• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -1.4°C / 2.9°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -5.4°C / 0.5°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.0°C / 2.3°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -9°C -9.1°C / -9.1°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.1°C / -8.1°C
  0 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -3°C -5.8°C / -0.4°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.6°C / -5.4°C
  1 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.4°C / -1.0°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 4.9°C
  5 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -2.1°C / 1.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.3°C
  7 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  5 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -9°C -9.1°C / -5.5°C
  0 BF
  79%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -2°C -5.5°C / -0.5°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 4.9°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 3.1°C
  4 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -5.7°C / -2.9°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -7.3°C / 0.5°C
  1 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.2°C / -7.2°C
  2 BF
  51%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για την εξοικονόμηση νερού στη Γαύδο

 • A-
 • A+

Λάβαμε από τη δήμαρχο Γαύδου εκτενέστατη επιστολή για το κείμενο της Ράνιας Καλαντζή «Γαύδος: ένα μικρό γαλατικό χωριό μέσα στην τουριστική ‘‘Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία’’», που δημοσιεύτηκε στις 28/7. Στην επιστολή αναφέρονται και τα εξής:

Σε απάντηση του δημοσιεύματος που αφορά στη Γαύδο περί «γαλατικού χωριού» κ.λπ. συστήνουμε στη συντάκτρια, εάν θέλει να ενημερώνεται αντικειμενικά για το νησί που αγαπά, να μη στηρίζεται μόνον σε πηγές των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, αλλά να εξετάζει τα πραγματικά γεγονότα και να διαβάζει τουλάχιστον την ιστοσελίδα του Δήμου.

Ενημερώνουμε λοιπόν τη συντάκτρια ότι η Γαύδος έχει τις παρακάτω ιδιομορφίες:
1) Είναι ένα νησί άνυδρο, χωρίς επιφανειακές πηγές. (...)
2) Είναι ένα νησί ελάχιστων κατοίκων (λιγότερα από 80 ενεργά υδρόμετρα) που το καλοκαίρι υποδέχεται (ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια) χιλιάδες ελεύθερους κατασκηνωτές/τριες. (...)

Σχετικά με το έργο της νέας Δημοτικής Αρχής

Η δημοτική αρχή έχει κατορθώσει μέσα σε δυο χρόνια να βελτιώσει τις υποδομές με τρόπο που δεν γινόταν για πολλές δεκαετίες. Ενδεικτικά:

● Σκουπίδια: Καθαρίσαμε το νησί από 500 τόνους απορρίμματα συσσωρευμένα σε άτυπους ΧΑΔΑ που ήταν εστίες μόλυνσης και ανάφλεξης. Τα κατσίκια τρώγανε σκουπίδια και μετά εμείς τρώγαμε τα κατσίκια. (...)
● Νερό: Καθαρίσαμε τις δεξαμενές, υλοποιήσαμε δεύτερο δίκτυο καθαρού νερού που πηγαίνει σε όλα τα σπίτια. Κάνουμε χλωρίωση και αναλύσεις ποιότητας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Υπάρχει πλήρης διαφάνεια των στοιχείων ύδρευσης του νερού (ποσότητες και σημεία άντλησης, αναλύσεις νερού, καταναλώσεις κ.λπ.) στην ιστοσελίδα του δήμου. Τα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται είναι διάνοιξη νέων γεωτρήσεων και εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού των βοθρολυμάτων (έργο δύσκολο που απαιτεί πρωτότυπες λύσεις καθότι ο οικισμός στην πολυπληθέστερη παραλία του νησιού δεν υφίσταται νόμιμα, άρα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί αποχετευτικό δίκτυο). Αν γίνει κατορθωτό αφενός προφυλάσσεται η ποιότητα του νερού των γεωτρήσεων, αφετέρου δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης τουαλετών.
● Πολιτισμός: Κατά τη διάρκεια της σεζόν προσφέρεται δωρεάν ποιοτικό πολιτιστικό πρόγραμμα (σινεμά, θεατρική παράσταση, παρουσίαση βιβλίου για τους εξόριστους) στο θεατράκι που μέχρι πρότινος ήταν χώρος συσσώρευσης σύμμεικτων απορριμμάτων. (...)
● Μέτρα προστασίας: Εφαρμόστηκε το μέτρο περιορισμού της ανεξέλεγκτης κίνησης τροχοφόρων στην παραλία του Σαρακήνικου. (...)
● Σχετικά με τους κερματοδέκτες στα παραλιακά ντους: Η απότομη αύξηση των ελεύθερων κατασκηνωτών συνοδεύτηκε και από φαινόμενα σπατάλης νερού. Το φαινόμενο έχει διαπιστωθεί αρκετά χρόνια τώρα και η προμήθεια και εγκατάσταση κερματοδεκτών, ως μέτρο για τη διαχείριση του νερού, είχε ψηφιστεί και ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διοίκησης το 2017. Πέρυσι μπήκε στο ντους χρονοδιακόπτης. Παρ’ ολ’ αυτά κάποιοι μεμονωμένοι έδεναν τον χρονοδιακόπτη για να τρέχει αδιάλειπτα, έπλεναν με το νερό αυτό ρούχα, κατσαρόλες, ακόμα και αυτοκίνητα! Μερικές φορές νερό με σαπουνάδες κυλούσε έως τη θάλασσα με ό,τι συνεπάγεται αυτό (κίνδυνος ευτροφισμού λόγω απορροής αζώτου και φωσφόρου). Φέτος η δημοτική αρχή υλοποίησε το ήδη αποφασισμένο μέτρο εγκατάστασης κερματοδεκτών σε μια προσπάθεια αφενός να δοθεί ένα μήνυμα οικονομίας, αφετέρου να εισπραχθεί κάτι για τη συντήρηση και βελτίωση των υποδομών του νερού. Ισως να μην είναι η βέλτιστη λύση τεχνικά, λειτουργικά, οικονομικά. Δυστυχώς όμως οι βίαιες ενέργειες της «συνέλευσης ελεύθερων κατασκηνωτών» δεν έχουν επιτρέψει να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα που μπορεί να συζητηθεί με ψυχραιμία, υπομονή, με εξέταση εναλλακτικών προτάσεων χωρίς άγριες κραυγές και συκοφαντίες.

(...)

ΥΓ. Οσον αφορά στην πολιτική κατεύθυνση του Δήμου για το νερό δείτε τον κανονισμό στον οποίο κατοχυρώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ως κοινωνικού αγαθού.

Η δήμαρχος Γαύδου, Μανωλία Στεφανάκη


Η απάντηση της Ράνιας Καλαντζή:

«Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα για όλους, οι διακοπές στη Γαύδο έχουν προφανώς σκοπό την ηρεμία και όχι την άσκηση αντιπολίτευσης στη δημοτική αρχή. Η αφορμή για το άρθρο μου ήταν η τοποθέτηση κερματοδεκτών στις ντουζιέρες της παραλίας. Και υποστήριζε ότι η λύση που επιλέχθηκε για την εξοικονόμηση νερού ήταν πρόχειρη και ακατάλληλη για έναν τόπο με τα χαρακτηριστικά της Γαύδου και το προφίλ των επισκεπτ(ρι)ών της. Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται και αποτυχημένη, αφού μετά την ένταση που δημιουργήθηκε, κάποια μαγαζιά έβαλαν ντουζιέρες για να κρατήσουν τον κόσμο στο νησί, ενώ οι ντουζιέρες του δήμου χρησιμοποιούνται ελάχιστα έως καθόλου. Η διαχείριση του νερού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους νησιωτικούς δήμους. Μια καμπάνια ευαισθητοποίησης για την εξοικονόμησή του θα μπορούσε να είναι το πρώτο λογικό βήμα. Οπως και η εξέταση καλών πρακτικών από άλλα νησιά. Χρειάζεται τεχνογνωσία, συνεργασία, δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες και καλή θέληση για να βρεθούν λύσεις».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γαύδος: ένα μικρό γαλατικό χωριό μέσα στην τουριστική «Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία»
Η Γαύδος εδώ και δεκαετίες είναι ένα νησί φιλικό προς την ελεύθερη κατασκήνωση. Ισως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν και εξακολουθούν να μην υπάρχουν οι υποδομές για ένα άλλο τουριστικό μοντέλο,...
Γαύδος: ένα μικρό γαλατικό χωριό μέσα στην τουριστική «Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ένας «ανεξάρτητος» υπερτερεί μιας παράταξης
Δεν σταματά να παράγει τραγελαφικά αποτελέσματα η χοντροκομμένη ανατροπή της απλής αναλογικής, με την οποία διενεργήθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές το 2019. Ας δούμε ένα παράδειγμα της εφαρμογής του νόμου...
Ένας «ανεξάρτητος» υπερτερεί μιας παράταξης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ερεσός δεν είναι μόνη της
Δύο ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Δυτικής Λέσβου τάσσονται υπέρ της παραμονής της παραλίας «Αφεντέλη» ως δημόσιο αγαθό.
Η Ερεσός δεν είναι μόνη της
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με τις εκδηλώσεις σου, κ. δήμαρχε, να είσαι πολύ προσεκτικός
Τη στιγμή, που το διαμάντι δεν χρειάζεται καμία προώθηση, φαίνεται και λάμπει, η Πολιτεία μας επιλέγει να προωθήσει την ποπ κουλτούρα. Μια ξεπερασμένη κουλτούρα που δεν έρχεται να κάνει τη διαφορά.
Με τις εκδηλώσεις σου, κ. δήμαρχε, να είσαι πολύ προσεκτικός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Βατερλό της πλατείας Ελευθερίας
Ενας μνημειακός τόπος, χαρακτηρισμένος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, μετατρέπεται με συνοπτικές διαδικασίες σε υπαίθριο πάρκινγκ.
Το Βατερλό της πλατείας Ελευθερίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας