• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.0°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.0°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 19.8°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.3°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 13.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 22.2°C
  3 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.3°C / 22.3°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 23.2°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 19.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  92%
AP Photo/Andrea Comas
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υποτιμημένες πτυχές της αφγανικής κρίσης

 • A-
 • A+

Ο δυϊσμός είναι ένα από τα πολλά επικίνδυνα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πολιτική διαχείριση ακόμα και των πιο σοβαρών καταστάσεων. Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης –αλλά και των κομμάτων– αισθάνεσαι ότι ο κόσμος ολάκερος κινείται ανάμεσα στο «άσπρο» και στο «μαύρο». Το «γκρι» χρησιμοποιείται μόνο για να δικαιολογηθούν αστοχίες και λάθη ή για να αμβλυνθούν οι επώδυνες επιπτώσεις επιλογών που πλήττουν μεγάλες ομάδες ανθρώπων.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα η διαχείριση της αναμενόμενης έλευσης των Αφγανών φυγάδων. Χωρίς να το δηλώνει κάνεις δημόσια, οι φυγάδες αντιμετωπίζονται ως «ανεπιθύμητη πραγματικότητα» η οποία πρέπει να κρατηθεί στην αυλή, αφού αν περάσει το κατώφλι τότε θα...

Με αυτήν τη σχεδόν αφοριστική προσέγγιση, οι πληρεξούσιοι διαχειριστές του τόπου καταφέρνουν: να έχουν ικανοποιημένο ένα κομμάτι της «εκλογικής πελατείας» τους, να εμφανίζονται ως αμέτοχοι σε όλες τις μικρές ή τις μεγάλες ανθρώπινες τραγωδίες που προκαλούν οι επιλογές τους, να αποενοχοποιούνται και να αποσυνδέονται από τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες που μελλοντικά θα προκαλέσουν οι επιλογές τους.

Στην κοινή συνείδηση, η μαζική μετακίνηση ανθρώπων αποτελεί την κυρίαρχη πτυχή της ανθρωπιστικής κρίσης. Ετσι, οι περισσότεροι αποσυνδέουν τα κύματα των φυγάδων από την πιο παλιά και απεχθή εγκληματική δραστηριότητα: Την «Εμπορία των Ανθρώπων». Ακόμα και αυτοί που συναρτούν το εμπόριο των ανθρώπων με τα σκλαβοπάζαρα, εστιάζουν στην οικονομική συναλλαγή και υποβαθμίζουν άλλες πολύ πιο σοβαρές πτυχές, όπως τις επιπτώσεις σε τομείς που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, την ποιότητα της διακυβέρνησης, την οικονομική δραστηριότητα ακόμα και με την υγειονομική σταθερότητα.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, το εμπόριο των ανθρώπων που τροφοδοτεί –και– η φυγή, είναι μια αστείρευτη πηγή εσόδων για τα συνδικάτα του εγκλήματος και για τις τρομοκρατικές ομάδες. Υπολογίζεται ότι 25 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως –κυρίως γυναίκες και κορίτσια– είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας και καταναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Το έγκλημα αυτό είναι σήμερα ένα από τα πιο επικερδή καθώς ο τζίρος μπορεί να υπερβαίνει τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Ενα ποσό που ξεπερνά το ΑΕΠ πολλών χωρών του ΟΗΕ και μπορεί να χρηματοδοτήσει κάθε «σκοτεινό σχέδιο» που στοχεύει στην ανατροπή του κράτους δικαίου, στη χειραγώγηση της πολιτικής ακόμα και να αυξήσει την επιρροή στις κυβερνήσεις.

Το «Ισλαμικό κράτος» στο Ιράκ και στη Συρία και η Boko Haram στη Δυτική Αφρική χρησιμοποίησαν την εμπορία ανθρώπων ως στρατηγικό εργαλείο για να υποτάξουν τους πολίτες και ακόμα και να τους εξαναγκάσουν να διαπράττουν επιθέσεις αυτοκτονίας. Υπάρχουν διαπιστωμένες περιπτώσεις που ολοκληρωτικές κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν την εμπορία ανθρώπων για να παρακάμψουν κυρώσεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας κέρδιζε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο στέλνοντας καταναγκαστικά σχεδόν 100.000 εργαζόμενους να δουλέψουν στο εξωτερικό, κυρίως στην Κίνα και τη Ρωσία. Η εμπορία ανθρώπων βλάπτει επίσης την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Το 2009, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υπολόγισε ότι η παγκόσμια οικονομία έχασε έως και 21 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω του καταναγκασμού εργαζομένων. Σε έρευνα του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, εντοπίστηκαν εκατοντάδες προϊόντα από 77 χώρες που συνδέονται με τη χρήση παιδικής ή καταναγκαστικής εργασίας.

Τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα που τροφοδοτούνται με ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, την απελπισία και τον φόβο, έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους –όπως έχει συμβεί στο παρελθόν– σε πολλές πτυχές της ανθρώπινης παρουσίας. Είναι γνωστό ότι η ισχύς κρατών, που σήμερα χαρακτηρίζονται ισχυρά, θα πρέπει να αναζητηθεί στο δουλεμπόριο. Σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά από τον 19ο αιώνα, αλλά η επιθυμία για επιπλέον δύναμη παραμένει αναλλοίωτη.

Για το διεθνές έγκλημα, κάθε ανθρωπιστική κρίση και κάθε τοπική ή ευρύτερη ένοπλη σύγκρουση –σαν και αυτήν του Αφγανιστάν– είναι μια ευκαιρία για να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τη θέση του στην ορατή πλευρά της κοινωνίας – αν και σήμερα πολλοί δεν καταβάλλουν καμία προσπάθεια να παραμείνουν στη σκοτεινή. Και όπως ακριβώς οι νόμιμοι οργανισμοί επιδιώκουν να αποκτήσουν πολιτική επιρροή, το ίδιο κάνουν και οι εγκληματικοί. Γι’ αυτό η εμπορία ξεριζωμένων ανθρώπων γίνεται καλύτερα κατανοητή ως πολιτικό πρόβλημα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά, ότι τέτοιου είδους προβλήματα το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να τα περιορίσει στην... αυλή. Αργά ή γρήγορα, σιωπηλά ή κραυγαλέα, βίαια ή αθόρυβα, θα βρουν τον τρόπο να περάσουν στο κατώφλι του «σπιτιού» και τότε χρειάζονται σωστά και πολύπλευρα πληροφορημένοι πολίτες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και να αποτρέψουν τα δεινά που προκαλούν οι απλοϊκές και οι αφοριστικές προσεγγίσεις.

 

*δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα σιδερένια φτερά της ελευθερίας
Κρεμασμένοι από τα σιδερένια φτερά των αεροπλάνων, απελπισμένοι ικέτες, στρέφουν το βλέμμα στη Δύση. Μα οι καιροί έχουν αλλάξει. Η πανδημία, το μέγεθος της καταστροφής της μέσα στις χώρες του ελεύθερου κόσμου,...
Τα σιδερένια φτερά της ελευθερίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το αεροδρόμιο στους πρόσφυγες
Αν η προέλαση των Ταλιμπάν συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς, το θέμα της φύλαξης του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ από τουρκική στρατιωτική δύναμη θα λυθεί εκ των πραγμάτων.
Από το αεροδρόμιο στους πρόσφυγες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χωρίς στρατηγική
Η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία θα πυροδοτήσει όχι απλά ένα προσφυγικό κύμα αλλά μια μαζική έξοδο από το Αφγανιστάν με προορισμό την Ευρώπη μέσω Ιράν και Τουρκίας.
Χωρίς στρατηγική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Quo vadis Europa?
Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Σύροι εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τις βόμβες, «ντόπιες» και ξένες, και από το λεπίδι του ISIS. Κι από αυτόν τον τρομακτικό ομολογουμένως αριθμό, κάπου 600.000...
Quo vadis Europa?
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οταν η φιλοξενία δεν προβάλλεται στα ΜΜΕ...
Μερικές χιλιάδες πρόσφυγες καταφθάνουν στη Γερμανία, τα ΜΜΕ γράφουν διθυράμβους για τη γενναιοδωρία της γερμανικής κυβέρνησης, τα κοινωνικά δίκτυα γεμίζουν εκθειαστικά σχόλια και οι οικονομικοί αποικιοκράτες...
Οταν η φιλοξενία δεν προβάλλεται στα ΜΜΕ...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να λύσουμε το προσφυγικό στη ρίζα του
Η Μεσόγειος μετατράπηκε από γέφυρα πολιτιστικών ανταλλαγών και εμπορίου σε Καιάδα ανθρωπιστικής καταστροφής. Προτελευταία πράξη του σημερινού δράματος ήταν η λεγόμενη «αραβική άνοιξη» που επεκτάθηκε από την...
Να λύσουμε το προσφυγικό στη ρίζα του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας