• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.4°C / 34.0°C
  4 BF
  25%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 32.6°C / 37.7°C
  4 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 36.0°C
  1 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 34.6°C
  4 BF
  22%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 33.0°C / 33.7°C
  0 BF
  21%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 32.0°C
  4 BF
  15%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  14%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 31.5°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.9°C
  3 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.0°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  3 BF
  24%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  3 BF
  18%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 33.8°C
  3 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 34.0°C
  3 BF
  18%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.8°C / 35.3°C
  4 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.7°C / 34.4°C
  3 BF
  24%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  1 BF
  28%
© Klevo | Dreamstime.com

Ύβρις και ύβρεις

 • A-
 • A+

Με αφορμή τον θόρυβο που έχει προκληθεί κατόπιν ανάρτησης της προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σε λογαριασμό που διαθέτει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα θέλαμε να σχολιάσουμε τα εξής ως μέλη του Δ.Σ., εκλεγμένα μάλιστα σε σχήμα άλλο από αυτό της προέδρου.

Είναι σαφές ότι η διακινούμενη βωμολοχία παραμένει μία σεξιστική τοποθέτηση, υποτιμητικού περιεχομένου, και ως τέτοια είναι απορριπτέα. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η επίμαχη ανάρτηση (κοινοποίηση) έγινε από προσωπικό λογαριασμό και δεν αφορά σε επίσημη τοποθέτηση είτε του Συλλόγου είτε της ίδιας της προέδρου με τη χρήση της συνδικαλιστικής της ιδιότητας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν υποκαθιστούν θεσμικά όργανα· παραμένουν ένας διαδικτυακός χώρος οργανωμένος με φίλους/ες, προφανώς περισσότερους/ες από αυτούς/ές που μπορεί κάποιος πλέον να συναντήσει διά ζώσης. Είναι επικίνδυνη η όποια επιχειρούμενη σύνδεση της δραστηριότητας στον χώρο αυτό με τυχόν πειθαρχικά αδικήματα των δημοσίων υπαλλήλων, όχι απλά γιατί έτσι παραβιάζεται η ιδιωτικότητα, αλλά κυρίως γιατί εν τοιαύτη περιπτώσει τον ρόλο του ελεγκτικού μηχανισμού θα αναλαμβάνει ουσιαστικά μία οργισμένη κοινή γνώμη, η ίδια που διεγείρεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράζει έναν λόγο μίσους. Αυτή η διέγερση μπορεί να πηγάζει από προσωπικά κίνητρα, τα οποία δύσκολα ανιχνεύονται στο παρασκήνιο του διαδικτύου.

Ο θόρυβος που έχει προκληθεί με τη συγκεκριμένη υπόθεση συνδέεται επίσης με επιθέσεις προς τους αρχαιολόγους, οι οποίες έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα. Ακούσαμε ότι ο Σύλλογος αποτελεί παράρτημα συγκεκριμένου, εξωκοινοβουλευτικού μάλιστα, κομματικού χώρου. Αυτές οι επιθέσεις είναι άκρως ανησυχητικές για τον δημόσιο βίο, καθώς σε αυτές ελλοχεύει ο εξής κίνδυνος: η ταύτιση ενός επιστημονικού κλάδου του Δημοσίου με ορισμένο κομματικό χώρο, ο χαρακτηρισμός αυτού του χώρου ως επικίνδυνου και η καλλιέργεια ενός κλίματος κατηγοριών, στις οποίες οι υπάλληλοι θα καλούνται σε πολιτική απολογία. Με τον δόλιο αυτό τρόπο στήνεται ένα ύποπτο παιχνίδι, το οποίο η χώρα το είχε ζήσει στη μεταπολεμική περίοδο. Ως δημόσιοι λειτουργοί θεωρούμε ότι δεν έχουμε την υποχρέωση να καταθέτουμε πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων.

Αλλά γιατί γίνεται αυτή η επίθεση στους αρχαιολόγους; Σκοπός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος μέσω της εφαρμογής ενός νόμου που απορρέει από το άρθρο 24.1 του Συντάγματος: «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός». Οι αρχαιολόγοι, μαζί με άλλους επιστημονικούς κλάδους, υπερασπίζονται την προστασία του περιβάλλοντος, όπως αυτό έχει παραδοθεί στον τόπο μας από τη φύση και την ιστορία. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στο ελληνικό περιβάλλον δεν μας βρίσκουν σύμφωνους ως επιστήμονες και ως πολίτες. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Δασική Υπηρεσία δέχθηκε μεταρρυθμιστικό πλήγμα το 1998 με την αφαίρεση της δασοπυρόσβεσης από τις αρμοδιότητές της και την ακόλουθη υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή της. Στην ίδια γραμμή δρομολογούνται αλλαγές και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Στην εποχή της διαταραγμένης περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής ισορροπίας η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος δεν μπορεί παρά να αποτελεί πραγματική προτεραιότητα για την αειφόρο ανάπτυξη. Δυστυχώς, η τελευταία σχετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού για «πρωτοφανή επίθεση της φύσης» περιγράφει τη στρεβλή εικόνα που έχει η πολιτική ηγεσία του τόπου για την οικολογική κρίση και το περιβάλλον. Η αντιμετώπιση της φύσης ως του επελαύνοντος εχθρού της ανθρωπότητας δείχνει την αλλοτρίωση του ανθρώπου, τη διάρρηξη της οργανικής του σχέσης με τη φύση. Οι προσεγγίσεις αυτές πηγάζουν από εξουσιαστικές αντιλήψεις του ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον, οι οποίες καλλιεργούνται συστηματικά τα τελευταία χρόνια με συγκεκριμένα σχέδια οικονομικής ανάπτυξης. Πρόκειται για την πηγή του κακού, μία θεώρηση που έχει ως πυρήνα της την ύβριν.

* Αρχαιολόγοι

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μητσοτάκης αφού!
Θα το πω εξαρχής και από θέση ευθύνης: όλα είναι θέλημα Θεού! Και για όσα δεν είναι (κάτι μικροπράγματα, μη φανταστείς, με τα οποία δεν ασχολούνται μήτε τα παρατρεχάμενα αγγελούδια), ε, γι’ αυτά φταίει ο...
Μητσοτάκης αφού!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φέρετρα, στρέμματα και απουσία οικολογικής ευαισθησίας
Κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή με θέμα το «Βατερλό» της κυβέρνησης στη μάχη κατά των καταστροφικών πυρκαγιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστράτευσε το «επιχείρημα» ότι «στη μια τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα...
Φέρετρα, στρέμματα και απουσία οικολογικής ευαισθησίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυβέρνηση και τα προβλήματα της συγκυρίας
Η θερινή περίοδος με τα προβλήματα που προέκυψαν ανέδειξε με τον πιο σαφή και εύγλωττο τρόπο ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αστοχεί μόνο στα οικονομικά και κοινωνικά μεγέθη, αλλά αδυνατεί...
Η κυβέρνηση και τα προβλήματα της συγκυρίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σχέδιο εκκένωσης της χώρας από τους πολίτες της
Υπάρχουν και άλλες οικογένειες που νέμονται την εξουσία στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά καμία δεν έχει επιτύχει την έκταση των τομέων δραστηριοποίησης της συγκεκριμένης, που ξεκινά από την κεντρική...
Το σχέδιο εκκένωσης της χώρας από τους πολίτες της
ΑΠΟΨΕΙΣ
Alea jacta est (Ο κύβος ερρίφθη)
Αυτές τις ημέρες δεν ακούς τίποτε άλλο πέρα από κενά και άνευ λόγου διαγγέλματα που στοχεύουν στη διατήρηση του αψεγάδιαστου επικοινωνιακού status του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
Alea jacta est (Ο κύβος ερρίφθη)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ολη η ζωή έπρεπε να σωθεί
Πράγματι, από τις πρόσφατες πυρκαγιές, δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, όμως όλα σχεδόν τα άλλα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάστηκαν βάναυσα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή.
Ολη η ζωή έπρεπε να σωθεί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας