• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 15.8°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.1°C / 13.2°C
  0 BF
  60%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.4°C
  5 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.1°C / 10.9°C
  0 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.0°C / 12.6°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 6.8°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 16.6°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.4°C
  1 BF
  96%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.9°C / 16.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.6°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.9°C / 12.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 16.0°C
  2 BF
  65%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 15.9°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.2°C / 13.3°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χωρίς αποκλεισμούς στο δρόμο της ανάπτυξης

 • A-
 • A+
Ταμείο Ανάκαμψης: Ρευστότητα και δάνεια θα συνεχίσουν να είναι άγνωστα προϊόντα για τους μικρομεσαίους, τους επαγγελματίες ή τους βιοτέχνες, οι οποίοι μετά το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το εγγυοδοτικό πρόγραμμα αποκλείονται και από το Σχέδιο Ανάκαμψης. 

Οι περισσότεροι στη χώρα μας συμφωνούμε ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» αποτελεί την τελευταία, ίσως, ευκαιρία να ξεφύγουμε επιτέλους από τη στασιμότητα των τελευταίων ετών και η χώρα μας να κάνει πολλά βήματα μπροστά. 

Ομως η κυβέρνηση απέναντι σε αυτή την πρόκληση επέλεξε, αφενός, να μην προχωρήσει σε πραγματική διαβούλευση και, αφετέρου, να μη λάβει υπόψη τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και των κοινωνικών φορέων. 

Παρουσίασε, με διαδικασίες-εξπρές, στη Βουλή το πρόγραμμα που αποφάσισε η ίδια, στερώντας το πιο βασικό συστατικό για την επιτυχή έκβασή του: την εθνική συναίνεση. 

Ως Κίνημα Αλλαγής, ξεκάθαρα θεωρούμε ότι το ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι αποτέλεσμα μιας από τις πιο σημαντικές, μέχρι σήμερα, ομόφωνες αποφάσεις της Ε.Ε., ώστε να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας και να κάνουν μια νέα αρχή. 

- Η Πράσινη Μετάβαση 
- Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός 
- Η Απασχόληση, οι Δεξιότητες και η Κοινωνική Συνοχή 
- Οι Ιδιωτικές Επενδύσεις και ο Μετασχηματισμός της Οικονομίας ορθώς τέθηκαν από την Ε.Ε. ως πυλώνες στρατηγικής κατεύθυνσης.

Αμφισβητούμε, ωστόσο, και ασκούμε κριτική στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση έθεσε τις προτεραιότητες υλοποίησης, δεδομένου ότι κυριαρχούν οι αποκλεισμοί, η αυθαίρετη επιλογή συγκεκριμένων έργων αλλά και η εξωφρενική, μερικές φορές, κοστολόγησή τους.

Επιπρόσθετα, στο ελληνικό πρόγραμμα δεν αποτυπώνεται η ελληνική πραγματικότητα, οι ελληνικές ιδιαιτερότητες, οι δικές μας κοινωνικές αξίες, αλλά ούτε και το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που ως χώρα έχουμε ανάγκη. 

Δεν θα υπάρξει διάχυση των πόρων προς την ευρύτερη κοινωνία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία μάλιστα τη δεδομένη στιγμή έχει μεγάλη ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης.  Ολα δείχνουν ότι τα κονδύλια θα ξοδευτούν εντός ενός κλειστού οικονομικού και επιχειρηματικού κύκλου, που μέλη του έχει τους λίγους και καλούς, με τους οποίους η κυβέρνηση έχει επιλέξει να συνομιλεί και να συνεργάζεται.  Απόδειξη γι’ αυτό είναι η αποδοχή από την κυβέρνηση της απαίτησης των τραπεζών να ανατεθεί στις ίδιες η προώθηση των επενδυτικών σχεδίων 12,7 δισ. από τα δάνεια του προγράμματος. 

Με άλλα λόγια, ρευστότητα και δάνεια θα συνεχίσουν να είναι άγνωστα προϊόντα για τους μικρομεσαίους, τους επαγγελματίες ή τους βιοτέχνες που, μετά το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το εγγυοδοτικό πρόγραμμα (όπου πρόσβαση είχαν 30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 400.000 επιχειρήσεων και 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ), αποκλείονται και από το Σχέδιο Ανάκαμψης. 

Αγνοείται, λοιπόν, μια γιγαντιαία κατηγορία που αποτελεί πάνω από το 96,5% του επιχειρείν, δηλαδή η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, που απασχολεί περίπου 2 εκατ. εργαζόμενους και δημιουργεί το 64% της συνολικά παραγόμενης εθνικής προστιθέμενης αξίας. 

Δεν τα ισχυρίζομαι αυτά απλά από αντιπολιτευτική διάθεση. Είναι ελάχιστες οι αναφορές για έργα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και αυτές αφορούν δράσεις πολύ χαμηλής κλίμακας. 

Αντίθετα, άφθονο και φθηνό χρήμα (με εκτιμώμενο επιτόκιο 0,2%-0,3%) περιμένει, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τους μεγάλους ομίλους, για να τα διαθέσουν ή και να τα σπαταλήσουν σε δράσεις και έργα, η πλειονότητα των οποίων δεν θα έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα για τους απλούς πολίτες και τα νοικοκυριά. 

Για παράδειγμα, πραγματικά αστρονομικό θεωρείται το ποσό των 242,4 εκατ. ευρώ για την «Ψηφιοποίηση Υποθηκοφυλακείων», ένα από τα 12 πρώτα έργα που εντάχθηκαν προς άμεση υλοποίηση, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα για το πώς υπολογίστηκε. 

Πέρα από αυτά, δεν προβλέπονται επαρκείς δράσεις για τον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, των οποίων η συνεισφορά στο ΑΕΠ διαχρονικά μειώνεται, με αποτέλεσμα να εξακολουθούμε να εξαρτώμεθα απόλυτα από τις εισαγωγές τροφίμων. Ούτε περιλαμβάνονται δράσεις κατά της ερημοποίησης της υπαίθρου ή για την ανάσχεση της δημογραφικής γήρανσης της χώρας, ή για άσκηση ουσιαστικής νησιωτικής πολιτικής, για την οποία δεν υπάρχει κανένα σχέδιο που να στοχεύει στην απεξάρτηση από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και την ανάπτυξη εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων στα νησιά. 

Θα περιμέναμε, επίσης, μετά τις πολύ δυσάρεστες εμπειρίες από την πανδημία, να υπάρχει έμπρακτη αναγνώριση της αξίας των δημόσιων υποδομών υγείας με ποσό σίγουρα πολύ μεγαλύτερο από το δεσμευμένο των 1.486 εκατ. €, που σαφώς κρίνεται ανεπαρκές για αυτόν τον τόσο κρίσιμο τομέα. 

Ακόμη και για το φλέγον ζήτημα της εργασίας, ναι μεν τίθενται αόριστοι στόχοι για αύξησή της, αλλά στις σχετικές δράσεις ελάχιστα περιλαμβάνονται: 

• για την αξιοπρεπή εργασία, 
• για τη μείωση της μισθολογικής ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων, 
• για την εξάλειψη της άτυπης απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, 
• για όσους θα αναζητήσουν μια ασφαλιστική «γέφυρα» μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, π.χ. μέσω κοινωφελούς εργασίας, αφού με την εφαρμογή του Πτωχευτικού αρκετοί επαγγελματίες θα αναγκαστούν να κλείσουν τα μαγαζιά τους, ευρισκόμενοι σε ηλικία που δύσκολα θα βρουν θέση στην αγορά εργασίας. 

Ενα άλλο ζήτημα που μας ανησυχεί για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ότι η κυβέρνηση το διαμόρφωσε, βασιζόμενη στην αδικαιολόγητα υπέρμετρη αισιοδοξία της, υιοθετώντας μονίμως τα πιο ευνοϊκά σενάρια, από όσα κυκλοφορούν, για την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών. 

Εδώ πρέπει να θυμίσω ότι το Κίνημα Αλλαγής πολύ έγκαιρα είχε προτείνει εναλλακτικό σχέδιο που συνοπτικά προέβλεπε τα εξής: 

● Πρόσθετα άμεσα μέτρα για να μείνει ζωντανή η οικονομία και όρθια η κοινωνία με απορρόφηση 20% των πόρων 
● Θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα σε μία διετία με απορρόφηση 10% των πόρων 
● Ολοκλήρωση των υποδομών υγείας, των δημόσιων υποδομών και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας μέσα σε μια τριετία με απορρόφηση 20% των πόρων 
● Στροφή στην παραγωγή, την αγροτική οικονομία, τη μεταποίηση, τον ενεργειακό τομέα και τις ανθεκτικές μορφές τουρισμού, με στοχευμένες κλαδικές πολιτικές ιδίως για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που θα δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας, με απορρόφηση του 50% των πόρων του προγράμματος 

Την ανάγκη αναμόρφωσης του ήδη εγκεκριμένου σχεδίου δυστυχώς ανέδειξαν ακόμα περισσότερο οι καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού Αυγούστου. 

Στο Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να υπάρχει ανασχεδιασμός των δράσεων σε σχέση και με περιβαλλοντικούς σκοπούς, αλλά και σε σχέση με τη στήριξη της εργασίας και την πραγματική οικονομική ανασύσταση των περιοχών. 

Επιμένουμε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ενός βίαιου μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, με την εξαφάνιση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. 

Για εμάς, στο Κίνημα Αλλαγής, δεν νοείται ανάπτυξη για το 1/3 του πληθυσμού και αποκλεισμός για όλους τους υπόλοιπους. 
Δυστυχώς, όμως, το μοντέλο που μας προτείνει η κυβέρνηση ελάχιστα ανταποκρίνεται σε αυτόν τον στόχο και επιπρόσθετα δεν υπηρετεί κοινωνικές αξίες, ούτε εξασφαλίζει συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους. Και γι’ αυτό, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα συμβάλει στην ουσιαστική ανασυγκρότηση της χώρας και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. 

*Βουλευτής Ηλείας Κίνημα Αλλαγής

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σχέδιο «Ελλάδα 2.0»: Είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουν οι Έλληνες;
Αν δεν χαλαρώσουν τα κριτήρια οι Ευρωπαίοι, πάνω από τα μισά κονδύλια θα χαθούν ή θα μοιράζονται από το παράθυρο, όπως έγινε με το τρέχον δημοσιονομικό ΕΣΠΑ.
Σχέδιο «Ελλάδα 2.0»: Είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουν οι Έλληνες;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ως πολιτικό πρόβλημα
Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα οι διαδικασίες σχετικά με την εκταμίευση των πρώτων χρηματοδοτήσεων που έχουν εγκριθεί για τη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα φτάσουν στο τέλος τους. Και όπως όλοι μας...
Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ως πολιτικό πρόβλημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τράπεζες και επιχειρήσεις
Οι τράπεζες από την αρχή της πανδημίας διοχέτευσαν χρήματα μόνο σε περίπου 20.000 (!) επιχειρήσεις, είτε αυτοτελώς είτε με συμμετοχή τους στα προγράμματα της κυβέρνησης!
Τράπεζες και επιχειρήσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κρίση ως ευκαιρία
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η Ε.Ε. διαψεύδει σταθερά την παραδοχή ότι η αντιμετώπιση των κρίσεων οδηγεί σε ντε φάκτο εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η κρίση ως ευκαιρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εθνικό Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Ενα κρίσιμο σκέλος, στο οποίο οι πόροι του αποκαλούμενου «Ταμείου Ανάκαμψης» που αναμένουν πολλοί να επιδράσουν θετικά είναι η σταδιακή άμβλυνση των περιφερειακών κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων.
Εθνικό Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι μικρομεσαίοι απειλούνται με αφανισμό
Ο κίνδυνος το φθινόπωρο που έρχεται να μας βρει με εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιγότερες, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.
Οι μικρομεσαίοι απειλούνται με αφανισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας