• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.6°C / 17.9°C
  0 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 15.6°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 17.3°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 13.6°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.9°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 15.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.1°C / 10.6°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 15.7°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 19.8°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 19.6°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 11.5°C / 12.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.5°C / 14.4°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 18.1°C
  2 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.5°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.6°C / 15.7°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαρίζοντας συμμάχους

 • A-
 • A+

Μπορεί η πενταετής στρατιωτική συμφωνία Βόρειας Μακεδονίας - Τουρκίας να πέρασε στα ψιλά των περισσότερων ελληνικών ΜΜΕ, εντούτοις είναι, για τη χώρα μας, μια αρνητική γεωπολιτική κίνηση, η προοπτική της οποίας αναμφίβολα δεν θα είναι προς όφελός μας. Πέραν αυτού, η συμφωνία αυτή καταδεικνύει τόσο τις πάγιες ελλείψεις της εξωτερικής πολιτικής μας όσο και την ιστορική ανικανότητά μας να παίξουμε κάποιον γενικότερα ουσιαστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η συμφωνία αυτή υπεγράφη ως αντίδραση της Βόρειας Μακεδονίας στην πολιτική ανευθυνότητά μας και ατολμία να επικυρώσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και φυσικά, τι καλύτερο δώρο θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στη διπλωματικά επιτήδεια και διαρκώς καιροφυλακτούσα Τουρκία, από τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί και να διευρύνει την πολιτικο-στρατιωτική της επιρροή στα βόρεια σύνορά μας;

Η Ελλάδα, ως παλαιό μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και πρόσφατα της ΟΝΕ, αλλά και ως η σχετικά οικονομικά πιο εύρωστη χώρα, είχε κάθε ευκαιρία να αναπτύξει δεσπόζουσα πολιτική, οικονομική, γιατί όχι και στρατιωτική, οντότητα, υπόσταση και παρουσία στη Βαλκανική χερσόνησο. Μια οντότητα η οποία, εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων, θα μας επέτρεπε να αντιμετωπίζουμε και με κάποια μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τις θεωρούμενες τουρκικές προκλήσεις. Και όμως, τα ιστορικά μας συμπλέγματα, οι στείροι εθνικισμοί και πάνω από όλα η κοντόφθαλμη εξωτερική μας και η στρουθοκαμηλική εσωτερική μας μικροπολιτική μάς έχουν καθηλώσει στον ρόλο του θεατή πολλών εκ των όσων διακυβεύονται στην περιοχή μας. Εγκλωβισμένοι προς Ανατολάς, αναλωνόμαστε σε ανούσιες λεκτικές κοκορομαχίες με την Τουρκία, διαρκώς αιφνιδιαζόμενοι και αναγκασμένοι να τρέχουμε μονίμως πίσω από τα γεγονότα.

Το περιεχόμενο της εν λόγω συμφωνίας, δημοσίως τουλάχιστον, δεν φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία. Περίεργη αντιμετώπιση, δεδομένου ότι ουσιαστικά δρομολογεί μια επίσημη διείσδυση της Τουρκίας στις ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι σίγουρο ότι, μέσω αυτής της συμφωνίας, η Τουρκία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια οικονομικο-εξοπλιστική εξάρτηση των βορειομακεδονικών ενόπλων δυνάμεων, με όλες τις συνεπακόλουθες ευρύτερες πολιτικο-κοινωνικές επιρροές και συνέπειες. Ασφαλώς και ποτέ δεν θα κινδυνεύσουμε από τις ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να αφήνουμε τους ήδη αρνητικά προκατειλημμένους γείτονές μας εκτεθειμένους σε ανθελληνικές επιρροές, θέσεις και προπαγανδισμούς. Εφόσον αδιαφορούμε για τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουμε στην περιοχή μας, τουλάχιστον ας μη δημιουργούμε αναίτιες εχθρότητες. Είναι πολιτική ανοησία να χαρίζουμε δυνητικούς συμμάχους, και μάλιστα σε μια χώρα την οποία θεωρούμε πατροπαράδοτο εχθρό μας.

Εξάλλου, νομοτελειακά, όλες οι γειτονικές μας χώρες θα γίνουν κάποτε δεκτές στην Ε.Ε. και είναι ήδη στο ΝΑΤΟ. Εφόσον όμως εξακολουθήσουμε να παραμένουμε ανάδελφοι, αποκομμένοι από το φυσικό μας περιβάλλον, θεωρώντας την κάθε γειτονική χώρα ως εν δυνάμει απειλή για την εδαφική μας ακεραιότητα, είναι σίγουρο ότι και μελλοντικά θα περιθωριοποιηθούμε και θα υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στην αναζήτηση ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες να κατανοούν και να αντιμετωπίζουν χωρίς σκεπτικισμό και δυσπιστία τα διάφορα ερείσματά μας.

Η κρατούσα αντίληψη ότι η Ελλάδα προασπίζεται τα δικαιώματα και συμφέροντά της με δαπανηρούς εξοπλισμούς και οχυρωματικά φράγματα είναι σήμερα μια ξεπερασμένη τριτοκοσμική πρακτική, η οποία, σε χώρες όπως η Ελλάδα, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να συσσωρεύει οικονομικά αδιέξοδα, τα οποία και τελικά πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος. Αντίθετα, η Ελλάδα θα έπρεπε να επενδύει τα χρήματα αυτά στην ανάπτυξη γενικότερα και συγκεκριμένα στην παρακμασμένη πολεμική μας βιομηχανία. Εχουμε έμπρακτα στο παρελθόν αποδείξει ότι δεν είναι καθόλου αμελητέες οι δυνατότητές μας στον τομέα αυτόν. Δυνατότητες οι οποίες, εάν η πολιτική βούληση το επιδιώξει, μπορούν, με τεράστια ανταποδοτικά εργασιακά οφέλη, να υποκαταστήσουν ένα σεβαστό κομμάτι των εξοπλιστικών δαπανών και παράλληλα να εξάγουν πολεμικό υλικό και τεχνογνωσία στις γειτονικές μας χώρες. Ισως μάλιστα και κάποτε μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικές σε ευρωπαϊκό –και όχι μόνο– επίπεδο.

Με τέτοιας μορφής πολιτικές προοπτικές και μεθοδεύσεις οι χώρες επιβάλλονται και διευρύνουν τις επιρροές στο περιβάλλον τους, αποκτούν κύρος, αυτοπεποίθηση και διεθνή υπόσταση: θεμελιακοί παράγοντες που διασφαλίζουν στα κράτη με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα όποια κυρίαρχα δικαιώματά τους.

*αντιναυάρχος, επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κακή διπλωματία, ωραία παράσταση
Με όση πατριωτική διάθεση και εάν θελήσει κάποιος να την κρίνει, η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών ήταν μια διπλωματικά λανθασμένη κίνηση, που στόχευε αποκλειστικά και μόνο στην εσωτερική κατανάλωση, τομέα...
Κακή διπλωματία, ωραία παράσταση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελληνοτουρκικά γεωπολιτικά θέματα
Η Τουρκία, παρά τις ακρότητες στις οποίες προέβη στο παρελθόν, διαθέτει μια αποτελεσματικότατη διπλωματία και οι δεσμοί της με τη Γερμανία είναι ισχυροί.
Ελληνοτουρκικά γεωπολιτικά θέματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτι πρέπει να αλλάξει
Οι «διερευνητικές επαφές», όσο ανούσιες και εάν είναι, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως αυτοσκοπός, επειδή έτσι βολεύει διπλωματικά την, κατά τα άλλα, αδιάφορη διεθνή κοινότητα και εμείς να τους κάνουμε απλά...
Κάτι πρέπει να αλλάξει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «εύθραυστη» Βόρεια Μακεδονία
Αυτές τις ατέλειωτες βδομάδες που η ατομική μας υπόσταση απειλείται από τον κορονοϊό και η εθνική μας από την Τουρκία ήταν αναμενόμενο να περάσει στα ψιλά της ειδησεογραφίας το βουλγαρικό βέτο στην ένταξή της...
Η «εύθραυστη» Βόρεια Μακεδονία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι θέλει πραγματικά (και το ίδιο το κοινωνικό σώμα)...
Το ζήτημα των τουρκικών κινήσεων και διεκδικήσεων στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Στο οποίο καλούνται όλοι στον ελλαδικό χώρο να ανταποκριθούν με υπευθυνότητα.
Τι θέλει πραγματικά (και το ίδιο το κοινωνικό σώμα)...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φονταμενταλισμός και ελληνοτουρκικές σχέσεις
Το τελευταίο διάστημα τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχουν αναγορευτεί σε κεντρικό θέμα στην ελληνική δημόσια σφαίρα. Για την εξέλιξη αυτή πολλοί θεωρούν ως βασική αιτία την προκλητική στάση της...
Φονταμενταλισμός και ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας