• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.4°C / 16.2°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 15.2°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 17.3°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.6°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 9.0°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 14.6°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 18.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 18.5°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 16.4°C
  1 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.0°C / 14.4°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.3°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  0 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο εχθρός της αλήθειας

 • A-
 • A+

Μία από τις κακοδαιμονίες του ελληνικού δημόσιου λόγου είναι ότι σπανιότατα πραγματεύεται μεγάλα θέματα με όρους αληθινού διαλόγου. Συνήθως κυριαρχεί το προπαγανδιστικό στοιχείο και οι περισσότεροι, όταν προτείνεται ένα μέτρο, είναι ή εντελώς υπέρ ή εντελώς κατά, ενώ η «ζήτηση», από την πλευρά των πολιτών σήμερα, για αληθινό διάλογο με επιχειρήματα είναι σαφώς μεγαλύτερη από άλλες περιόδους. Ολοι αντιλαμβάνονται ότι τα προβλήματα είναι σύνθετα, απλώς δεν παρέχονται στους πολίτες τα αναγκαία μέσα για να κρίνουν με κάποια κριτήρια σοβαρότερα του συνθήματος.

Η γενικότερη ιδεολογική ροπή του καθενός προφανώς και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις εκάστοτε προτιμήσεις του απέναντι σε σημαντικές επιλογές, ωστόσο υπάρχει πάντα η πιθανότητα να κρίνει κάποιος ένα μέτρο, έστω κι αν είναι αντίθετο προς τη γενική ιδεολογική θεώρησή του, ως ενδεχομένως αναγκαίο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Ή υπάρχουν άλλα μέτρα που μπορεί να αφορούν μεγάλες στρατηγικές επιλογές οι οποίες απαιτούν να ληφθούν υπόψη και άλλου τύπου παράμετροι, πέρα από τις ιδεολογικές, λ.χ. γεωπολιτικές.

Αυτά όμως είναι εκτός της πραγματικότητάς μας. Η λεγόμενη «δημόσια διαβούλευση» δεν ξεπερνάει τον κύκλο των άμεσα ενδιαφερομένων και των ειδικών, δεν φτάνει δηλαδή στον μέσο πολίτη. Και οι συζητήσεις στη Βουλή, που ευτυχώς αναμεταδίδονται, παρ’ όλο που συχνά προσφέρουν την αναγκαία βαθύτερη ανάλυση, λόγω μεγάλης διάρκειας δεν μπορούν να παίξουν ευρύ ενημερωτικό ρόλο.

Ο μέσος πολίτης χρειάζεται συνοπτική και ουσιαστική ενημέρωση από τα μέσα στα οποία προστρέχει γι’ αυτήν. Και αυτά είναι οι τηλεοπτικές εκπομπές και το Ιντερνετ. Ο έντυπος Τύπος είναι συχνά πιο ουσιαστικός, αλλά δυστυχώς έχει χάσει έδαφος για λόγους που τον ξεπερνούν. Παρ’ όλα αυτά, επειδή συνεχίζει να αποτελεί όχι απλώς ένα έγκυρο μέσο, αλλά και τη δεξαμενή ειδήσεων, αναλύσεων και αναλυτών, χωρίς την οποία ουσιαστικά τα άλλα μέσα δεν μπορούν να λειτουργήσουν, χρειάζεται τη θεσμοθέτηση σταθερής και υπερκομματικά αποφασισμένης οικονομικής αρωγής του κράτους.

Η έλλειψη ουσιαστικής συζήτησης είναι εχθρός της αλήθειας. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο κράτος. Τα βλέπουμε, λ.χ., στο ζήτημα των εμβολιασμών αλλά και στο ζήτημα των ανεμογεννητριών. Αυτό είναι κατ’ εξοχήν πρόβλημα στρατηγικής επιλογής ευρέος χρονικού ορίζοντα, με επιχειρήματα υπέρ και κατά, όμως η Ελλάδα, πολλά χρόνια τώρα, γεμίζει τα βουνά της με αυτές χωρίς να έχει προηγηθεί σοβαρός δημόσιος διάλογος. Τώρα ακούμε και για ανεμογεννήτριες στη θάλασσα – αυτό κι αν δεν έχει συζητηθεί.

Ο μέσος πολίτης οδηγείται να αναρωτηθεί αν πρόκειται για ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα που περνάει υπογείως ή για υποκρυπτόμενα συμφέροντα. Και γίνεται εύκολο θύμα πάσης φύσεως συνωμοσιολογικών θεωριών. Η δημόσια συζήτηση –έστω και αν έχει χαμηλότερη θεαματικότητα από τα τηλεπαιχνίδια– θα έκανε τον πολίτη να αισθάνεται τουλάχιστον γνώστης, αν όχι και συμμέτοχος. Και όχι κάποιος που ανά τέσσερα χρόνια παρέχει γενική εξουσιοδότηση να χειρίζονται άλλοι κατά το δοκούν τη ζωή του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ωρα αυτοκριτικής για τα «ΝΕΑ»;
Ο μύθος επιρροής του Συγκροτήματος χτίστηκε με πολύ κόπο και ακόμη πιο πολύ μελάνι από τον Χρήστο Λαμπράκη, συνεχίστηκε από τον Σταύρο Ψυχάρη και η δύναμη της ναυαρχίδας του Τύπου επιβεβαιώθηκε και επί Βαγγέλη...
Ωρα αυτοκριτικής για τα «ΝΕΑ»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ιδεολογικές παρενέργειες του Covid-19
Το προς εξέταση πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την άρνηση του εμβολιασμού –όσοι λένε πως δεν θα εμβολιαστούν ο κόσμος να χαλάσει ανήκουν σε μια ιδιαίτερη κατηγορία– αλλά αφορά την υποχρεωτικότητά του.
Οι ιδεολογικές παρενέργειες του Covid-19
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Νέο κράτος», όπως «νέα εποχή» και «νέα αρχή»;
Από το βήμα της ΔΕΘ, είμαστε πλέον εν όψει ενός «νέου κράτους», ουδέτερου, υπεράνω των κομμάτων, που συνάδει με τη «νέα εποχή», με το «νέο (δικτυακό) σώμα της Αριστεράς» και με τη «νέα αρχή».
«Νέο κράτος», όπως «νέα εποχή» και «νέα αρχή»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με αφορμή τον πύρινο όλεθρο
Από τη στιγμή που οι φυσικοί κίνδυνοι δεν μπορεί να εξοβελισθούν, δεν ξενίζουν οι ανάλογες φυσικές καταστροφές, που είναι, όταν επέρχονται και συμβαίνουν, οι συνέπειες των πρώτων.
Με αφορμή τον πύρινο όλεθρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φωτιές, αστυνομικοί και επιχειρησιακό σχέδιο «Τρέξτε να σωθείτε!»
Τα «σύγχρονα επιχειρησιακά σχέδια» της κυβέρνησης, που παρουσίασε με καμάρι στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ο Νίκος Χαρδαλιάς, έγιναν στάχτη και μπούρμπερη.
Φωτιές, αστυνομικοί και επιχειρησιακό σχέδιο «Τρέξτε να σωθείτε!»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας