• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.1°C / 27.7°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.4°C
  4 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 28.2°C
  4 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 21.8°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.9°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 26.8°C
  3 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 27.7°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  5 BF
  67%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  4 BF
  53%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.5°C / 24.6°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.3°C
  3 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 27.6°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.5°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  28%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κίνδυνος να χάσουν μικρομεσαίοι την επαγγελματική τους στέγη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η πανδημία παραμένει καθώς λόγω της μετάλλαξης «Δ» αυξάνονται τα κρούσματα, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα σε μία άμεση επιστροφή στην κανονικότητα. Αντίθετα, μεγαλώνει ο φόβος των μικρομεσαίων για το «αύριο», καθώς η αγορά κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς και οι τζίροι των επιχειρήσεων είναι χαμηλοί.

Αυτό το πολύ δυσοίωνο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον κάνει ακόμα δυσκολότερη την προσπάθεια επιχειρήσεων και επαγγελματιών να επιβιώσουν και να αποφύγουν το λουκέτο. Η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων ανησυχεί πολύ για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην αγορά και αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις τόσες υποχρεώσεις που έχουν μαζευτεί αυτούς τους 17-18 μήνες πανδημίας. Ενας από τους βασικούς λόγους όμως που χιλιάδες οφειλέτες κάθονται στα καρφιά, είναι η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού νόμου και οι συνέπειες που φέρνει για όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα να δούμε πτωχεύσεις επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν η οικονομία μας δεν είχε πληγεί τόσο πολύ από τις συνέπειες της πανδημίας. Ορατός είναι και ο κίνδυνος να βγουν πρώτες κατοικίες στον πλειστηριασμό. Μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για στήριξη από την πολιτεία προς αυτούς τους δανειολήπτες, όμως και σε αυτή την περίπτωση οι υπολογισμοί είχαν γίνει με τελείως διαφορετικά δεδομένα, δηλαδή πριν από την εισβολή του κορονοϊού στις ζωές μας.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη για προστασία της επαγγελματικής στέγης. Δηλαδή, μπορεί να δούμε εκποιήσεις καταστημάτων λόγω κάποιου δανείου που πήραν οι ιδιοκτήτες τους, αλλά που δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που επικρατούν όλο αυτό το διάστημα. Οι συντάκτες του νόμου δεν υπολόγισαν ούτε τις κοινοτικές οδηγίες που έκαναν λόγο για πρόβλεψη προστασίας και της επαγγελματικής στέγης. Κανείς δεν σκέφτηκε το πώς αυτός ο οφειλέτης θα ξεχρεώσει την οφειλή του αν το κράτος τού στερήσει το δικαίωμα να διατηρήσει την επαγγελματική του στέγη.

Αυτό που δεν φαίνεται να έχει καταλάβει η κυβέρνηση είναι ότι θα πρέπει να σταθεί με πράξεις δίπλα στους μικρομεσαίους. Το να δηλώνει καλές προθέσεις, δεν ανακουφίζει αυτόν που έχει ανάγκη τη βοήθεια του κράτους και σίγουρα δεν λύνει το πρόβλημα. Ας δούμε τι έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πράγματι, στηρίχτηκαν με κάποια μέτρα οι επιχειρήσεις της χώρας. Μόνο που η μερίδα του λέοντος των μέτρων στήριξης κατευθύνθηκε στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Ενα πολύ μεγάλο κομμάτι των μικρομεσαίων αποκλείστηκε από χρηματοδοτικά εργαλεία. Ξεκάθαρα υπήρξε διαχωρισμός στην αντιμετώπιση των επιχειρήσεων. Αυτή είναι η αλήθεια.

Σε παρεμβάσεις που έκανε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών προς τις τράπεζες, ζητώντας να αυξηθεί η ρευστότητα για να κινηθεί η αγορά και να «ανασάνουν» οι επιχειρήσεις, έγινε σαφές ότι θα χρηματοδοτηθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις. Είναι μια θέση που την καταλαβαίνω. Το θέμα όμως είναι να γίνει προσπάθεια ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα θεωρούνται βιώσιμες από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι μικρομεσαίοι ζητάμε να έχουμε ίσες ευκαιρίες, δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Και δεν ξέρω αν έχει υπολογίσει η κυβέρνηση τη ζημιά που θα προκληθεί αν κλείσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω έλλειψης στήριξης. Θα «απογειωθεί» η ανεργία, θα αυξηθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η κοινωνία θα υποφέρει και θα απομακρυνθεί η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Οταν το ποσοστό των μικρομεσαίων είναι πάνω από το 90% των επιχειρήσεων της χώρας, δεν μπορεί να τους αγνοεί κανείς. Να γιατί ζητάμε τη διαγραφή μέρους των οφειλών που «γεννήθηκαν» μέσα στην πανδημία. Για να δοθεί μια ουσιαστική στήριξη σε όσους έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από την υγειονομική κρίση, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες της επαγγελματικής τους επιβίωσης. Είναι ωραία τα μεγάλα λόγια για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, όταν όμως στον σχεδιασμό δεν περιλαμβάνεται το πιο «ζωντανό» κομμάτι της οικονομίας, τότε κάτι γίνεται λάθος. Αν η κυβέρνηση δεν κάνει στροφή για να επιλύσει τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και δεν σταθεί δίπλα στους μικρομεσαίους, θα είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες.

* πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Τελάλης
«Κάθε πρωί με τον Παναγιώτη (Σταμπουλίδη) κοιτάμε τα κρούσματα και αγωνιούμε για το άνοιγμα της αγοράς. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανοίξουμε μια ώρα αρχύτερα. Ελπίζω να μη χάσουμε τον Μάρτιο», είπε χθες...
Τελάλης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο εμποράκος
Ο εμποράκος είναι το μεγάλο θύμα, ο αντιήρωας της πανδημίας. Δεν εισέπραξε το χειροκρότημα, έστω και το υποκριτικό.
Ο εμποράκος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενίσχυση μικρομεσαίων με στεγανά κι αποκλεισμούς;
Ενώ οι περιφέρειες ορθώς κινούν διαδικασίες για την άμεση μη επιστρεπτέα ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η μέθοδος αξιολόγησης των αιτήσεων που εφαρμόζουν προκαλεί αδικίες και ανισοβαρή στήριξη μεταξύ...
Ενίσχυση μικρομεσαίων με στεγανά κι αποκλεισμούς;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα τραπεζάκια του Σεπτέμβρη
Πάνω στα φύλλα του φθινοπώρου πατούν τα τραπεζάκια του Σεπτέμβρη. Σε πλατείες, σε πεζόδρομους και σε δρόμους. Γύρω τους παρέες που ξανάσμιξαν, αλλά και μοναχικοί, προσπαθούν να συντονιστούν στην αλλαγή της...
Τα τραπεζάκια του Σεπτέμβρη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χωρίς ιατρό και πρωτόκολλα παραμένουν οι χώροι εργασίας
Υπήρχε άλλος τρόπος αντιμετώπισης της άρνησης εμβολιασμού; Tι ρόλο θα μπορούσε να έχει ο θεσμός του ιατρού εργασίας; Η «Εφ.Συν.» ανοίγει τον πρώτο κύκλο συζήτησης.
Χωρίς ιατρό και πρωτόκολλα παραμένουν οι χώροι εργασίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάθε χρονιά που ανοίγουν τα σχολεία αλλά (και) φέτος…
Τον τελευταίο χρόνο, που τα σχολεία δεν άνοιξαν ουσιαστικά ποτέ, ένα κλίμα απαισιοδοξίας και κατήφειας απλώθηκε παντού. Είχε προηγηθεί και μισή ακόμα σχολική χρονιά χαμένη και το εκπαιδευτικό πρόβλημα έγινε...
Κάθε χρονιά που ανοίγουν τα σχολεία αλλά (και) φέτος…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας