• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.9°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.1°C
  1 BF
  85%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.0°C / 16.8°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.1°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.2°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 7.9°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.6°C / 12.4°C
  3 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.1°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 11.9°C / 15.9°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 19.1°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 16.6°C
  5 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.6°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.3°C / 14.9°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 13.2°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  84%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Με τις φωτιές είδαμε για πρώτη φορά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»

 • A-
 • A+
Μαρτυρία- Η Ελλάδα στις φλόγες

Πρέπει να δούμε με την πρόληψη τι θα γίνει, πρέπει να γίνει ένα σώμα που να ασχολείται καθαρά με τα δάση, να έχει την πυρόσβεση και την πρόληψη. Τώρα ξοδεύουμε 10 στην πρόληψη και 100 στην καταστολή. Το θέμα της αναδάσωσης δεν είναι τόσο απλό. Το δάσος πρέπει να μείνει ελεύθερο και να απαγορευτεί η βόσκηση. Η φύση μπορεί να επανέλθει.

Σχεδόν από την πρώτη στιγμή βρέθηκα στο πύρινο μέτωπο στον Θεολόγο. Η φωτιά πήρε στις 2.30, εγώ πήγα λίγο μετά τις 3. Εκαιγε χωράφια μαζί με δασική έκταση. Είχε πολύ δυνατό αέρα και πλησίασε στην Κοιλάδα των Πεταλούδων. Στη Ρόδο υπάρχουν 5 ομάδες δασοπυροσβεστών πιστοποιημένες από την Πολιτική Προστασία. Δεν πρέπει να περιμένουμε όλα να τα κάνει το κράτος, χρειάζεται και σε άλλες περιοχές να οργανωθούν και να φτιαχτούν εθελοντικές ομάδες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μεριμνήσει.

Εγώ σαν εθελοντής πυροσβέστης εντάχθηκα στο Πυροσβεστικό Σώμα. Εκείνη τη μέρα πήγα με Ι.Χ. απευθείας στο μέτωπο μιας και γνώριζα την περιοχή. Μπήκα σε όχημα της Πυροσβεστικής. Αμέσως ξεκινήσαμε την κατάσβεση αλλά γρήγορα η πυρκαγιά έγινε ανεξέλεγκτη. Το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά δεν είχε εύκολη πρόσβαση. Εχουμε προλάβει άλλες τέτοιες φωτιές στην αρχή.

Αυτό που είδαμε φέτος ήταν ότι λόγω των συνθηκών όλα έπαιρναν πολύ εύκολα, ήταν όλα ξερά, η μετάδοση της φωτιάς ήταν πολύ γρήγορη. Οσα χωράφια ήταν καλλιεργημένα και καθαρισμένα μάς βοήθησαν πολύ, στα ακαλλιέργητα και τα ακαθάριστα ήταν δύσκολο να επέμβεις. Στην περίπτωση της Ρόδου λειτουργήσαμε αρκετά καλά και προλάβαμε τα χειρότερα γιατί στις φωτιές του 2008 είχαν καεί τεράστιες εκτάσεις.

Υπήρξε καλή συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες και περιφέρεια-δήμο, ευτυχώς άκουσαν αυτά που τους ζητούσαμε. Πέρυσι μας έδωσε το Ιδρυμα Νιάρχος τη στολή των πυροσβεστών, μπότες και δασικό κράνος. Εδώ πολλές φορές δεν τα έχουν οι επαγγελματίες, διαχρονικά το κράτος δεν τα εξασφαλίζει αυτά. Τουλάχιστον με τις φωτιές είναι η πρώτη φορά που είδαμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τους πυροσβέστες από τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία κ.α., είναι κάτι θετικό. Βέβαια, δεν ξέρω τι θα γινόταν αν οι φωτιές στη Ρόδο ξεκινούσαν μετά τις φωτιές στην Εύβοια, θα ερχόταν κανένας εδώ κάτω; Οταν λέμε εκκένωση σε έναν οικισμό πρέπει να φύγουν οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, όσοι είναι ευάλωτοι, και όσοι μπορούν να βοηθήσουν την Πυροσβεστική πρέπει να μένουν πίσω. Για περίπου μία ώρα είχαμε εγκλωβιστεί στην περιοχή Καλαμώνας αλλά η φωτιά πέρασε, διατηρήσαμε την ψυχραιμία μας και φύγαμε. Είδαμε σκηνές σαν από ταινίες. Οι εθελοντές και όσοι θέλουν να βοηθήσουν πρέπει να έχουν εκπαίδευση και πιστοποίηση.

Πυροσβέστες κλείσανε 28 ώρες μέσα στη φωτιά. Πήραμε μέχρι ένα παροπλισμένο όχημα της δεκαετίας του 1960 και το φέραμε για να βοηθήσει, είναι «κατσίκι», βοήθησε στα δύσβατα. Μόνο οι ρίψεις νερού δεν αρκούν κάποιες φορές. Η φωτιά θέλει περπάτημα, πριόνι, τσάπα, δημιουργία σε αντιπυρικές ζώνες ακόμα κι εκείνη τη στιγμή. Επίσης, χρειάζονται περισσότερες δεξαμενές νερού-πυρασφάλειας κοντά στις δασικές περιοχές.

Στην Κοιλάδα των Πεταλούδων υπάρχει από το 1993 σύστημα πυρασφάλειας. Αυτό μας βοήθησε και σώθηκε ευτυχώς η τουριστική περιοχή. Πρέπει να δούμε με την πρόληψη τι θα γίνει, πρέπει να γίνει ένα σώμα που να ασχολείται καθαρά με τα δάση, να έχει την πυρόσβεση και την πρόληψη. Τώρα ξοδεύουμε 10 στην πρόληψη και 100 στην καταστολή. Το θέμα της αναδάσωσης δεν είναι τόσο απλό. Το δάσος πρέπει να μείνει ελεύθερο και να απαγορευτεί η βόσκηση. Η φύση μπορεί να επανέλθει.

● Οι πυρκαγιές στη Ρόδο έκαψαν στη 1 και 2 Αυγούστου 11.000 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων, ενώ κινδύνευσαν σπίτια και η άκρως τουριστική Κοιλάδα με τις Πεταλούδες, καταστράφηκαν καλλιέργειες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, η Φάρμα της Ρόδου με σπάνια είδη ζώων.

* εθελοντής πυροσβέστης, Ρόδος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καλοκαιρινό ξεγύμνωμα
Στις υγρές νύχτες των Βρυξελλών, 20 χιλιόμετρα από εκεί που δύο αιώνες πριν συγκρούστηκαν οι τρεις μεγαλύτεροι στρατοί της Ευρώπης, το ευρωπαϊκό όραμα έζησε το δικό του Βατερλό.
Καλοκαιρινό ξεγύμνωμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αλληλεγγύη, το κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης
Η Διακήρυξη του Σουμάν είναι ίσως πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς μπορεί και πρέπει να αποτελέσει υπενθύμιση, κυρίως στους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι η αλληλεγγύη αποτελεί την κολλητική ουσία του ευρωπαϊκού...
Η αλληλεγγύη, το κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα «μοιρογνωμόνια αλληλεγγύης» της Ε.Ε. και η πραγματικότητα
Η ανακοίνωση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για την τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου χαρακτηρίστηκε «μεγάλη εθνική επιτυχία» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί πέραν της λεκτικής καταδίκης...
Τα «μοιρογνωμόνια αλληλεγγύης» της Ε.Ε. και η πραγματικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανεπιθύμητη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου
Η αυστριακή προεδρία αποπειράται να μετακυλίσει το βάρος της κουβέντας από την αλληλεγγύη εντός της Ε.Ε. προς την αλληλεγγύη στην εφαρμογή πολιτικών στα σύνορα και την εξωτερίκευση των ροών, προβάλλοντας γι’...
Η ανεπιθύμητη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ημέρες για το 2019 στην Ε.Ε.
Είναι αρκετό το λεγόμενο «Θεματολόγιο των Ηγετών», μια ηγετική ατζέντα πολλών εκκρεμών θεμάτων που «θα καθοδηγήσουν τη δράση της Ε.Ε. μέχρι τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2019»; Το μέλλον...
Ημέρες για το 2019 στην Ε.Ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η επιστροφή στα εθνικά σύνορα δεν μπορεί να είναι η σωστή απάντηση»
Ο Γιούργκεν Χάμπερμας, ο μεγάλος φιλόσοφος της εποχής μας, τιμάται με μια μεγάλη διάκριση σήμερα στο Βερολίνο, την οποία απονέμει η Ενωση των γαλλο-γερμανικών δημοσιογραφικών ενώσεων του ομόσπονδου κρατιδίου...
«Η επιστροφή στα εθνικά σύνορα δεν μπορεί να είναι η σωστή απάντηση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας