• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.8°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 16.8°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.3°C
  5 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 13.1°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 15.9°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  0 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 19.6°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.2°C
  0 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 16.9°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.1°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 16.6°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 15.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 22.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 19.0°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.3°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 16.7°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  59%
AP Photo/Markus Schreiber
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κρίση ως ευκαιρία

 • A-
 • A+

Μετά την απόρριψη της Συνταγματικής Συνθήκης στα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας, την άνοιξη του 2005, η ευρωπαϊκή οικοδόμηση σταμάτησε στη μινιμαλιστική Συνθήκη της Λισαβόνας.

Από τότε, όλες οι προσδοκίες για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής οικοδόμησης επενδύονται στη δυναμική όχι πλέον της αλλαγής των συνθηκών, αλλά στα έκτακτα μέτρα που υπαγορεύονται από την ανάγκη διαχείρισης κρίσεων, όπως η κρίση στην Ευρωζώνη μετά το 2010 και η πανδημία μετά τις αρχές του 2020.

Η ιστοσελίδα Eurointelligence θέτει, σε χθεσινή ανάλυσή της, το κρίσιμο ερώτημα αν το σύνολο των έκτακτων μέτρων που υιοθετήθηκαν την τελευταία δεκαετία στο όνομα της διαχείρισης της κρίσης της Ευρωζώνης και της πανδημίας μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα μελλοντικό ευρωπαϊκό συνταγματικό πλαίσιο.

Αποτελεί η ίδρυση των μηχανισμών χρηματοπιστωτικής σταθερότητας EFSF και στη συνέχεια ΕSM, αλλά και το πιο πρόσφατο Ταμείο Ανάκαμψης μια αργή αλλά σταθερή ντε φάκτο νομιμοποίηση τόσο του κοινού δανεισμού όσο και της μεταφοράς πόρων που απαλλάσσει την Ε.Ε. - Ευρωζώνη από την αδύνατη με τα σημερινά δεδομένα αναθεώρηση των Συνθηκών;

Η εμμονική, πλειοψηφική στα όρια της ομοφωνίας, εναντίωση του Βερολίνου στη σιωπηρή μονιμοποίηση των έκτακτων μέτρων ειδικού σκοπού που στηρίζουν ο Μακρόν και ο Ντράγκι, μας επαναφέρει στην πραγματικότητα.

Η κρίση δεν είναι πάντα ευκαιρία και σε κάθε περίπτωση η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να καλύψει το κενό ευρωπαϊκής στρατηγικής, την τελευταία δεκαπενταετία.

Η ενσωμάτωση των μέτρων ειδικού σκοπού σε μια ευρωπαϊκή συνταγματική κανονικότητα προϋποθέτει ένα προαπαιτούμενο που δεν φαίνεται ούτε στον πιο μακρινό ορίζοντα.

Μια συνολική θεσμική μεταρρύθμιση που να αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα μετεξέλιξης της Ε.Ε. σε Ομοσπονδία.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η Ε.Ε. διαψεύδει σταθερά την παραδοχή ότι η αντιμετώπιση των κρίσεων οδηγεί σε ντε φάκτο εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η αδυναμία της Ε.Ε. να παρέμβει αποτελεσματικά στη σύγκρουση της Γιουγκοσλαβίας, μετά το 1991, δεν οδήγησε σε μια κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική. Η κρίση στην Ευρωζώνη δεν κατόρθωσε να αλλάξει ή ακόμη και να παρακάμψει το ασφυκτικό πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας.

Μέχρι στιγμής, ούτε η πανδημία και οι παρενέργειές της έχουν διασφαλίσει τα έκτακτα μέτρα ως στροφή και όχι ως παρένθεση που πρέπει να κλείσει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
O Ν. Μουζέλης και το σχέδιο Πισσαρίδη
Εξαρχής θα πρέπει να τονιστεί ότι ο θεωρητικο-πολιτικός διάλογος που διεξάγεται στη χώρα μας για το πώς θα διαχειριστούμε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι δημιουργικός και δεν εγκλωβίζεται σε στείρες...
O Ν. Μουζέλης και το σχέδιο Πισσαρίδη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ευρωκοινοβούλιο
Το Ευρωβαρόμετρο αναδεικνύει ότι η απόλυτη πλειοψηφία (54%) των Ευρωπαίων θέλει μεγαλύτερο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ το 77% υποστηρίζει την εφαρμογή του Κράτους Δικαίου ως...
Ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ευρωκοινοβούλιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη σκιά της πανδημίας
Η πρόκληση είναι διπλή και ταυτόχρονη για τη Δύση, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. στη σκιά πλέον της βεβαιότητας ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις της...
Στη σκιά της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικός απολογισμός οχτώ μηνών για την πανδημία
Ποτέ μα ποτέ η επιστήμη (στην προκειμένη περίπτωση η ιατρική επιστήμη) δεν καθίσταται «θεραπαινίδα» της πολιτικής. Η «περίπτωση Τσιόδρα» είναι και εξακολουθεί να είναι μια πολιτική βόμβα για την ελληνική...
Πολιτικός απολογισμός οχτώ μηνών για την πανδημία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια ανάκαμψη;
Είναι βέβαιο ότι οι πρόσθετες θυσίες που θα ζητηθούν από τους πολίτες της Ε.Ε. και κυρίως του Νότου θα πρέπει να νομιμοποιούνται από ένα νέο συνολικό όραμα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Ποια ανάκαμψη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μη συνδεθεί το Ταμείο Ανάκαμψης με νέου τύπου δεσμεύσεις
Το βασικό ερώτημα για την ελληνική οικονομία είναι αν η αναπτυξιακή στόχευση που θα υπηρετείται από αυτούς τους πόρους θα συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Να μη συνδεθεί το Ταμείο Ανάκαμψης με νέου τύπου δεσμεύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας