• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.3°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.6°C
  0 BF
  84%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.9°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.4°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 18.0°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.1°C
  0 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 20.2°C
  0 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  1 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.3°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 17.7°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 19.5°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 20.0°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 22.8°C
  2 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.0°C
  0 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.4°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 18.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  76%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ισοζύγιο της κυβερνητικής πολιτικής

 • A-
 • A+

Η πολιτική στη βάση της είναι απλή. Τόσο απλή ώστε να μπορεί να αποτυπωθεί με προσθέσεις, αφαιρέσεις, διαιρέσεις και πολλαπλασιασμούς. Τα δύσκολα έρχονται μετά. Οταν οι πολιτικοί πρέπει να δικαιολογήσουν το αποτέλεσμα. Με απλά λόγια η πολιτική συρρικνώνεται σ’ ένα ταπεινό «πάρε-δώσε», το οποίο καθορίζουν αυτοί που είναι πάνω από τη «μαρμίτα» και διανέμουν το «συσσίτιο» στους υπόλοιπους που περιμένουν στοιχισμένοι σε δύο σειρές: μία πολυπληθή, στην οποία στοιχίζονται αυτοί που δεν έχουν ή έχουν λίγα, και μία αισθητά ολιγομελή με εκείνους που έχουν πολλά.

Η ποσότητα του φαγητού που διανέμεται κρίνει το πολιτικό αποτέλεσμα. Αν ο «μάγειρας», ο πρωθυπουργός δηλαδή, δώσει στους «μη έχοντες» λειψές μερίδες και στους «έχοντες» καργαρισμένες, τότε χαρακτηρίζεται ως «φίλος των πλουσίων». Αν κάνει το αντίθετο, ως «φιλολαϊκός». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε συστηματικά και μεθοδικά να «κλέβει» τις μερίδες των «μη εχόντων», για να στουμπώνουν οι «έχοντες». Και, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα παραμείνει πιστός στην επιλογή αυτή.

Απλουστεύσεις; Μάλλον κάνετε λάθος. Αν ορίσουμε το «πάρε» ως τις «αφαιρέσεις» από το εισόδημα λόγω πολιτικών επιλογών και το «δώσε» ως τις «προσθέσεις», τότε η αξιολόγηση είναι εφικτή. Οι ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Τα τελευταία δύο χρόνια λίγο λίγο και σιγά σιγά όλα τα βασικά προϊόντα έχουν ακριβύνει. Κρέας, γαλακτοκομικά, καφές, οπωρολαχανικά στη διάρκεια των τελευταίων 24 μηνών έχουν «ψηλώσει» και η κυβέρνηση παρακολουθεί αδιάφορη επικαλούμενη την «ελευθερία της αγοράς». Η διαφορά με το κύμα των αυξήσεων που έρχονται, εντοπίζεται στη... διακριτικότητα.

Οι ανατιμήσεις που έγιναν ήταν αθόρυβες, ενώ αυτές που έρχονται είναι βουερές σαν το μπουρίνι την ώρα που ξεσπά. Στο «πάρε» από τους ευάλωτους θα πρέπει να προστεθούν τα «μπιλιέτα» της ΔΕΗ. Οι τωρινές αυξήσεις είναι συνέχεια εκείνων που επέβαλε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με πρόσχημα τη διάσωσή της. Επίσης προσθέστε τις ανατιμήσεις στα ενοίκια, στα καύσιμα, στις δαπάνες υγείας, στα έξοδα για την εκπαίδευση και τους φόρους, για να έχετε το αποτέλεσμα του «πάρε» από αυτούς που βρίσκονται στην «ουρά των μη εχόντων».

Θα πρέπει να ψάξεις πολύ για να βρεις αριθμούς για τον λογαριασμό τού «δώσε». Οι πραγματικές αποδοχές των ανειδίκευτων και των εργαζόμενων στη βάση της επιχειρηματικής πυραμίδας παρέμειναν στάσιμες, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε πρόσφατα δεν είναι παρά ένα κλάσμα της επιβάρυνσης που προκάλεσε η πρώτη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Το ίδιο και με τις «κατεψυγμένες» συντάξεις. Φτάνει το 1/8 μιας κόλλας Α4 για να χωρέσει τους αριθμούς του «δώσε» σ’ αυτούς που στοιχίζονται στη «ουρά αυτών οι οποίοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα».

Πάμε τώρα στο «πάρε-δώσε» της άλλης ουράς. Για να κάνει κάποιος τον λογαριασμό τού «πάρε» από τους «έχοντες» δεν χρειάζεται παρά το 1/8 μιας κόλλας Α4 -ίσο δηλαδή με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στην πρόσθεση για το «δώσε» των μη εχόντων. Στον λογαριασμό τού «δώσε» στην ίδια κατηγορία τα πράγματα δυσκολεύουν. Γι’ αυτό όποιος τολμηρός αποφασίσει να προσχωρήσει, ας έχει φροντίσει να εφοδιαστεί με -τουλάχιστον- μία συσκευασία χαρτιού Α4, γόμα και ξύστρα. Εδώ έχουμε δύο κατηγορίες: τη γενική και την ειδική.

Στη γενική περιλαμβάνονται οι παροχές, τα μπόνους και οι διευκολύνσεις των μεγαλομετόχων και των στελεχών, καθώς και οι διάφοροι ευεργετικοί νόμοι που απευθύνονται στο σύνολο των «εχόντων», όπως για παράδειγμα οι ρυθμίσεις στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την εργασία με τις οποίες περικόπτεται το κόστος. Σε αυτά προστίθενται οι καμουφλαρισμένες παροχές, οι αποσιωπηθείσες ελαφρύνσεις, οι συγκαλυμμένες απαλλαγές, οι σιωπηλές ενισχύσεις. Εκεί όμως που το πράγμα δυσκολεύει είναι με το στοχευμένο «δώσε», αφού ακόμα και ο πιο εξειδικευμένος και αποφασισμένος λογιστής θα δυσκολευτεί να το εντοπίσει.

Υπάρχουν όμως και κραυγαλέες περιπτώσεις: οι επιχειρηματίες της εκπαίδευσης και τα «δώρα» της κ. Κεραμέως, οι ασφαλιστές και τα «δώρα» με την παραχώρηση της επικουρικής, οι τραπεζίτες με την ανεξέλεγκτη διαχείριση των δανείων, οι επιχειρηματίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τα «δώρα» και τις «διευκολύνσεις» που αφειδώς τους παρέχονται. Εδώ όμως πρέπει να κάνουμε μια μικρή παρένθεση, για να επιστήσουμε την προσοχή στο μεγάλο «δώσε» που θα γίνει τα επόμενα 30 χρόνια (η IPCC αναφέρει ότι απομένουν 30 χρόνια για να μειωθούν ριζικά οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα) με αφορμή την αποανθρακοποίηση της ενέργειας.

Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα αναδείξει νικητές και χαμένους και θα προκαλέσει από τη μια πλευρά απώλειες θέσεων εργασίας και κλείσιμο επιχειρήσεων και από την άλλη χορό δισεκατομμυρίων που θα καταλήξει στις τσέπες των μετρημένων στα δάκτυλα του ενός χεριού επιχειρηματιών της ενέργειας.

Επιστρέφουμε όμως στο «δώσε» στους έχοντες. Στις ειδικές κατηγορίες θα πρέπει να περιληφθούν επίσης: οι ενισχύσεις σε ιδιωτικές εταιρίες αερομεταφορών, οι αποτιμήσεις δημόσιων περιουσιακών στοιχείων που εκποιήθηκαν ή περιμένουν τη σειρά τους, οι ρυθμίσεις περιβαλλοντικού και χωροταξικού χαρακτήρα.

Για να είναι ολοκληρωμένη η καταγραφή, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα άυλα «δώσε»: η αξία της αίσθησης ασφάλειας του παντοδύναμου που δεν κινδυνεύει από κανέναν και τίποτα, αφού έχει το γκουβέρνο στο πλευρό του. Μπορεί άραγε να αποτιμηθεί το όφελος από την απαγόρευση των απεργιών ή από το ανεξέλεγκτο των καταχρηστικών συμπεριφορών σε βάρος των εργαζόμενων ή η ευχέρεια στρατολόγησης απεργοσπαστικών στρατιών, ή...;

Αν κάποιος έχει τη διάθεση να αποτιμήσει πιο ρεαλιστικά τα αποτελέσματα, ας κάνει μια αφαίρεση και μια διαίρεση: να αφαιρέσει για να βρει το «καθαρό αποτέλεσμα» και στη συνέχεια να το διαιρέσει με την περιουσία και το εισόδημα. Αυτό που θα προκύψει, απεικονίζει το αποτέλεσμα των πολιτικών.

Ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, πριν επιδοθεί σε εκδηλώσεις αυτοθαυμασμού, ας κάνει κάτι χρήσιμο: να παρουσιάσει το ισοζύγιο του «πάρε-δώσε» της κυβέρνησής του και μετά ας αναφερθεί τόσο σε αυτά που επέλεξε να κάνει όσο και σ’ εκείνα που δεν έκανε.

*Δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η διαστρέβλωση της γλώσσας
Ποτέ άλλοτε σε αυτή τη χώρα το «νόμιμο» δεν ήταν σε τόσο μεγάλη αντιδιαστολή με το «ηθικό». Συνεχώς παράγεται μια «νομιμότητα» που αντιστρατεύεται και τη λογική και την ηθική και μια «πραγματικότητα» που δεν...
Η διαστρέβλωση της γλώσσας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «σχολείο των δεξιοτήτων» υποτιμά την ουσία της μόρφωσης
Οι «δεξιότητες» που κλίνει η Νίκη Κεραμέως σε όλους τους χρόνους και τις πτώσεις αποτελούν αναπαραγωγή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ ● «Κάνουμε πράξη το όνειρο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ● Ναι, αλλά για ποιους;
Το «σχολείο των δεξιοτήτων» υποτιμά την ουσία της μόρφωσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι πανελλαδικές, τα αποτελέσματα και... το παντεσπάνι!
Το σίγουρο είναι ότι πλέον ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα χρειαστεί να πάει σε άλλη εκδήλωση Κολεγίου, αφού με το νόμο που ψήφισε στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 η κυβέρνηση της οποίας είναι μέλος οι δουλειές του...
Οι πανελλαδικές, τα αποτελέσματα και... το παντεσπάνι!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν υπάρχει αντιπολίτευση να αποτρέψει το έγκλημα του Μητσοτάκη για τη ΔΕΗ
Ο ελληνικός λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αν κυβέρνηση πετύχει να προχωρήσει το έγκλημα αυτό, τότε σε πολύ λίγα χρόνια το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι είδος πολυτελείας.
Δεν υπάρχει αντιπολίτευση να αποτρέψει το έγκλημα του Μητσοτάκη για τη ΔΕΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράψτε εκατό φορές: «Δεν θα ξαναδιαμαρτυρηθώ»
Ο Ρήγας Βελεστινλής, ο Κολοκοτρώνης, ο Λένιν και άλλοι επαναστάτες αναθεωρούν τη στάση τους μετά τη δήλωση της Νίκης Κεραμέως ότι απαγορεύεται η απεργία εναντίον ψηφισμένου νόμου...
Γράψτε εκατό φορές: «Δεν θα ξαναδιαμαρτυρηθώ»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αξιολόγηση και η πτώχευση της εκπαίδευσης στη Μ. Βρετανία
Στη Μ. Βρετανία όπου κάθε πτυχή της σχολικής ζωής είναι μετρήσιμη και ελεγχόμενη οι εκπαιδευτικοί είναι πια είδος υπό εξαφάνιση και οργανώνονται διαφημιστικές καμπάνιες για προσέλκυση υποψηφίων.
Η αξιολόγηση και η πτώχευση της εκπαίδευσης στη Μ. Βρετανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας