• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.0°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.6°C / 36.0°C
  4 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.4°C / 35.0°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 33.5°C
  6 BF
  29%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.0°C / 36.2°C
  0 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.4°C / 32.6°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  4 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 30.4°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  29%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  4 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 31.5°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.5°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.8°C
  3 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 35.0°C
  3 BF
  31%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  29%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξεγερτική παιδεία

 • A-
 • A+

«Είναι οι γκρίζοι άνθρωποι που φτιάχνουν μια χώρα, αυτοί που δεν υπολογίζονται, σωπαίνουν, υπομένουν ή ίσως και να χειροκροτούν, αλλά περιμένουν να περάσει η μπόρα. Συνηθίζεις να πιστεύεις ότι θα περάσει, ότι περνάει. Πρέπει να σου φτάσει το νερό μέχρι τον λαιμό για να παραδεχτείς πως έχει συμβεί το ανεπανόρθωτο. Ετσι συμβαίνουν φοβερά πράγματα» - Ροσάνα Ροσάντα.

«Σε ένα παρόν όπου δεν καταλάβαινα τίποτα, δεν έβλεπα τίποτα, όλα έκλειναν, το ένα πράγμα πίσω από το άλλο, τα πάντα ήταν απαγορευμένα για μένα, εκτός από το να ανοίξω ένα βιβλίο, να ανοίξω διάπλατα τις πόρτες και να διακρίνω ποντικούς του παρελθόντος. Πότε δεν θα μπορούσα να σταματήσω, να εμβαθύνω, να μάθω στ' αλήθεια, και πώς να καταλάβω χωρίς να γνωρίζω τι γράφτηκε πριν;» Η ίδια.

Μια «ράτσα αφεντικών» και οι πολιτικοί της μέντορες, ομνύοντας στην υπεροχή του ιδιωτικού πλούτου, έχουν αλώσει τις εξουσίες και έχουν καθίσει πάνω στη χώρα. Νομοθετούν με αντισυνταγματική μανία και ορθώνουν «θεσμικά» εμπόδια απέναντι στη διαφωνία, στην ανυπακοή, στην αντίσταση. Θέλουν να αποκλείσουν την κυβερνητική επάνοδο της Αριστεράς. Αλλά ιστορικά, όπου υπήρξε μίσος για την Αριστερά και τους συμμάχους της και επομένως μέσα καταστολής, η δημοκρατία βρέθηκε σε κίνδυνο, περιορίστηκε ή καταλύθηκε. Αν ο φασισμός μπορεί να μετενσαρκωθεί χωρίς τραύματα σε δημοκρατία, μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ένας οποιοσδήποτε συντηρητικός πολιτικός, αλλά ένας σφετεριστής της εξουσίας, την οποία κατέλαβε χάρη στη δύναμη των καναλιών και ενός μικρού κύκλου ατόμων της ολιγαρχίας. Και έτσι συμπεριφέρεται, ως δήθεν «τολμηρός μεταρρυθμιστής», ενώ στην πραγματικότητα υπηρετεί τα πιο σκοτεινά συμφέροντα. Ολιγοκράτες, διεφθαρμένοι και διαφθορείς και κάποιοι, παρά ταύτα, κάνουν λόγο για «καθωσπρεπισμό».

Παρά την αλματώδη εξάπλωση της τεχνολογίας και μπροστά στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, ο άνθρωπος εξακολουθεί να συγκροτεί το μέτρο της κίνησης προς τα εμπρός. Ο άνθρωπος, που έχει μια διέξοδο για τα πάντα εκτός από τον θάνατο, όπως είπαν οι φιλόσοφοι. Και ειδικά ο νέος άνθρωπος.

Οι νέοι μέσα από τον καταιγισμό της οικονομικής και πανδημικής κρίσης έχουν πρόδηλη και έκδηλη αγωνία για το μέλλον, κυριαρχούνται από την απόγνωση, αισθάνονται κούραση και βρίσκονται μπροστά στην αφόρητη μοναξιά και την παραίτηση.

Παρ' όλα αυτά οι νεανικές «μάζες» θα βρεθούν γρήγορα και πάλι στους δρόμους και στις πλατείες. Οχι ως άτομα που θυμούνται, αλλά ως άτομα που ανακαλύπτουν, όπως μου δόθηκε ήδη η ευκαιρία να επισημάνω. Και βεβαίως από τον Σεπτέμβριο θα κατακλύσουν και τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα.

Ηδη οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις έχουν απαντήσει στις μαύρες και φαιές νεοδημοκρατικές θεωρίες και νομοθετικές πράξεις, τωρινές ή μέλλουσες, για το Πανεπιστήμιο. Μεγαλύτερη και πολύ διαφορετική μόρφωση, δημοκρατική διεύρυνση του θεσμού, αυστηρή υπεράσπιση της αυτοδιοίκησης και της αυτονομίας από τις επιδρομές της βιομηχανίας και της κυβέρνησης, κοινωνική παιδεία για όλους.

Οι φοιτητές αμέσως θα αντιληφθούν ότι κομβικό ζήτημα της σύγκρουσης είναι η κοινωνική και ταξική διάκριση και η εξουσιαστική επιβολή της κουλτούρας των κυρίαρχων κοινωνικών και οικονομικών ομάδων. Θα αντιληφθούν ότι επιχειρείται η αλλαγή της έκφρασης, της γλώσσας, του επιστημονικού περιεχομένου, του τρόπου διδασκαλίας και μετάδοσης γνώσεων, της ακαδημαϊκής και πολιτικής παράδοσης στα Πανεπιστήμια.

Και η εξεγερτική διάθεση και αντίστασή τους, μέσα και έξω από τους ακαδημαϊκούς χώρους, θα είναι ιστορική και μνημειώδης. Θα υπερβεί κάθε αντιπολιτικό φρόνημα αποχής, θα δώσει χέρι βοήθειας στην καθημαγμένη κοινωνία, θα επιφέρει ανατροπές και παραιτήσεις και θα συμπροσδιορίσει τις πολιτικές εξελίξεις μέχρι τις εκλογές. «Αν πολεμήσουμε, θα πεθάνουμε. Αν δεν πολεμήσουμε, θα πεθάνουμε. Ας πολεμήσουμε λοιπόν».

Οποιος πολιτικός χώρος μιλήσει για τυχόν «εξτρεμιστικές τάσεις» στο φοιτητικό αντιστασιακό ξεκίνημα, θα χάσει τους νέους.

Οι συνάδελφοι καθηγητές οφείλουν να συμπαραταχτούν και να μην περιοριστούν απλώς στο «να βγάλουν τα χαλιά από το γραφείο τους» (Κλοντ Λεβί-Στρος). Αλλως θα βρεθούν στη δίνη των αντιμαθημάτων και της αυτοδιαχείρισης.

Τυχόν κατασταλτική-αστυνομική παρέμβαση, εκτός ή εντός, θα έχει ανυπολόγιστες ή απροσμέτρητες συνέπειες. Οι ασκούμενες εξουσίες ή προσαρμόζονται ή ανατρέπονται.

*Ομότιμος καθηγητής, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε εκείνους που σηκώνουν το βάρος…
Ξεκίνησε ως η «γενιά των 700 ή 400 ευρώ» και σήμερα καταγράφεται ως απλά μια ηλικιακή ομάδα ανθρώπων, που είναι μπροστάρηδες στη «μεγάλη παραίτηση» εγκαταλείποντας δουλειές εξαιρετικά αμφιβόλου χρησιμότητος...
Σε εκείνους που σηκώνουν το βάρος…
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η νέα γενιά θα μας σώσει»
Τελευταία, ακούω ξανά και ξανά να επαναλαμβάνεται αυτιστικά η φράση: «Η νέα γενιά θα μας σώσει». Η μαγική γενιά των 500 ευρώ, που θα τα κάνει όλα κομμάτια και θα τα ξαναχτίσει από το μηδέν. Κάπως έτσι την...
«Η νέα γενιά θα μας σώσει»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μπροστά στο σύστημα εξουσίας (2)
Μόνιμος κάτοικος και δημότης Μυτιλήνης, αλλά και κάτοικος Νέας Σμύρνης όταν ο καλός δρόμος με φέρνει στο κλεινόν άστυ. Ετσι είχα την ευκαιρία και την τύχη να βρεθώ στη συγκέντρωση της Τρίτης 9ης Μαρτίου 2021...
Μπροστά στο σύστημα εξουσίας (2)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Πανεπιστήμιο μετά
Μην ξεχνάμε ποτέ ότι τελικός στόχος των εξουσιαστών είναι η αντικατάσταση της δημοκρατικής δομής στο Πανεπιστήμιο με μια ιεραρχική, με τη «βοήθεια» των δυνάμεων καταστολής, και η ακύρωση της κριτικής...
Το Πανεπιστήμιο μετά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πού τριγυρνάς σ’ αυτόν τον λάκκο;
Κανείς δεν είπε ότι η αλήθεια παίζει μόνη της το παιχνίδι του δημόσιου διαλόγου και των επιχειρημάτων. Ομως, κάτω από ορισμένες εύλογες προϋποθέσεις,...
Πού τριγυρνάς σ’ αυτόν τον λάκκο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα παιδιά του Δεκέμβρη (Η δική μου γενιά)
Στην Ελλάδα έχει να ξημερώσει από το βράδυ που κάηκε το «δέντρο της πλατείας». Ηταν Δεκέμβρης του ’08. Οι καπνοί της μύτης τους επιβεβαιώνουν πως η φλόγα της πλατείας καίει ακόμα στα πνευμόνια τους.
Τα παιδιά του Δεκέμβρη (Η δική μου γενιά)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας