• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 27.9°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 25.5°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 27.7°C
  0 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 22.9°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 19.0°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 25.8°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 27.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  5 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  1 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 22.3°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 27.1°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.6°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  89%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντε, και καλή τύχη, μάγκες...

 • A-
 • A+

19.283 μόρια, μέσος όρος 19,25 (μετρημένα με το σημερινό σύστημα). Αν οι πανελλαδικές σήμαιναν κάτι για τη ζωή του υποψηφίου αυτού των ανθρωπιστικών σπουδών, ή για τη ζωή γενικότερα, πώς θα τον φανταζόμασταν τριάντα χρόνια μετά;

Θα ήταν ίσως ένας δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω; Ενας δικαστής; Ενας συμβολαιογράφος ίσως; Εισαγγελέας; Πανεπιστημιακός; Ισως έχετε ήδη σχηματίσει την εικόνα του με κοστούμι και γραβάτα να τρέχει σε διαδρόμους δικαστηρίων και ακροατήρια, να αγορεύει και να αντιδικεί με άλλους συναδέλφους του προερχόμενους από την «αφρόκρεμα της ελληνικής νεολαίας» (όπως μας έλεγαν οι καθηγητές μας τής Νομικής). Να έχει γραφείο στο Κολωνάκι, σπίτι στα πολύ Β.Π. ή σε τρέντι συνοικία του κέντρου των Αθηνών, κάποια λεφτά, πρεστίζ, ακριβό αμάξι, να αγοράζει ακριβά ρούχα (λόγω δουλειάς), να ταξιδεύει, να έχει μια όμορφη γυναίκα και παιδιά που πάνε σε ακριβό σχολείο... Τι άλλο;

Ελα όμως που οι βαθμοί των πανελλαδικών δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα.

Ο υποψήφιος της ιστορίας οφείλει να σας εξομολογηθεί μετά τριάντα χρόνια ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν συνέβη.

- Οτι, επίσης, ποτέ του δεν είχε ονειρευτεί τίποτα από τα παραπάνω.

- Οτι, επίσης, χαίρεται πάρα πολύ που δεν συνέβη τίποτα από τα παραπάνω. Οχι επειδή υποτιμά τα λειτουργήματα που προαναφέρθηκαν, αλλά επειδή φρονεί ότι είναι παντελώς ακατάλληλος γι’ αυτά, ό,τι κι αν έλεγαν τα 19.283 μόρια.

- Οτι, επίσης, και να είχε γίνει δικηγόρος, μάλλον δεν θα είχε συμβεί τίποτα από τα παραπάνω. Θα ήταν ένας μάλλον κακοπληρωμένος, μάλλον χασοδίκης, που μάλλον θα τράβαγε κουπί σε κάποιο μεγάλο γραφείο και μάλλον θα πάλευε με τα ηθικά του διλήμματα, αλλά και με το άγχος να προλάβει τα πάντα και να μην του ξεφύγει κάποια λεπτομέρεια που θα χαντάκωνε τον «εντολέα» του.

Αν οι πανελλαδικές σήμαιναν κάτι, ο υποψήφιος αυτός δεν θα ήταν ένας δασκαλάκος ενός μικρού σχολείου, που αγαπάει πολύ τη δουλειά του και τα παιδιά και δουλεύει πολύ, χωρίς εγγυημένη επιτυχία...

Δεν θα είχε δουλέψει δέκα χρόνια σε βιβλιοθήκη, δεν θα είχε σπουδάσει θέατρο χωρίς να πατήσει το πόδι του στη σκηνή.

Δεν θα είχε περάσει ατέλειωτες ώρες έρευνας που τις ευχαριστήθηκε πολύ, κι ας μην κατάφερε να θεωρείται «κάτι» στην επιστήμη (και δη στο Πανεπιστήμιο). Τουτέστιν, οι ιστορικοί να τον λένε φιλόλογο, οι φιλόλογοι ιστορικό ή θεατρολόγο, και στο σχολείο να μην είναι τίποτα από τα παραπάνω... Αλλά παρ’ όλα αυτά να επιμένει να σκαλίζει παλιά βιβλία και εφημερίδες.

Δεν θα είχε περάσει ατέλειωτες ώρες γράφοντας ιστορίες χωρίς ιδιαίτερη απήχηση, χωρίς να γίνει αυτό που λέμε «συγγραφέας».

Αν οι πανελλαδικές σήμαιναν πως ο υποψήφιος είναι «άριστος» και προοιμιακά επιτυχημένος, δεν θα είχε φάει τα μούτρα του σε πλείστες όσες δοκιμές και δοκιμασίες της ζωής. Δεν θα είχε καταλάβει ότι η ήττα είναι μάθηση όσο και η νίκη. Οτι κι οι δύο κρατούν λίγο. Οτι αυτό που έχει αξία είναι να προσπαθείς, να δουλεύεις και να αγαπάς αυτό που κάνεις, και όχι την τσέπη σου.

Αν οι πανελλαδικές σήμαιναν κάτι για τη ζωή, ο υποψήφιος αυτός σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, δεν θα ήταν τόσο χαρούμενος που ΔΕΝ έκανε αυτά που του «είπαν να κάνει» οι βαθμοί των πανελλαδικών.

Που προτιμά να είναι ένας δασκαλάκος που γυρίζει ματαιωμένος στο σπίτι σχεδόν κάθε μεσημέρι, αλλά γεμάτος πείσμα να τα καταφέρει καλύτερα την επόμενη φορά.

Που προτιμά να γράφει αποτυχημένα λογοτεχνήματα από το να συντάσσει δικόγραφα και αποφάσεις.

Που προτιμά να στέκει όρθιος στην τάξη μέχρις αναπτύξεως κιρσών (και να τρώει και καμιά σαΐτα στο κεφάλι) από το να τον πνίγει ο κόμπος της γραβάτας στο δικαστήριο και οι προθεσμίες που τρέχουν στο ημερολόγιο του ξύλινου γραφείου με την αναπαυτική καρέκλα.

Που κατάλαβε από πολύ νωρίς ότι πολύ βασικά πράγματα στη ζωή οι πανελλαδικές ΔΕΝ μπορούν να σου τα δώσουν. Υγεία, ας πούμε, ή μια απλή καθημερινή οικογενειακή ζωή. Δεδομένα για πολλούς, όχι για όλους.

Δεν ξέρω αν πρέπει να ευχαριστήσω τον Θεό, τη ζωή, την τύχη ή το ξερό μου κεφάλι που δεν πήρα τον δρόμο που μου έδειξαν οι πανελλαδικές. Μπορεί να πήγα και βουστροφηδόν και μπρος-πίσω και ντουγρού στον γκρεμό. Μα ένα έμαθα να σας πω...

Ο,τι κι αν έδειξαν αυτοί οι βαθμοί σήμερα, η φωτογραφία μιας στιγμής, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

Αυτό πέρασε. Το αύριο μετράει. Η προσπάθεια, η δουλειά, το μεράκι, η επιμονή, η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Και λίγη καλή τύχη. Είτε κέρδισες, είτε έχασες, κουνήσου! Παίξε μπαλίτσα!

Αντε, και καλή τύχη μάγκες, λοιπόν!

*υποψήφιος έτους 1991, εισαχθείς στη Νομική Αθήνας, καθηγητής στη δημόσια εκπαίδευση έτους 2021 (και όχι δικηγόρος)

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανελλαδικές για την αξία της ιστορικής γνώσης και η Ανάφη
Την Παρασκευή 3 Ιουνίου οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις κλήθηκαν να συντάξουν ένα άρθρο απαντώντας στα ερωτήματα: «Να εκφράσετε την άποψή σας για την αξία της ιστορικής γνώσης και να αναφέρετε...
Πανελλαδικές για την αξία της ιστορικής γνώσης και η Ανάφη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ψευδοδιλήμματα και ο πόλεμος στους νέους
Το μόνο όμως για το οποίο φαίνεται να ενδιαφέρεται η σημερινή κυβέρνηση είναι η επιβολή ενός άλλου μοντέλου ανώτατης εκπαίδευσης, που ανταποκρίνεται στο συντηρητικό επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο.
Ψευδοδιλήμματα και ο πόλεμος στους νέους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χωρίς επιβολή
Να πετάξουμε από πάνω μας την ηθική της υποταγής και της διχοτόμησης, να ξαναβρούμε πάθος για δημιουργία, για έρωτα, για παιχνίδι!
Χωρίς επιβολή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αγάπη μου, συρρίκνωσα τους φοιτητές!
Ομως η κυρία Κεραμέως θα μπορούσε την περασμένη εβδομάδα να ανακοινώσει θριαμβευτικά είτε στον σύζυγό της είτε στον ελληνικό λαό «Αγάπη μου, έβαλα λουκέτο στην Αρχιτεκτονική Σχολή!».
Αγάπη μου, συρρίκνωσα τους φοιτητές!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δημοκρατία της ουράς
Στον κύριο Δ. αρέσουν οι ουρές. Οι ουρές που σχηματίζονται έξω από τράπεζες, σούπερ μάρκετ και καταστήματα. Τώρα μάλιστα που το καλοκαιράκι είναι στις δόξες του περιμένει υπομονετικά τη σειρά του και την...
Η δημοκρατία της ουράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στεγαστικές διαδρομές και συνθήκες στέγασης των νέων στην Ελλάδα
Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα στην προσπάθειά τους για πρόσβαση σε ανεξάρτητη, αξιοπρεπή και σταθερή κατοικία;
Στεγαστικές διαδρομές και συνθήκες στέγασης των νέων στην Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας