• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 11.9°C
  4 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 8.6°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.5°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 6.6°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 6.8°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.5°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  3 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.8°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  5 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.4°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.8°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 14.8°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 12.1°C
  3 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.3°C / 8.8°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζωηρός διάλογος για την προστασία της φώκιας

 • A-
 • A+

Σε απάντηση του άρθρου του κ. Γιάννη Βλάικου, που δημοσίευσε η «ΕφΣυν» στις 10 Αυγούστου με τίτλο «Ο θάνατος του Κωστή και οι ηθικοί αυτουργοί», με αφορμή τον βάναυσο φόνο φώκιας από αγνώστους στο προστατευόμενο θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, λάβαμε επιστολή από τον πρόεδρο της Εταιρείας για τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας/Mom κ. Παναγιώτη Δενδρινό. Επειδή το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής αφορούσε τον κ. Βλάικο, την θέσαμε υπόψη του για ανταπάντηση. Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα των κ. Δενδρινού και Βλάικου.


 Η απάντηση της MOm και του κ. Δενδρινού

«Ο θάνατος του Κωστή… και οι ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΕΣ αλήθειες»

Αξιότιμε κ. Διευθυντά

Στο φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών της 10ης Αυγούστου 2021 δημοσιεύσατε το κείμενο - άποψη του κ. Γιάννη Βλάικου με τίτλο «Ο θάνατος του «Κωστή» και οι ηθικοί αυτουργοί», το οποίο βρίθει από ανακρίβειες και ψέματα, ενώ κατά την άποψή μας έχει ως μοναδικό στόχο να συκοφαντήσει την οργάνωσή μας. Προς ορθή ενημέρωση του αναγνωστικού σας κοινού και αποκατάσταση της αλήθειας, παρακαλούμε όπως δημοσιεύσετε και τον αντίλογο. Ας αναδείξουμε λοιπόν ένα προς ένα τα ψέματα του κ. Βλάικου:

• Ψέμα πρώτο: «Η MOm έχει ανύπαρκτο επιστημονικό έργο». Καλούμε λοιπόν τους αναγνώστες σας να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της MΟm, όπου έχουν αναρτηθεί και είναι προσβάσιμες σε όλους οι περισσότερες από 40 επιστημονικές εργασίες της οργάνωσής μας. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των εργασιών αυτών με αντικείμενο τη μεσογειακή φώκια είναι ο μεγαλύτερος που έχει δημοσιευθεί από έναν επιστημονικό φορέα (κρατικό ή ιδιωτικό), όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο! Για το επιστημονικό αυτό έργο η MOm έχει επιλεγεί να είναι ο Ειδικός για τη Μεσογειακή φώκια στην Παγκόσμια Ένωση για την Προστασία της Φύσης, ενώ το 2017 τιμήθηκε από την Παγκόσμια Ένωση για τη Μελέτη των Θαλάσσιων Θηλαστικών με την ανώτατη διάκριση “Conservation Merit Award” στον τομέα της μελέτης και προστασίας των θαλάσσιων θηλαστικών. Η Εφημερίδα των Συντακτών είχε καλύψει τη μοναδική αυτή διάκριση στο φύλλο της Δευτέρας 9 Οκτωβρίου 2017! 

• Ψέμα δεύτερο: «Η MOm, επί δεκαετίες μάζευε «φωκάκια», τα βάφτιζαν «ορφανά» και τα μεγάλωναν υπό συνθήκες αιχμαλωσίας». Αυτό το ψέμα χρησιμοποιείται διαχρονικά από τον κ. Βλάικο για να δυσφημίσει το έργο της MOm. Αυτό που δεν έχει αναλογιστεί ο κ. Βλάικος είναι ότι και αυτό το ψέμα ξεσκεπάζεται εύκολα, καθώς για κάθε περιστατικό διάσωσης υπάρχουν οι άνθρωποι (ευαισθητοποιημένοι πολίτες) που ειδοποίησαν τη MOm για την ύπαρξη ζώου που έχει πρόβλημα και βοήθησαν στη διάσωσή του. Σημειώνουμε ότι για τη διαδικασία διάσωσης και περίθαλψης η MOm ακολουθεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται σε όλον τον κόσμο για αυτόν τον σκοπό, ενώ συνεργάζεται με κτηνιάτρους σε όλη την χώρα. Προφανώς η πρόταση του «ευαίσθητου» κ. Βλάικου είναι την επόμενη φορά που ειδοποιηθούμε για ζώο που έχει ανάγκη να το αφήσουμε να πεθάνει αβοήθητο!

• Ψέμα τρίτο: «Υπάρχουν γραπτές αναφορές και στοιχεία (μέσα από συνέδρια), ότι αυτή η διαδικασία «περίθαλψης και επανένταξης» (της άγριας φύσης) είναι ατελέσφορη και έχει απαγορευθεί στη Β. Ευρώπη από τη δεκαετία του ’80», και καθώς ΔΕΝ παρουσιάζεται ΚΑΝΕΝΑ από αυτά τα στοιχεία, θα παρακαλέσουμε το αναγνωστικό σας κοινό να κάνει μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο με τις λέξεις: «seal rescue» για να βρει ένα πλήθος προγραμμάτων και κέντρων διάσωσης και περίθαλψης, όχι μόνο στη Βόρεια Ευρώπη αλλά και σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπως το Seal Rehabilitation and Research Centre στην Ολλανδία και το Seal Rescue Ireland στην Ιρλανδία! Πρέπει να σημειωθεί ότι η περίθαλψη και επανένταξη φωκών αποτελεί μέρος των διαχειριστικών προτεραιοτήτων για το είδος σε όλη του την κατανομή (βλ. Σελ. 99 στην επιστημονική δημοσίευση των Karamanlidis et al. (2016). Mammal Review 46(2): 92-105), και ότι το Πρόγραμμα Περίθαλψης της MOm είναι το μοναδικό παγκοσμίως που έχει εξειδικευθεί στη Μεσογειακή φώκια!

• Ψέμα τέταρτο: «Έτσι, αυτά τα φωκάκια μετατρέπονταν σε ένα είδος «κατοικίδιου» που δεν μπορεί πλέον να εναρμονιστεί στην άγρια φύση με το άγριο είδος του». Ο κ. Βλάικος εδώ προσπαθεί να πείσει τους αναγνώστες ότι η φιλική συμπεριφορά κάποιων νεαρών ζώων είναι αποτέλεσμα της περίθαλψής τους. Η πραγματικότητα όμως είναι η εξής: Οι φώκιες είναι θηλαστικά με ανεπτυγμένη αντίληψη και κοινωνική συμπεριφορά. Δεν είναι σπάνιο λοιπόν το φαινόμενο, ειδικά σε ζώα νεαρής ηλικίας και υπό συγκεκριμένες συνθήκες να συνηθίζουν την παρουσία και να δείχνουν οικειότητα με τους ανθρώπους. Αν ανατρέξει κανείς στο διαδίκτυο θα δει εικόνες από όλον τον κόσμο (και ειδικά από χώρες όπου υπάρχει αυστηρή προστασία των ζώων) με φώκιες δίπλα στους ανθρώπους, πάνω σε σκάφη, μέσα σε λιμάνια ή σε παραλίες λουόμενων. Σε σχέση λοιπόν με την οικειότητα που έδειξε ο Κωστής απέναντι σε ανθρώπους, επισημαίνουμε ότι αν και η συμπεριφορά αυτή δεν είναι η ιδανική, δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς έχει καταγραφεί και σε άλλα άτομα του είδους που δεν είχαν καμία σχέση με το πρόγραμμα περίθαλψης της MOm. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της φώκιας στην Σάμο που έγινε γνωστή διεθνώς με το όνομα «Αργυρώ», η οποία δυστυχώς είχε την ίδια μοίρα με τον Κωστή. Παρόμοια περίπτωση και αυτή της νεαρής αρσενικής φώκιας που ονομάστηκε από τους ντόπιους «Θεοδόσης» στην Ίο.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα περίθαλψης σημειώνουμε ότι τέτοια συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί σε ένα μικρό ποσοστό των ζώων που έχουν περιθαλφθεί, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ζώων εντάχθηκε πλήρως στον άγριο πληθυσμό, όπως απέδειξαν μελέτες δορυφορικής παρακολούθησης που πραγματοποίησε η MOm.Ως ειδικοί στο θέμα προβλέπουμε ότι όσο οι πληθυσμοί του είδους στην 
Ελλάδα ανακάμπτουν και προστατεύονται τα φαινόμενο οικειότητας με τον άνθρωπο θα αυξηθούν. Δε θα ασχοληθούμε με άλλες χτυπητές ανοησίες που παραθέτει ο κ. Βλάικος, όπως ότι όταν ήταν παιδί οι φώκιες στο νησί Πιπέρι ήταν… χιλιάδες!!! Θα κλείσουμε όμως με αυτό: Για να δώσει προφανώς και λίγο κύρος στα γραφόμενά του ο κ. Βλάικος ενημερώνει στην υπογραφή του ότι υπήρξε «συνεργάτης της EuroNatur» για δεκαπέντε χρόνια. Αυτό που φυσικά αποκρύπτει είναι, ότι το Ίδρυμα Euronatur διέκοψε τη συνεργασία μαζί του και τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε θέματα προστασίας της μεσογειακής φώκιας συνεργάζεται με τη MOm!

Εκ μέρους της MOm
Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία
Παναγιώτης Δενδρινός Θαλάσσιος Βιολόγος PhD Πρόεδρος ΔΣ


Η ανταπάντηση του κ. Βλάϊκου στη Mom

Πανικός μάλλον κατέλαβε τη MΟm και τον πρόεδρό της κ. Δενδρινό με τις αλήθειες που διάβασε στο άρθρο μου και το οποίο έχει την αποδοχή όλων των Αλοννησίων και όχι μόνο. Έτσι λοιπόν με τα φληναφήματα και τους κομπασμούς του περί “διεθνούς αναγνώρισης” προσπαθεί να χρυσώσει το “χάπι”. Tην ΕΕΜΠΜΦ (MΟm) την ίδρυσε ο Βασίλης Κουρούτος, βιολόγος, το 1988 και ήταν ο πρόεδρός της. Αλλά “ανατρέπεται” τρία χρόνια αργότερα και αναλαμβάνει την προεδρία ένας απόφοιτος ΤΕΙ (όχι βιολόγος) αλλά ικανότατος μάνατζερ! Και αρχίζουν οι χρηματοδοτήσεις: 1992-1994 (LIFE-Εθνικό πρόγραμμα προστασίας) 270.00 ECU (76.000.000 δρ.) To 1992 το ΥΠΕΧΩΔΕ, πέρα απ’ τις μελέτες “παραχωρεί” στην MOm και την “φύλαξη” του Θαλάσσιου Πάρκου. Η εύνοια και η αποκλειστικότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ προς την ΜΟm είναι σκανδαλώδης! Δηλαδή “Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει”. Ένα πρωτοφανές σκάνδαλο, γιατί οι δυο αυτές λειτουργίες ανήκουν σε διαφορετικούς τομείς. Ο λαός λέει: “Ή παπάς-παπάς ή ζευγάς-ζευγάς”. Δεν μπορεί κάποιος να “φοράει” τη στολή του “επιστήμονα” και αμέσως μετά τη στολή του “χωροφύλακα”. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει παραχωρήσει ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΑ στην MΟm και την “φύλαξη” και τις “μελέτες” και αποκλείει όλες τις άλλες επιστημονικές ομάδες και Πανεπιστήμια να πλησιάζουν τα “χωράφια” της Mom, σαν να είναι “τσιφλίκια” της. Υπάρχουν έγγραφα που “καίνε” για το πώς μεθοδεύεται η εύνοια και η MΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ εκχώρηση “προστασίας” και φύλαξης, στην Mom, από το ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν ΥΠΕΝ). Σύμφωνα με το Πολίτευμά μας και το Σύνταγμα, όλοι οι πολίτες είναι ίσοι. Απαγορεύονται οι διακρίσεις!

Οι αναφορές του κ. Δενδρινού για τα 40 επιστημονικά τους έργα που τα “επαινούν” πολλοί στο εξωτερικό και η IUCN θα είχαν σίγουρα αξία μόνο εάν η Mom δεν είχε το ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ και τον αποκλεισμό άλλων οργανώσεων (που υπάρχουν ) και θα τους επιτρεπόταν από το ΥΠΕΧΩΔΕ να έχουν και αυτοί ίση πρόσβαση στις προστατευόμενες περιοχές! Η άμιλλα και η σύγκριση είναι παραγωγικές διαδικασίες! Για το καλό όλων...Συνέχεια χρηματοδοτήσεων: 1995 (5ο Σχέδιο Δράσης) 334.000 ECU (100.000.000 δρχ) 1997-2000 (LIFE) 989.000 ECU (334.000.000 δρχ) 2001-2005 ( LIFE) 1.400.000 ΕΥΡΩ (476.000.000 δρ) 2006-2009 (LIFE) 1.500.000 ΕΥΡΩ (510.000.000 δρχ). Εκτός αυτών έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΠΠΕΡ, ΕΤΕΡΠΣ και πολλές άλλες Εταιρείες , ιδιώτες κ.α. Εύστοχα κάποιος σχολίασε ότι “με τέτοια ποσά, ακόμα και τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ θα μπορούσαν να έχουν αγοράσει”. Από δω και πέρα χάνεται ο λογαριασμός...

Και τώρα ας απαντήσει ο κ. Δενδρινός:

1. Όταν στο ένθετο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ -ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ γράψατε ότι “είχατε δημιουργήσει το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου” δεν νιώσατε καμιά ντροπή όταν ο Βιολόγος Dr. Thomas Schultze - Westrum έδινε από το 1976 αγώνα για την προστασία της Φώκιας και τη δημιουργία του Πάρκου;

2 .Όταν πήρατε το πρόγραμμα MOFI (Monk seal & Fisheries) πόσες εκδηλώσεις “κάνατε” με τους ψαράδες και τι ωφελήθηκαν από το 1.500.000 ΕΥΡΩ που εισπράξατε;

3. Όταν το 1995 ο κ. Δενδρινός πήρε τον καλό δημοσιογράφο -Αιμίλιο Λιάτσο και τον πήγε στις σπηλιές στο Πιπέρι να του τραβήξει ταινία, είχε πάρει άδεια από το ΥΠΕΧΩΔΕ ή θεωρούσε ότι δεν χρειαζόταν αφού είχε “παραχωρητήριο ιδιοκτησίας” του;

4. Όταν 1996 ο Dr. Thomas Schultze-Westrum (ύστερα από ένα χρόνο ταλαιπωρίας) πήρε την άδεια το ΥΠΕΧΩΔΕ να “μπεί” στο Θαλάσσιο Πάρκο (μη αναφέροντας εξαίρεση για το Πιπέρι γιατί καί το Πιπέρι είναι στο Θαλάσσιο Πάρκο), γιατί τον εμπόδισε ο κ. Δενδρινός και τον γύρισε πίσω; Μήπως γιατί τον κυρίευσε ο φόβος για τις ασύστολες ψευτιές και μεγαλοστομίες που ξεστομίζει (εκ του ασφαλούς) για αύξηση “πληθυσμών”, “ευτυχισμένα ορφανά” και “εύσημα” απ’ το εξωτερικό αφού το ΥΠΕΧΩΔΕ του παραχώρησε το ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ να λέει και να κάνει ότι θέλει η MOm!

5. Όταν τον Αύγουστο του 1996 (μετά τήν εκδίωξη του “επικίνδυνου” Dr. Thomas Westrum) ο Ελληνικός Στρατός μαζί με Αμερικάνους έκαναν επί 15 μέρες ασκήσεις στα Σκάντζουρα (νησί στη Α Ζώνη αυστηρής Προστασίας) με αληθινά πυρά και έκαψαν το νησί (όλον τον ελαιώνα στον κάμπο) και ανατίναξαν την ακτογραμμή που προσέγγιζαν τα σκάφη, πού ήταν ο κ. Δενδρινός και η Mom (του) που είχε αναλάβει τήν φύλαξη; Δεν θα έπρεπε να έχουν εξοστρακιστεί μετά απ’ αυτήν την εγκληματική παράλειψή τους; Οι εφημερίδες της εποχήςτο είχαν θέμα ημερών.

6. Γύρω στις 28-29 Σεπτεμβρίου 2019 σε συντονισμό τού Λιμενικού Σώματος και της Λιμενικής Ακτοφυλακής εξελίσσεται μεγάλη επιχείρηση καταδίωξης εν πλω και ακινητοποίησης μεγάλου φουσκωτού όπου επέβαιναν Αλβανοί χασισέμποροι, πού κινούνταν μεταξύ Αλβανίας -Τουρκίας και συλλαμβάνονται! Στό Πιπέρι (αυστηρής …προστασίας), νησί του Πάρκου είχαν αποθηκεύσει 1.175 κιλά χασίς! Αυτή η ποσότητα θα πρέπει να είχε συσσωρευθεί το ελάχιστο σε διάστημα 2-3 μηνών εντός καλοκαιριού! Το καΐκι ΟΔΥΣΣΕΙΑ της Mom, πηγαινοερχόταν έμφορτο “εθελοντών” με κατεύθυνση προς και από το Πιπέρι για Αλόννησο. Όλο αυτό το διάστημα πού ήταν η “Διοίκηση τού Φορέα Διαχείρισης” πού ήτανε οι φύλακες της Mom, οι αποκλειστικοί διαχειριστές των ενδιαιτημάτων της Φώκιας τι κάνανε; Ποιός φύλαγε το Πιπέρι; Πώς προστατευόταν το Πιπέρι; Μόνο τον Βιολόγο και ιδρυτή του Θαλάσσιου Πάρκου, τον Thomas βρήκαν να εμποδίσουν;

Μέσα στην “επιτυχημένη” της καριέρα η Mom άνοιξε και “εμπορικό” κατάστημα στην Αλόννησο (στό Πατητήρι) με μπλουζάκια Mom και σουβενίρ. Τα πουλάνε στα παιδάκια και όχι μόνο, γιά “ευαισθητοποίηση” φαίνεται, μη τυχόν και όταν μεγαλώσουν “σκοτώσουν” καμιά φώκια “Monachus monachus”! 

Και μια φιλική συμβουλή στον κ. Δενδρινό: Μαζέψτε αυτήν τη “ταμπέλα” από τις παραλίες. Σας εκθέτει ανεπανόρθωτα! “Φιλικό” είναι το ζωάκι (…καλά το λέτε..) αλλά “δέν έχει και το ανθρώπινο μέτρο επικοινωνίας”. Η φωτογραφία τρομάζει Με το να λέτε ότι είναι “φιλικό” και απ’ τήν άλλη να δείχνετε ένα μπούτι “φαγωμένο” πέφτετε εσείς οι ίδιοι σε κραυγαλέα αντίφαση. Κατανοήστε το αυτό .Ευχαριστώ.

Γιάννης Βλάικος (Οικονομολόγος, πρώην πρόεδρος της Οικολογικής και Πολιτιστικής Κίνησης Αλοννήσου, επί δεκαπενταετία συνεργάτης της EuroNatur, 2006-2009 μέλος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Β. Σποράδων επί προέδρου καθηγητή Χρήστου Νεοφύτου, νυν συνταξιούχος)

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο θάνατος του «Κωστή» και οι ηθικοί αυτουργοί
Οι μικρές φώκιες μετατρέπονταν σε ένα είδος «κατοικίδιου» που δεν μπορεί πλέον να εναρμονιστεί στην άγρια φύση με το άγριο είδος του, αφού το θεωρεί ξένο και παρείσακτο.
Ο θάνατος του «Κωστή» και οι ηθικοί αυτουργοί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξοικείωση με την παθογένεια
Σήμερα, ένας άλλος ολιγάρχης, που μεταξύ πολλών άλλων ελέγχει μέγα μέρος των μέσων ενημέρωσης –μέχρι χθες φιλοκυβερνητικών–, μπορεί να κουνά το δάχτυλο στον πρωθυπουργό και να κάνει προκλητική επίδειξη ισχύος·...
Εξοικείωση με την παθογένεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοινωνικές κρίσεις και καπιταλισμός
Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συμβαίνουν «πράγματα» τα οποία σχεδόν κανένας πόλεμος δεν θα μπορούσε να θέσει ως στόχο του. Ο πόλεμος στην Ουκρανία (ο Πούτιν καταδικάζεται στη διεθνή συνείδηση για το...
Κοινωνικές κρίσεις και καπιταλισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνταξιοδοτικό μοντέλο και Χιλή
Μεταξύ των θαυμαστών του συγκαταλέγονταν από το ΔΝΤ μέχρι την Παγκόσμια Τράπεζα και από τους «εκσυγχρονιστές» σοσιαλδημοκράτες μέχρι τους νεοφιλελεύθερους.
Συνταξιοδοτικό μοντέλο και Χιλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας