• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.9°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 20.5°C
  0 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 22.6°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.0°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 15.7°C / 20.5°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.6°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.8°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.7°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.8°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 18.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 19.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 21.7°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.7°C / 23.1°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 17.3°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.1°C / 21.2°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  65%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Tουρισμός: μετά την πανδημία τι;

 • A-
 • A+

Πριν από την πανδημία, το παγκόσμιο ΑΕΠ από τον τουρισμό ήταν 38,1 δισ. ευρώ. Μετά την πανδημία, το ΑΕΠ μειώθηκε σε 14,8 δισ. ευρώ για το 2020, με παράλληλη απώλεια περίπου 65.000 θέσεων εργασίας. Οι δαπάνες των εγχώριων επισκεπτών μειώθηκαν κατά 42,3%, ενώ οι διεθνείς δαπάνες σημείωσαν δραστική πτώση κατά 76,9%*.

Η πανδημία κάποια στιγμή θα τελειώσει. Και μετά τι; Θα συνεχίσουμε το ίδιο ευάλωτο μοντέλο του καλοκαιρινού μαζικού τουρισμού;

Η λογική απάντηση είναι «όχι», εκτός κι αν η ελπίδα της επαναφοράς του προ της πανδημίας «Business as usual» καλύψει τις επιπτώσεις. Το μοντέλο του μαζικού τουρισμού προφανώς δεν θα εκλείψει. Ομως οφείλουμε ως χώρα να αναπτύξουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού με υψηλά στάνταρντ, που μπορούν να προσελκύουν επισκέπτες σε δωδεκάμηνη βάση. Ιδού πώς θα μπορούσε αυτό να επιτευχθεί:

■ Ο αγροτουρισμός μπορεί να αναδείξει τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές αξίες κάθε περιοχής.

■ Ο θρησκευτικός τουρισμός που «ακουμπά» τη μεγάλη τουριστική αγορά της Ρωσίας.

■ Ο εξειδικευμένος θαλάσσιος τουρισμός και οι δραστηριότητές του.

■ Ο πολιτιστικός τουρισμός που προβάλλει την κουλτούρα κάθε τόπου.

■ Ο γαστρονομικός τουρισμός και η σύνδεση με τα τοπικά προϊόντα.

■ Ο οικοτουρισμός που μπορεί να προσελκύσει πελάτες, κυρίως από την προηγμένη Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

■ Ο εκπαιδευτικός τουρισμός που αφορά νέους ανθρώπους.

■ Ο συνεδριακός τουρισμός, ανεξαρτήτως εποχής.

■ Ο ιατρικός τουρισμός. Μπορεί να συνδυαστεί με πακέτα διακοπών στους ίδιους προορισμούς με το ιατρικό αντικείμενο και σε δωδεκάμηνη βάση.

■ Ο κοινωνικός τουρισμός για τους κατοίκους της χώρας μπορεί με τις κατάλληλες πολιτικές να παγιώσει ένα στάνταρ ποσοστό κάθε χρόνο στον συνολικό κύκλο εργασιών του κλάδου, δημιουργώντας μια αξιόπιστη βάση τζίρου.

Πριν απ’ όλα, όμως, χρειάζεται μακρόπνοη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού με διαφορετικές παραδοχές και ολιστική προσέγγιση.

Οσον αφορά τον μαζικό τουρισμό, που θα συνεχίσει να υπάρχει, για ποιο λόγο θα πρέπει η χώρα να είναι δέσμια ξένων πρακτορείων; Η χρεοκοπία της Thomas Cook ήταν ένα ηχηρό καμπανάκι για να μπει σε προτεραιότητα η δημιουργία ενός φορέα εν είδει «εθνικού πρακτορείου», που θα αναλάμβανε χωρίς μεσάζοντες το κλείσιμο πακέτων για λογαριασμό των επαγγελματιών της χώρας. Αυτό προϋποθέτει και τη δημιουργία clusters επαγγελματιών ανά περιοχή, με στόχο την ένταξη σε αυτά όλων των επιχειρήσεων του κλάδου, κυρίως των μικρομεσαίων.

Σημαντικό πλέον ποσοστό τουριστών, που προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες, επιλέγει προορισμό με «πράσινες» παρεχόμενες υποδομές και υπηρεσίες. Πεδίον δόξης λαμπρόν για όσους κατανοούν το αύριο.

Ο γενικότερος σχεδιασμός οφείλει να συμπεριλάβει σοβαρά τον πρωτογενή τομέα ανά προορισμό. Ενώ παλαιοτέρα ο πρωτογενής τομέας κάλυπτε εκτός από τους κατοίκους της χώρας και τον τουρισμό, σήμερα η διατροφή των τουριστών καλύπτεται σχεδόν αποκλειστικά από εισαγόμενα προϊόντα. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα καθότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραγάγει επαρκή τρόφιμα για 35-40 εκατομμύρια άτομα ανά έτος. Ομως θεωρητικά μπορεί να υπάρξει συστηματική απορρόφηση όλης της εγχώριας παραγωγής εντός της χώρας, φτάνει η ιδέα αυτή να τύχει σοβαρής επεξεργασίας.

Στο τέλος όμως της ημέρας πρέπει να απαντηθεί το πιο βασικό ερώτημα. Ποιοι θα είναι οι αποδέκτες των εσόδων που θα προκύψουν; Επιλέγουμε ως αποδέκτες τους λίγους και μεγάλους ή τους πολλούς και μικρούς; Με τη λογική της Πολιτικής Οικολογίας και των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, «Small is beautiful», η επιλογή είναι οι πολλοί και μικροί, δηλαδή οι μικρομεσαίοι. Οι λίγοι και μεγάλοι ούτως ή άλλως θα πάρουν το μερίδιό τους. Η πολιτεία όμως πρέπει να διασφαλίσει ότι θα το πάρουν αφήνοντας χώρο για την ύπαρξη και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων που είναι η ραχοκοκαλιά του κλάδου.

Λόγω της πανδημίας χρειάζονται στοχευμένα μέτρα στήριξης και ενίσχυσής τους όπως:

● Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε εστίαση και διαμονή και στο 13% για τις άλλες τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές

● Κατάργηση τέλους διαμονής

● Μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών

● Μείωση της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας των επιχειρήσεων και απλοποίηση διαδικασιών

● Στήριξη των εργαζομένων του τουριστικού τομέα με κυρία φιλοσοφία τη στήριξη της εργασίας, όχι της ανεργίας. Αυτό σημαίνει εξασφάλιση της διατήρησης των υφισταμένων με μέτρα όπως:

● Επίδομα ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις ενσήμων, στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές ή θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους και στους εποχικά απασχολούμενους.

● Χρηματοδότηση της εργασίας μέσω της δυνατότητας που δίνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της εργασίας σε χώρες της Ε.Ε.

● Κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Λόγω πανδημίας η σημερινή κατάσταση δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης των μικρομεσαίων του κλάδου, που αν αφεθούν στην τύχη τους θα οδηγηθούν σε απολύσεις εργαζομένων. Ειδάλλως, θα δούμε την ανεργία να σκαρφαλώνει σε ποσοστά κοντά στο 30% με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα για τη χώρα.

* Ετήσια Εκθεση Οικονομικού Αντίκτυπου (EIR) του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC)
** π. συνεκπροσώπου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Eπενδυτική καταιγίδα» για λίγους ή για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης; 
Χρειαζόμαστε επενδύσεις που θα είναι πραγματικά πράσινες και θα ωφελούν και τους πολίτες και το περιβάλλον και όχι μόνο μια μικρή ελίτ, όπως προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 
«Eπενδυτική καταιγίδα» για λίγους ή για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης; 
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κλιματική αλλαγή και προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000
Στην εργαλειοθήκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής σωστά εντάσσονται η μείωση των εκπομπών και η καλύτερη τεχνολογία. Ομως οπωσδήποτε το σημαντικότερο εργαλείο είναι η «περισσότερη φύση», και το δίκτυο των...
Κλιματική αλλαγή και προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, οι σχέσεις είναι αμφίδρομες!
Εδώ και δεκαετίες ανατράπηκε η γραμμική εικόνα του κόσμου, με πρώτους διδάξαντες τους φυσικούς επιστήμονες (φυσικούς, χημικούς, βιολόγους, κλιματολόγους, οικολόγους...) που μας έμαθαν ότι οι σχέσεις στη φύση...
Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, οι σχέσεις είναι αμφίδρομες!
ΑΠΟΨΕΙΣ
H κλιματική αλλαγή στις ελληνικές ιστοσελίδες
Ερευνα ανάλυσης περιεχομένου των διαδικτυακών ειδήσεων κατά την περίοδο 2009-2020 που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή αποκαλύπτει ορισμένες τάσεις των ελληνικών ιστοσελίδων ως προς το εν λόγω ζήτημα.
H κλιματική αλλαγή στις ελληνικές ιστοσελίδες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τελεσίδικα και ανέκκλητα δεσμά
Ζούμε στην εποχή που ο κόσμος μας αλλάζει εκ βάθρων. Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια της «νέας εποχής», εντούτοις όλοι συμφωνούμε ότι η ζωή των επόμενων γενιών δεν θα έχει καμία σχέση με...
Τελεσίδικα και ανέκκλητα δεσμά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ολες και όλοι στο Σύνταγμα για το κλίμα!
Αύριο Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021, στις 5 το απόγευμα, οι μαθητές και οι νέοι του «Fridays for Future Greece» και της «Πρωτοβουλίας Νέων» καλούν τους πολίτες στο Σύνταγμα, σε συγκέντρωση και πορεία για το...
Ολες και όλοι στο Σύνταγμα για το κλίμα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας