• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 28.4°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.6°C / 25.3°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 17.0°C / 23.3°C
  1 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 20.3°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 24.0°C
  0 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 20.4°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 27.7°C
  2 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.3°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 25.5°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 19.5°C / 25.1°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 27.7°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.7°C / 24.4°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  71%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η διαχρονική εγκατάλειψη ενός παραδείσου

 • A-
 • A+

Δεν έχουν περάσει αρκετές μέρες και ήδη γίνεται συζήτηση σε κυβερνητικό επίπεδο για το σχέδιο ολιστικής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας μετά τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα πρασίνου. Ποια όμως είναι η βόρεια Εύβοια; Eχοντας ως πλουτοπαραγωγικές πηγές πρωτίστως το δάσος (συλλογή ρητίνης, υλοτομία, μελισσοκομία), την ελαιοπαραγωγή και τον τουρισμό, αποτελεί έως σήμερα έναν άγνωστο για πολλούς στο εξωτερικό τόπο αλλά ιδιαίτερα προσφιλή σε Ελληνες επισκέπτες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος.

Διαχρονικά εγκαταλελειμμένη από την πολιτεία, με πλήθος διάσπαρτων οικισμών, οδικό δίκτυο απαρχαιωμένο και άκρως επικίνδυνο, χωρίς βασικές κρατικές υποδομές αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα, ζει ένα παρατεταμένο δράμα εδώ και πολλές δεκαετίες. Η καταστρεπτική πυρκαγιά ανέδειξε στο πανελλήνιο με τον πλέον μελανό τρόπο τόσο το εν λόγω δράμα όσο και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί με επιτυχία σε στιγμές κρίσης, προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον, τους πολίτες και τις περιουσίες τους.

Μολονότι οι πάντες γνώριζαν σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας και κεντρικής πολιτικής εξουσίας τις πραγματικές ανάγκες των βορειο-Ευβοιωτών, κανείς δεν έσκυψε ποτέ με τη δέουσα σοβαρότητα πάνω τα πραγματικά τους προβλήματα, ούτε έλαβε πρωτοβουλίες ή δραστικά μέτρα για την επίλυσή τους.

Αντιθέτως, τα κέντρα λήψης αποφάσεων εθελοτυφλώντας και παραπέμποντας στις καλένδες χρόνια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής (κατασκευή νοσοκομείου στο βορειοκεντρικό τμήμα, υλοποίηση παραλιακού οδικού άξονα Πολιτικών - Λίμνης, βελτιωτικά έργα στις επαρχιακές οδούς και κυρίως στον επαρχιακό άξονα Λίμνης - Ροβιών - Ηλίων - Λουτρών Αιδηψού λόγω κατολισθήσεων, αύξηση των κονδυλίων για την πυροπροστασία, κατασκευή τουριστικών καταφυγίων στους οικισμούς αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος, δημιουργία θέσεων εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, ανάπτυξη ενός σχεδίου προβολής του τουριστικού προϊόντος, περαιτέρω οικονομική ενίσχυση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου κ.λπ.) σιωπούσαν χωρίς ίχνος ενοχής.

Με περίσσεια αδιαφορία και πρωτόγνωρη αναλγησία είχαν επιλέξει σχεδόν συνειδητά να αφήσουν στην τύχη της μια ολόκληρη κοινωνία που απελπιστικά μόνη της αγωνιζόταν όλα αυτά τα έτη για την οικονομική επιβίωσή της και την εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής. Μια καλύτερη ζωή για την οποία το κράτος δεν μερίμνησε ποτέ, ως όφειλε.

Οι κομματικοί μηχανισμοί, πιστοί πάντα στο προεκλογικό τους ραντεβού, αντιμετώπιζαν ανέκαθεν τη βόρεια Εύβοια σαν μια δεξαμενή ψήφων και μόνο, μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις και φρούδες ελπίδες σε ρομαντικούς και μάλλον ευκολόπιστους ψηφοφόρους, οι οποίοι προσδοκούσαν μάταια μια ειλικρινή ματιά της πολιτείας σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας, μόλις 3 ώρες από την Αθήνα.

Ζώντας στη σκιά της τελευταίας, η Εύβοια, αν και συνιστά το δεύτερο σε μέγεθος νησί της επικράτειας, εξακολουθεί να παραμένει ο φτωχός συγγενής, με τους κατοίκους της να λογίζονται περισσότερο ως αποπαίδια του ελληνικού κράτους, προορισμένα αποκλειστικά να εκπληρώνουν τον ρόλο του φορολογικού αιμοδότη. Χωρίς αεροδρόμιο, με επισφαλή οδική σύνδεση Βορρά - Νότου και πρωτόγνωρα δυσχερείς συνθήκες μετακίνησης των κατοίκων της προς την πρωτεύουσα του νομού και τα λοιπά μεγάλα αστικά κέντρα κατά τη χειμερινή περίοδο, με ελλιπέστατες νοσοκομειακές υποδομές και απουσία ενιαίας και σαφούς τουριστικής στρατηγικής, βρίσκεται τώρα ενώπιον μιας πρωτόγνωρης περιβαλλοντικής καταστροφής με κοινωνικές, οικονομικές και οσονούπω δημογραφικές επιπτώσεις, των οποίων το άχθος μοιάζει δυσβάσταχτο και εκ πρώτης όψεως μη διαχειρίσιμο.

Ειδικά στην περίπτωση του βόρειου τμήματος του νησιού της Εύβοιας αντικατοπτρίζονται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο όλες οι παθογένειες της ελληνικής πολιτείας και του πολιτικού συστήματος, που επέλεξε να γυρίσει εκ νέου την πλάτη στην περιοχή αυτή, ακόμα κι όταν απεγνωσμένα οι κάτοικοί της εκλιπαρούσαν κατά τη διάρκεια της πολυήμερης καταστροφικής πυρκαγιάς για βοήθεια, εγκαταλείποντας έντρομοι τις εστίες και τις επιχειρήσεις τους.

Εστω και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος έχουν χρέος να στηρίξουν όχι με όμορφα λόγια, αλλά έμπρακτα αυτόν τον άλλοτε ευλογημένο τόπο, υλοποιώντας όλα όσα του υποσχέθηκαν ή του στέρησαν αναίτια εδώ και δεκαετίες. Οφείλουν να διορθώσουν τη διαχρονική αδικία που συντελέστηκε στο μέχρι πρότινος παραδεισένιο μέρος της βόρειας Εύβοιας, να επουλώσουν τα τραύματα που προκλήθηκαν από μια σειρά αβελτηριών σε βάρος του, εξασφαλίζοντας με γενναίες χρηματοδοτήσεις και περιβαλλοντικό σχέδιο ένα καλύτερο παρόν και ένα ευοίωνο μέλλον για όλη τη βορειοευβοιώτικη κοινωνία. Η τελευταία δεν το απαιτεί, το αξίζει!

*διδάκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικοί κατώτεροι των απαιτήσεων
Η Εύβοια, η Ηλεία, η Αττική, η Μεσσηνία και η Φωκίδα, ήταν μία προειδοποίηση για όσα μας περιμένουν στην επόμενη στροφή. Και το μείζον ερώτημα είναι: Πώς μία χώρα με το υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε. θα μπορέσει να...
Πολιτικοί κατώτεροι των απαιτήσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα όρια του Λήλαντα φταίνε!
Ο βασιλεύς Λήλας, σύμφωνα με το Λεξικόν του Ησύχιου, έδωσε το όνομά του στο αμπελοφόρο Ληλάντιο πεδίο, στα νοτιοανατολικά της Χαλκίδας μέχρι την Ερέτρια, και στον μεγαλύτερο ποταμό της Εύβοιας, τον Λήλαντα.
Τα όρια του Λήλαντα φταίνε!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνολάκης με ΣΥΡΙΖΑ - Συνολάκης με Ν.Δ.
O καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης κάνει διάφορες δηλώσεις κατά καιρούς, όταν τον καλεί το... καθήκον. Όταν δηλαδή ζούμε -δυστυχώς- φυσικές καταστροφές.
Συνολάκης με ΣΥΡΙΖΑ - Συνολάκης με Ν.Δ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οδός Πολιτικά - Λίμνη μέσω όρους Κανδηλίου
Το συγκριτικό κόστος είναι χαμηλό και η ωριμότητα του έργου μεγαλύτερη, που σημαίνει ότι μπορεί να αρχίσει άμεσα και να αποδοθεί σύντομα σε χρήση.
Οδός Πολιτικά - Λίμνη μέσω όρους Κανδηλίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρώτος σταθμός η Εύβοια
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την πανελλαδική εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με περιοδεία στις περιοχές που μετρούν ανοιχτές πληγές από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Πρώτος σταθμός η Εύβοια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας