• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 13.6°C / 18.2°C
  2 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 14.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 11.6°C / 12.6°C
  2 BF
  97%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.5°C / 11.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  0 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 18.4°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 14.7°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  82%
AP Photo/Rahmat Gul
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αποτυχία της Δύσης στο Αφγανιστάν

 • A-
 • A+

Ας αφήσουμε, προς στιγμήν, έξω από την ανάλυση σημαντικούς παίκτες που θα βρουν την ευκαιρία να παίξουν κάποιο ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις (Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, Ιράν, ισλαμικός και αραβικός κόσμος, παγκόσμιος τζιχαντισμός κ.ά.). Μετά την άνοδο των Ταλιμπάν, μπορούμε να εστιάσουμε σε τρεις δυναμικές συνιστώσες του προβλήματος -τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τη μακρά ιδέα υπεροχής της Δύσης έναντι όλων των υπολοίπων- οι οποίες, στην περίπτωση του Αφγανιστάν, κόβουν την ανάσα με την αποτυχία τους.

Σε σχέση με τις ΗΠΑ. Σε μια εποχή που η παγκόσμια υπεροχή της Αμερικής έχει ήδη αμφισβητηθεί σοβαρά από την Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δύσκολα θα συνέλθουν από το πλήγμα που προκαλεί στη διεθνή αξιοπιστία τους η στρατηγική και ανθρωπιστική πανωλεθρία στο Αφγανιστάν. Ο εικοσάχρονος «Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας» δεν έπρεπε να έχει γίνει. Και δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ πούλησαν «τους συμμάχους τους» στην πρόσφατη ιστορία (στο Αφγανιστάν, όπως και αλλού, οι «σύμμαχοι» δεν ήταν κάτι που πράγματι άξιζε να σωθεί). Το φθινόπωρο του 2019, οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν αιφνιδιαστικά τους Κούρδους συμμάχους τους στη βόρεια Συρία, αφήνοντάς τους στο έλεος της τουρκικής επίθεσης. Ωστόσο, οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της αμερικανικής ήττας θα είναι πολύ πιο σημαντικές από ό,τι ήταν η ήττα στο Βιετνάμ. Γιατί η μιλιταριστική θεολογία του βίαιου ισλαμισμού καθιστά τους Ταλιμπάν κρίσιμο σύνδεσμο στο διεθνές τζιχαντιστικό κίνημα. Ενδεχομένως, θα συμβάλει στην αναγέννηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας που εκδηλώνει απόλυτη απόρριψη της δυτικής νεωτερικότητας. Η ανασύσταση του υπερ-συντηρητικού, θεοκρατικού εμιράτου του Αφγανιστάν γίνεται ήδη μνημείο της αμερικανικής εξαπάτησης και απόδειξη της απώλειας της Pax Americana στο διεθνές επίπεδο.

Σε σχέση με την Ευρώπη. Το ξετύλιγμα της προσπάθειας για την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού, κοσμικού Αφγανιστάν, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών χωρών, τελικά θα αποτελέσει πολύ μεγαλύτερη απειλή για τον ευρωπαϊκό κόσμο σε σχέση με την κατάρρευση της Συρίας, η οποία προκάλεσε μια τεράστια ροή προσφύγων προς την Ευρώπη, επέτρεψε στο «Ισλαμικό κράτος» να ιδρύσει το χαλιφάτο και να το επεκτείνει από τη Συρία στο Ιράκ. Η κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αργά ή γρήγορα θα απειλήσει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα ασφαλείας στο εσωτερικό και το εξωτερικό των χωρών-μελών - κυρίως, χωρών όπως η Ελλάδα που θα κληθούν να παίξουν ρόλο που δεν τους αναλογεί.

Η Ευρώπη, μετά τη μεγάλη αμηχανία που επέδειξε, είναι πρόθυμη να χτίσει γέφυρες με το καθεστώς των Ταλιμπάν. Και ενώ τα «ανοίγματα» στους Ταλιμπάν τα ονομάζει «πραγματισμό», δεν ενδιαφέρεται για τη σταθεροποίησή τους. Περισσότερο ενδιαφέρεται να αποτρέψει νέες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο εσωτερικό των χωρών της.

Τέλος, όσον αφορά τη Δύση. Η πορεία των τελευταίων εξήντα ετών -σε σχέση με τον αναπτυσσόμενο κόσμο- είχε κυρίως χαρακτήρα αποκλεισμού. Οι διεθνείς οργανισμοί που διαμόρφωσαν την ατζέντα της ασφάλειας, της οικονομίας, του εμπορίου και της ανάπτυξης, κυριαρχούνταν από τη Δύση. Σήμερα η Ασία κερδίζει αυτοπεποίθηση, ενισχύει τις ικανότητές της, οι χώρες της διαγκωνίζονται για την πρωτοπορία της οικονομικής κούρσας και κατακτούν μια βαρύνουσα θέση στην παγκόσμια οικονομική σκηνή. Από την άλλη, το χρέος της Δύσης μπορεί να εκληφθεί ως σίγουρο βήμα μιας σταθερά καθοδικής πορείας της κεφαλαιακής κυριαρχίας της. Οι χώρες αυτές με πλεονάσματα στα ισοζύγιά τους αγοράζουν τη Δύση χωρίς ενδοιασμούς. Και το πρόβλημα δεν είναι απλώς η εξαγορά πόρων του πλανήτη και η πρώτη θέση στην υπεραγορά που ονομάζεται Γη. Το θέμα είναι ότι οι πρώην αναδυόμενες οικονομίες αγκαλιάζουν τις οικονομίες του πολέμου (Συρία, Αφγανιστάν, Λιβύη κ.ά.) και οδηγούν τις χώρες της Δύσης σε θέση υποταγής, καθιστώντας τες οφειλέτριες.

Η Δύση εδώ και δεκαετίες επέδειξε έναν ανθρωπισμό στα χαρτιά, στις επετείους και τις διακηρύξεις. Στην ουσία επέδειξε έναν αντιανθρωπισμό στην πράξη. Οι Ταλιμπάν είναι ο καθρέφτης της Δύσης. Είναι το πρόσωπο που δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε πίσω από ιδεολογήματα ούτε πίσω από αντιθετικούς «εκπολιτισμούς» (των Ταλιμπάν και της Δύσης) και εκδημοκρατισμούς με στρατιωτικές δυνάμεις και όπλα. Η ομιχλώδης αντίληψη της Ιστορίας που υποθάλπει τις παγκόσμιες συγκρούσεις και τη σεχταριστική βία αποκαλύπτει την αποτυχία του κόσμου εκείνων που παράγουν αδέξιες απαντήσεις στις συγκρούσεις, την τρομοκρατία, στους φονταμενταλισμούς και στη μισαλλοδοξία.

Οι εικόνες που έρχονται από το Αφγανιστάν είναι εικόνες ενός κόσμου που σπέρνει ανέμους και θερίζει θύελλες για τις οποίες είναι απροετοίμαστος. Τα πράγματα -προσωπικές ιστορίες Αφγανών γυναικών και παιδιών, εικόνες και ανταποκρίσεις των δυτικών μίντια- δείχνουν ότι το μέλλον δεν απειλείται μόνον από την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική καταστροφή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι Ταλιμπάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής πολιτική
Οποιες χώρες σπεύσουν να καλύψουν το κενό που άφησαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, πρέπει από την αρχή να σταθμίσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες πρέπει να πάρουν τον δρόμο της εξόδου, όταν αναπόφευκτα έρθει και η...
Οι Ταλιμπάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τους Ταλιμπάν
Οι Ντάρον Ατζέμογλου και Τζέιμς Ρόμπινσον στο βιβλίο τους «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη;» αναδεικνύουν με αποκαλυπτικό τρόπο τη νοοτροπία που διακατέχει τη Δύση για το Αφγανιστάν και όχι μόνον.
Για τους Ταλιμπάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από την Καμπούλ στην Ταϊβάν
Θα πυροδοτήσει το πρωτοφανές φιάσκο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν εντάσεις στον Ειρηνικό από στη Νότια Σινική Θάλασσα και την Ταϊβάν μέχρι την Κορεατική Χερσόνησο;
Από την Καμπούλ στην Ταϊβάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Οταν συζητάμε για το Αφγανιστάν, μην ξανακούσω για το Βιετνάμ!»
Μια στατική και στιγμιαία εικόνα του τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν έχει λίγα να μας προσφέρει αν θέλουμε να αποκτήσουμε το εύρος της εικόνας που δικαιούται.
«Οταν συζητάμε για το Αφγανιστάν, μην ξανακούσω για το Βιετνάμ!»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα σιδερένια φτερά της ελευθερίας
Κρεμασμένοι από τα σιδερένια φτερά των αεροπλάνων, απελπισμένοι ικέτες, στρέφουν το βλέμμα στη Δύση. Μα οι καιροί έχουν αλλάξει. Η πανδημία, το μέγεθος της καταστροφής της μέσα στις χώρες του ελεύθερου κόσμου,...
Τα σιδερένια φτερά της ελευθερίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποτιμημένες πτυχές της αφγανικής κρίσης
Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης αισθάνεσαι ότι ο κόσμος ολάκερος κινείται ανάμεσα στο «άσπρο» και στο «μαύρο». Πιο πρόσφατο παράδειγμα η διαχείριση της αναμενόμενης έλευσης των Αφγανών φυγάδων.
Υποτιμημένες πτυχές της αφγανικής κρίσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας