• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 18.2°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.0°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 18.0°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.5°C / 15.7°C
  4 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.5°C
  5 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 19.6°C
  5 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.6°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 13.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  18°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 18.4°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 15.5°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 17.0°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  95%
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κυβέρνηση και τα προβλήματα της συγκυρίας

 • A-
 • A+

Η θερινή περίοδος με τα προβλήματα που προέκυψαν ανέδειξε με τον πιο σαφή και εύγλωττο τρόπο ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αστοχεί μόνο στα οικονομικά και κοινωνικά μεγέθη, αλλά αδυνατεί να διαχειριστεί και τα προβλήματα της συγκυρίας.

Πέραν του ότι το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο που υπηρετεί με τις πολιτικές της επιλογές συρρικνώνει την εγχώρια παραγωγική βάση και ταυτίζεται με ολίγους, μεταπράτες και ημέτερους, δείχνει αδύναμη να διαχειριστεί και να συντονίσει τις κρατικές αρμοδιότητες!

Αδύναμη να συντονίσει δράσεις με σταθερό σχέδιο, προκειμένου τα προβλήματα της πανδημίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων να αντιμετωπιστούν με τις λιγότερο δυνατές επιπτώσεις στην κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις περί επιτελικού κράτους αποδείχθηκαν φτηνό προπαγανδιστικό περιτύλιγμα για την κατάληψή του και τη διαχείρισή του από ημέτερους.

Οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες επιβεβαιώνουν όχι μόνο καίρια πλήγματα στα μεσαία στρώματα, τις δυνάμεις της επισφαλούς εργασίας και την ελληνική περιφέρεια αλλά και την όξυνση των γεωγραφικών και κοινωνικών ανισοτήτων!

Η επέλαση της πανδημίας και των πυρκαγιών, τη θερινή περίοδο, ανέδειξε και μια άλλη πτυχή, ότι η κυβέρνηση, παρά τη δημιουργική συμβολή της αντιπολίτευσης, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες κοινωνικές και γεωγραφικές ανάγκες.

Το αίτημα της αλλαγής του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου με αναπροσανατολισμό του ρόλου του κράτους γίνεται κυρίαρχο ζητούμενο των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων.

Και αυτό προσανατολίζει στο αίτημα της πολιτικής αλλαγής!

Προϋποθέτει δράσεις και προγραμματικές πρωτοβουλίες με την κοινωνία ενεργή για τη συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης.

Ο κοινωνικός διάλογος σ' αυτή την κατεύθυνση οφείλει να γίνει ο πήχης κάθε πολιτικής δύναμης που αυτοπροσδιορίζεται στον προοδευτικό χώρο, προκειμένου να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση, με προγραμματική και πολιτική ενότητα!

Αυτό με τη σειρά του καθιστά σαφές ότι τόσο οι πολιτικές δυνάμεις όσο και τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να καταστήσουν καθαρό στην κοινωνία ότι συνεργασία, η ψήφος ανοχής με τη Ν.Δ. και τις πολιτικές που υπηρετεί, δεν μπορεί να υπάρξει.

Οι εξελίξεις σχεδόν σ' όλες τις χώρες της Ευρώπης δείχνουν ότι οι συνεργασίες των πολιτικών δυνάμεων για τη διακυβέρνηση υπηρετούν δύο διαφορετικές στρατηγικές, που είναι πλέον σε μετωπική αντιπαράθεση.

Από τη μια είναι οι συστημικές δυνάμεις με κορμό τα νεοφιλελεύθερα κόμματα και από την άλλη πλευρά οι προοδευτικές, εναλλακτικές, ριζοσπαστικές δυνάμεις, που διεκδικούν την εφαρμογή ενός παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου, με ανάπτυξη, δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Αυτή τη στρατηγική, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς εντάσεων στον προοδευτικό χώρο υπηρέτησε και ο Ανδ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας με έμφαση και εσωκομματικά και δημόσια ότι ο αγώνας κάθε προοδευτικής δύναμης οφείλει και πρέπει να είναι μονομέτωπος, όχι διμέτωπος!

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό, αν δεν είναι «έπεα πτερόεντα» και «βερμπαλισμοί», το να αναλώνεται πολύς λόγος σε κοινωνικά αδιάφορες αντιθέσεις εσωκομματικής περιχαράκωσης!

Οταν δηλαδή δεν γίνεται καθαρό ότι ο ανταγωνισμός των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να έχει κριτή μόνο την κοινωνική ανάγκη και να σχετίζεται με την προώθηση προγραμματικών προτάσεων προοδευτικής διακυβέρνησης για να ηττηθεί, να αλλάξει η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν.Δ. και των προθύμων που την υπηρετούν.

Ακριβώς γι' αυτό τον λόγο η συγκυρία καθιστά κυρίαρχο να αναπτυχθούν δράσεις που εξηγούν στην κοινωνία την αξιοπιστία του εναλλακτικού κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου που θα υπηρετήσει η πολιτική αλλαγή με αντιπολίτευση τη Ν.Δ. και τους συμμάχους της.

Και σ' αυτό τον στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως κορμός της προοδευτικής παράταξης, δεν καλείται απλά να συμβάλει, αλλά να τρέξει συντεταγμένα.

Για να περιοριστούν οι επιπτώσεις των κυβερνητικών πολιτικών.

Για να υπάρξει στέρεα μια πλατιά κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, που θα υπηρετεί τη χώρα και τους πολίτες.

 

*Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κορονοϊός και νεοφιλελευθερισμός
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκμεταλλευόμενη τον απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ και την αρχική αίγλη που της προσέδωσε η σχετικά έγκαιρη λήψη των μέτρων καραντίνας, αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε σοβαρά μέτρα στήριξης...
Κορονοϊός και νεοφιλελευθερισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
Παρέμβαση μέσω της «Εφ.Συν.»: «Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά, σας διαβεβαιώνω ότι ο διασωληνωμένος ασθενής και ειδικά όποιος νοσεί από COVID δεν μπορεί να μείνει ούτε 1 λεπτό...
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πληρώνουμε τους βιομηχάνους
Τα μέτρα-ασπιρίνες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ως «αντιστάθμισμα» στις επερχόμενες εξωφρενικές αυξήσεις στο ρεύμα δεν κρύβουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ.
Πληρώνουμε τους βιομηχάνους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φέρετρα, στρέμματα και απουσία οικολογικής ευαισθησίας
Κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή με θέμα το «Βατερλό» της κυβέρνησης στη μάχη κατά των καταστροφικών πυρκαγιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστράτευσε το «επιχείρημα» ότι «στη μια τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα...
Φέρετρα, στρέμματα και απουσία οικολογικής ευαισθησίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανασχηματισμός, ακόμα μας εξηγούν!
Καλός ανασχηματισμός είναι όταν κανείς δεν χρειάζεται να εξηγήσει γιατί έφυγε ο ένας και γιατί ήρθε ο άλλος όπως αποδείχθηκε στη τελευταία περίπτωση.
Ανασχηματισμός, ακόμα μας εξηγούν!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας