• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.2°C / 25.7°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 22.7°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.0°C / 22.7°C
  2 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 19.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 23.0°C
  3 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  0 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  4 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.4°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 20.5°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.7°C
  3 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  69%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Γυναικεία φύση»

 • A-
 • A+

«Η προώθηση της ισότητας των φύλων δεν αποτελεί για εμάς ευχολόγιο. Αποτελεί πολιτικές που σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε όλα τα επίπεδα της διοικητικής διάρθρωσης της χώρας».

Τάδε έφη η κ. Συρεγγέλα, υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η προώθηση της ισότητας των φύλων για πραγματική και ουσιαστική αλλαγή στην κοινωνική θέση της γυναίκας πρέπει να βασιστεί σε μια νέα αντίληψη για τον τρόπο άσκησης της κρατικής εξουσίας, με πλήρη εφαρμογή των καταστατικών δημοκρατικών διατάξεων για ίσα δικαιώματα και όχι απλές ποσοτικές και αριθμητικές παραχωρήσεις.

Οι αλλαγές πρέπει να στοχεύουν στην αποκάλυψη και αναχαίτιση εκείνων των μηχανισμών που κρυφά ή φανερά λειτουργούν ως τροχοπέδη στην προοδευτική νομοθεσία στο επίπεδο της εφαρμογής της καθημερινής πρακτικής.

Η στερεότυπη αντίληψη και ιδεολογία, που εσείς διαμορφώνετε κ. Συρεγγέλα, υποστηρίζει ότι η πολιτική είναι ασυμβίβαστη με τη γυναικεία φύση και δεν της ταιριάζει.

Αλλά τι είναι γυναικεία φύση; Στον μεγαλύτερο βαθμό αυτή η λεγόμενη φύση είναι αποτέλεσμα της διιστορικής κοινωνικοποίησης της γυναίκας που έτσι την αποδέχεται σαν βιολογική αυτονόητη κατάσταση και κατά συνέπεια σαν απόλυτη αλήθεια: ότι η πολιτική ασκείται μόνο από τους άντρες.

Σήμερα οι γυναίκες που εμπλέκονται στο πολιτικό παιχνίδι ή συμμετέχουν στα κυβερνητικά σχήματα ασχολούνται με δευτερεύοντα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική πρόνοια και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις καθοδηγούνται, ελέγχονται, προτείνονται και έχουν ανάγκη την επιδοκιμασία και τη σύμφωνη γνώμη των αντρών που βρίσκονται στο κόμμα ή την κυβέρνηση.

Σε αυτή τη φάση ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις γυναίκες οξύνεται για την εξασφάλιση της αντρικής εύνοιας ή προτίμησης, που όμως κατοχυρώνεται και αποδίδεται από τους άντρες με κριτήρια και όρους - σεξιστικά και όχι ουσιαστικά.

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες που καταφέρνουν να γίνουν αποδεκτές σε θέσεις όπου παίρνονται αποφάσεις -όπως, για παράδειγμα, στη Βουλή, στη Δικαιοσύνη- ή γίνονται υπουργοί ή καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις στο πανεπιστημιακό και επιστημονικό κατεστημένο καλούνται να λειτουργήσουν σύμφωνα με τους υφιστάμενους και καθιερωμένους ρόλους.

Αποδέχονται τις αξίες του ανδροκρατούμενου συστήματος εξουσίας, θεωρούν ότι κατέκτησαν αυτές τις θέσεις γιατί ξεχώρισαν από άλλες γυναίκες, υιοθετούν τις ανδροκρατικές μεθόδους ανταγωνισμού και τους επιστημονικοφανείς τρόπους που η ανδροκρατούμενη επιστήμη υιοθετεί για να εξηγεί και να ερμηνεύει τα κοινωνικά φαινόμενα και τις σχέσεις των δυο φύλων. Με λίγα λόγια, αλλοτριώνονται και η νοοτροπία τους γίνεται ανδροκρατική: μόλις ενσωματωθούν, διαιωνίζουν τις καθιερωμένες αντιλήψεις για έλεγχο και εξουσία.

Πολλές φορές μάλιστα είναι χειρότεροι γραφειοκράτες και κοντόφθαλμοι υπάλληλοι ή επιστήμονες και από τους άντρες. Σχηματίζουν ένα κατεστημένο μέσα στο κατεστημένο του ανδροκρατούμενου εξουσιαστικού μηχανισμού και αποπροσανατολίζουν το φεμινιστικό κίνημα από τις ιδεολογικές αρχές του για ίση μεταχείριση, ίσα δικαιώματα κτλ.

Ετσι διαπιστώνουμε ότι στον βαθμό που κάποιες «γυναίκες» κατακτούν θέσεις στην πολιτική, κοινωνική, επιστημονική ιεραρχία αφομοιώνονται και αρχίζουν να προπαγανδίζουν τις προαιώνιες ανδροκρατικές αντιλήψεις, δημιουργούν μια κάστα διανοούμενων και επιστημόνων που στρωματοποιεί τον γυναικείο πληθυσμό, τον ατενίζει αφ’ υψηλού και τον αντιμετωπίζει από την πλευρά της εξουσίας. Αυτό είναι η μεγάλη παγίδα της ανδροκρατούμενης κοινωνίας, που αφομοιώνει το φεμινιστικό κίνημα, το υποβαθμίζει και το γελοιοποιεί. Αυτή η κατάσταση του σχηματισμού ενός στρώματος προνομιούχων διανοουμένων γυναικών και επιστημόνων δίνει στην ανδροκρατούμενη κοινωνία τη δυνατότητα να επιχειρηματολογεί ότι οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα και ότι τους έχουν παραχωρηθεί τα πάντα. Το γυναικείο κίνημα εκφυλίζεται με τη στάση αυτών των γυναικών και το πλήθος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα κοινωνικής πολιτιστικής και πολιτικής ανάπτυξης.

Οι γυναίκες που τους έχει παραχωρηθεί θέση στο ανδροκρατικό σύστημα εξουσίας αποδέχονται όλες τις αρετές που τους αποδίδει το σύστημα αυτό και χάρη σε αυτές απέκτησαν αυξημένα δικαιώματα, αλλά αποσιωπούν και αντιπαρέρχονται τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και ιδιότητες που αποδίδονται στον γυναικείο πληθυσμό και τελικά επιδεικνύουν μια νοοτροπία ανάλογη με των απελεύθερων της Ρώμης.

Κυρία Συρεγγέλα, στην εποχή του Αριστοφάνη καμία γυναίκα δεν θα μπορούσε να σκεφτεί στρατηγικά όπως η Πραξαγόρα στις Εκκλησιάζουσες, αλλά ο Αριστοφάνης ως άντρας με μόρφωση και με δεδομένη τη χιλιόχρονη εμπειρία του φύλου του μπορούσε να σκεφτεί σαν μια «φεμινίστρια» γυναίκα. Δίνει το μήνυμα ότι για να πετύχουν οι γυναίκες την ανεξαρτησία τους πρέπει να εξοπλιστούν με θεωρία και στρατηγική.

Δυστυχώς στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ισότητας των Φύλων, που δρομολογείτε, δεν υπάρχει ούτε θεωρία ούτε στρατηγική. Παραμένει απλώς ένα ευχολόγιο.

*επ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, δικαστηριακή ψυχολόγος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
8 Μαρτίου: να την γιορτάζουν και οι άνδρες
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν αφορά μόνο το «μισό του ουρανού», αφορά όλη την κοινωνία από οικονομική, κοινωνική και πολιτική άποψη. Μέχρι σήμερα, πολλές διεθνείς συμβάσεις για την ισότητα των φύλων έχουν...
8 Μαρτίου: να την γιορτάζουν και οι άνδρες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ενδοσυντροφική βία, τα δικαιώματα επιμέλειας και ο νόμος Τσιάρα
Οι θέσεις της έκθεσης που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έρχονται σε σύγκρουση με ρυθμίσεις που εισήγαγε ο πρόσφατος νόμος Τσιάρα για το Οικογενειακό Δίκαιο και αλλοίωσαν τον παιδοκεντρικό του χαρακτήρα.
Η ενδοσυντροφική βία, τα δικαιώματα επιμέλειας και ο νόμος Τσιάρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εχε γεια, Παναγιά
Αφήσαμε πίσω μας την Παναγιά. Πίσω, σε ένα μικρό εκκλησάκι μιας άνυδρης γης στη μέση του πελάγους. Πίσω, εκεί που φωλιάζουν η ελπίδα μας και οι πιο κρυφοί μας φόβοι.
Εχε γεια, Παναγιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πατέντα «metoo»
Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει πραγματικά ότι επιλέγει να «φαλτσάρει» σε σχέση με τις σοβαρές κυβερνήσεις του υπόλοιπου δυτικού κόσμου.
Πατέντα «metoo»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σταυρούλα, η ταμίας
Ημέρα της Γυναίκας, λέει. Δικαιώματα… Αλλιώς ξεκίνησε. Ονειρευόταν να γίνει αρχαιολόγος. Από μικρή. Επαιρνε τον κασμά του πατέρα της κι έσκαβε.
Σταυρούλα, η ταμίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας