• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.3°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.6°C
  0 BF
  84%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.9°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.4°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 18.0°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.1°C
  0 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 20.2°C
  0 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  1 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.3°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 17.7°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 19.5°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 20.0°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 22.8°C
  2 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.0°C
  0 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.4°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 18.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα τελευταία δεσμά

 • A-
 • A+

Οι στίχοι της τραπ μουσικής έχουν, ως γνωστόν, παρόμοια θεματολογία διεθνώς: όπλα, ναρκωτικά, λεφτά, ακριβά αυτοκίνητα, σεξ, ανδρισμός, παραβατικότητα, ομοφοβία, βία απέναντι στις γυναίκες. Ολα αυτά σε εμετικά τεράστιες δόσεις. Η μουσική αυτή άρχισε να διαδίδεται τη δεκαετία του 2000 και πάνε πολλά χρόνια πια που, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, έχει τεράστια διάδοση κυριαρχώντας στις νεαρές ηλικίες και ιδίως στον μαθητόκοσμο.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε βέβαια γίνει μάρτυρες μιας διαρκώς επιταχυνόμενης κούρσας αποθέωσης του ατομικισμού και του πλουτισμού ως μέγιστης αξίας. Οι ανισότητες μεγαλώνουν συνεχώς και το χρήμα κρίνει τα πάντα: περίπου όλα είναι επιτρεπτά γιατί όλα αποτιμώνται σε χρήμα. Και η κατάργηση κάθε πιθανής ηθικής είναι επίσης επιτρεπτή, αν εμποδίζει τα πράγματα να έχουν μια τιμή.

Σε μια σχετικά «αισιόδοξη» εκδοχή ερμηνείας, η τραπ θα μπορούσε να αποτελεί μια ακραία εκδήλωση χλευασμού των εχόντων: να λένε οι εκπρόσωποί της, απευθυνόμενοι σε αυτούς, «ξέρουμε τι κάνετε, μην παριστάνετε τους νόμιμους. Κι αφού έτσι θέλετε, έτσι θα γίνει». Σαν να σπάνε από μόνοι τους, αυτοκαταστροφικά, κάθε υπόλειμμα κοινωνικής συνοχής, οδηγώντας την κυρίαρχη ιδεολογία στα ακραία της όρια. Η επανάστασή τους, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, θα ήταν η οριστική διάρρηξη του εναπομείναντος κοινωνικού ιστού. Του κοινωνικού ιστού ως στοιχείου παρωχημένου. Μόνο απόλαυση, μόνο παρών χρόνος, σύμφωνα και με την πλατωνική κριτική προς τη δημοκρατία.

Ωστόσο όλα αυτά θα προϋπέθεταν σκέψη, που δεν υπάρχει. Και οι ίδιοι οι οπαδοί της τραπ παραδέχονται ότι η μουσική αυτή δεν κάνει ακτιβισμό. Τι κάνει τότε; Θα μπορούσε να κάνει απλώς πλάκα. Ούτε αυτό όμως κάνει.

Σε μια πιο πραγματιστική -αν και επίσης φιλόδοξη- ερμηνεία, αν ο κυρίαρχος λόγος προάγει ακομπλεξάριστα την ανισότητα, κάποιοι από τους από κάτω ενδεχομένως αντιδρούν ασύμμετρα. Αφού κάθε άλλη αντίδραση φαντάζει αδύνατη αποδέχονται την ανισότητα αλλά, αντί απλώς να υποταχθούν στους πιο δυνατούς, διεκδικούν με την ωμή βία και παρανομία να καθυποτάξουν άλλους όμοιούς τους για να βρεθούν σε πολύ καλύτερη θέση.

Ομως κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε ανοχή. Και όπως γράφτηκε στη Lifo, η τραπ σήμερα δεν είναι περιθώριο, είναι mainstream. Οπότε η πραγματικότητα είναι μάλλον ακόμη πιο χυδαία. Η τραπ καλεί πολύ απλά τους πάντες σε αυτό που όλα γύρω υπονοούν χωρίς να λέγεται ρητά: στον πλουτισμό με κάθε μέσο. Μας καλεί να σπάσουμε και τα τελευταία δεσμά ανελευθερίας! Η ελευθερία μας να πηγαίνει και πέρα από εκεί που παραβιάζει την ελευθερία των άλλων… Κάποιοι, φαίνεται, έχουν συμφέρον αυτό να ακουστεί καθαρά (για όσους δεν κατάλαβαν ακόμα), αρκεί να μην το πουν οι ίδιοι…

Η συγκεκριμένη μεταφορά μηνύματος προφανώς, όπως κάθε πράγμα, δεν θα μπορούσε παρά να έχει και αυτή τη χρηματική της αποτίμηση. Κάπως αυξημένη, όσο να ‘ναι, σε σχέση με τον μισθό ενός απλού κούριερ…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλλη μια φάμπρικα…
Αλλη μια γενιά εμιγκρέδων; Θα ήθελα να ελπίζω πως όχι, αλλά όλο και περισσότεροι γονείς αποχαιρετούν τα παιδιά τους στα αεροδρόμια. Στο «εδώ και στο τώρα». Με την ίδια ελπίδα που αποχαιρετούσαν τα παιδιά τους...
Αλλη μια φάμπρικα…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λερναία Υδρα
Για τα γεγονότα στα σχολεία της Σταυρούπολης και όσα ακολούθησαν σε χώρους όπου νέοι θα έπρεπε να νιώθουν ελεύθεροι και όχι φοβισμένοι.
Λερναία Υδρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «πρώτο ένσημο» και οι ανάγκες των νέων
Αν πράγματι νοιαζόμαστε για τους νέους και τις νέες, οφείλουμε να τους δώσουμε τον χώρο και κυρίως τον χρόνο να διεκδικήσουν τη ζωή τους με καλύτερους όρους.
Το «πρώτο ένσημο» και οι ανάγκες των νέων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κύκνειο άσμα
Πιο φτωχή η Ελλάδα χωρίς εσένα, Μίκη, κι εμείς πιο μέτριοι κι απ’ τους μέτριους, χωρίς αποφασιστικότητα και πείσμα. Μας άφησες όμως τόσα τραγούδια, γραπτά κι αμέτρητες μελωδίες που δείχνουν τον δρόμο για την...
Κύκνειο άσμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τρεις μέρες με τον Μίκη στην Ικαρία
Ο Μίκης, το πρώτο χωριό που βρήκε να μείνει ήταν το Μαυράτο, κοντά στον Αγιο Κήρυκο. Εγραψε γι’ αυτό ότι «οι ντόπιοι άλεθαν την πέτρα για να κάνουν χώμα και να φυτέψουν μαρούλια για να μας τα δίνουν»!
Τρεις μέρες με τον Μίκη στην Ικαρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η όρθια συνείδηση της πατρίδας
«Σε αυτό το φέρετρο ακουμπά όλη η Ελλάδα». Το είχε απαγγείλει στην κατεχόμενη Αθήνα, το 1943, ο Αγγελος Σικελιανός αποχαιρετώντας μαζί με μια λαοθάλασσα τον Κωστή Παλαμά. Το λέει σήμερα, 78 χρόνια μετά,...
Η όρθια συνείδηση της πατρίδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας