• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.4°C / 20.1°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.5°C
  2 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 26.0°C
  5 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.3°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.6°C / 21.3°C
  0 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.9°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.5°C / 24.6°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.4°C / 24.9°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.8°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 19.7°C
  3 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 24.9°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 21.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 20.5°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 28.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 20.3°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 22.1°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 22.2°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  30%
EUROKINISSI / ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΙ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι καύσωνες και η δημοκρατία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ καύσωνας που ζούμε ήλθε να μας υπενθυμίσει ότι ο λογαριασμός της κλιματικής αλλαγής έχει ήδη αποσταλεί. Τις επόμενες δεκαετίες, καθώς οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και οι κλιματικές καταστροφές θα αρχίσουν να συμπίπτουν, ο πλανήτης θα κληθεί να επωμιστεί ένα τεράστιο χρέος που θα αυξάνεται εκθετικά. Πλέον, ο καύσωνας θα πρέπει να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι χρόνια ασθένεια και όχι ένα περαστικό κρυολόγημα.

Η ΓΕΩΡΓΙΑ είναι ο τομέας της οικονομίας που εξαρτάται περισσότερο από τις κλιματικές συνθήκες. Φανταστείτε τις καλλιέργειες σιταριού. Σήμερα οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς σιτηρών –Αργεντινή, Αυστραλία, Ρωσία, Ουκρανία και Ηνωμένες Πολιτείες– έχουν μια γεωγραφική διασπορά που περιορίζει τις πιθανότητες να καταστραφούν ταυτόχρονα σοδειές λόγω κλίματος. Σκεφτείτε όμως τι πρόκειται να συμβεί αν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη υπάρχει ταυτόχρονη καταστροφή στην παραγωγή σε δύο μεγάλους σιτοβολώνες.

Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι εφιαλτικές: υποσιτισμός, εκτεταμένη πείνα, άνοδος των τιμών... Στην πραγματικότητα, η γεωργία ήδη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεγάλες γεωργικές εταιρείες αναζητούν νέους προμηθευτές από περιοχές που εκτιμάται ότι θα πληγούν λιγότερο από την αύξηση της θερμοκρασίας. Εργαστήρια ασχολούνται εδώ και πολύ καιρό με γενετικά τροποποιημένους σπόρους που αντέχουν. Οι μικροί παραγωγοί έχουν συνειδητοποιήσει το δυστοπικό μέλλον τους. Οι πολυεθνικές προετοιμάζονται να αποκτήσουν τον ολοκληρωτικό έλεγχο της αγοράς τροφίμων.

ΤΑ ΖΩΑ είναι επίσης ευαίσθητα στη θερμότητα και η διαχείριση της θερμοκρασίας τους αναγκάζει τον κλάδο της κτηνοτροφίας να προσαρμοστεί σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο. Για τις αγελάδες και τους χοίρους, η διατήρηση μιας βιώσιμης θερμοκρασίας μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συνεχούς ύγρανσής τους με ψεκασμό νερού, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τα κοτόπουλα.

Η παροχή κλιματισμού για μεγαλύτερες περιόδους κάθε χρόνο είναι μια λύση, αλλά το υψηλό κόστος προβληματίζει τους παραγωγούς κοτόπουλων. Ηδη μεγάλες εταιρείες στις ΗΠΑ μελετούν το ενδεχόμενο να μετακινηθούν σε πιο ψυχρές περιοχές ή να επενδύσουν σε πιο δαπανηρά σχέδια στέγασης των πουλερικών που να μπορούν να αντέξουν υψηλότερες θερμοκρασίες. Ταυτόχρονα έχουν απευθυνθεί στην επιστήμη. Σήμερα στο Πανεπιστήμιο του Delaware αναπτύσσεται ένα στέλεχος ανθεκτικών στη θερμότητα κοτόπουλων για να αντιμετωπιστεί η άνοδος της θερμοκρασίας. Ομως όλα αυτά σημαίνουν επιπλέον κόστος, μεγαλύτερη εξάρτηση από τις πολυεθνικές, αύξηση των τιμών, αμφιλεγόμενη ποιότητα τροφών...

ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ επιπτώσεις επηρεάζουν την εργασία, την απασχόληση και το επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Η θερμοκρασία μειώνει την παραγωγικότητας της εργασίας κυρίως σε κλάδους στους οποίους οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν σε εξωτερικό περιβάλλον. Κατασκευές, γεωργία, μεταφορές και μεταποίηση είναι οι δραστηριότητες που πλήττονται περισσότερο.

Επίσης, οι παρατεταμένες ακραίες θερμοκρασίες θα αναγκάσουν τους εργαζομένους στους κλάδους αυτούς να εργάζονται περισσότερο τη νύχτα, με αποτέλεσμα περισσότερες υπερωρίες και πρόσθετο κόστος φωτισμού. Εξίσου σημαντική είναι η προοπτική περιοχές που σήμερα ακμάζουν να οδηγηθούν σε απαξίωση λόγω της μετακίνησης των επιχειρήσεων και της αλλαγής του ενεργειακού τους μοντέλου. Το μη κερδοσκοπικό Carbon Disclosure Project διαπίστωσε ότι πάνω από το 70% των παγκόσμιων εταιρειών πιστεύουν ότι οι φυσικές κλιματικές επιπτώσεις θα διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και με το βλέμμα σε αυτές τις επιπτώσεις παίρνουν αποφάσεις-κλειδιά για τις επενδύσεις και την τοποθεσία όπου θα βρίσκονται.

Οι επενδυτές και οι ασφαλιστές συνυπολογίζουν τους κλιματικούς κινδύνους και αξιολογούν την ουσιαστική ανθεκτικότητα των εταιρειών του χαρτοφυλακίου τους και τη διάθεση δανείων προς αυτούς. Η Swiss Re, ένας από τους μεγαλύτερους αντασφαλιστές παγκοσμίως, δεν θα ασφαλίζει πλέον τις εταιρείες που λαμβάνουν το 30% ή περισσότερο των εσόδων τους ή της ενέργειάς τους από τον άνθρακα. Οι αλλαγές που θα γίνουν με την επίκληση της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ πιθανόν να επιταχύνουν την υποκατάσταση της ανθρώπινης εργασίας από τα ρομπότ, τα οποία δεν ζεσταίνονται, δεν αρρωσταίνουν και δεν πληρώνονται.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ από την κλιματική αλλαγή όμως έχουν ένα τεράστιο δημοσιονομικό κόστος τόσο για τις τοπικές όσο και για τις εθνικές οικονομίες. Ειδικοί θεωρούν ότι θα υπάρξει μια σημαντική αύξηση του κόστους για την υγεία. Η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει επίσης τις μόνιμες υποδομές. Η τήξη, η οποία προκαλεί ανύψωση και καθίζηση των θεμελίων, είναι ένα πρόβλημα που η αντιμετώπισή του κοστίζει ακριβά. Η αποκατάσταση των ζημιών από απρόβλεπτες καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή υπολογίζεται σε τρισ. ευρώ.

Η αναπόφευκτη αύξηση του δημόσιου δανεισμού αυξάνει την εξάρτηση των κρατών και πόλεων από τους τραπεζίτες και τους «επενδυτές», οι οποίοι ήδη προετοιμάζονται να πουλήσουν ακριβά το... χρήμα τους. Οι οργανισμοί αξιολόγησης χρέους έχουν ήδη αρχίσει να υποβαθμίζουν το αξιόχρεο μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ, συνυπολογίζοντας τα συχνότερα κλιματικά φαινόμενα. Μετά τον τυφώνα Harvey του 2017, η Moody's υποβάθμισε το Port Arthur από A1 σε Α2 λόγω των πρόσθετων χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων από τις ζημιές που προκάλεσε ο τυφώνας.

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι: Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; Ολα δείχνουν ότι το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών και για την προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα θα πέσει στις πλάτες των πολιτών. Με μεγαλύτερη φορολόγηση, με περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, με πληρωμή υψηλότερων τιμών στην προμήθεια της τροφής και άλλων καταναλωτικών προϊόντων και με την υποβάθμιση της ποιότητας, θα κληθούν οι πολλοί να πληρώσουν και το μερίδιο των λίγων.

Με δεδομένο ότι οι απαντήσεις που δίνουν οι ηγεσίες σε τέτοιου είδους ερωτήματα συνθέτουν την πεμπτουσία της πολιτικής, θα περίμενε κανείς ότι οι δημοκρατικές ηγεσίες θα είχαν την ειλικρίνεια να αναδείξουν, αν όχι τις απαντήσεις, τουλάχιστον τα ερωτήματα. Αντ' αυτού γινόμαστε μάρτυρες μιας ακατανόητης σιωπής και μιας έκδηλης προσπάθειας διαχείρισης του χρόνου. Δικαιολογημένα κάθε άνθρωπος που γνωρίζει την έκταση του προβλήματος και των επιπτώσεών του αναρωτιέται αν η πραγματική πρόθεση των ηγετών είναι με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή να προσαρμόσουν και τη δημοκρατία στα μέτρα τους.

*Δημοσιογράφος, συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος τύπος δημοκρατίας ταιριάζει στη Δεξιά;
Ερωτήματα όπως αυτό: Κινδυνεύει η δημοκρατία σήμερα και από ποιους ή το άλλο, γιατί δεν λειτουργεί στις μέρες μας η δημοκρατία και ποιοι είναι οι λόγοι της απορρύθμισής της, βρίσκονται στα χείλη όλων μας στην...
Ποιος τύπος δημοκρατίας ταιριάζει στη Δεξιά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διχαστικά προνόμια
Υπάρχει όμως και μια άλλη όψη, που ίσως είναι πιο σκοτεινή. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αναθέτουν –ακριβέστερα, μεταθέτουν– στους επαγγελματίες της εστίασης, των μεταφορών και άλλων κλάδων την ευθύνη και την...
Διχαστικά προνόμια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τον δημοκρατικό δρόμο - ξανά
Το περιβόητο εργασιακό νομοσχέδιο που κατεβάζει η κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά και οι αντιπολιτευτικοί και συνδικαλιστικοί αγώνες ενάντια σε αυτό, αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων μια αλήθεια της σύγχρονης ιστορίας. Οι...
Για τον δημοκρατικό δρόμο - ξανά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δημοκρατία της ουράς
Στον κύριο Δ. αρέσουν οι ουρές. Οι ουρές που σχηματίζονται έξω από τράπεζες, σούπερ μάρκετ και καταστήματα. Τώρα μάλιστα που το καλοκαιράκι είναι στις δόξες του περιμένει υπομονετικά τη σειρά του και την...
Η δημοκρατία της ουράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γνωρίζει ο λαός;
Ο λαός κατέχει τη συλλογική γνώση, υπερβαίνει τον μεμονωμένο νου, είναι ο συλλογικός νους. Οι αποφάσεις του δεν είναι ποτέ αναιτιολόγητες.
Γνωρίζει ο λαός;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μίσος για τη δημοκρατία
Το μίσος για τη δημοκρατία στοχοποιεί. Ονοματίζει εχθρούς της δημοκρατίας εκείνους και εκείνες που αντίθετα την υπερασπίζονται. Το μίσος για τη δημοκρατία κατηγορεί ως ανεύθυνους τους νέους και περιχαρακώνει...
Το μίσος για τη δημοκρατία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας