• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.2°C / 24.1°C
  1 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 22.4°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.3°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 19.2°C
  0 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 21.8°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.7°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 20.6°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.4°C / 24.2°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 21.9°C
  1 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.1°C / 24.9°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 16.6°C / 21.8°C
  1 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.5°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.5°C / 18.9°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 17.8°C / 24.3°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.4°C / 24.3°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 21.0°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 22.5°C
  0 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  29%
Dreamstime.com

Ο πόλεμος άλλαξε. Εμείς;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Νόμος 3418/2005 Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας Άρθρο 16 παρ. 5 Ο ιατρός απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει στον κοινωνικό αποκλεισμό ή στη διακριτική μεταχείριση ασθενών ή ατόμων, που είναι φορείς νόσων, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν κοινωνικό στίγμα. Αντίθετα, μεριμνά για το σεβασμό της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, παρέχοντας παράλληλα την καλύτερη δυνατή επιστημονική αντιμετώπισή τους.


Είναι κοινός τόπος πλέον ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική, και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Βρετανικού ΕΟΔΥ αφορά σχεδόν το 99% των νέων περιπτώσεων, στις οποίες γίνεται γονιδιωματικός έλεγχος το τελευταίο δίμηνο, και λιγότερο επικίνδυνη (συνολική θνητότητα 0,2%) από τις προηγούμενες παραλλαγές του πανδημικού ιού που είχαν εμφανιστεί. Τα παραπάνω αναλύονται στην έκθεση (πίνακας 3 σελίδα 13 και πίνακας 4 σελίδα 14) όπου φαίνεται η διαφορά θνητότητας με τη μετάλλαξη Α (που ήταν επικρατούσα το χειμώνα) - 4,8% ένατι 1,8% στους άνω των 50 ετών και σχεδόν μηδενική θνητότητα έναντι 0,1% στους ασθενείς κάτω των 50 ετών (https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1005517/Technical_Briefing_19.pdf). Επίσης, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό (που υπερβαίνει το 99%) δε χρήζει νοσηλείας. Τέλος, σημαντικό ποσοστό των νοσούντων (ακόμα και των βαρέως νοσούντων), καθώς και των θανόντων ανήκει στην κατηγορία των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων.


Στην τελευταία τους ανακοίνωση στις 30/07/2021 τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων στις ΗΠΑ (γνωστά ως CDC), αναφέρουν ότι οι εμβολιασμένοι φέρουν αντίστοιχο ιικό φορτίο, νοσούν στον ίδιο βαθμό και μεταδίδουν πιθανόν στον ίδιο βαθμό τον ιό (https://www.cdc.gov/media/releases/2021/s0730-mmwr-covid-19.html). Για το λόγο αυτόν, συνιστούν όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη συνέχιση των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους - και τους εμβολιασμένους. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι στη Μασσαχουσέτη όπου εμφανίστηκε έξαρση κρουσμάτων, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ήταν 74% και οι χρήζοντες νοσηλεία ήταν μόνο 5 - ποσοστό 1%. Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι οι 4 από τους 5 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και μάλιστα οι δύο από αυτούς χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Επιπλέον, πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δε σημειώθηκε κανένας θάνατος (https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7031e2.htm?s_cid=mm7031e2_w).


Πρόσφατα, ιατροί γνωστοί για την παρουσία τους στα ΜΜΕ, όπως η κυρία Παγώνη και ο κύριος Καπραβέλος αναφέρουν ότι και οι εμβολιασμένοι αποτελούν φορείς και μεταδότες του ιού (https://www.skai.gr/news/greece/pagoni-se-skai-emvoliasteite-erxetai-dyskolos-xeimonas-ti-mou-eipe-o-adonis-georgiadis). Αντίθετα, άλλοι ιατροί όπως ο κύριος Γώγος επιμένουν εμφατικά στη διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ακόμα σε σε καθημερινές δραστηριότητες (https://www.skai.gr/videos/gogos-kanonika-xreiazetai-ergastiriako-test-gia-na-psonisoun-oi-a).


Αλήθεια, ποιος πιστεύει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται προφυλάσσουν πραγματικά τη δημόσια υγεία; Για παράδειγμα, μπορούν πλήρως εμβολιασμένοι σε αεροπλάνα ή πλοία χωρίς τέστ και άρα χωρίς έλεγχο, να μεταδίδουν τη νόσο όπως οι ανεμβολίαστοι - οι οποίοι όμως τυπικά θα έχουν όλοι ελεγχθεί με τεστ. Δηλαδή ο ιός είναι πιθανότερο να μεταδοθεί στους επιβάτες ενός πλοίου από εμβολιασμένους - μη ελεγμένους, παρά από ανεμβολίαστους - ελεγμένους, σε όλους ανεξαιρέτως εμβολιαστικής κάλυψης και ιδίως αυτούς που δεν έχουν επαρκή ανοσολογική αντίδραση ακόμα και αν εμβολιαστούν (καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι, αιμοκαθαιρόμενοι, και λοιποί). Ακόμα, οι πλήρως εμβολιασμένοι - ουσιαστικά παραπλανημένοι ότι έχουν τείχος ανοσίας απέναντι στον ιό - μπορούν να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, προφανώς θεωρώντας ότι δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν, να μεταδώσουν και να νοσήσουν από κορονοϊό, γεγονός που όπως φαίνεται δεν ισχύει.


Επιπλέον, στην πρόσφατη μετάβασή του στην Κρήτη ο κύριος Πρωθυπουργός ανέφερε επί λέξει “Το εμβόλιο είναι ασφαλές, πρακτικά δεν έχει παρενέργειες” (https://www.protothema.gr/politics/article/1147726/stin-kiniti-monada-emvoliasmon-sto-spili-rethumnou-o-kuriakos-mitsotakis/). Πιστεύω ότι τα λόγια αυτά δεν μπορεί να προέχονται από τον ίδιο - άλλωστε δεν είναι ιατρός. Δε νομίζω ότι θα βρεθεί έστω και ένας ιατρός στην Ελλάδα που θα πει για οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα, ότι δεν έχει παρενέργειες. Αυτοί λοιπόν που συμβουλεύουν την κυβέρνηση και πρωτίστως τον Πρωθυπουργό της χώρας, καλό θα ήταν να είναι πιο προσεκτικοί, γιατί εκτίθενται και δυστυχώς εκθέτουν και άλλους, παραπλανώντας τον κόσμο και ρίχνοντας νερό στο μύλο των παραπλανητών της άλλης πλευράς.


Επιτέλους, ας αποφασίσουν οι υπεύθυνοι των επιτροπών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση για τα θέματα της πανδημίας, ότι πρέπει να συμβάλουν στην έγκυρη ενημέρωση των απλών ανθρώπων ώστε αυτοί να προστατευτούν ουσιαστικά και όχι να χωρίζονται οι άνθρωποι σε εμβολιασμένους - υπάκουους και σε ανεμβολίαστους - ανυπάκουους. Η διάκριση για λόγους υγείας είναι από κάθε άποψη απαράδεκτη, και γίνεται εντονότερα χειρότερη όταν δεν προσφέρει ουσιαστικά τίποτα στο γενικό σύνολο - αφού δε διαφέρει το ποσοστό μετάδοσης και νόσησης, παρά μόνο ενδεχομένως ατομικά στους ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα. Ο πόλεμος με τον κορονοϊό άλλαξε. Μήπως ήρθε η ώρα οι υπεύθυνοι να αλλάξουν τακτική; Διαφορετικά, το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι μετά το φθινόπωρο να μην τους εμπιστεύεται κανείς. Όπως έχω ξαναγράψει η εμπιστοσύνη σε μία κυβέρνηση μπορεί να χαθεί για πολλούς λόγους, αλλά θα είναι πραγματικά τραγικό να χαθεί η εμπιστοσύνη στους ιατρούς.


*Ο Χρήστος Τσακαλάκης είναι στρατιωτικός ιατρός, ειδικός παθολόγος-εντατικολόγος με εκπαίδευση στην επείγουσα ιατρική παρέμβαση σε περιστατικά μαζικών απωλειών στις Η.Π.Α..

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η άρνηση ως στάση ζωής
Οι ελληνικές σημαίες, οι ρασοφόροι που καταγγέλλουν τη νέα τάξη πραγμάτων και το 666 περιφέροντας σταυρούς και εικόνες της Παναγίας.
Η άρνηση ως στάση ζωής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενήλικοι και εμβολιασμένοι
Τι «δικαιωματισμός» είναι αυτός, από ένα κίνημα που αρνείται τα δικαιώματα ακριβώς για εκείνους που τα έχουν ανάγκη, προορίζοντάς τα μόνο για τον εθνικώς καθαρό, λευκό και ως επί το πλείστον αρσενικό πληθυσμό;
Ενήλικοι και εμβολιασμένοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ούτε «μαστίγιο», ούτε καρότο»: εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό και στήριξη του ΕΣΥ
Αργός εμβολιασμός, άνοιγμα του τουρισμού και ένα δημόσιο σύστημα υγείας σκόπιμα απαξιωμένο μας φέρνουν μπροστά σε σοβαρό κίνδυνο το τέταρτο επιδημικό κύμα να αποβεί το πλέον θανατηφόρο.
Ούτε «μαστίγιο», ούτε καρότο»: εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό και στήριξη του ΕΣΥ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να «τραβήξει» στον εμβολιασμό
Η ανάπτυξη τόσων διαφορετικών εμβολίων κατά του κορονοϊού σε πολύ σύντομο διάστημα ήταν νίκη της επιστήμης. Με την πανδημία να έχει προκαλέσει εκατομμύρια θύματα, να έχει θέσει σε κίνδυνο τις ατομικές...
Γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να «τραβήξει» στον εμβολιασμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμείς οι ανεμβολίαστοι φταίμε;
Το ότι δεν θέλω να εμβολιαστώ δεν με εξισώνει αυτόματα ούτε με συντηρητικούς θρησκόληπτους, μιας και είμαι άθεος, ήσυχα, χωρίς να το διαφημίζω, χωρίς να το κρύβω κιόλας βέβαια, ούτε με συνωμοσιολόγους.
Εμείς οι ανεμβολίαστοι φταίμε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ιδεολογία της βεβαιότητας
Οι διχογνωμίες γύρω από το ζήτημα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού δεν επιτρέπουν εύκολες κατηγοριοποιήσεις.
Η ιδεολογία της βεβαιότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας