα» του κ. Μητσοτάκη
Κρατήστε τη φετινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Σε μερικούς μήνες θα έχει ιστορική σημασία (όχι όπως την εννοεί ο ίδιος). Χωρίς να το καταλάβει, προέβλεψε το μέλλον της χώρας με...
Η νέα οικονομική «φούσκα» του κ. Μητσοτάκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμπενίζερ Σκρουτζ με τη φορεσιά του Αϊ-Βασίλη
Αυτό που εξοργίζει είναι η απύθμενη αλαζονεία να πιστεύουν κάποιοι ότι οι «χάντρες» και τα «καθρεφτάκια» μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να ξεχάσουν τα δεινά που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν από το πρωί της...
Εμπενίζερ Σκρουτζ με τη φορεσιά του Αϊ-Βασίλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας