• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.4°C / 21.8°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.9°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.7°C
  3 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.9°C / 14.7°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.3°C / 15.5°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.8°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.6°C
  2 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 20.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.1°C / 21.6°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 18.6°C
  1 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  15°C 14.9°C / 16.9°C
  1 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 22.0°C
  0 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.3°C
  0 BF
  97%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.0°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  85%
AP Photo/Michael Varaklas
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απανθρακοποίηση, απανθράκωση και το ανεπαρκές κλιματικό αφήγημα

 • A-
 • A+
Ενόσω συνεχίζεται η επιλεκτική χρήση του ανεπαρκούς κλιματικού αφηγήματος, οι πυρκαγιές κοστίζουν, άμεσα ή έμμεσα, σε ορυκτά καύσιμα, εκπομπές CO2, αυξημένες θερμοκρασίες, κατεστραμμένες δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές και περιουσίες, παραγωγικότητα και, κυρίως, σε ανθρώπινες ζωές. Η μονομερής ρητορική για την απανθρακοποίηση καταλήγει στην απανθράκωση με μεγάλη βεβαιότητα… δυστυχώς

Ο Ευρωπαϊκός Κλιματικός Κανονισμός, ο «Νόμος των Νόμων», που ψηφίστηκε πριν από έναν μήνα (Ιούλιος 2021), προστάζει την απανθρακοποίηση, την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, στα κράτη - μέλη, για να αντιμετωπιστεί η (ανθρωπογενής) κλιματική αλλαγή. Εδώ και μερικά χρόνια, οι κυβερνήσεις παίρνουν τις περισσότερες αποφάσεις στο όνομα του κυρίαρχου αφηγήματος της (ανθρωπογενούς) κλιματικής αλλαγής και κάποιες χώρες, εντός και εκτός Ε.Ε., ψήφισαν εθνικούς κλιματικούς νόμους. Στην Ελλάδα, οι αναγγελίες ψήφισης κλιματικού νόμου πυκνώνουν και τον περιμένουμε.

Εν τω μεταξύ, η διαδικασία απανθράκωσης της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με πυρκαγιές να μαίνονται σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, είτε πνέουν είτε δεν πνέουν δυνατοί άνεμοι, τις καμένες εκτάσεις να μετρούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα και σε κάθε Ελληνα να αντιστοιχούν περίπου 2 στρέμματα καμένης γης. Πόσο CO2 έχει παραχθεί τις τελευταίες μέρες; Πόσο έχει αυξηθεί η θερμοκρασία λόγω των πυρκαγιών; Η κλιματική αλλαγή, πιθανά, συμβάλλει στην πρόκλησή τους αλλά κι αυτές την ενισχύουν, γιατί έτσι είναι τα πολύπλοκα συστήματα. Η κότα κάνει το αυγό και το αυγό την κότα. Βέβαια κάποιοι επιστήμονες (εντός και εκτός χώρας) δεν χάνουν την ευκαιρία να δηλώσουν ότι η (ανθρωπογενής) κλιματική αλλαγή φταίει γι’ αυτές τις πυρκαγιές, άσχετα αν δεν μπαίνουν όλες στο ίδιο σακί και δεν είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι των αλληλένδετων φυσικών και ανθρώπινων αιτίων της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ευρωπαϊκός Κλιματικός Κανονισμός, πέραν της απανθρακοποίησης, αναφέρεται σε πλήθος άλλων δράσεων για την προστασία των φυσικών πόρων από την υπερ-εκμετάλλευση που είναι ήδη θεσμοθετημένες, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, αλλά είτε εφαρμόζονται λειψά είτε καθόλου είτε τροποποιούνται επί το χαλαρότερο. Γιατί, από τα τέλη του 20ού αιώνα, οι προειδοποιήσεις για την επερχόμενη κλιματική αλλαγή πύκνωναν, οι επιστήμονες έκρουαν τον κώδωνα για τις σημαντικές επιπτώσεις της σε όλους τους οικονομικούς κλάδους, με αιχμή τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό και φυσικά επισήμαιναν τον αυξημένο κίνδυνο για πυρκαγιές. Ετσι, αποκαλύπτεται ότι η κυρίαρχη ρητορική για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή δεν συνάδει με τις τρέχουσες πρακτικές.

Θα περίμενε κανείς όσοι υιοθετούν θερμά το κυρίαρχο αφήγημα να δίνουν, σε πρώτο χρόνο -μια και είναι εξαιρετικά αβέβαιη η αποτελεσματικότητα των όποιων δρακόντειων μέτρων απανθρακοποίησης- άμεση προτεραιότητα στην προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων, αρχίζοντας από τα πιο ευάλωτα, τα δάση. Για τα οποία υπάρχει τεράστια εγχώρια και διεθνής εμπειρία και πλήθος τεχνολογιών έγκαιρης πρόγνωσης και πρόληψης των πυρκαγιών πριν και μόλις εκδηλωθούν, καθώς και ορθών πρακτικών διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων. Οπως θα περίμενε κανείς να εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα έναντι κινδύνου πυρκαγιάς σε περιοχές επικίνδυνων εγκαταστάσεων, όπου κι αν βρίσκονται.

Οταν, όμως, το βάρος πέφτει στον σχεδιασμό της απανθρακοποίησης και της «προσαρμογής» χωροταξικών και άλλων σχεδίων στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και όχι στον σχεδιασμό και στα μέτρα, που ούτως ή άλλως έπρεπε να λαμβάνονται, για την προστασία των δασών από πυρκαγιές που είναι πιστές στα καλοκαιρινά ραντεβού τους πάντα, τότε κάτι δεν πάει καλά. Είτε το κλιματικό αφήγημα είναι αδύναμο και ανεπαρκές είτε γίνεται επιλεκτική χρήση του είτε και τα δύο.

Ενόσω συνεχίζεται η επιλεκτική χρήση του ανεπαρκούς κλιματικού αφηγήματος, οι πυρκαγιές κοστίζουν, άμεσα ή έμμεσα, σε ορυκτά καύσιμα, εκπομπές CO2, αυξημένες θερμοκρασίες, κατεστραμμένες δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές και περιουσίες, παραγωγικότητα και, κυρίως, σε ανθρώπινες ζωές. Η μονομερής ρητορική για την απανθρακοποίηση καταλήγει στην απανθράκωση με μεγάλη βεβαιότητα… δυστυχώς.

* Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικοί κατώτεροι των απαιτήσεων
Η Εύβοια, η Ηλεία, η Αττική, η Μεσσηνία και η Φωκίδα, ήταν μία προειδοποίηση για όσα μας περιμένουν στην επόμενη στροφή. Και το μείζον ερώτημα είναι: Πώς μία χώρα με το υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε. θα μπορέσει να...
Πολιτικοί κατώτεροι των απαιτήσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κλιματική αλλαγή και το χάος λόγων και έργων
Η προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης δεν λείπει από κανένα πολιτικό πρόγραμμα. Τι έκανε ο τιμονιέρης της κυβέρνησης για να φρενάρει ή και να αναστρέψει την καταστροφική πορεία;
Η κλιματική αλλαγή και το χάος λόγων και έργων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Και ο Καναδάς στις φλόγες;
Ο Καναδάς είναι μια αχανής σε έκταση χώρα, η δεύτερη σε μέγεθος στον πλανήτη μας. Λόγω ακριβώς αυτής της έκτασης οι κάτοικοί του βιώνουν το σύνολο των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής
Και ο Καναδάς στις φλόγες;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επαναφορά της ζωής στις καμένες περιοχές; Κι όμως γίνεται
Ολα τα μοντέλα, κρατικά και ιδιωτικά, έχουν αποτύχει ή δεν φέρουν τις προϋποθέσεις να επιτύχουν. Μια πιθανή λοιπόν απάντηση της κοινωνίας πολιτών μπορεί να είναι η δημιουργία ενός Φορέα σε μορφή πολυμετοχικής...
Επαναφορά της ζωής στις καμένες περιοχές; Κι όμως γίνεται
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φτάνει πια η μοιρολατρία: Για ένα μαζικό ριζοσπαστικό κίνημα ενάντια στη κλιματική καταστροφή!
Ας κάνουμε λοιπόν ό,τι κάνουν τα τελευταία χρόνια, πολίτες κάθε ηλικίας αλλά ειδικά οι νέοι και οι νέες σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας: Κατεβαίνουν στους δρόμους, γεμίζουν τις πλατείες και κινητοποιούνται...
Φτάνει πια η μοιρολατρία: Για ένα μαζικό ριζοσπαστικό κίνημα ενάντια στη κλιματική καταστροφή!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η έπαρση του ανθρώπου και οι φυσικές καταστροφές
Οι κυβερνήσεις συνεχώς προτιμούν να φροντίζουν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του πελατειακού κράτους παρά να οικοδομούν μακροπρόθεσμες στρατηγικές πάνω στα θεμέλια μιας αμερόληπτης και ικανής δημόσιας διοίκησης.
Η έπαρση του ανθρώπου και οι φυσικές καταστροφές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας