• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.6°C / 15.1°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.6°C / 12.1°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 17.9°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.5°C / 8.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 11.5°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.1°C / 6.2°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 16.6°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.0°C
  1 BF
  96%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 17.9°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.6°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.9°C
  0 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.3°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.2°C / 15.4°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 12.2°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  80%
Corey Hardcastle/Ministry of the Environment/Government of Saskatchewan via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και ο Καναδάς στις φλόγες;

 • A-
 • A+

Με την επιστροφή μου στην Ελλάδα, περίπου πριν από έναν μήνα, ο αρμόδιος για τον έλεγχο των Βεβαιώσεων Εμβολιασμού, αφού έριξε μια βιαστική ματιά στο σχετικό πιστοποιητικό, μου είπε: «Kαλά που τα καταφέρατε να επιστρέψετε. Εκεί στον Καναδά φλέγεται ο τόπος, θερμοκρασίες 50 πάνω από το μηδέν, καίγονται δάση και χωριά ολόκληρα». Το σκεφτόμουν αυτές τις μέρες της πύρινης κόλασης στην Ελλάδα. Αλήθεια, πόσο μίκρυνε ο κόσμος μας και πόσο κοινά έχουν γίνει τα προβλήματα της επιβίωσης σε αυτόν. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο θα άξιζε να ξαναθυμηθούμε για λίγο τον Καναδά.

Ο Καναδάς είναι μια αχανής σε έκταση χώρα, η δεύτερη σε μέγεθος στον πλανήτη μας. Λόγω ακριβώς αυτής της έκτασης οι κάτοικοί του βιώνουν το σύνολο των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής: από την άνοδο της θερμοκρασίας και τις καταστροφικές για τα δάση πυρκαγιές, το λιώσιμο των πάγων στον Βορρά και την απειλή που υφίστανται τα διάφορα ζωικά είδη, την άνοδο της στάθμης των ωκεανών –που θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στις παράκτιες πόλεις– στην ακτή του Ατλαντικού, μέχρι και την ξηρασία που πλήττει τις κεντρικές του επαρχίες – έναν από τους μεγάλους σιτοβολώνες της Γης. Παράλληλα, είναι η έκτη στον κόσμο χώρα παραγωγής ενέργειας, η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής ενέργειας και η όγδοη στην κατανάλωση. Οι εμπορικά αξιοποιήσιμες πηγές ενέργειας περιλαμβάνουν ακατέργαστο πετρέλαιο (μαζούτ), φυσικό αέριο, άνθρακα, πυρηνική ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές όπως υδροηλεκτρική, παλιρροϊκή, ηλιακή και αιολική ενέργεια, με την οικονομική σημασία όμως του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να εκμηδενίζει τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον ανανεώσιμες πηγές.

Ο Καναδάς είναι Ομοσπονδία και σύμφωνα με το Σύνταγμα τα θέματα της ενέργειας ανήκουν στην αρμοδιότητα των κυβερνήσεων των δέκα επαρχιών οι οποίες, όπως είναι αναμενόμενο, τα διαχειρίζονται προασπίζοντας τα τοπικά οικονομικά συμφέροντα. Και εδώ η προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης να συμβιβάσει τα επαρχιακά με τα συμφέροντα ολόκληρης της χώρας, την οποία εκπροσωπεί στα παγκόσμια fora και στη σύναψη συμφωνιών για την κλιματική αλλαγή, επιτρέπει τους παραλληλισμούς με τις ανάλογες προσπάθειες του ΟΗΕ. Η ανισότητα στη φυσική κατανομή ενεργειακών πόρων μεταξύ των επαρχιών του Καναδά είναι εξόφθαλμη, όπως εξόφθαλμη είναι και η άνιση κατανομή των εισφορών από ενεργειακά έσοδα στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό από τις κολοσσιαίες εισφορές της Αλμπέρτα και του Σασκάτσουαν στις σχεδόν μηδαμινές της Νέας Σκοτίας και της Νήσου του Πρίγκιπα Εδουάρδου. Εξίσου κολοσσιαίες είναι και οι διαφορές στoν αριθμό των θέσεων απασχόλησης στην παραγωγή ενέργειας σε κάθε επαρχία.

Στην αρμοδιότητα των επαρχιακών κυβερνήσεων είναι επίσης η διοχέτευση του παραγόμενου πετρελαίου και φυσικού αερίου σε χώρες που εισάγουν ενέργεια, με κυρίαρχες μεταξύ αυτών τις ΗΠΑ. Η διέλευση αυτών των αγωγών από το έδαφος άλλων καναδικών επαρχιών και ιδίως αμερικανικών εδαφών αποτελεί σύνηθες πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ επαρχιακών και πολιτειακών κυβερνήσεων, ομοσπονδιακών κυβερνήσεων Καναδά και ΗΠΑ και των περιβαλλοντικών οργανώσεων που αντιτίθενται στη χρήση του εξαιρετικά επιβαρυντικού πετρελαίου που παράγει η επαρχία της Αλμπέρτα. Την κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο η αντιμετώπιση του θέματος από τις διοικήσεις των αυτόχθονων πληθυσμών (first nations) που συνήθως αντιδρούν δυναμικά στη διέλευση των αγωγών προασπίζοντας ποικίλα τοπικά συμφέροντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Τζάστιν Τριντό, που κυβερνά σήμερα τον Καναδά, και έχει διεθνώς ταυτίσει τη χώρα με φιλικές πολιτικές για το περιβάλλον, στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές δεν εξέλεξε στην Αλμπέρτα ούτε έναν βουλευτή.

Οι συμβιβασμοί στην πολιτική του Καναδά έχουν οδηγήσει αυτή τη μεγάλη αναπτυγμένη χώρα σε πολιτικές που την κατατάσσουν στην ένατη θέση παγκοσμίως σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με τη μεγάλη έρευνα των Ηνωμένων Εθνών (People’s Climate Vote - 26.1.2021), οι πολίτες του Καναδά κατανοούν την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Ο Καναδάς κατατάσσεται έβδομος, ανάμεσα σε 50 χώρες, όσον αφορά την αναγνώριση από τους πολίτες της ανάγκης άμεσης λήψης μέτρων (με τις γυναίκες να υπερτερούν σημαντικά των ανδρών σε αυτήν την τοποθέτηση). Από την άλλη πλευρά, ο Καναδάς είναι η μόνη χώρα τού G7 της οποίας οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί από τότε που υπέγραψε τη Συμφωνία των Παρισίων. Πριν από λίγες εβδομάδες, στις 29 Ιουνίου, το Κοινοβούλιο του Καναδά ψήφισε νόμο που υποχρεώνει την κυβέρνηση της χώρας να μειώσει κατά 40-45% τις εκπομπές διοξειδίου, έναντι εκείνων του 2005. Βήμα σημαντικό που υπολείπεται όμως του 60% που θεωρούν αναγκαίο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Είναι ελπίζω σαφές, από τη σύντομη αυτή ανασκόπηση όσων συμβαίνουν στη δημοκρατική αυτή χώρα, ότι το έργο του ΟΗΕ να οδηγήσει σε σύγκλιση αποκλίνοντα κρατικά συμφέροντα στην προσπάθεια ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής, παραμένει εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο. Και ο χρόνος ολοένα λιγοστεύει.

*Fellow, Πανεπιστήμιο Dalhousie, Χάλιφαξ, Καναδάς

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικοί κατώτεροι των απαιτήσεων
Η Εύβοια, η Ηλεία, η Αττική, η Μεσσηνία και η Φωκίδα, ήταν μία προειδοποίηση για όσα μας περιμένουν στην επόμενη στροφή. Και το μείζον ερώτημα είναι: Πώς μία χώρα με το υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε. θα μπορέσει να...
Πολιτικοί κατώτεροι των απαιτήσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απανθρακοποίηση, απανθράκωση και το ανεπαρκές κλιματικό αφήγημα
Ενόσω συνεχίζεται η επιλεκτική χρήση του ανεπαρκούς κλιματικού αφηγήματος, οι πυρκαγιές κοστίζουν, άμεσα ή έμμεσα, σε ορυκτά καύσιμα, εκπομπές CO2, αυξημένες θερμοκρασίες, κατεστραμμένες υποδομές και...
Απανθρακοποίηση, απανθράκωση και το ανεπαρκές κλιματικό αφήγημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κλιματική αλλαγή και το χάος λόγων και έργων
Η προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης δεν λείπει από κανένα πολιτικό πρόγραμμα. Τι έκανε ο τιμονιέρης της κυβέρνησης για να φρενάρει ή και να αναστρέψει την καταστροφική πορεία;
Η κλιματική αλλαγή και το χάος λόγων και έργων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επαναφορά της ζωής στις καμένες περιοχές; Κι όμως γίνεται
Ολα τα μοντέλα, κρατικά και ιδιωτικά, έχουν αποτύχει ή δεν φέρουν τις προϋποθέσεις να επιτύχουν. Μια πιθανή λοιπόν απάντηση της κοινωνίας πολιτών μπορεί να είναι η δημιουργία ενός Φορέα σε μορφή πολυμετοχικής...
Επαναφορά της ζωής στις καμένες περιοχές; Κι όμως γίνεται
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φτάνει πια η μοιρολατρία: Για ένα μαζικό ριζοσπαστικό κίνημα ενάντια στη κλιματική καταστροφή!
Ας κάνουμε λοιπόν ό,τι κάνουν τα τελευταία χρόνια, πολίτες κάθε ηλικίας αλλά ειδικά οι νέοι και οι νέες σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας: Κατεβαίνουν στους δρόμους, γεμίζουν τις πλατείες και κινητοποιούνται...
Φτάνει πια η μοιρολατρία: Για ένα μαζικό ριζοσπαστικό κίνημα ενάντια στη κλιματική καταστροφή!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η έπαρση του ανθρώπου και οι φυσικές καταστροφές
Οι κυβερνήσεις συνεχώς προτιμούν να φροντίζουν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του πελατειακού κράτους παρά να οικοδομούν μακροπρόθεσμες στρατηγικές πάνω στα θεμέλια μιας αμερόληπτης και ικανής δημόσιας διοίκησης.
Η έπαρση του ανθρώπου και οι φυσικές καταστροφές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας