• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 33.9°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 30.3°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 33.2°C
  3 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.2°C / 36.8°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.3°C / 33.1°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 28.3°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.3°C / 31.9°C
  2 BF
  27%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.5°C / 32.2°C
  3 BF
  45%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.3°C / 34.2°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.5°C / 31.7°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  1 BF
  30%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα τελευταία δεσμά

 • A-
 • A+

Οι στίχοι της τραπ μουσικής έχουν, ως γνωστόν, παρόμοια θεματολογία διεθνώς: όπλα, ναρκωτικά, λεφτά, ακριβά αυτοκίνητα, σεξ, ανδρισμός, παραβατικότητα, ομοφοβία, βία απέναντι στις γυναίκες. Ολα αυτά σε εμετικά τεράστιες δόσεις. Η μουσική αυτή άρχισε να διαδίδεται τη δεκαετία του 2000 και πάνε πολλά χρόνια πια που, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, έχει τεράστια διάδοση κυριαρχώντας στις νεαρές ηλικίες και ιδίως στον μαθητόκοσμο.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε βέβαια γίνει μάρτυρες μιας διαρκώς επιταχυνόμενης κούρσας αποθέωσης του ατομικισμού και του πλουτισμού ως μέγιστης αξίας. Οι ανισότητες μεγαλώνουν συνεχώς και το χρήμα κρίνει τα πάντα: περίπου όλα είναι επιτρεπτά γιατί όλα αποτιμώνται σε χρήμα. Και η κατάργηση κάθε πιθανής ηθικής είναι επίσης επιτρεπτή, αν εμποδίζει τα πράγματα να έχουν μια τιμή.

Σε μια σχετικά «αισιόδοξη» εκδοχή ερμηνείας, η τραπ θα μπορούσε να αποτελεί μια ακραία εκδήλωση χλευασμού των εχόντων: να λένε οι εκπρόσωποί της, απευθυνόμενοι σε αυτούς, «ξέρουμε τι κάνετε, μην παριστάνετε τους νόμιμους. Κι αφού έτσι θέλετε, έτσι θα γίνει». Σαν να σπάνε από μόνοι τους, αυτοκαταστροφικά, κάθε υπόλειμμα κοινωνικής συνοχής, οδηγώντας την κυρίαρχη ιδεολογία στα ακραία της όρια. Η επανάστασή τους, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, θα ήταν η οριστική διάρρηξη του εναπομείναντος κοινωνικού ιστού. Του κοινωνικού ιστού ως στοιχείου παρωχημένου. Μόνο απόλαυση, μόνο παρών χρόνος, σύμφωνα και με την πλατωνική κριτική προς τη δημοκρατία.

Ωστόσο όλα αυτά θα προϋπέθεταν σκέψη, που δεν υπάρχει. Και οι ίδιοι οι οπαδοί της τραπ παραδέχονται ότι η μουσική αυτή δεν κάνει ακτιβισμό. Τι κάνει τότε; Θα μπορούσε να κάνει απλώς πλάκα. Ούτε αυτό όμως κάνει.

Σε μια πιο πραγματιστική -αν και επίσης φιλόδοξη- ερμηνεία, αν ο κυρίαρχος λόγος προάγει ακομπλεξάριστα την ανισότητα, κάποιοι από τους από κάτω ενδεχομένως αντιδρούν ασύμμετρα. Αφού κάθε άλλη αντίδραση φαντάζει αδύνατη αποδέχονται την ανισότητα αλλά, αντί απλώς να υποταχθούν στους πιο δυνατούς, διεκδικούν με την ωμή βία και παρανομία να καθυποτάξουν άλλους όμοιούς τους για να βρεθούν σε πολύ καλύτερη θέση.

Ομως κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε ανοχή. Και όπως γράφτηκε στη Lifo, η τραπ σήμερα δεν είναι περιθώριο, είναι mainstream. Οπότε η πραγματικότητα είναι μάλλον ακόμη πιο χυδαία. Η τραπ καλεί πολύ απλά τους πάντες σε αυτό που όλα γύρω υπονοούν χωρίς να λέγεται ρητά: στον πλουτισμό με κάθε μέσο. Μας καλεί να σπάσουμε και τα τελευταία δεσμά ανελευθερίας! Η ελευθερία μας να πηγαίνει και πέρα από εκεί που παραβιάζει την ελευθερία των άλλων… Κάποιοι, φαίνεται, έχουν συμφέρον αυτό να ακουστεί καθαρά (για όσους δεν κατάλαβαν ακόμα), αρκεί να μην το πουν οι ίδιοι…

Η συγκεκριμένη μεταφορά μηνύματος προφανώς, όπως κάθε πράγμα, δεν θα μπορούσε παρά να έχει και αυτή τη χρηματική της αποτίμηση. Κάπως αυξημένη, όσο να ‘ναι, σε σχέση με τον μισθό ενός απλού κούριερ…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλλη μια φάμπρικα…
Αλλη μια γενιά εμιγκρέδων; Θα ήθελα να ελπίζω πως όχι, αλλά όλο και περισσότεροι γονείς αποχαιρετούν τα παιδιά τους στα αεροδρόμια. Στο «εδώ και στο τώρα». Με την ίδια ελπίδα που αποχαιρετούσαν τα παιδιά τους...
Αλλη μια φάμπρικα…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το φιλί
Θα ήθελα να τους πω πως σημασία έχει η αίσθηση του πρώτου φιλιού που δεν θα την ξεχάσουν ποτέ. Και θα ήθελα να τους πω με όλη μου την καρδιά πως εκεί έξω τους περιμένει ένας υπέροχος κόσμος.
Το φιλί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η φυγή των νέων και η κατασκευασμένη πραγματικότητα
Συνειδητοποίησα ότι έχουν περάσει χρόνια από τότε που η βίαιη φυγή των νέων φιλοξενούνταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών.
Η φυγή των νέων και η κατασκευασμένη πραγματικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Του πλούτου αχορταγιά, τση δόξας πείνα
Περί απληστίας ο λόγος. Το βυζαντινό λεξικό Σούδα την ονομάζει αδηφαγία. Με άλλο λόγια, αναφέρεται σε μια διαρκή ανάγκη που ουδέποτε ικανοποιείται. Διασώζεται η φράση «άπληστος πίθος», που ανακαλεί στη μνήμη...
Του πλούτου αχορταγιά, τση δόξας πείνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιαγιάδες, εγγόνες και ο νυμφίος
Πόσο όμορφο είναι να βρίσκονται στον ίδιο χώρο, να συνυπάρχουν άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, ενδιαφερόντων, απόψεων! Ετσι γινόταν στα καφενεία των χωριών, τις παλιές εποχές· γιατί δεν μπορούσαν να...
Γιαγιάδες, εγγόνες και ο νυμφίος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μπράβο στο Μουσικό Κουτί!
Κι ας προσπάθησαν οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι ασχημονούντες, να συκοφαντήσουν για μια ακόμη φορά πολλούς καλλιτέχνες που συμμετείχαν, ως δήθεν αδιάφορους για τη Ρωσική εισβολή και το δράμα του Ουκρανικού...
Μπράβο στο Μουσικό Κουτί!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας