• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 23.5°C
  1 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.6°C / 22.4°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 21.8°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 18.1°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.5°C / 20.4°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 16.4°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 17.6°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.4°C / 23.7°C
  0 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.1°C / 24.4°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 16.6°C / 21.8°C
  1 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 19.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 17.8°C / 24.3°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 23.8°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.7°C / 21.0°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.2°C / 22.8°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  31%
Michele Tantussi/AP via Pool
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπαρξιακή επιλογή για την ευρωζώνη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εδώ και μερικές βδομάδες ο Ερντογάν, όταν αναφέρεται στις εκλογές του 2023, τις χαρακτηρίζει υπαρξιακή επιλογή για την Τουρκία.

Μπορεί η παραπάνω κινδυνολογία να αποβλέπει στη συσπείρωση της κομματικής βάσης, σε ό,τι όμως αφορά το νέο καθεστώς που διαμορφώθηκε τις δύο τελευταίες δεκαετίες, όντως οι εκλογές του 2023 είναι μια υπαρξιακή επιλογή.

Υπαρξιακή όμως επιλογή είναι και η χάραξη στρατηγικής μακροχρόνιας ανάκαμψης από τις παρενέργειες της πανδημίας που καλούνται να διαμορφώσουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και της Ε.Ε. συνολικά.

Με αφετηρία τις εκλογές στη Γερμανία στις 26.9. και την επακόλουθη μακρά μετεκλογική διαπραγμάτευση, θα ακολουθήσει κι ένας συνολικός διάλογος για την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Τα δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα καθώς η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» του Covid-19 θέτει την πρόκληση όχι μόνο της περαιτέρω ενίσχυσης του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και της συνολικής και μόνιμης χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της ευρωζώνης.

Το πρόβλημα υπήρχε και πριν από την έκρηξη της πανδημίας, καθώς η Γαλλία και η Ιταλία δεν μπορούν να σταθεροποιηθούν και να επιστρέψουν στην ανάπτυξη με τους σημερινούς ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Από την άλλη μεριά, η Γερμανία, που επείγεται να κλείσει η παρένθεση των έκτακτων μέτρων που υιοθετήθηκαν πριν από έναν χρόνο, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θα της επέτρεπαν να διαπραγματευτεί μια κάποια χαλάρωση.

Εκτός από το Σύμφωνο Σταθερότητας, η όποια αλλαγή του οποίου προϋποθέτει ευρωπαϊκή ομοφωνία, υπάρχει και ο «κόφτης χρέους» σε ό,τι αφορά τη Γερμανία.

Ο «κόφτης χρέους» έχει ενσωματωθεί στο Σύνταγμα και για να απαλειφθεί απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Μπούντεσταγκ.

Γαλλία και Ιταλία, οι δύο δηλαδή χώρες της ευρωζώνης που αποσταθεροποιήθηκαν κοινωνικά και πολιτικά από την παρατεταμένη αυστηροποίηση της δημοσιονομικής περιοριστικής πολιτικής που επέβαλε το Βερολίνο στους εταίρους του μετά το 2010.

Στη Γαλλία, όπου θα διεξαχθούν εκλογές την άνοιξη του 2023, ο Μακρόν δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει αξιόπιστα την επανεκλογή του χωρίς σαφή ευρωπαϊκή ατζέντα συμβατή με την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση Ντράγκι δεν θα αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα την απουσία εναλλακτικής πρότασης για την ευρωζώνη.

Πριν από έναν χρόνο η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία και τις χώρες του Νότου της Ε.Ε.-ευρωζώνης συγκρούστηκαν με τους φειδωλούς του Βορρά για το ύψος των κεφαλαιακών αποθεμάτων και των εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης, κατά κύριο λόγο για τον κοινό δανεισμό και τη μεταφορά πόρων εντός της ευρωζώνης.

Μέχρι στιγμής είναι δίχως αμφιβολία ενθαρρυντική η προσέγγιση Ντράγκι – Μακρόν, η δυναμική της οποίας μπορεί σε κάποιο βαθμό να κάμψει την αδιαλλαξία τού όποιου διαδόχου της Μέρκελ στην καγκελαρία.

Εναν χρόνο πριν από τη συγκρότηση της ευρωζώνης, την άνοιξη του 1998, η Γαλλία εξανάγκασε τη Γερμανία να αποδεχθεί την ένταξη της Ιταλίας στην πρώτη ομάδα χωρών της ΟΝΕ.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά τον συμβιβασμό που επέτρεψε τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης παρά την εναντίωση των φειδωλών του Βορρά, το Βερολίνο διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι το Ταμείο είναι μια παρένθεση, μια απόκλιση από την κανονικότητα, που πρέπει να κλείσει.

Σε κάθε περίπτωση, απ’ ό,τι φαίνεται πλησιάζει η ώρα για μια συνολική αναδιαπραγμάτευση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τρεις δεκαετίες μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Οδύσσεια, ραψωδία ρ`Αν σε ανάγκη βρίσκεσαι ντροπή δεν πρέπει να 'χεις
Ο Οδυσσέας έστρεψε αλλού την κεφαλή του και ένα δάκρυ σκούπισε για το πιστό σκυλί του τον Άργο τ` όμορφο σκυλί και πρώτο στο κυνήγι.
Οδύσσεια, ραψωδία ρ`Αν σε ανάγκη βρίσκεσαι ντροπή δεν πρέπει να 'χεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περού: Οχι στην αντικομμουνιστική Ιερή Εξέταση!
Ο θάνατος του ηγέτη του παράνομου Κ.Κ. Περού, Αμπιμαέλ Γκουσμάν, πυροδότησε έναν νέο κύκλο αντικομμουνιστικής υστερίας, δαιμονοποίησης και ανακατασκευής της πρόσφατης ιστορίας της χώρας.
Περού: Οχι στην αντικομμουνιστική Ιερή Εξέταση!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο αμπέλι του Γιάννη
Φέτος ο προγραμματισμός του τρύγου κι οι ελεύθερες μέρες συνέπεσαν. «Τη Δευτέρα τρυγάμε», ήταν η ειδοποίηση και πρόσκληση συνάμα. Απ’ το Σάββατο βρεθήκαμε στην περιοχή, τρία φιλικά ζευγάρια.
Στο αμπέλι του Γιάννη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τέχνη της εξαπάτησης
Μια εξαγγελία μείωσης των φόρων είναι καλό ή κακό; Δυστυχώς, δεν υπάρχει μία και μόνη σωστή απάντηση. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τη χώρα για την οποία μιλάμε και για τη φάση του...
Η τέχνη της εξαπάτησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μία εβδομάδα επικοινωνιακών τρικ, δύο χρόνια απάνθρωπων πολιτικών
Με τις κλειστές πόρτες που δημιουργούν αποθήκες ψυχών και δεσμοφύλακες, καταδικάζονται οι πρόσφυγες, οι πολίτες και η χώρα, μέσα σε μια Ευρώπη διαρκώς κατώτερη των περιστάσεων.
Μία εβδομάδα επικοινωνιακών τρικ, δύο χρόνια απάνθρωπων πολιτικών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γαλάζια «κανονικότητα» και εκπαιδευτική ανισότητα
Μεγαλόστομες διακηρύξεις προθέσεων, αναχρονισμοί και αντιφάσεις περιμένουν και φέτος μαθητές και φοιτητές με την έναρξη της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς.
Γαλάζια «κανονικότητα» και εκπαιδευτική ανισότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας