• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.7°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.4°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 15.5°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  2 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.8°C
  4 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  4 BF
  86%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.7°C
  0 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.9°C
  2 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.3°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  1 BF
  90%

Με το που τοποθέτησε πινακίδες στις παραλίες η Mom θεωρεί ότι έπραξε το «επιστημονικό» της «καθήκον» και «συνέτισε» τον κόσμο...

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο θάνατος του «Κωστή» και οι ηθικοί αυτουργοί

 • A-
 • A+
Τα φωκάκια, που βαφτίζονται «ορφανά», διαδέχονται το ένα το άλλο. Η MOm τη διαδικασία αυτή την έκανε «επάγγελμα» προσοδοφόρο, μετατρέποντας το τεράστιο θηλαστικό σε «pet animal», όπως τα γατάκια, τα σκυλάκια και όλα τα άλλα είδη που ο άνθρωπος τα μετέτρεψε σε κατοικίδια για να τον υπηρετούν.

Θλίψη, οργή και αποτροπιασμό προκάλεσε πριν από τρεις εβδομάδες η είδηση της θανάτωσης του «Κωστή», φώκιας που είχε χαρακτηριστεί ως η μασκότ της Αλοννήσου και του προστατευόμενου θαλάσσιου πάρκου όπου ζει ένας από τους τελευταίους πληθυσμούς των θαλάσσιων θηλαστικών «μονάχους-μονάχους», του χαρακτηριστικού είδους φώκιας της Μεσογείου.

Η είδηση προκάλεσε και εισαγγελική παρέμβαση, ακόμη και «επικήρυξη» των δραστών, με προσφορά αμοιβής 18.000 ευρώ από τη MOm/την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας σε όποιον προσφέρει πληροφορίες για τον εντοπισμό τους. Στο όλο θέμα, ωστόσο, διατυπώνεται ένας ισχυρός αντίλογος για το αν η μέχρι σήμερα μεθοδολογία προστασίας της φώκιας της Αλοννήσου, με τη μετατροπή της σε «μασκότ» ή σε υπερβολικά εξοικειωμένο με την ανθρώπινη παρουσία «κατοικίδιο» παραβιάζει τη λεπτή γραμμή διαχωρισμού μας από την άγρια πανίδα. Ο κ. Γιάννης Βλάικος, του οποίου το άρθρο δημοσιεύουμε, είναι ένας ηχηρός εκφραστής αυτού του αντίλογου.

Είναι πραγματικά λυπηρό. Είναι μια «εγκληματική» πράξη. Την ευθύνη όμως 100% την έχει η «πολιτική» της MOm, που επί δεκαετίες μάζευε «φωκάκια», τα βάφτιζαν «ορφανά» και τα μεγάλωναν υπό συνθήκες αιχμαλωσίας. Ετσι, αυτά τα φωκάκια μετατρέπονταν σε ένα είδος «κατοικίδιου» που δεν μπορεί πλέον να εναρμονιστεί στην άγρια φύση με το άγριο είδος του, αφού το θεωρεί ξένο και παρείσακτο και το κατασπαράζει! Αυτό συνέβη και με τον Θοδωρή, τον πρώτο που «επανένταξαν», (η MOm), στο Πιπέρι και σε μια εβδομάδα επέστρεψε στη Στενή Βάλα, κατακρεουργημένος από το ίδιο του το είδος!

Το «εξελιγμένο» είδος φώκιας... Mom

Η MOm τη διαδικασία αυτή την έκανε «επάγγελμα» προσοδοφόρο, μετατρέποντας το τεράστιο θηλαστικό σε «pet animal», όπως τα γατάκια, τα σκυλάκια και όλα τα άλλα είδη που ο άνθρωπος τα μετέτρεψε σε κατοικίδια για να τον υπηρετούν... Υπάρχουν γραπτές αναφορές και στοιχεία (μέσα από συνέδρια), ότι αυτή η διαδικασία «περίθαλψης και επανένταξης» (της άγριας φύσης) είναι ατελέσφορη και έχει απαγορευθεί στη Β. Ευρώπη από τη δεκαετία του ’80.

Επίσης, εις μάτην ο Dr. Thomas Schultse-Westrum (βιολόγος - περιβαλλοντολόγος), που έκανε το πρώτο φιλμ στον κόσμο και ανέδειξε τη φώκια σε προτεραιότητα προστασίας το 1976, πατέρας - δημιουργός του ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΑΡΚΟΥ της Αλοννήσου, τόνιζε ότι στην άγρια φύση, εκτός της διακριτικής προστασίας, δεν επεμβαίνει κανείς! Εις μάτην, επίσης, ο Thomas προειδοποιούσε γραπτώς ότι αυτό που κάνει η MOm με την αιχμαλωσία και τη δήθεν «προστασία» είναι εντελώς ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!

Η φώκια δεν είναι επιθετικό ζώο. Ομως, δεν έχει και το ανθρώπινο μέτρο επικοινωνίας. Ετσι η φώκια, μετά την «επανένταξή» της, «ΜΟΝΑΧΗ» και ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗ, αποξενωμένη από τον βιότοπό της, περιφέρεται από παραλία σε παραλία και στο περιβάλλον που συνήθισε (με τον άνθρωπο), αναζητά την ανθρώπινη συντροφιά!

Σήμερα, παράγοντες της MOm περιφέρονται στα μέσα ενημέρωσης και με «κροκοδείλια» δάκρυα ξεδιπλώνουν τον «αποτροπιασμό» τους για τον χαμό του ΚΩΣΤΗ -απόλυτο κρίμα βέβαια-, αλλά αποσιωπούν ότι η απόσπασή του από την κοινότητα του άγριου είδους του είναι έργο δικό τους και της «Εταιρείας» τους, (MOm). Βρήκαν μάλιστα και σπόνσορα (18.000 ευρώ) για την επικήρυξη του δράστη! Αποσιωπούν ωστόσο ότι τόσοι άνθρωποι έχουν υποστεί τραύματα και δαγκωνιές απ’ το συμπαθέστατο αυτό θηλαστικό, που με το ακαταλόγιστο «ορμάει» για επικοινωνία στον άνθρωπο για να παίξει, αλλά δεν γνωρίζει τα όρια.

Ετσι η MOm γέμισε πινακίδες τις παραλίες με μια αποτρόπαια φωτογραφία σχισμένου μηρού από τα νύχια ή δόντια φώκιας και με την προτροπή «μην πλησιάζετε τη φώκια». Δεν είναι όμως ο άνθρωπος που πλησιάζει τη φώκια. Είναι και η φώκια που η MOm τη μετέτρεψε σε «κατοικίδιο» που πλησιάζει τον άνθρωπο και δαγκώνει, σκίζει με τα νύχια, κάνει «πατητές»... , επικίνδυνα όλα για την ανθρώπινη ασφάλεια. Η MOm με το ανύπαρκτο «επιστημονικό» έργο της, αλλά με το όργιο της «περίθαλψης ορφανών», έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό προφίλ που ούτε η διαπλοκή της με το ΥΠΕΝ δεν κρύβεται! Η διαπλοκή αυτή εκφράζεται με την «υποχρέωση κάθε επιστημονικού φορέα, ιδιωτικού ή δημόσιου (πανεπιστήμια, επιστημονικές οργανώσεις κτλ.) που θα ήθελαν να κάνουν έρευνα με αντικείμενο το θηλαστικό αυτό ή συναφή, πέραν της υποχρέωσης να χορηγήσουν αντίγραφο των ευρημάτων ή συμπερασμάτων της μελέτης στο ΥΠΕΝ, να χορηγούν αντίγραφα και στη MOm» (sic!).

Η φώκια ταξιδεύει με «δελφίνι», άλλη αίσθηση

Οταν την τριετία 2006 - 2009 ο γράφων ήταν μέλος (αναπληρωματικό του Φ.Δ.,) εκπροσωπώντας την τοπική «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ» και ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ζήτησε από την εκπρόσωπο της MOm να φέρει τις «επιστημονικές τους μελέτες» που είχε κάνει με τα εκατομμύρια ευρώ από τα τα προγράμματα Life, ΕΤΕΡΠΣ, ΕΠΠΕΡ κτλ., μας παρουσίασε κάτι διαφημιστικά φυλλάδια που προκάλεσαν μειδιάματα… Ωστόσο, το ΥΠΕΝ μέχρι σήμερα εξαναγκάζει τους ερευνητές να χορηγούν αντίγραφα των μελετών τους στη MOm! Ως προϋπόθεση για να πάρουν άδεια έρευνας!

Η Αλόννησος είναι ένα επίμηκες νησί, μήκους 25 χιλιομέτρων και με μέγιστο πλάτος 5 χιλιόμετρα. Ο προσανατολισμός του είναι από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά. Στο βορειοανατολικό άκρο διαμορφώνεται ένας ευμεγέθης κόλπος, ο Γέρακας, όπου ελλιμενίζονται τα αλιευτικά σκάφη της Αλοννήσου. Εκεί ένα διοικητικό στέλεχος του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν ΥΠΕΝ) είχε το όραμα να δημιουργήσει ένα κέντρο «έρευνας» με ποικίλα θέματα και «στόχους» και να επανδρωθεί από επιστήμονες του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η κατασκευή του ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας το ’80 και αποπερατώθηκε σε περίπου ένα με ενάμιση χρόνο. Kόστος 1.000.000 ECU=€. Ομως, τα οράματα του «οραματιστή» δεν ευοδώθηκαν. Ετσι, αφού πέρασαν αρκετά χρόνια, γύρω στο ’93-’94 το «παραχωρούν» στη MOm (ΕEMΠΜΦ), την «Ελληνική Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας». Ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της ΕΕΜΠΜΦ είναι ο Βασίλης Κουρούτος, βιολόγος, με μια φιλική παρέα, τον Βρασίδα Ζάβρα, απόφοιτο ΤΕΙ, την Ελένη Τούντα, βιολόγο απόφοιτη Πανεπιστημίου Βουλγαρίας, την Τζένη Ανδρουκάκη, βιολόγο, τον Παναγιώτη Δενδρινό, βιολόγο, τον Θεόδωρο Γιάνναρο, μοριακό βιολόγο, και τον Δημήτρη Παπαπαναγιώτου.

Υστερα από μια τετραετή θητεία -2 διετίες ως προέδρου- του Βασίλη Κουρούτου στην τρίτη (αφού πέφτει «σφαγή» και «μαχαιρώματα») «ανατρέπεται» ο Βασίλης Κουρούτος, αποχωρούν και άλλοι και, με πρόεδρο τον Βρασίδα Ζάβρα, η MOm (ως υποκοριστικό για εύκολη διαφημιστική προβολή) αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» της διαφημιστικής προβολής (εύηχο και σύντομο επιφώνημα) και των χρηματοδοτήσεων... Με την τοποθέτησή του στην Τράπεζα Πειραιώς, αφήνει την προεδρία της MOm στη σύζυγό του.

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, συνάπτει «μνημόνιο συνεργασίας με το ΥΠΕΧΩΔΕ» και εγκαθίσταται στον Ερευνητικό σταθμό του Γέρακα. Σε λίγο καιρό, 2-3 χρόνια, θες η «μοναξιά», θες η μεγάλη διαδρομή για την προσέγγιση του σταθμού, η Mom εγκαταλείπει τον σταθμό για τον οποίο είχε διακηρύξει ότι «θα “αποτελεί” και θα “επιτελεί” έργο μεγάλης επιστημονικής αξίας και σημασίας διεθνώς» και «εγκαθίσταται» στη Στενή Βάλα. Η Στενή Βάλα θεωρείται το διασημότερο ψαροχώρι του Β. Αιγαίου. Χιλιάδες ιστιοφόρα ελλιμενίζονται και πολυτελή γιοτ! Σ’ αυτό το πολυσύχναστο και πολύβουο ψαροχώρι κατασκευάζουν ένα προκάτ κιόσκι με μια κολυμπήθρα. Τα φωκάκια, που βαφτίζονταν «ορφανά», διαδέχονται το ένα το άλλο. Μικροί και μεγάλοι, όταν άραζαν στη Στενή Βάλα, κολλάγανε τα μάτια τους στη βιτρίνα (με την Ολλανδέζα τροφό, στα λευκά, να ταΐζει το «ορφανό»). Με την επανένταξη, ελικόπτερα προσγειώνονταν, υπουργοί, βουλευτές, «παράγοντες» κατέβαιναν, και γινόταν πανηγύρι με αστακομακαρονάδες, ροφούς, μπαρμπούνια και σκορπίνες. Τηλεοράσεις και δελτία Τύπου έπαιρναν «φωτιά»...

Ως παιδιά, έφηβοι, ενήλικες κτλ. τις δεκαετίες του πενήντα, εξήντα, εβδομήντα κτλ. πλημμυρίζαμε τις παραλίες τα καλοκαίρια και φώκια δεν είδαμε στη ζωή μας ποτέ, κι ας υπήρχαν χιλιάδες στο Πιπέρι, σύμφωνα με σπάνιες διηγήσεις για κάποιους που σπάνια έφταναν στο Πιπέρι, με κάτι σκυλοπνίχτες με τα κουπιά. Από τη δεκαετία του ’90, η MOm πλημμύρισε τις παραλίες «ορφανά»... Ας βρεθεί κάποιος να τους βάλει φραγμό. Φτάνει πια!

*Οικονομολόγος, πρώην πρόεδρος της Οικολογικής και Πολιτιστικής Κίνησης Αλοννήσου, επί δεκαπενταετία συνεργάτης της EuroNatur, 2006-2009 μέλος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Β. Σποράδων επί προέδρου καθηγητή Χρήστου Νεοφύτου, νυν συνταξιούχος

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περπατώντας στην εξοχή
Περπατώ στο βουνό, μαζί με τις μέρες του Απριλομάη. Μπορούμε να τους θεωρήσουμε σαν ένα μήνα κι ας τους έχει διαχωρισμένους το καλεντάρι.
Περπατώντας στην εξοχή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μια οικουμενική ηθική της ζωής
Η επιθυμία να θέλουμε να επιβάλουμε μια ανθρώπινη ηθική σε μη ανθρώπινες υπάρξεις αποτελεί μια μορφή κυριαρχίας και ανθρωποκεντρισμού.
Για μια οικουμενική ηθική της ζωής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα «γουνοφόρα»
Αφού τα εκθρέψαμε για το κέρδος τώρα τους μεταφέραμε τον κορονοϊό και τα εκτελούμε κατά εκατομμύρια σε θαλάμους αερίων.
Τα «γουνοφόρα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γάτα στο παράθυρο
Οσες ώρες δεν κοιμόταν κοίταζε τη ζωή της αυλής από τα παράθυρα. Από εκεί κοιταζόταν με τις γάτες της αυλής και έναν ερωτύλο αλανιάρη γάτο της γειτονιάς. Οσο κι αν την πολιόρκησε ο καημένος, μόνο πίσω από το...
Γάτα στο παράθυρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μορίς και οι κοκορόμυαλοι
Ετσι συμβαίνει. Κατά κανόνα. Εντυπωσιαζόμαστε από το πλουμιστό. Το ταυτίζουμε με την ανωτερότητα. Η εμφάνιση, τα κοσμήματα, το καπέλο, τα μεταξωτά φλομώνουν το μάτι. Κάποιες φορές συσκοτίζουν το μυαλό. Που...
Ο Μορίς και οι κοκορόμυαλοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δημοτικά δίκτυα ύδρευσης από αφαλάτωση
Οταν τέτοια αφαλάτωση σκληρού νερού, πολύ περισσότερο θαλασσινού νερού, χρησιμοποιείται για τροφοδοσία δημοτικών δικτύων ύδρευσης, δηλαδή για εγκαταστάσεις, τότε το περιβαλλοντικό κόστος γίνεται απαγορευτικό.
Δημοτικά δίκτυα ύδρευσης από αφαλάτωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας