• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.3°C / 6.2°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.1°C / 4.6°C
  0 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 9.0°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 0.9°C
  1 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.1°C / 2.8°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.6°C / -2.1°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 3.6°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 3.2°C / 8.8°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  2 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 9.6°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C -3.5°C / 1.0°C
  1 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C -3.5°C / 5.6°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 6.6°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.5°C / 6.4°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.4°C / 5.5°C
  1 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.6°C / 4.7°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  0 BF
  53%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η νέα οικονομική «φούσκα» του κ. Μητσοτάκη

 • A-
 • A+

Κρατήστε τη φετινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Σε μερικούς μήνες θα έχει ιστορική σημασία (όχι όπως την εννοεί ο ίδιος). Χωρίς να το καταλάβει, προέβλεψε το μέλλον της χώρας με τρόπο ζοφερό.

Οσοι αντιλαμβάνονται στοιχειωδώς την ιστορία της ελληνικής οικονομίας μπορούν να αντιληφθούν ότι ο κ. Μητσοτάκης χτίζει μια νέα οικονομική «φούσκα», μια νέα ασταθή ισορροπία, που όπως οι προηγούμενες θα σκάσει στα χέρια μας. Πολλά λεφτά, σε λίγα χέρια, για έργα που θα αφήσουν μικρό αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία. Η πλειονότητα των χρημάτων θα μοιραστεί σε ευρωπαϊκές πολυεθνικές, τα κέρδη σε Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι λίγες και ευκαιριακές. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που θα μείνουν για να ανακυκλωθούν και να πολλαπλασιαστούν στην πραγματική ελληνική οικονομία θα είναι μηδαμινά.

Πολλά λεφτά σε λίγα χέρια σημαίνει διεύρυνση της ανισότητας, υποβάθμιση της κοινωνικής συνοχής, εγκλωβισμό της ελληνικής οικονομίας σε ένα παρωχημένο οικονομικό μοντέλο, χαμηλή απορροφητικότητα, αλλά κυρίως, απώλεια της ευκαιρίας να δομηθεί μια καινοτόμα, αποτελεσματική και βιώσιμη οικονομία που ξεκινά από τη βάση της κοινωνίας. Τελικά σημαίνει ιδιωτικά κέρδη, δημόσια χρέη, νέα πτώχευση και νέα μνημόνια. Μια επανάληψη δηλαδή των τελευταίων διακοσίων ετών της ελληνικής οικονομίας.

Τίποτα περίεργο σε αυτό το σενάριο, μια που όλοι το έχουμε ξαναζήσει. Αυτό που είναι καινούργιο σε σχέση με τις παλαιότερες πτωχεύσεις της ελληνικής οικονομίας είναι ότι την επόμενη δεν θα τη νιώσουν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Ελληνες με τον ίδιο τρόπο. Η παγκοσμιοποίηση και τα εργαλεία που προσφέρει έχουν επιτρέψει σε ορισμένους Ελληνες να προστατεύουν το κεφάλαιό τους από ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Και είναι οι ίδιοι που θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος από τα κεφάλαια που θα έρθουν από έξω. Δηλαδή, αυτοί που θα πάρουν τα μεγαλύτερα ρίσκα στην ελληνική οικονομία θα έχουν τα λιγότερα να χάσουν. Σε ένα καπιταλιστικό σύστημα αυτή είναι μια φόρμουλα καταστροφική διότι οδηγεί σε αλόγιστες οικονομικές επιλογές. Οταν λοιπόν βλέπεις έναν πρωθυπουργό να παρακαλεί τις τράπεζες να δανείσουν, όπως όταν βλέπεις έναν πρωθυπουργό να σε ενθαρρύνει να «παίξεις» στο Χρηματιστήριο (για να μην ξεχνάμε τα δικά μας), μπορείς να καταλάβεις ότι κάτι κακό προμηνύεται.

Εχω πει και δεν θα σταματήσω να το λέω ότι δίκαιη και αειφόρο ανάπτυξη μπορούμε να πετύχουμε μόνο με προϋπόθεση μια βαθιά, ριζοσπαστική διοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα. Μόνο μέσα από την αποσυγκέντρωση της εξουσίας μπορούμε να οδηγήσουμε την αποσυγκέντρωση του κεφαλαίου, που θα κρατήσει κεφάλαια στη χώρα ώστε να επενδυθούν και θα ξοδευτούν πολλές φορές πριν βρουν τον όποιο δρόμο τους στο εξωτερικό.

Μόνο μέσα από μια πατριωτική οικονομία που επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, που ενδογενώς αναγεννά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση που βρίσκεται και αυτό θα συμβεί μόνο όταν οι τοπικές μικροοικονομίες παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη. Διότι μόνο όταν χτίσουμε την οικονομία από κάτω προς τα πάνω θα μπορέσουμε να στηρίξουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα ανοίξει ευκαιρίες σε όσους Ελληνες σήμερα είναι «κομμένοι» από το οικονομικό σύστημα. Τις επόμενες δυο εβδομάδες θα δούμε αν υπάρχει αρχηγός κόμματος που το συμμερίζεται.

* Πρώην υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μητσοτάκης «ξέχασε» τα Βαλκάνια
Θα τρίζουν τα κόκαλα του Ρήγα Φεραίου, βάρδου της ελληνικής ανεξαρτησίας και φλογερού κήρυκα της ενότητας των Βαλκανίων, για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ουδεμία αναφορά έκανε στα Βαλκάνια...
Ο Μητσοτάκης «ξέχασε» τα Βαλκάνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εξαγγελίες και ο γάιδαρος του Χότζα
Στο ίδιο έργο θεατές: η κυβέρνηση να κομπάζει, η αντιπολίτευση να αποδοκιμάζει και κάπου ανάμεσα στους κομπασμούς και στις αποδοκιμασίες να ανασύρονται καλά κρυμμένα μυστικά για να μας θυμίζουν ότι το παρόν...
Οι εξαγγελίες και ο γάιδαρος του Χότζα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τυμπανιαίο πτώμα της ελληνικής δημοσιογραφίας
Την πρωτοφανή υποδοχή, με αποδοκιμασίες και συνθήματα, που επεφύλαξε το πλήθος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν αξιώθηκαν να το μάθουν όσοι ενημερώθηκαν από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.
Το τυμπανιαίο πτώμα της ελληνικής δημοσιογραφίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμπενίζερ Σκρουτζ με τη φορεσιά του Αϊ-Βασίλη
Αυτό που εξοργίζει είναι η απύθμενη αλαζονεία να πιστεύουν κάποιοι ότι οι «χάντρες» και τα «καθρεφτάκια» μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να ξεχάσουν τα δεινά που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν από το πρωί της...
Εμπενίζερ Σκρουτζ με τη φορεσιά του Αϊ-Βασίλη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα ζητήσει συγγνώμη για το Αφγανιστάν;
Υποθέτω ότι κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στην εξωτερική πολιτική. Θα του πρότεινα να ζητήσει συγγνώμη για την ολόψυχη υποστήριξη της παράταξής του και γενικότερα της...
Θα ζητήσει συγγνώμη για το Αφγανιστάν;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας