Τα Θαύματα του αγίου Δημητρίου (7ος αι.) είναι μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Κείμενα αγιολογικού χαρακτήρα περιλαμβάνουν ιστορικές πληροφορίες για τον τρόπο που υφαίνεται η σχέση ανάμεσα στον άγιο και την πόλη. Στα Θαύματα ο άγιος Δημήτριος ταυτίζεται με το πρόσωπο της ίδιας της πόλης, με τη δημόσια ωφέλεια.
Σε ένα από τα Θαύματα περιγράφεται η στενή διασύνδεσή του με τις πρωταρχικές αξίες της δημόσιας ζωής. Στις αρχές του 7ου αιώνα, σε μια εποχή κοινωνικών συγκρούσεων, ο άγιος παρενέβη, ώστε να παραμείνει στην πόλη η κυρία Ευταξία. Η κυρία Ευταξία συγκατοικούσε με τον άγιο στον τάφο του. Ηταν η προσωποποίηση της κοινωνικής ειρήνης, της ομόνοιας.
Στις μέρες μας η παραμονή της κυρίας Ευταξίας στη Θεσσαλονίκη διακυβεύεται. Η πολύχρονη διαμάχη για τη σωτηρία ή τη διάλυση του αρχαιολογικού χώρου στον Σταθμό Βενιζέλου έφτασε σε κρίσιμο σημείο μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οπως συνέβη σε όλη τη διαδρομή της υπόθεσης, έτσι και σε αυτό το στάδιο είδαμε τον διχασμό: οι 13 ψήφοι των δικαστών υπέρ της απόφασης διάλυσης του Βυζαντινού Σταυροδρομιού και οι 12 κατά αυτής αποτυπώνουν την απόλυτη διάσταση των νομικών κρίσεων σε ένα ζήτημα που έφερε αντιμέτωπο το υπουργείο Πολιτισμού με τους επιστημονικούς φορείς και τους πολίτες. Η συγκεκριμένη κατάληξη δεν είναι ευχάριστη. Η πολιτεία καλεί τους πολίτες να δεχτούν επιλογές που επιβάλλονται μέσα από αποφάσεις χωρίς ευρύτερες συναινέσεις. Πρόκειται για πολιτικά τεχνάσματα.
Σε ένα άλλο μεσαιωνικό παράδειγμα, την τοιχογραφία με τις αλληγορίες της Καλής Διακυβέρνησης στο Palazzo Pubblico της Σιένας (1338/9), η προσωποποίηση της Ομόνοιας, δηλ. της κυρίας Ευταξίας του αγίου Δημητρίου, εικονίζεται κάτω από αυτήν της Δικαιοσύνης. Είναι σαφές ότι η Ομόνοια-Ευταξία πηγάζει από την ορθή δικαστική κρίση. Και υπάρχει και συνέχεια.
Σε άλλη τοιχογραφία του Palazzo Pubblico με την αλληγορία της Κακής Διακυβέρνησης (προσωποιημένης ως Τυραννίας πάνω από τη χειροδεμένη Δικαιοσύνη) εικονίζονται αρνητικού περιεχομένου αλληγορίες, όπως η Διχόνοια και η Απάτη. Δυστυχώς η τελευταία είναι μέσα στο σχέδιο αυτής της διχαστικής απόφασης για τη Βενιζέλου. Προ εβδομάδων ακούσαμε: «Δεν θα καταλάβει κανείς ότι κουνήθηκαν τα αρχαία της Βενιζέλου». Θα πρόκειται για μια οφθαλμαπάτη και δεν θα είναι αρχαία, συμπληρώνουμε εμείς.
*Αρχαιολόγος ΥΠΠΟΑ, αντιπρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας