• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 22.0°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 20.9°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 20.7°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 15.9°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.2°C
  0 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 14.5°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 22.5°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  39%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 22.9°C
  1 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 15.8°C / 23.2°C
  0 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.2°C
  1 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 21.0°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  29%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αφγανιστάν: 20 χρόνια μετά

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία για πάντα» εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας και την επίθεση εναντίον του Αφγανιστάν για την αντιμετώπιση της Αλ Κάιντα, οι αμερικανικές και οι συμμαχικές τους δυνάμεις θα αποχωρήσουν πλήρως από το Αφγανιστάν μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Θεωρητικά το κενό ασφάλειας που θα προκαλέσει η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων θα καλυπτόταν από τον αφγανικό στρατό και η κυβέρνηση της χώρας, υπό τον πρόεδρο Ασράφ Γκάνι, θα άρχιζε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για το μέλλον της χώρας, όπως προέβλεπε η Συμφωνία της Ντόχα.

Ωστόσο η συμφωνία αυτή ήταν μάλλον προσχηματική, ώστε να μπορέσει να απεμπλακεί η Ουάσινγκτον από το Αφγανιστάν, δεδομένου ότι οι Ταλιμπάν δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν διάλογο διότι αυτό δεν συνάδει με τον φανατισμό που τους χαρακτηρίζει. Πολύ περισσότερο που είκοσι χρόνια μετά αποδεικνύεται ότι νίκησαν την πάλαι ποτέ μοναδική υπερδύναμη. Ετσι προχωρούν ακάθεκτοι καταλαμβάνοντας τις περιοχές που εκκενώνονται από τα ξένα στρατεύματα, τις οποίες ο αφγανικός στρατός αδυνατεί να υπερασπιστεί και υποχωρεί. Πλέον οι Ταλιμπάν ελέγχουν σχεδόν τα 3/4 της χώρας, εγκαθιστώντας το ίδιο ανάλγητο και σκοταδιστικό καθεστώς με αυτό που επέβαλαν το 1996, οπότε και κατέλαβαν την εξουσία.

Είναι σαφές ότι η αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν, όπως και στο Ιράκ άλλωστε, απέτυχε, διότι όχι μόνο δεν αντιμετώπισε την ισλαμική τρομοκρατία, αλλά ως εξ αποτελέσματος την ενίσχυσε. Απέτυχε διότι οι ΗΠΑ δεν θέλησαν να λάβουν υπ' όψιν τους τις ιδιαιτερότητες της χώρας, δηλαδή το γεωγραφικό της ανάγλυφο και το ιδιότυπο σύστημα των φυλών. Πρόκειται για μια χώρα κατά τα 2/3 ορεινή και δύσβατη, που επέτρεψε τη διάσωση των Ταλιμπάν και διευκόλυνε την δράση τους, ενώ δυσχέραινε εξαιρετικά την δράση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Επίσης, αγνόησαν τις φυλές και την ιδιαίτερη σχέση τους με την κεντρική εξουσία, πράγμα που σήμαινε ότι δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση στην χώρα που θα παρέβλεπε τις εσωτερικές ισορροπίες. Τέλος, αποχωρούν αφήνοντας μια κατεστραμμένη χώρα, ενώ δεν μπόρεσαν, ή δεν θέλησαν, να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της φτώχειας, εφόσον ουδέποτε δόθηκε η βοήθεια που είχαν υποσχεθεί οι Δυτικοί στο Αφγανιστάν, με αντάλλαγμα να σταματήσει η καλλιέργεια παπαρούνας από όπου παράγεται το όπιο. Διά της βίας ή εξ ανάγκης το Αφγανιστάν παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου στον κόσμο, αποτελώντας πηγή χρηματοδότησης των Ταλιμπάν.

Περισσότερο από προφανής είναι και η φρίκη που θα βιώσουν οι γυναίκες αλλά και όσοι Αφγανοί δεν ασπάζονται τις διαστρεβλωμένες αντιλήψεις των Ταλιμπάν για το Ισλάμ και τα φρικτά μέτρα για την εφαρμογή τους, που εύκολα μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Ιεράς Εξέτασης. Αυτό σημαίνει ότι τα κύματα προσφύγων από τη δύσμοιρη αυτή χώρα, που βρίσκεται σε πόλεμο από το 1979 και φτάνουν ήδη τα 3,5 εκατομμύρια, θα διογκωθούν. Ηδη η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προειδοποιεί για επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή.

Ομως το δράμα που εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν θα επηρεάσει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και τις γειτονικές χώρες, αφού συνορεύει με πολλές από τις πρώην νότιες Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ και στο αφγανικό έδαφος ζουν μειονότητές τους όπως Ουζμπέκοι, Τατζίκοι κ.ά. Επίσης το Αφγανιστάν συνορεύει με το Ιράν, το Πακιστάν αλλά και με την περιοχή των Ουιγούρων στην Κίνα. Η επάνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία αποτελεί κίνδυνο για την Κίνα, που προσπαθεί να καταστείλει το κίνημα των Ουιγούρων, όπως επίσης και για το σιιτικό Ιράν. Κίνδυνο αποτελεί επίσης και για το Πακιστάν, όπου πληθαίνουν οι φανατικοί ισλαμιστές, όμως η στάση του Ισλαμαμπάντ σχετικά με τους Ταλιμπάν είναι επαμφοτερίζουσα.

Στο Αφγανιστάν προσπαθεί να εμπλακεί και η Τουρκία αφενός για να διευρύνει την επιρροή της και αφετέρου για να αυξήσει τη σημασία της για τους νατοϊκούς εταίρους της, όμως οι απειλητικές δηλώσεις των Ταλιμπάν σχετικά με την τουρκική ανάμιξη δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στην Αγκυρα. Επίσης η κατάσταση στο Αφγανιστάν αφορά και τη Ρωσία, που διαβλέπει το στρατηγικό κενό αλλά και τον κίνδυνο ενίσχυσης των ισλαμιστών σε περιοχές της όπως η Τσετσενία. Πάντως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το ότι ο θρίαμβος των Ταλιμπάν θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο την ισλαμική τρομοκρατία.

Οπως προκύπτει, η κατάσταση που θα επικρατήσει στον σημαντικό γεωοικονομικό και γεωστρατηγικό χώρο του Αφγανιστάν μετά την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων συνιστά ένα σημαντικότατο διακύβευμα για την περιφερειακή ασφάλεια. Παράλληλα αποτελεί ένα εκρηκτικό μίγμα ευκαιριών και απειλών για την εσωτερική και περιφερειακή πολιτική όλων των γειτονικών κρατών, πράγμα που θα μπορούσε να συμβάλει δραματικά στη μετατροπή ενός ενδεχόμενου εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν σε ακόμα έναν πόλεμο διά αντιπροσώπων.

*Kαθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ασύμμετρη αντίδραση
Είκοσι χρόνια μετά την 11.9.2001 το κόστος της αντίδρασης των ΗΠΑ στα τρομοκρατικά πλήγματα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον προβάλλει ως μεγαλύτερο από το κόστος των πληγμάτων.
Ασύμμετρη αντίδραση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τρόμος, βία και πολιτική
Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σημαίνουν την έναρξη του νέου κύκλου βίας στο Αφγανιστάν. Το «Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν» εμφανίστηκε επισήμως ως πρόσθετος δρων στο χάος της οικονομίας...
Τρόμος, βία και πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα θύματα των ηγεμονικών συγκρούσεων
Εκ των υστέρων, η τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη μαζί με τις προηγούμενες στις ευρωπαϊκές πόλεις επιβεβαιώνει ορισμένα σκληρά μαθήματα πολέμου και παραλογισμού. Πρώτον, γιατί ξανά η Ισπανία; Γιατί το...
Τα θύματα των ηγεμονικών συγκρούσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Quo vadis Europa?
Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Σύροι εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τις βόμβες, «ντόπιες» και ξένες, και από το λεπίδι του ISIS. Κι από αυτόν τον τρομακτικό ομολογουμένως αριθμό, κάπου 600.000...
Quo vadis Europa?
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι Ταλιμπάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής πολιτική
Οποιες χώρες σπεύσουν να καλύψουν το κενό που άφησαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, πρέπει από την αρχή να σταθμίσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες πρέπει να πάρουν τον δρόμο της εξόδου, όταν αναπόφευκτα έρθει και η...
Οι Ταλιμπάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τους Ταλιμπάν
Οι Ντάρον Ατζέμογλου και Τζέιμς Ρόμπινσον στο βιβλίο τους «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη;» αναδεικνύουν με αποκαλυπτικό τρόπο τη νοοτροπία που διακατέχει τη Δύση για το Αφγανιστάν και όχι μόνον.
Για τους Ταλιμπάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας