• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 32.9°C
  3 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.3°C / 33.1°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 37.0°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 30.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.0°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.7°C / 34.4°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.6°C
  0 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 29.3°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  4 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 30.7°C
  2 BF
  35%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  5 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 32.7°C
  3 BF
  26%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.1°C
  5 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.5°C
  4 BF
  15%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 29.9°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 35.0°C
  3 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  3 BF
  45%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περί αναδασώσεων

 • A-
 • A+

Λάβαμε και δημοσιεύουμε απάντηση της συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκηση Κρήτης, Μαρίας Κοζυράκη, για το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Αναδάσωση; Ποια αναδάσωση;» (9/8/2021).

Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,

Σε απάντηση του δημοσιεύματός σας με τίτλο «Αναδάσωση; Ποια αναδάσωση;» (αρθρογράφος Τάσος Σαραντής) και όσον αφορά μόνο την ανάκληση κήρυξης ως αναδασωτέας έκτασης τριών (3) στρεμμάτων στον Δήμο Μυλοποτάμου Ρεθύμνου, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω προς την κατεύθυνση της ολοκληρωμένης ενημέρωσης και της αποφυγής δημιουργίας εντυπώσεων στους αναγνώστες σας:

1. Τόσο η απόφαση (ΦΕΚ 242/Δ/2013) περί κήρυξης ως αναδασωτέας έκτασης όσο και η απόφαση (ΦΕΚ 517/Δ/2021) ανάκλησης της κήρυξης έκτασης εμβαδού τριών στρεμμάτων έχουν λάβει την απαιτούμενη δημοσιότητα ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να τις αναζητήσει στο διαδίκτυο για να ενημερωθεί συνολικά και όχι με αποσπασματικά επιλεγμένες προτάσεις από το σώμα του κειμένου τους.

2. Ο Δασικός Χάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου αναρτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και, ως εκ τούτου, όλες οι νόμιμες συνέπειες που επιφέρει η ανάρτηση για το Δημόσιο (δασικές υπηρεσίες) και τους πολίτες ισχύουν από τότε. Ο δ.χ. της Π.Ε. Ρεθύμνου καταρτίστηκε με ανάθεση το 2018 από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και ολοκληρώθηκε, με τη θεώρησή του, το 2020.

3. Η υποχρέωση της διοίκησης συνολικά να ανακαλέσει αποφάσεις κήρυξης ως αναδασωτέας, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 44, παρ. 4, του νόμου 998/1979, αποτελεί οφειλόμενη ενέργεια από την ανάρτηση του δασικού χάρτη και μετά, και αφορά περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες με αποφάσεις που εξαιρούν με λεκτική διατύπωση εκτάσεις και στον δασικό χάρτη δεν αποτελούν, με βάση τη φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών 1945 και των πλέον πρόσφατων αεροφωτογραφιών, δάση ή δασικές εκτάσεις αλλά άλλης μορφής/κάλυψης εκτάσεις ή χορτολιβαδικές εκτάσεις.

4. Η πιο πρόσφατη εγκύκλιος διαταγή του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η οποία δίνει τη ρητή οδηγία/εντολή στη διοίκηση για τις οφειλόμενες ενέργειές της επί του θέματος, είναι η αριθ. 153373/441/22-2-2017 του αναπληρωτή υπουργού Σ. Φάμελλου, την οποία σας κοινοποιούμε για του λόγου το αληθές. Σύμφωνα με αυτήν, «για την αξιοπιστία της διοίκησης σε σχέση με τις οφειλόμενες ενέργειές της, και για την αποφυγή σύγχυσης των πολιτών αναφορικά με την εφαρμοζόμενη διαδικασία, να μεριμνήσετε ώστε να ενεργοποιηθούν, άμεσα και κατά προτεραιότητα στις περιοχές αρμοδιότητάς σας, που αναρτώνται δασικοί χάρτες, οι διαδικασίες του άρθρου 44 παρ. 4 ν. 998/1979 όπως ισχύει, με εισήγηση του αρμόδιου δασάρχη ή του δ/ντή Δασών εάν στον νομό δεν υπάρχει δασαρχείο, προκειμένου να εκδοθεί η προβλεπόμενη απόφαση της ανάκλησης της απόφασης κήρυξης ως αναδασωτέας του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

5. Κατ’ εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου και της παραπάνω σχετικής εγκυκλίου, ακολουθήθηκε η τυπική διαδικασία τής από 15-6-2021 εισήγησης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας (Δ/νση Δασών Ρεθύμνου) και της νόμιμης (και υποχρεωτικής εν προκειμένω) ανάκλησης απόφασης κήρυξης από τον γεν. δ/ντή Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο οποίος έχει την εξουσιοδότηση υπογραφής για τις διοικητικές πράξεις αναδάσωσης.

Εχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι η παραπάνω τεκμηρίωση επεξηγεί με σαφήνεια και διαφάνεια τις ενέργειες που καταγγέλλετε και αφορούν την Κρήτη. Θεωρούμε τουλάχιστον ατυχή τη συγκυρία αντιπαραβολής μιας νόμιμης πράξης της Δασικής Υπηρεσίας, που αφορά τις υποχρεώσεις της μετά την πρόσφατη ανάρτηση του δασικού χάρτη στην περιοχή αρμοδιότητάς της (Ρέθυμνο), με την οδυνηρή κατάσταση της εθνικής οικολογικής καταστροφής που προκάλεσαν οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας.

Παρακαλούμε πολύ για τη δημοσιοποίηση της απάντησής μας στον ιστότοπό σας το συντομότερο. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε σχετική πληροφορία και διευκρίνιση.

Η συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης δρ Μαρία Κοζυράκη

Απάντηση του συντάκτη:

Υπενθυμίζεται ότι στο δημοσίευμα αναφερόταν πως μία μόλις ημέρα μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι θα κριθούν αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, ανακλήθηκε η απόφαση για αναδάσωση έκτασης που είχε καεί το 2012 στον Δήμο Μυλοποτάμου Ρεθύμνου. Και αυτό ακριβώς στηλιτευόταν στο ρεπορτάζ, ενώ δεν υπήρχε καμιά αναφορά για τη νομιμότητα ή μη της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Πέραν αυτού, πολλά γεγονότα καταδεικνύουν ολοένα και περισσότερο ότι το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό.

Τάσος Σαραντής


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 16/08/2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επαναφορά της ζωής στις καμένες περιοχές; Κι όμως γίνεται
Ολα τα μοντέλα, κρατικά και ιδιωτικά, έχουν αποτύχει ή δεν φέρουν τις προϋποθέσεις να επιτύχουν. Μια πιθανή λοιπόν απάντηση της κοινωνίας πολιτών μπορεί να είναι η δημιουργία ενός Φορέα σε μορφή πολυμετοχικής...
Επαναφορά της ζωής στις καμένες περιοχές; Κι όμως γίνεται
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι Drs Jekyll του νεοφιλελευθερισμού...
Αφού καταφέραμε το ακατόρθωτο, να καεί η μισή Εύβοια, η μισή Ελλάδα, με ένταση ανέμων δύο Μποφόρ, περνούμε στο επόμενο στάδιο παράκρουσης. Δηλαδή σε αυτό της αποκατάστασης του χαμένου φυσικού πλούτου…
Οι Drs Jekyll του νεοφιλελευθερισμού...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οσο τα εγκαταλείπουμε στη μοίρα τους τόσο θα καίγονται
Αν δινόταν ένα μέρος από τον πακτωλό των χρημάτων που ξοδεύονται κάθε χρόνο για την καταστολή των πυρκαγιών στη Δασική Υπηρεσία για τη μελέτη και εφαρμογή των κατάλληλων αντιπυρικών μέτρων, τότε τα πράγματα θα...
Οσο τα εγκαταλείπουμε στη μοίρα τους τόσο θα καίγονται
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλλαγή του μοντέλου αντιπυρικής προστασίας
Με το μοντέλο της αντιπυρικής προστασίας που εφαρμόστηκε από το 1998 αγνοήθηκε η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και συγχρόνως υποβαθμίστηκε η Δασική Υπηρεσία, η οποία είναι η μόνη κρατική δομή που διαχειρίζεται...
Αλλαγή του μοντέλου αντιπυρικής προστασίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σταύρος Μπένος
Είναι προφανές ότι, μετά την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών της, χρειαζόταν ένας τέτοιος άνθρωπος. Είναι δυνατόν τα αρπακτικά να αφήσουν τον κ. Μπένο να κάνει χρηστή δουλειά;...
Σταύρος Μπένος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας